Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.7.2016 15:22
Beruša

XXX.XXX.83.2

Dobrý den.Máme doma měsíc a půl stará kůzlata trojčata od prvničky, dvě kozičky a jednoho kozlíka. Cca poslední tři - čtyři dny se mi zdá kozlík pohublý a moc nic nebaští. Váží 8 kg, průjem nemá, dnes jsme všechny odčervili panacurem. Začínáme přikrmovat mačkaným ovsem, kukuřičným šrotem, ječmenem a cukr. řízky, seno. Je to 75 % nubijec. Zkoušela jsem do něj nalít trochu sušeného mléka z láhve - nechtěl, ani z misky. Koza jim dává napít jen na malou chvilku a pak utíká a nedá. Kozičky se už samy pěkně popásají.Nevím kolik by mělo vážit měsíc a půl staré kůzle. Mamina 75 % nubie měří v kohoutku 73 cm a váží 55 kg, žádné zakrslé předky.Otec byl 75 % AN, byl docela mladý, trochu menší než maminka.Otcova matka byla 50 % AN, z hnědé kozy a 100 % AN plemeníka. Kozlíkovi jdou docela vidět na hřbetě i kosti, ale to samé i na matce a přitom matka je si myslím dobře živena, pravidelně odčervována, asi geny ? Kozy občas uvazujeme i mimo ohradu na louku a kůzlata běhají na volno. V noci tam chodí srny. Mohl se možná začervit ? Sama nevím. Uvidíme co bude po tom panacuru.
Zajímá mě ta váha.Kolik by asi takové kůzle mělo mít ?

6.7.2016 15:38
moonika

XXX.XXX.201.23

Beruša napsal(a):
Dobrý den.Máme doma měsíc a půl stará kůzlata trojčata od prvničky, dvě kozičky a jednoho kozlíka. Cca poslední tři - čtyři dny se mi zdá kozlík pohublý a moc nic nebaští. Váží 8 kg, průjem nemá, dnes jsme všechny odčervili panacurem. Začínáme přikrmovat mačkaným ovsem, kukuřičným šrotem, ječmenem a cukr. řízky, seno. Je to 75 % nubijec. Zkoušela jsem do něj nalít trochu sušeného mléka z láhve - nechtěl, ani z misky. Koza jim dává napít jen na malou chvilku a pak utíká a nedá. Kozičky se už samy pěkně popásají.Nevím kolik by mělo vážit měsíc a půl staré kůzle. Mamina 75 % nubie měří v kohoutku 73 cm a váží 55 kg, žádné zakrslé předky.Otec byl 75 % AN, byl docela mladý, trochu menší než maminka.Otcova matka byla 50 % AN, z hnědé kozy a 100 % AN plemeníka. Kozlíkovi jdou docela vidět na hřbetě i kosti, ale to samé i na matce a přitom matka je si myslím dobře živena, pravidelně odčervována, asi geny ? Kozy občas uvazujeme i mimo ohradu na louku a kůzlata běhají na volno. V noci tam chodí srny. Mohl se možná začervit ? Sama nevím. Uvidíme co bude po tom panacuru.
Zajímá mě ta váha.Kolik by asi takové kůzle mělo mít ?

Od toho veku je dosť častá kokcidióza, na ňu odčervováky nefungujú, tam treba antikokcidiká. Sledujte bobky, či nie sú s prímesou krvi, ale nemusia byť.

6.7.2016 16:33
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja to pri trojcatech delam tak ze necham napit dve a pak prostridam... posledni at se napije nejsilnejsi... je jasne ze koza nechce stat kdyz se ji na dva strychy mackaj tri... vaha... by asi mela byt odvozena od porodni vahy... mam 4 mesicni kuzlata... a jedna kozicka se narodila s vahou 3,6kg a druha s 2kg... nyni jedna vazi skoro 30 a druha 20.

6.7.2016 16:38
Beruša

XXX.XXX.83.2

Zítra zajedu k veterináři pro něco na tu kokcidiózu. Mohu pak přeléčit všechny kozy ? Králíci se myslím preventivně přeléčují. Nejsem ještě moc zkušený chovatel, ale chci, aby bylo vše v pořádku a zvířata neměla žádné problémy.

6.7.2016 16:50
moonika

XXX.XXX.201.23

Beruša napsal(a):
Zítra zajedu k veterináři pro něco na tu kokcidiózu. Mohu pak přeléčit všechny kozy ? Králíci se myslím preventivně přeléčují. Nejsem ještě moc zkušený chovatel, ale chci, aby bylo vše v pořádku a zvířata neměla žádné problémy.

Dospelé nie. Ja nepreliečujem preventívne, iba raz som riešila jedneho akútneho capka, toho som preliečila, ale jeho segre ktorá sa tiež určite kontaminovala som nič nedala a nemala problém. Ale niektorí preventívne dávajú niečo ako baycox a pod., ja som toho capka vyliečila sulfacoxom.

6.7.2016 21:12
Beruša

XXX.XXX.83.2

Dobře, beru navědomí. Ještě že existují diskuze a dobré rady od dobrých lidí . Zítra se domluvím z veterinářem. V neděli jsme zjistili, že kozy mají vši, především kozlík byl zavšivený nejvíce. Postříkali jsme je nějakým " smradem " co nám dal vet. Jsem si říkala, jestli ho to nějak nezmohlo. Dneska k večeru se pěkně pásl z ostatníma...

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.7.2016 21:37

No, zvířata dokážou i vnější parazité pěkně potrápit, ale lze předpokládat. Slabší kusy prostě reagují na jakýkoli diskomfort viditelněji. A z těch vícečetných vrhů je prostě většinou nějaké slabší, kterému už matka tolik nepostojí... Tedy pokud chcete kozlíka zachovat, budete mu muset věnovat víc péče (např. jak psala Monča). Otázka je, zda se neporadit s vetem, jestli už nevytvořit nějaký odčervovací plán - většinou se preparáty mohou u ohrožených jedinců podávat od 6 týdnů věku..

7.7.2016 08:23
moonika

XXX.XXX.174.134

Beruša napsal(a):
Dobře, beru navědomí. Ještě že existují diskuze a dobré rady od dobrých lidí . Zítra se domluvím z veterinářem. V neděli jsme zjistili, že kozy mají vši, především kozlík byl zavšivený nejvíce. Postříkali jsme je nějakým " smradem " co nám dal vet. Jsem si říkala, jestli ho to nějak nezmohlo. Dneska k večeru se pěkně pásl z ostatníma...

Takto je dobre že "ožil". Možno to boli krvsajúce všenky, to mu mohlo dať zabrať. Ideálne by bolo dať na rozbor bobky, tam hneď zistíte či riešiť aj kokcídie alebo nie.

7.7.2016 17:32
Beruša

XXX.XXX.83.2

Tak, právě jsem přijela od veterináře.Dal mi přípravek na prevenci proti kokcidiím ESB3 BIO 300mg/g, no spíše mi to doslova hodil. Mám prý dávat na litr vody půl čajové lžičky, ale to se mi zdá divné, protože to prcci asi nebudou jen tak pít.Navíc je to určeno pro drůbež a králíky .Ten náš vet je docela protivný . Má někdo s tímto přípravkem zkušenosti a kozami?

7.7.2016 18:07
moonika

XXX.XXX.229.9

Beruša napsal(a):
Tak, právě jsem přijela od veterináře.Dal mi přípravek na prevenci proti kokcidiím ESB3 BIO 300mg/g, no spíše mi to doslova hodil. Mám prý dávat na litr vody půl čajové lžičky, ale to se mi zdá divné, protože to prcci asi nebudou jen tak pít.Navíc je to určeno pro drůbež a králíky .Ten náš vet je docela protivný . Má někdo s tímto přípravkem zkušenosti a kozami?

Tak to vám žiaľ neporadím, snáď niekto iný s tým má skúsenosti. Ale spoľahlivejšie vidím podávanie priamo kozľaťu do úst zriedené s nejakým množstvom vody, aby človek naisto vedel koľko toho zviera dostalo. Lenže u tohto sa udáva len dávkovanie pre králiky takže dávku neviem.

7.7.2016 22:12

Koupila bych si normálně ten Sulfacox T, který radila Monika. A aplikovat přesně jak říká - stříkačkou rovnou do huby (zředěno dle letáku), abyste měla jistotu, že to přijali. Stejně, jako odčervení.
Koupit by se to mělo dát u veta normálně. Nebo objednat na nějakém e-shopu - to je volně prodejná záležitost. Možná i nějaký vybavený zverimex by to měl..

7.7.2016 23:31
fidÍk

XXX.XXX.31.8

Mě sulfacox objednali v lékárně...

Přidejte reakci

Přidat smajlík