Uživatel s deaktivovaným účtem

U nás (Brdy) ještě před 14 dny rostlo hub hodně. Když jedu koňmo, mám krásný přehled :) ale byly to hlavně babky a pro ty jsem byla líná slejzat pak taky růžovky a prý i nějaký ten hříbek... Teď už ale myslím neroste nic (taky sucho ).

V okolí Zlína vůbec nic, tady už ani neroste tráva.Já do lesa nechodím nejsem houbař ale máma je velká houbařka najde i když sto houbařů nenajde nic ale tet totální nula!

Nám už začínaj usychat i pampelišky na loukách, tedy pochybuji, že v tomhle by někdo našel houby jak se zdálo, že bude pěkný rok (dostatečně mokrý), tak se to zase blíží sahaře :(.
Včera se trošku zadařilo, teď začalo pršet, teplo je, úplněk je, tak snad to vypukne.

profesor1
napsal(a):
Včera se trošku zadařilo, teď začalo pršet, teplo je, úplněk je, tak snad to vypukne.
Profesore, rostou i muchomůrky? Vyrážím na houby až tehdy, když potkám aspoň jednu muchomůrku, ale zatím jsem žádnou neviděla... potkal jste cestou nějakou?

profesor1
napsal(a):
Každý má svá pravidla, ale tohle u nás platí s muchomůrkama až na podzim. Teď rostlo jen pár hplubinek bílých - mléč, a zelených. Obě jedlé.
Ale už byly dva teplé dny, tak možná něco poskočilo.
Většinou nacházím muchomůrky už během prázdnin (červenec) ale naposledy to bylo před dvěma roky, to jsem sbírala v tu dobu suchohřiby i hřiby. Snad porostou i letos.

Mně rostou vždy na pozdim na pastvinách lysohlávky. Zvířata je žerou a pak se bojí vlastních stínů
napsal(a):
Mně rostou vždy na pozdim na pastvinách lysohlávky. Zvířata je žerou a pak se bojí vlastních stínů
Viděl jsem pořad, kde zvířata žrala muchomůrky červené a taky jim pak dělalo problém udržet přímý směr chůze. Kdo ví jestli nějaký ten halucinogének obsahuje mléko, případně mléčný výrobek?

Náhodou lysohlávky jsou dobré Pokud by to zvířata předávala do mléka tak to by byla jízda
napsal(a):
V okolí Zlína vůbec nic, tady už ani neroste tráva.Já do lesa nechodím nejsem houbař ale máma je velká houbařka najde i když sto houbařů nenajde nic ale tet totální nula!
Baku, vyžeňte paňmámu do lesa, už to vypuklo. Roste úplně všechno, snad kromě muchomůrek, ale už i růžovky se cpou ze země. Za tyhle dvě noci hřiby narostly i 5 cm, což nebývá v roce často.

profesor1
napsal(a):
Baku, vyžeňte paňmámu do lesa, už to vypuklo. Roste úplně všechno, snad kromě muchomůrek, ale už i růžovky se cpou ze země. Za tyhle dvě noci hřiby narostly i 5 cm, což nebývá v roce často.
Tady nepršelo jen málo ale včera byla a donesla pár kozáků a sem tam malého praváka oana nic jiného z lesa nebere.Ještě bedle a na podzim václavky ale to roste i u nás na zahradě.Jo v nouzi i tu babku vezme.

Fotku... dukaz misto slibu :).
Jestli chcete něco do bedničky vložit aby jste věřil že je to aktuální tak prosím

Nevypada to inu zle a i ten nozejk z Mikulova, ten jsem mel jako decko.) Jde to asi taky vyrazime, pocasi tomu nahrava, posledni tri dny kazdej den zalito a pak pradelna.
Je léééto a všechno v péééči mááám......
Všechno nalezeno vedle louky, kterou jsem dneska sekl pro ochranáře.

profesor1
napsal(a):
Je léééto a všechno v péééči mááám......
Všechno nalezeno vedle louky, kterou jsem dneska sekl pro ochranáře.
Profesore, už taky občas najdu nějakou houbu, nejčastěji hřiby koloděje, nebo kováře a bedly...ale pořád jsem nenarazila na žádnou muchomůrku, Vy ano? Rostou nebo nerostou?
Jo muchomůrky už rostou všechny - hlízovitá, červená, růžovka, tigrovka...
Už ale všechno spíše končí, protože mladých hub už moc není. Snad jen ty hlízovité, ty teprve začínají.
Na jednom fotu v pozadí srnka, která si klidně vylezla na louku když jsem včera shraboval seno. Škoda že nejsem rychlejší, mohl jsem mít srnčí s houbovou omáčkou

profesor1
napsal(a):
Jo muchomůrky už rostou všechny - hlízovitá, červená, růžovka, tigrovka...
Už ale všechno spíše končí, protože mladých hub už moc není. Snad jen ty hlízovité, ty teprve začínají.
Na jednom fotu v pozadí srnka, která si klidně vylezla na louku když jsem včera shraboval seno. Škoda že nejsem rychlejší, mohl jsem mít srnčí s houbovou omáčkou
Srnek je plno, myslím si, že jsou přemnožené. Potkávám je skoro denně a jen kousek od domu. Asi by neuškodilo, kdyby jich časem pár skončilo na talíři...ale nerada bych, aby si je někdo spletl s mými srnčími kamerunkami
Https://www.novinky.cz/domaci/411648-houby-hojne-rostou-lakaji-mykologove-do-lesu.html
Na Václavák prý nechodit, nerostou tam

Profesore, tuhle jsem na vás myslela - manžel přinesl fotku z Fb - traktor s předním nakladačem a ta kubíková lžíce byla plná hub! Říkala jsem si, jestli jste nefotil ten svůj traktor (viz výše) pak zpředu
Tak jsem dnes koukala na zpravy...ohledne zni a o pocasi... a dozvedela jsem se ze lezime v te uplne nejvysusenejsi oblasti... sussi je snad uz jen hradec kralove... ale je to recht... jsme proste na pisku...
tu smazenici si asi dlouho nedam...
ps pro profesora... no my delame smazaka na masle cibulce a kminu a trochu pepre... zadne vejce...
a smazi se to relativne dlouho... do mrazaku dame jen prevarene briketky... no a pak z nich delam presne tohle... a taky tim plnim vejce na tvrdo na pul po vyjmuti zloutku... ozdobi se to majonezou a lehce posype tim zloutkem... jako predkrm, ci dokrm, nebo jednohubka je to teda delikaaaatni...vyzkousej...
Taky jsem byl pokrmit včelky a nafotil jsem tú omladinu, jak se tlačí ven - kozáčci. Je toho mraky.

profesor1
napsal(a):
Nesuším, osmahnu na sádle a mrazím. Ale jestli někde nerostou, tak začnu provozovat asi houbovou turistiku Pro ARUS za příplatek i muchomůrkovou
No, já profesore, fakt, žádnou muchomurku letos ještě nepotkala hříbky sbírám přímo na lesních cestách, už se ani nesnažím chodit do lesa
Tak si dejte bryndák, protože právě se vrátili děťáci, které jsem vyhnal na lov.

profesor1
napsal(a):
Taky jsem byl pokrmit včelky a nafotil jsem tú omladinu, jak se tlačí ven - kozáčci. Je toho mraky.
Radši než muchomůrky, bych od Vás vzala za příplatek med, bude k mání?

profesor1
napsal(a):
Bohužel, jak už jsem psal, ale asi u včelařů, tady byl celoroční medovy hlad u včel.
Tady nejsou žádné lány řepky a pod,. Jarní luční-květový med včely spotřebovaly, protože bylo dlouho zima(v noci) a další už nebyl. Houby ani muchomůrky nektar neroní, tak že..... za rok.
Dobře, za rok to zkusím
Tak to u nas letos zaseli jezedaci same zajimavosti... minimalne na 2 polich v okruhu 5 km jsem videla i svazenku... pak tu byly lany nachovyho jetele... no repka samozrejme... a taky mame hned za domem lipovou alej... pred domem s vyletem na jih jsou pak louky... a v mem lese na bezu desne mnozstvi medovic kazdorocne... dost o vcelkach uvazuju...jen mit tu odvahu na ty jejich zihadla no a pak cas.. ty houby zavidim nic, proste nic... naprosto bez hub... jeslti vsude okolo rostou tak u nas nic... pockam az na vaclavky ty mi rostou v nasem hojne kazdorocne...
Ten, kdo si přivstal a myslí si naivně že vnoučata jsou ještě v nedohlednu, bude dneska čistit a čistit...
(tohle vlákno zakládat nebyl dobrý nápad! ).
terkaterkaterka

XXX.XXX.59.2
Začátek kraje vysočina směrem z Prahy na Brno, kdekoliv od D1, rostou, Panský hřib, sem tam pravák a poddubák, ale není jich tolik a tak jsou dost prožraný od červů. Babek hodně.
profesor1
napsal(a):
Ten, kdo si přivstal a myslí si naivně že vnoučata jsou ještě v nedohlednu, bude dneska čistit a čistit...
(tohle vlákno zakládat nebyl dobrý nápad! ).
Tam, kde dávají lišky dobrou noc a nepotkáte živáčka, můžete klidně hlídat vnoučata do odpoledne a pak vyrazit, tady je důležité, aby rostly.

kelim
napsal(a):
Med mám jak pastovanej tak tmavej. Záleží od kud jste já Česká Třebová.
Jsem ze zlínského kraje, ale včera jsem projížděla Českou Třebovou, škoda, že jsem si Váš příspěvek, přečetla až teď, no nic, moc děkuji
ff

XXX.XXX.89.231
Já už se bojím jít do lesa, vlastně ani nepotřebuji, stačí kontrola ohradníku
Lidi nosí pořád plné košíky.
Tak jsem si dneska přivstal, sebral odvahu a a a - nalevo praváci, napravo kozáci

profesor1
napsal(a):
Tak jsem si dneska přivstal, sebral odvahu a a a - nalevo praváci, napravo kozáci
Profesore, je to krásný pohled! Já se držím lesních cest a taky nechodím s prázdnou- jen nemám ten správný mobil, abych to mohla tady ukázat
Aja jáááj, konkurence! Je to můj tajný fígl to chození po lesních sestách. Tam totiž nechodí nikdo, každy hned zaleze mezi stromy a u těch cest toho pak zbyde nejvíc a navíc je to pohodlné sbírání.
Ale že jste to vy, tak přitám ještě jeden fígl - Nikdy nenoste nůž v ruce, vždy v košíku nebo v kapsa. Když nůž držím v ruce hříbky se schovávají, protože vědí že jdu po nich, když je nůž schovaný, tak o hřiby přímo zakopávám
Admaz

XXX.XXX.199.251
Já mám zase jiný tip - nikdy neříkejte, že jdete na houby, to pak nic nenajdete, protože houby se už dávno schovali.

Tak jsem náležitě poučená...nikdy nebudu říkat, že jdu na houby a nůž budu nosit v kapse ... dnes jsem šla bez košíku a bez nože a vlastně jsem nešla na houby, ale zkontrolovat mobilní oplocení...a po cestě jsem litovala, že jsem si nic na houby nevzala, tak už vím proč?! Ony to poznaly!

gajdovka
napsal(a):
Já šla s nožíkem a na houby, ale musela jsme zajet do Beskyd.
Taková úroda se jen tak, nevidí, medvědům v Beskydech asi nic nezbylo

Medvědi se na Slovensku přemnožili, tož migrují na západ...
profesor1
napsal(a):
Před chvílí mě skorosoused říkal, že mu něco roztrhalo starou ovci s jehnětem. Asi 4km od nás viděli před měsícem medvědici + dvě medvíďata. Tak hned zítra mu řeknu že gajdovka může za to, že medvědi nemají v Beskydech co žrát a tlačí se k nám
Nene, mají tam toho habakuk.
Konečně foto speciálně pro arus s muchomůrkou
Pro vás tygrovka, mě stačí ten pravák, který rostl jak pod deštníkem

profesor1
napsal(a):
Doprčic, profesore, štvete mě...ne, tou muchomůrkou ale tím hříbkem pod ní! Místo do lesa se balím k moři, vrátím se až v září a to už pravděpodobně bude i po můchomůrkách

profesor1
napsal(a):
Žádný strach, ještě v říjnu když je trošku vlhko a není sníh tak v hustých smrčinách rostou nádherní praváci bez červů a bez okousání od slimoušú.
Hezkou dovču přeji.
(jak já to dělám že štvu taky kde koho? ).
No, mě jste naštval poprve jinak s vámi často souhlasím, i když to nezveřejňuji na moře se těším, za přání děkuji...jak se vrátím, vyrazím do hustých smrčin

profesor1
napsal(a):
Ještě dodatek profesore, na mě platí jen červená muchomůrka, tu musím v lese potkat, abych vyrazila na houby, ostatní muchomůrky mě nechávají v klidu. Řídím se heslem: "muchomůrku viděti, hříbka najíti"
Tak také se musím pochlubit..všichni nás strašili, že u nás houby nerostou, je sucho a plno dalších věcí...tak tady je důkaz, že rostou Jsme Ústecký kraj, pod Krušnými horami, tady jsme byli konkrétně v lese na Hoře Sv. Šebestiána..to bude dneska mňamka
canka
napsal(a):
Tak také se musím pochlubit..všichni nás strašili, že u nás houby nerostou, je sucho a plno dalších věcí...tak tady je důkaz, že rostou Jsme Ústecký kraj, pod Krušnými horami, tady jsme byli konkrétně v lese na Hoře Sv. Šebestiána..to bude dneska mňamka
Myslím, že se letos každý dočká.

Lilo, to je divný. Poberouní - my měli teď od začátku léta prvních 14 dní bez deště. Předtím se ani sena dělat nedaly - seno je letos děsně přerostlé, přezrálé - pořád bylo mokro... a teď, když maj začít růst houby, začne sucho být :)
Každopádně oproti loňsku, kdy jsem z toho byla vážně strašně smutná až vyděšená - usychaly rostliny na stojáka i uprostřed lesů... je letos nádherné léto. Střídá se teplo a déšť... nádhera, úplné optimum (až na zemědělce, ti asi nejásali...tak obilí posečou tento týden - má být celý teplý).
Http://www.intersucho.cz/cz/
no tak my jsme v tom pasmu vyrazneho sucha... v pardubickym kraji... jde take o to ze nase pudni struktury jsou na tehle stane prevazne piscite... na borohradecku chocensku smerem na hradec jsou nadherne lesy... my jsme uprostred poli takze do nejblizssiho lesa je to stejne na auto... takze kdyz uz do lesa tak do houbovyho.. a kdyz tu zaprselo naposled tak to bylo cca 6ml... dnes v noci byl lijavec tak jsem zvedava kolik nachytali... ale je zalito
Admaz

XXX.XXX.199.251
Nic proti, ale když už s tím nevíte co dělat, proč je tam jednoduše nenecháte. Nic se nevytrousí a v dalších letech budete mít opravdu "houby" ke sběru.

Na boskovicku rostou :(.
Admaz
napsal(a):
Nic proti, ale když už s tím nevíte co dělat, proč je tam jednoduše nenecháte. Nic se nevytrousí a v dalších letech budete mít opravdu "houby" ke sběru.
Nebojte se, vždy je někdo kdo se na houby nedostane. Hlavně důchodci, kteří si štědrovečerní večeři bez kuby = jídlo z hub, nedovedou představit. Případně kolegové-kolegyně mé manželky, převážně panelákového tipu
A ty zasloužilé - velké, které jsou na fotkách, ty jsem opravdu nesebral a nechal na potěr!
Z tohoto "úlovku" jsem si nechal jen pár masáků a bedly. Ostatní jsem vyměnil za oříškovou bomboniéru a tři čepované, vzduchem tlačené plzně. Doporučuji, opravdu vynikající
lilo
napsal(a):
Kdyz uz se nevi co s nima... nejlepsi je je ocistit kratce ovarit a namrazit na tenke platy pak vydrzej i v letech kdy jich bude min... mam to vyzkosene...
Houby nesuším, bojím se plísní. Vždy jen osmahnu na sádle, případně povařím dle vašeho receptu . Ale snažím se spotřebovat co nejdříve, protože po rybách se mrazené houby mají spotřebovat co nejdříve.
profesor1
napsal(a):
Houby nesuším, bojím se plísní. Vždy jen osmahnu na sádle, případně povařím dle vašeho receptu . Ale snažím se spotřebovat co nejdříve, protože po rybách se mrazené houby mají spotřebovat co nejdříve.
Děti mě nadělily před několika lety sušičku. Používám ji na ovoce a houby. Jeden z mála dárků, který opravdu využiju. Ostatní se neosvědčily, alespoň u nás.
Joooo, usušit houby není problém, sušily se i když sušičky nebyly, ale jednou jsme to nějak špatně odhadli a zjistili že jsou plesnivé, tak od té doby nakrájet, voda + trochu sádla, osmahnout (odpařit vodu) a šup s tím do mrazáku.
Sousedka suší na sušičce a stejně nestíhá, jede jí to třeba dva dny v kuse.
profesor1
napsal(a):
Joooo, usušit houby není problém, sušily se i když sušičky nebyly, ale jednou jsme to nějak špatně odhadli a zjistili že jsou plesnivé, tak od té doby nakrájet, voda + trochu sádla, osmahnout (odpařit vodu) a šup s tím do mrazáku.
Sousedka suší na sušičce a stejně nestíhá, jede jí to třeba dva dny v kuse.
Ja furt tu kombinaci hub a sadla nemuzu stravit... tak nejak mi to k sobe nejde... musi to byt zlucnikova bomba...houby na masle lepsi...

Už jsem z vás tady úplně zblblá. Když jsem byla v lese a viděla červenou muchomůrku, první, co mě napadlo, byla dedukce z iFauny, že když rostou muchomůrky, porostou i jedlé... achjo
Ja som len platonický hubársky obdivovateľ a antitalent, tak aspoň na odľahčenie jednu hubu čo ma dnes rozsmiala na FB

napsal(a):
Už jsem z vás tady úplně zblblá. Když jsem byla v lese a viděla červenou muchomůrku, první, co mě napadlo, byla dedukce z iFauny, že když rostou muchomůrky, porostou i jedlé... achjo
Hhyppie, ale to s těmi muchomůrkami tak opravdu je, nejdřiv jsem si myslela, že to tak funguje jen u mě, ale pak mi známá potrvrdila, že je to tvrdí i odborníci...a ti se přece nemýlí Když vidím v lese muchomůrku, tak pátrám v okolí a většinou najdu i hříbek, zkuste to..

lilo
napsal(a):
Ja furt tu kombinaci hub a sadla nemuzu stravit... tak nejak mi to k sobe nejde... musi to byt zlucnikova bomba...houby na masle lepsi...
Houby jenom suším a uchovávám v plátěné tažce, při pokojové teplotě. Zatím se mi nestalo, že by chytily plíseň. Vydrží do další sklizně a ta nebývá každy rok. Houby ráda sbírám, ale moc je nejíme, takže je mívám dlouho.
Arus, už týden poslouchám v TV jak všude rostou. Tady rostou v tuto dobu na dvou místech (hustá, nízká smrčina). Jedno mám na jih tak 3km, druhé na sever tak 3,5km. Kdybych věděl že se dneska tak vyčasí tak bych to naplánoval, ale když nemám v neděli nic naplánováno, tak vítězí postel. Byl úplněk, celkem má být teplo, tak že tento týden už se musím urvat. Určo dám vědět a určo se případně pochlubím - chlubím se dobře, chlubím se rád
Admaz

XXX.XXX.199.251
Dnes jsme byli na dlouhatánské procházce, která vedla většinu času v lese a nic kloudného jedlého nebylo k vidění.
Profesore, pár km od Vás.

profesor1
napsal(a):
Arus, už týden poslouchám v TV jak všude rostou. Tady rostou v tuto dobu na dvou místech (hustá, nízká smrčina). Jedno mám na jih tak 3km, druhé na sever tak 3,5km. Kdybych věděl že se dneska tak vyčasí tak bych to naplánoval, ale když nemám v neděli nic naplánováno, tak vítězí postel. Byl úplněk, celkem má být teplo, tak že tento týden už se musím urvat. Určo dám vědět a určo se případně pochlubím - chlubím se dobře, chlubím se rád
Nevím, nevím, jestli to bude na chlubení, uvidíme...hezky má být už jen zítra