Domino7773

XXX.XXX.211.178
Dobrý den, prosím o radu.Upozornuji jsem v chovu koz začátečník.Od minulého roku mám kozenku, českou bílou, letos v červnu měla 1 rok. Poslední měsíc se ji však zvětšilo vemínko a dnešním dnem jsem zpozoroval jak má na struku kapky, jakoby mléka.Připuštěná není. Vemeno se zdá nalité, otázka je jestli oddojit?(aby nedostala zánět) a nebo naopak nechat být. Jedině co mě napadlo je že od dubna mám k ní malého holandského zakrslého kozla(je vykastrovaný) že třeba ho bere jako kuzle a proto se rozdojila kvuli mateřským pudum? Děkuji za odpovědi.Budu rád za všechno.
Domino7773

XXX.XXX.211.178
Začněte kozičku dojit. Předpokládám, že jste si ji pořídil na mléko. Z první fotky je
vidět, že je kozička dobře živená, možná až moc dobře. Proto se jí začalo tvořit
panenské mléko. Koza se rozdojí, mléko můžete pít. Na podzim ji připustíte.
Jestli je to normální koza. Stává se, že se takto rozdojí i hermafrodit. Vyfoťte ji
i pod ocáskem. Ze zadu a z boku.
Ja zase uplne nesouhlasim... koupila jsme kozicku rocni ktera cekala na pripusteni... kdyz mi ji manzel privezl domu mela jeden struk vetsi...s panenskym mlekem... v jednom struku... slo o pruhlednou kapalinu bez zapachu... volala jsem puvodni majitelce ze se o tom vubec nezminila pri korespondenci a manzel kdyz neco veze nevi co a proste to priveze... jeji veterinar rikal nezasahovat do toho a neodojovat, povazovala jsem to tedy za docasnou kosmetickou vadu...konzultovala jsem to i s vlastnim veterinarem a na postupu se shodl... jeden struk diky tomu byl vytahanejsi... pak jsem dala pripustit a normalne se nalily oba rovnomerne...takze vzniklo relativne pravidelne veminko... ptala jsem se z ceho... a majitelka rikala ze z preprskavani... v te dobe jsem byla take uplny zacatecnik... mam pocit ze po otevreni kanalku, je pravdepodobnost zanetu mnohem vyssi... takze kontrolovat a prohmatnout vzdy veminko jeslti se tam nekonaji nejake abnormality... jinak bych to nechala byt.
Admaz

XXX.XXX.199.251
Dobrý den, nechci zakládat nové vlákno, tak vložím zde.
Naše koza 14 měsíců stará, v březnu u kozla, nyní termín porodu a dneska se mi zdálo, když jsem čistila chlév, že se začala prskat. Břicho má i nemá, vemínko se zvětšilo, ale pouze jeden struk, druhý se zasekl. Krmení tráva, voda, večer seno, trocha ječmene, kopřiv, extrudovaného lnu, piv. kvasnice.
Co s stím vemínkem, nechat tak?
Dobry den, kozena spise vypada dobre zivena nez brezi.. podle postoje a vysky bricha a zadnych hladovych jam bych to k porodu nevidela... ale chybi ochod... ale co neni muzu se mylit z fotografii... tak jak jsem psala v prispevku vyse... mela moje koza nerovnomernost struku a zadne mleko to nebylo cira tekutina... panenske mleko... po pripusteni a okozleni mela sice jeden struk jakoby vice vytahany ale ne markantne asymetricky...asi bych se zamerila na to zda je veminko nynni mekke, tuhe, horke, atd... zda nema nejake boule.. a nevznika tam zanet.... v pripade ze jde o nejakou hormonalni nerovnovahu a koza ve finale vubec neporodi bych to povazovala opravdu za estetickou vadu... a priklanela se k tomu ze na presrok naleje spravne... s tim ze tedy ta jedna pulka bude o malinko mit navrch...
take se mi stalo ze mi nubijka porodila predcasne tj o mesic nezivotaschopna kuzlata... a v den porodu se ji nalil pouze jeden stru... nevedela jsem co s tim... a tak jsem kozenu zacala dojit a snazila se i preferovat ten zakrnely strych... veminko sice bylo asymetricke... ale funkcni... tak pak dejte vedet jestli se vam okozlila.
Admaz

XXX.XXX.199.251
Ušpiněnou u ochozu jsem ji nikdy neviděla - každý den ji vyvádím na pastvu. Ona začala tak řvát, že jsem se šla podívat, co tam vyvádí a běhala tam po louce a mrskala ocáskem, tak jsem si říkala, tak máme po kůzlatech, nic nečekala a vodila nás za nos, začala nám prskat. Na večer, ale zase tolit nemrskala a ani neřvala.
Vemínko je měkké a ne moc teplé. Zkoušela jsem, jestli něco nevyteče, ale nepodařilo se mi vymačkat ani kapku.
K tomu břichu, i když je nažraná, tak tam nějaké jámy má, což myslím předtím nebývalo. A ta pravá část je trochu kleslejší než levá.
Když já nevím, nepoznám, jak mají vypadat ty uvolněné vazy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teda, ta pipina by před porodem měla být prostě o mnoho nateklejší a i jinak zbarvená (prokrvená) než běžně. Pokud máte kozu "každý den v ruce", tak to byste poznala..
Jsou to potvory, co? Takhle nás balamutit
Admaz

XXX.XXX.199.251
Tak dneska to opravdu nevypadá, že by něco v sobě měla. Včera pršelo a dneska taky, takže je jen o seně a vodě, tak jí břicho splaslo.
Jak dlouho asi trvá nateknutí pipky a klesání břicha než porodí? Abych byla připravená, až to snad na jaře klapne.
A ještě jedna, na kolikáté prskání je nejlepší jet za kozlem? Říkala jsem si, že tak při 3-4 nebo je to jedno? Díky...
Admaz
napsal(a):
Tak dneska to opravdu nevypadá, že by něco v sobě měla. Včera pršelo a dneska taky, takže je jen o seně a vodě, tak jí břicho splaslo.
Jak dlouho asi trvá nateknutí pipky a klesání břicha než porodí? Abych byla připravená, až to snad na jaře klapne.
A ještě jedna, na kolikáté prskání je nejlepší jet za kozlem? Říkala jsem si, že tak při 3-4 nebo je to jedno? Díky...
Záleží na tom, jak brzo chcete mít kůzlata. Pokud chcete mít jistotu je dobrý tzv. dvojskok. Ráno - večer.
Docela fajn je kdyz se kuzlata rodi v unoru.. nez jdou na zelene jsou uz dostatecne imunitne vyspele jsou kojene a maji naskok pred parazity na pastvinach... mate pak tu nejvetsi produkci najare... v lete to diky vedrum polevi... a k podzimu zalezi na tom jaka ta vase bude dojnice...osobne bych jela klidne na zacatku zari.. jinak co se tyka skoku... jedte za dostatecne vyspelym kozlem v dobre vyzivove kondici... a bude vam stacit skok jeden... nebo opakovanej v prubehu vasi navstevy...
Admaz
napsal(a):
Stává se, že první říje je jalová, druhá přijde někdy dřív než za tři týdny. Jistější
je jet připouštět při druhé a další říji. Nejvhodnější doba k připouštění je druhý
den, zhruba po čtařiadvaceti hodináh od projevu říje. Když většinou ráno zjistíte,
že koze začíná říje, dá se zapouštět ještě druhý den večer, ke konci říje, i když
se už koze moc nechce s kozlem kamarádit. Prvničky mají říji kratší, s těmi je lepší
jet již první den. Pokud projev říje přetrvává ještě druhý den, tak připouštění
zopakovat.