Egretta

XXX.XXX.207.2
Dobrý den,
prolézám diskuzi sem a tam a nějak se nemůžu rozmyslet. Ráda bych zkusila chov koz jen tak pro parádu, takže vybírám mezi holandskými a kamerunkami. Máme tři hnědé kamerunské ovce, místa je spousta, takže bych louku oživila něčím strakatým. Je tohle soužití možné? Máte někdo zkušenosti s oběma plemeny koz?
Dočetla jsem se, že holanďanky bývají přítulnější a nemají takové tendence utíkat, ale co si pamatuju z dětství, babičce permanentně zdrhaly i velké bílé kozy, kam nacpaly hlavu, tam se časem prodraly celé, takže hádám, že na plemeni zas až tak nezáleží a koza je prostě koza, i když mi bude sahat jen ke kolenům. Tuším, že bude nutné důkladně posílit oplocení, jak moc bytelná by měla ohrada být?
A ještě si dovolím poslední dotaz: uvažuju o dvou kozách a kozlíkovi, ale zase nechci kozičky strhat, můžu mít stádečko pořád pohromadě, nebo musím vždy na nějaký čas kozlíka oddělit? A jak se bude snášet kozel s beranem? Máte někdo zkušenosti?
Vím, že se tu některé dotazy už objevily, ale odpovědi se objevují různé tady i v článcích jinde na internetu, takže sonduju, kde se dá.
Budu ráda za jakékoli rady. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Koukám, že nikdo nic, tak já teda alespoń něco
Souhlas s těma holanďankama - jsou velmi kontaktní. Navíc si myslím, že častěji najdete zajímavě zbarvené, jak si představujete.
Kamerunky jsou jak blechy skákací.
Co se ohrady týče, tak pro každou kozu je třeba udělat "neprodyšnou" klec - jsou to průzkumnice, tedy většina z nich nenechá nic napokoji :)
Kozla je nejlepší oddělit v době porodů a poporodního období, kdy samice jde znovu do říje, tedy je připuštěníschopná. Jinak, pokud je Vám jedno, že nebudete vědět termín porodů, mohou být společně..