Průjem u uměle odchovaného jehněte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

nikol_borderky

15.7.2016 11:13
nikol_borderky

XXX.XXX.3.218

Dobrý den všem, mám prosbu, k našim ovečkám jsme před 2 měsíci přijali zachráněného - uměle odchovaného beránka - aktuálně stáří 4-5 měsíců. Beránek byl odchován na umělé výživě - mléko z flašky. Přišel k nám po odstavu v cca 2 měsících, zvyklý na zelenou pastvu (prý seno a jádro vůbec nedostával). Celou dobu funguje u našich oveček, žere s chutí, ale poslední týden začal být více slabý a při ohmatu je vyhublý na kost. Před 4 dny se přidal průjem - spíše kašovitá hmota - barvy trávy - tedy jakoby dobře netrávil, a to co jde dovnitř, jde i ven ve stejné barvě.
Dle dohody s veterinářem jsme včera beránka odstavili od stáda na seno, vločky, k pití černý čaj, odčerven Algifalem, doporučeno 2x denně živočišné uhlí. Bylo nám řečeno, že by se mohlo jednat to následek umělého odchovu, že prostě neumí "trávit" kvůli nedostatku látek a živin od matky (mleziva se po porodu prý napil, ovšem jen cca hodinu) a že je v tomto případě vysoká úmrtnost jehňat po uvedení na pastvu do dvou třech měsíců od odstavení od mléka.
Prosím o názor zkušenějších, pro nás je to novinka mít ve stádečku uměle odchované zvířátko a tak se snažíme mu pomoci. Přikládám i fotku dnešního ranního trusu, kde je patrna už lepší konzistence, barva stejná.
Jo a nevím zda to má na něco vliv, ale beránek je plemeno sullofk křížený s romney.
Díky mocsmajlík

nikol_borderky

15.7.2016 11:15
nikol_borderky

XXX.XXX.3.218

Foto se nepřiložilo, druhý pokussmajlík

15.7.2016 11:36
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Když se vyskytne jakýkoliv problém s výkaly zvířete, je dobré si vzponenout, pokud nemáte napsáno, kdy naposledy jste odčervovali. To za prvé a za druhé, jestli nedošlo k nějakému výkyvu v krmení. Pokud je beránek hubený, tak už tam bylo něco dřív. Jehňata, která byla odchovaná na flašce jsou ke změnám většinou náchylnější. Takže, podle mě odčervit a dietu. To už jste udělali, tak teď už jen čekat. Plemeno na to vliv asi nemá.

15.7.2016 11:44
lilo

XXX.XXX.201.210

Tak mam dojem ze jde spis o zmeny v dusledku zacerveni... spise nez o problem s umelym odchovem... a to proto ze do ted byl v poradku? izolace a suche je na miste... pripadne nechat udelat koprologii... mrknete na ocni sliznice... v jakem jsou barevnem spektru... vyhledejte na netu FAMACHa test a s veterinarem dal konzultujte... jinak myslim ze opatreni jste provedli spravne... a pro priste si vemte ponauceni ze ovce hubne rychle a zpatky do kondice se dostava spatne... nicmene beranek lahvac je spis za trest... nevim jaky s nim mate do budoucna zamer ale osobne bych ho po preleceni vyradila.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.7.2016 11:52

U kokciidii taky ovce vyhubne ne? A to se famachou nepozna. Mam jednu zwarblu ktera hrozne sesla, nejspis na konec skonci jako krmeni pro psi, ale zacaly chradnout i jeji dve jehnata ( jedno adoptovany ). Vsechno jsem pred 3 tejdnama odceroval na tasemnice. Jen tihle tri jsou jak kostitrasi.

15.7.2016 12:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Jj.. take me napadla jeste pridana kokcidioza... a co se tyka ocniho testu tak se pozna anemie... a s tou je potreba neco delat... srovnat hodnoty mineralu injekcne.. protoze traveni nefunguje...

nikol_borderky

15.7.2016 12:07
nikol_borderky

XXX.XXX.3.218

Děkuji za názory - do chovu se s ním nepočítá, špatně jsem to popsala, je kastrovaný, nicméně oslovujeme jej "beránek", když už je u nás mezi samýma ovenama smajlík Prostě mu chceme pomoci, i když už veterinář naznačoval, že flaškáč je danajský dar... Včera byl odčerven Aldifalem, zaslání trusu pro rozbor má význam určitý časový odstup po včerejším odčervení nebo klidně i ihned?

15.7.2016 12:09

Ja vim ze to nechcete slyset... porazil bych ho. Zbytecne vam rozsejva nakazu.

nikol_borderky

15.7.2016 12:12
nikol_borderky

XXX.XXX.3.218

Děkuji za odkaz FAMACHa test, už to studuju, hned odpoledne mu mrknu do očí, díky

15.7.2016 12:15
lilo

XXX.XXX.201.210

Zaslani trusu na koprolku je dobre s odstupem od odcerveni... pripadne odeberte smesny bobek od ostatnich ovci pokud nebyly odcerveny a uvidite co vam vyleze...

nikol_borderky

15.7.2016 12:15
nikol_borderky

XXX.XXX.3.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ja vim ze to nechcete slyset... porazil bych ho. Zbytecne vam rozsejva nakazu.

No taky jsem doma řešili i tuhle variantu, je to složitější, my takoví ti malochovatelé, to bereme tak nějak až moc citlivě, asi to znáte... pokusíme se pár dní zabojovat s dietou a prostě uvidíme. Když to půjde od desíti k pěti, stejně to tak dopadne...

15.7.2016 12:18

Znam, vsak jsem taky malo a lecim ale nekdy to je ke skode pro zbytek stada.

nikol_borderky

15.7.2016 12:19
nikol_borderky

XXX.XXX.3.218

Co se týče odčervení, ovce byly odčerveny před přivezením od chovatele na pastvu (cca půlka května), kozy co máme (dva kousky, které vlastníme celoročně, ne na výpas jak ovce) byly odčerveny v dubnu. Aldifalem teď kompletně odčerveni všichni znovu. Zkusím tedy vzít hromadný odběr s nějakým časovým odstupem. Moc všem děkuji za rady!

15.7.2016 14:55
moonika

XXX.XXX.189.169

Aj pri silnej kokcidióze býva anémia takže aj bledé sliznice.

nikol_borderky

20.7.2016 10:33
nikol_borderky

XXX.XXX.3.218

Zdravím s odstupem několika dní - jen chci všem říct, jak to vypadá... juniora jsme hodili do klidu do samostatného boxu, je na seně, trocha vloček, černý čaj a dle další rady veta - zvýšit dávku živočišného uhlí - denně 10tbl. O víkendu byl totiž návrat průjmu, už dost kašovitého - dávka uhlí okamžitě zabrala, má už pevné bobky, rozežral se strašně moc, žere seno už ve větším konečně, zmizela ataptie a slabost, je aktivní. Chtěla bych jej nechat takto na suchém cca 14 dní a poté po troše přidávat zelené - vypuštění na pastvu bych viděla tak za měsíc, pokud bude vše probíhat ok... Určitě ještě před vypuštěním bych nechala provést koprologii - zvlášť jemu a zvlášť hromadný odběr ze zbytku stáda - je to správný postup?

20.7.2016 12:17
profesor1

XXX.XXX.192.98

Co ta kokcidioza? Já bych sepřikláněl k ní.

nikol_borderky

20.7.2016 13:09
nikol_borderky

XXX.XXX.3.218

Určitě bych nechala provést i rozbor na kokcidiózu, ptala jsem se zda můžu hned, či pár dní po odčervení Aldifalem, bylo doporučeno chvíli počkat... jde to tedy teď ? (odčerveno ve čtvrtek minulý týden).

nikol_borderky

26.7.2016 09:49
nikol_borderky

XXX.XXX.3.218

Dobrý den vespolek, takže koprologický rozbor u jehněte prokázalo zamoření kokcidiemi, ne nějak mega masivně,3+. Jehně je už velmi aktivní, žere jak urvané - má seno + liz, přidávám už jádro - oves, ovesné vločky, + zakoupila jsem speciál směs pro jehňata. Bobky se drží pohromadě, nebo se i sypou.
Veterinář doporučuje odčervení proti kokcidiím, ovšem ne antikokcidika typu Baycox, atd - kvůli zastavení předžaludku, ale jiný lék formou injekce, prý není prioritně na léčbu kokcidiozy, ale také obsahující sulfonamid a kde zastavení bachoru nehrozí.
Jehněti jsem zkusila přes víkend trochu zeleného, to ovšem opět způsobilo do rána trochu průjmu - opět jsem podala živočišné uhlí (jednorázově v neděli ráno), opět se vše vrátilo do normálu - tedy sypajících se bobků...
Mám na vás snad poslední dotaz - za jak dlouho jehně postupně opětovně zvykat na zelené a přesun zpět na pastvu po podání antikokcidik? Mám obavy, aby se vše opětovně nezvrhlo do průjmování z důvodu brzkého návratu na zelené.
Dnes jsem ještě objednala Farmatan, pro přidávání až jej budu převádět zpět na zelené, kdyby opět průjmování zazlobilo.

26.7.2016 12:54

Otázka je, jak dlouho Vás to bude bavit, se s tím tahle trápit.
Bývá to častěji u těch uměle odchovaných mláďat, že prostě nejsou tak vitální, jako ostatní. Proto zapřemýšlejte taky nad tím, že jestli se bude průjem stále vracet (a tahle varianta je evidentně dost pravděpodobná), tak že by bylo všem zúčastněným lépe, kdyby se porazil.
Rozumím, že jste ho zachránili a teď do něj hodně investovali (času i peněz), ale pokud to zvíře nebude "držet" zdravé, pak jiná cesta není... :(
Déle než týden po podání antikokcidik myslím nemá smysl čekat a lze začít postupně navykat na zelené (např. pokud je to možné, vypouštět třeba na půl hodiny ráno, půl večer). Ale pokud v té době bude zvíře "čisté", nemělo by být komplikované ho po pár dnech vrátit naplno zpátky na pastvinu, aniž by dostal průjem. Maximálně mu někde nechte seno, aby se mohl dožrat suchým, kdyby to potřeboval zahustit.
Pokud budou problémy trvat a průjem se vracet, déle bych ho netrápila..

nikol_borderky

26.7.2016 13:04
nikol_borderky

XXX.XXX.3.218

Otázka je, jak dlouho Vás to bude bavit, se s tím tahle trápit.
Bývá to častěji u těch uměle odchovaných mláďat, že prostě nejsou tak vitální, jako ostatní. Proto zapřemýšlejte taky nad tím, že jestli se bude průjem stále vracet (a tahle varianta je evidentně dost pravděpodobná), tak že by bylo všem zúčastněným lépe, kdyby se porazil.
Rozumím, že jste ho zachránili a teď do něj hodně investovali (času i peněz), ale pokud to zvíře nebude "držet" zdravé, pak jiná cesta není... :(
Déle než týden po podání antikokcidik myslím nemá smysl čekat a lze začít postupně navykat na zelené (např. pokud je to možné, vypouštět třeba na půl hodiny ráno, půl večer). Ale pokud v té době bude zvíře "čisté", nemělo by být komplikované ho po pár dnech vrátit naplno zpátky na pastvinu, aniž by dostal průjem. Maximálně mu někde nechte seno, aby se mohl dožrat suchým, kdyby to potřeboval zahustit.
Pokud budou problémy trvat a průjem se vracet, déle bych ho netrápila..

Moc děkuji za reakci, tak nějak to vidím podobně, pokud by se problémy vraceny, nic protahovat nebudeme a prostě "půjde". Takže týden po podání antikokcidik počkám, poté pár dní zkusím ranní a večerní vypouštění a uvidíme, jak si s tím poradí. Když to nepůjde, tak to nepůjde. Opakovat tohle už nechci, šanci dostal smajlík

26.7.2016 13:09

Moc pěkně to hhippie napsala. Jen bych doplnil, že než pujde na zelené ať je nažraný sena. Takže ho ráno nevyhnat od (po)vyžranejch jeslí hned na zelené, ale kdyžtak seno doplnit, ať naplní bachor a až pak ho pustit ven.

26.7.2016 13:31

Kolegoce, projevi se kokcidioza na ocni sliznici ( famacha? ) Mam ovci ted uz bez jehnat, sla hodne dolu s vahou, sliznice uz jsou skoro porcelanovy, odcerveno pred dvema nedelema aldiverm, ted o vikendu biomec. Bobky jsem na rozbor nenes, byl jsem rozhodnutej ji porazit ale zzelelo se me ji.

26.7.2016 13:43

Někdo, myslím, že Moonika, to tu psala - že i silné zakokcidiování (pěkné slovo ) je vidět na sliznicích.

26.7.2016 13:45

Kubo, díky za doplnění. To je podstatné. Pardon za opomenutí. Tím docílíte toho, že se nepřežere zeleným hned na první, ale bude mít bachor co zpracovávat a k tomu si přikousne zelené.

26.7.2016 14:02
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Kolegoce, projevi se kokcidioza na ocni sliznici ( famacha? ) Mam ovci ted uz bez jehnat, sla hodne dolu s vahou, sliznice uz jsou skoro porcelanovy, odcerveno pred dvema nedelema aldiverm, ted o vikendu biomec. Bobky jsem na rozbor nenes, byl jsem rozhodnutej ji porazit ale zzelelo se me ji.

Tak teď musíte měsíc počkat, než ji uklidíte do mrazáku.

26.7.2016 14:09

přezdívka napsal(a):
Tak teď musíte měsíc počkat, než ji uklidíte do mrazáku.

Ja to dobre vim :) psum by to ale vadit nemuselo.

26.7.2016 14:20

Mastňáčku ano kokcidie ti můžou udělat ovci taky chudokrevnější, ale když vidím jak teď vlasovka řádí kam se podívám, tak ti přeju aby to ona nebyla. Já už se fakt začal přezouvat když jdu do cizích chovů, abych si pak ty parazity, nebo teda jejich vajíčka tady neroznášel.

26.7.2016 14:24

Super truper. No je to jedina ovce, mela tezkej porod tak mozna zeslabla. Nez prezouvat jsou dobry navleky, mam jich jeste furu kdyz me mrchy kulhaly :) Muzes to nechat jako darek chovateli u kteryho ordinujes :).

26.7.2016 14:45

Taky mi teď jedna dospělá začla průjmovat. Ale to už se člověk bojí odčervovat, aby nezabíjel zvířátka v symbioze... :( tak uvidíme, jeslti se z toho zvetí. Pustila jsem je na nové, tak třeba si tam nažrala něco, co neprospělo.. jsou tam myslím i nějaké špendlíky, tak z toho by to taky mělo být.
To tu zas člověk moc čte a pak čučí pod ocas každému kusu

26.7.2016 15:11
profesor1

XXX.XXX.192.98

Teď o víkendu mě jedno takové jehně, zjevně zbržděné kokcidiózou, i když už dva měsíce bez průjmu, udělalo velkou radost. Nemusel jsem dlouho přemýšlet které na rožeň. A bylo vynikající. Ještě tam mám asi tři takové střapatější, tak taky pudou.

26.7.2016 18:27

Nojo, když si máte z čeho vybírat... tahle je teda stejně určená do klobás - kříženka, které letos vyřazuji a přecházím na čisté, navíc má pastruky... ale ještě neuzrál čas (u nás). Holt se buď dá dokupy, nebo půjde, mno. Akorát odběratelé jsou na dovolených a mrazák plnej...

26.7.2016 21:32
profesor1

XXX.XXX.192.98

Co si stěžujete? Taky máte z čeho vybírat - z mrazáku, když je plný

26.7.2016 22:37

Divočáků od táty

26.7.2016 23:07
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak uděláme čenč, když už divočáci nevoní :).

27.7.2016 00:06
moonika

XXX.XXX.237.249

nikol_borderky napsal(a):
Dobrý den vespolek, takže koprologický rozbor u jehněte prokázalo zamoření kokcidiemi, ne nějak mega masivně,3+. Jehně je už velmi aktivní, žere jak urvané - má seno + liz, přidávám už jádro - oves, ovesné vločky, + zakoupila jsem speciál směs pro jehňata. Bobky se drží pohromadě, nebo se i sypou.
Veterinář doporučuje odčervení proti kokcidiím, ovšem ne antikokcidika typu Baycox, atd - kvůli zastavení předžaludku, ale jiný lék formou injekce, prý není prioritně na léčbu kokcidiozy, ale také obsahující sulfonamid a kde zastavení bachoru nehrozí.
Jehněti jsem zkusila přes víkend trochu zeleného, to ovšem opět způsobilo do rána trochu průjmu - opět jsem podala živočišné uhlí (jednorázově v neděli ráno), opět se vše vrátilo do normálu - tedy sypajících se bobků...
Mám na vás snad poslední dotaz - za jak dlouho jehně postupně opětovně zvykat na zelené a přesun zpět na pastvu po podání antikokcidik? Mám obavy, aby se vše opětovně nezvrhlo do průjmování z důvodu brzkého návratu na zelené.
Dnes jsem ještě objednala Farmatan, pro přidávání až jej budu převádět zpět na zelené, kdyby opět průjmování zazlobilo.

Neviete náhodou názov toho atb čo chce použiť na kokcídie?

27.7.2016 00:13
moonika

XXX.XXX.237.249

Pokial odčervujete najmä aldivermom, môžete tam už mať rezistentné potvorky. ale jeden z nich snáď zabral, po tom biomecu to tiež hneď neuvidíte tú zmenu ale mali by ste určite pomôcť regenerácii dodaním železa a B12, prípadne podporiť pečeň, keď sú už skoro biele tak je na hrane. skôr by som čakala že to bude vlasovka a pod. Kokcídie tiež vedia spôsobovať anémie ale to už by musela byť fakt sila aby boli porcelánové sliznice. Dajte bobky na rozbor.

29.7.2016 08:52

6 dni od odcerveni biomecem zacina sliznice nabirat zdravou barvu. Tak treba to holka zvladne, akorat nevim jestli se stihne dat do formy za 2-3 mesice.

29.7.2016 11:07
lilo

XXX.XXX.201.210

Otazka kolik ze ji je let... ale za dva tri mesice by mohla vsak ty prikrmujes ne?

29.7.2016 11:09

1.5 roku +-
prikrmoval jsem minulou sezonu chvilku. Ted ma tahle a jeste jedna pacientka spolecnice jednu dve hrsti ovsa kazda, abych jim mel kam dat bilou skalici a nutrimix.

Přidejte reakci

Přidat smajlík