Začínáme s hol. zakrs.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.7.2016 17:09
galbava

XXX.XXX.68.170

Dobrý den, za pár dnů si přivezeme dvě kozičky (4 - 5 měsíců staré), do budoucna uvažuji ještě o koze na mléko... Ale jde mi o to, že kozičky jsou zvyklé spíše na seno a ve výběhu u současného chovatele moc trávy nemají, kdežto u nás budou mít trávy až až a hlavně je tam dost i jetele, tak mám obavy aby se nenadmuly (možná to moc řeším). Co myslíte, zkušení chovatelé, mám je prostě přestěhovat a sledovat, jestli je vše OK, existuje příp. nějaká laická první pomoc při nadmutí (kdyby nebyli na veterině)? Četla jsem různé rady typu olej, alkohol A poslední dotaz, má cenu jim kupovat nějaké granule, vojtěškové úsušky, sladový květ nebo cukrovarské řízky? Kromě pastvy budou mít samozřejmě seno, lizy (zaujaly mě ty úsušky, syn je určitě bude chtít pořád něčím krmit, tak aby jim to šmakovalo, ale neublížilo). Předem děkuji

15.7.2016 17:53
galbava

XXX.XXX.68.170

hokl napsal(a):
CO HLEDAT?

https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/?q=holandsk%C3%A1+zakrsl%C3%A1&sort=1.

Děkuji, přesně takovou radu jsem hledala

15.7.2016 17:59
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tak je ze začátku pouštějte na trávu jen třeba na hodinu a postupně prodlužovat dobu. Zvyknou si na jinou skladbu travního porostu postupně. Myslím, že vojtěšku a sldaový květ můžete vypuati. Dává se hlavně kozám na mléko. Cukrovarské řízky na zimu, pokud nebudete mít normální krmnou řepu. Zalijí se vodou a nechají nabobtnat. Jinak by jim to bobtnalo v žaludku a mohl by z toho být problém.

22.7.2016 22:25
kozlík2

XXX.XXX.114.183

přezdívka napsal(a):
Tak je ze začátku pouštějte na trávu jen třeba na hodinu a postupně prodlužovat dobu. Zvyknou si na jinou skladbu travního porostu postupně. Myslím, že vojtěšku a sldaový květ můžete vypuati. Dává se hlavně kozám na mléko. Cukrovarské řízky na zimu, pokud nebudete mít normální krmnou řepu. Zalijí se vodou a nechají nabobtnat. Jinak by jim to bobtnalo v žaludku a mohl by z toho být problém.

Já bych tedy pastvu pro začátek zmenšila, protože by vám zavřené mohly mečet, tedy pokud na to nejsou zvyklé. My brali kozí kluky, kteří nebyli zvyklí na zavírání, když jsem je potřebovala na chvíli zavřít, no nebudu vám povídat jak řvali. Jinak je máme s volným přístupem na pastvu a i s volným přístupem do chlívku. Pokud chcete dávat odměny, tak doporučuji speciální granule pro ovce-kozy, měli by je mít ve zverimexu. Pokud je ale nechcete mít kulaté choďte s nimi na procházky, zkuste goat agility...

22.7.2016 23:17
galbava

XXX.XXX.134.110

kozlík2 napsal(a):
Já bych tedy pastvu pro začátek zmenšila, protože by vám zavřené mohly mečet, tedy pokud na to nejsou zvyklé. My brali kozí kluky, kteří nebyli zvyklí na zavírání, když jsem je potřebovala na chvíli zavřít, no nebudu vám povídat jak řvali. Jinak je máme s volným přístupem na pastvu a i s volným přístupem do chlívku. Pokud chcete dávat odměny, tak doporučuji speciální granule pro ovce-kozy, měli by je mít ve zverimexu. Pokud je ale nechcete mít kulaté choďte s nimi na procházky, zkuste goat agility...

To by určitě pěkně mečely, jsou zvyklé na mazlení a volný pohyb a navíc jsou teď vedra. Nakonec k nim přibude ještě jedna 50% AN smajlík My máme výběh s chlívkem jako součást zahrady, vymyslela jsem to nakonec tak, že budou na zahradě a do výběhu budou chodit po chvilkách, aby se nenacpaly jen jetelem). Mám obavy z nadmutí, při nejhorším mám vybavenou lékárničku (před tím jsem nevěděla, že se dá téměř vše koupit volně, proto jsem se tak blbě ptala)... Granule pro kozy už mám koupené a uvažuji že koupím pamlsky pro koně. Vojtěškové úsušky, sladový květ, apod. nechám asi až na podzim a zimu. No, jsem na to zvědavá

23.7.2016 07:27
milcek

XXX.XXX.252.163

galbava napsal(a):
To by určitě pěkně mečely, jsou zvyklé na mazlení a volný pohyb a navíc jsou teď vedra. Nakonec k nim přibude ještě jedna 50% AN smajlík My máme výběh s chlívkem jako součást zahrady, vymyslela jsem to nakonec tak, že budou na zahradě a do výběhu budou chodit po chvilkách, aby se nenacpaly jen jetelem). Mám obavy z nadmutí, při nejhorším mám vybavenou lékárničku (před tím jsem nevěděla, že se dá téměř vše koupit volně, proto jsem se tak blbě ptala)... Granule pro kozy už mám koupené a uvažuji že koupím pamlsky pro koně. Vojtěškové úsušky, sladový květ, apod. nechám asi až na podzim a zimu. No, jsem na to zvědavá

Pokud mají pohyb tak nadmutí neřeš to rozchodí a když se nafoukne ve chlívku naleješ do ní tympasol nebo vypustíš hadicí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík