Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.7.2016 09:13
brezmon

XXX.XXX.41.2

Dobrý den, prosím vás o zkušenosti. Včera jsem vypouštěla kozenky na pastvu a všimla jsem s, i že jedna hnědá je nadmutá a má pořád zavřené oči. Zkoušela jsem s ní chodit, pak přijel vet strčil ji hadičku do krku něco vystříklo, poté ji dal tympasol a za dvě hodiny znova tympasol. Dnes jdu do chlevu a kozence je stejne zle, nic se nezměnilo. Mám prosím ješte čekat nebo opět volat vet? Pořád je nadmutá, pořád stojí a usína, trochu si žvýkla sena jinak nepřežvykuje.
Děkuji za rady

17.7.2016 09:27
ustulina

XXX.XXX.22.113

Zkuste do ní nalejt pivo, nejlíp s ruminalem (na podporu funkce žaludků).

17.7.2016 09:34
brezmon

XXX.XXX.41.2

Dobrý den, zapomněla jsem napsat že dostala včera injekci na podporu trávení. Doufala jsem že dneska to bude lepší.

17.7.2016 09:48
roklanka

XXX.XXX.46.23

To, že ještě žije, dává naději, ale je třeba konat. Z babských rad : nalít do kozy olej (pokud je dospělá tak bez problému hrnek), podat jedlou sodu v nálevu, nebo jar. Ale pokud se netvoří pěna, ale jsou to plyny, tak trokarovat a prostředky jako je Rumin, Uniruminal, Prodigestan atd.
Bez pomoci to těžko rozchodí, zvlášť když se tváří, že není v pohodě.

17.7.2016 09:55
brezmon

XXX.XXX.41.2

Takže mám teď jít a nalít koze hrnek oleje, třeba z petovky a pak volat lékaře nebo chvilku počkat co bude?Děkuji.

17.7.2016 11:11
roklanka

XXX.XXX.46.23

Čas hraje proti vám, nečekat na nic a zkoušet cokoliv, olej sodu, jar, nebo veta, hlavně nečekat na zázrak. Nevím, jak je stará kozenka, ani je-li nadmutí plyny, či pěnou..

17.7.2016 11:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hlavně jí ale nepouštějte na zelenou pastvu.

17.7.2016 12:08
brezmon

XXX.XXX.41.2

Byl tu vet, dal ji do žíly vitamíny, potom dvě injekce na játra a musela vypít digestasin lék na trávení.Je sama u sena a vody.Večer znova digestasin a ráno taky. Zítra se na ni přijede podívat.Doufám že to přežije jsou ji dva roky. Nejhorší je, že nevím co mohla kde sníst...máme koz jedenáct, deset burských a jednu hnědou která je právě nadmutá a jsou všude spolu...tak nevím. Když je pouštím na pastvu a krmím je pořád je hlídám...

Přidejte reakci

Přidat smajlík