Je to něco přes měsíc co se poprvé spustila kozeně krev z nosu. Původně jsem myslela, že kozu kopl kůň a jde jen o úraz a že to samo přestane, zjistila jsem to večer při dojení, no druhý den stále krvácela a musela jsem ji z pastvy odnést, nemohla už ani chodit. Veterinář ji podal injekčně něco na zastavení krvácení a dal dávku na podporu tvorby krve a doplnění "života". Po necelém týdnu byla koza fit a vrátila jsem ji do stáda na pastvu...
další krvácení se spustilo cca 9 den od toho prvního a byla jsem u toho, takže vím, že k žádnému poranění nedošlo...opět koza dostala injekci na zastavení krvácení a vitamíny...
Stáhla jsem kozu z pastviny a je na noc v boxe a přes den na zahradě
Po té následovalo opět krvácení, zhruba co 5 den - dostala injekce, jinak by se samo krvácení nezastavilo.
Tento týden už se krvácení zastavuje samo, není nutná injekce, ale prostě koza pořád krvácí - v pondělí jen malý pramínek krve, zastavilo se samo a dnes je opět celý box od krve, je vidět, že v noci opět dost krvácela, ale nyní nekrvácí.
v první případě vet konstatoval krvácení z plic v důsledku poranění (kopl kůň) - náš úsudek, při druhém krvácení vyloučil úraz - já viděla, že se to samovolně prostě spustilo, že by koza "bublala", krev by byla nabublaná a koza by špatně dýchala, což se neděje, takže konstatoval, že jsou to asi melanomy v dutině nosní. Při dalších krváceních mi řekl, že je to tím horkem a pak řekl, že mám kozu raději zabít...
Na vyšetření dutiny nosní nemá vybavení, že to ani u kozy nejde.
Do zabití kozeny se mi vůbec nechce, ale začínám mít obavy, jestli ji spíš netrápím, ale nevím jak ji pomoci jinak, než jí neustále píchat ty injekce, nic jiného než to a nebo nůž mi vet neporadil
nemáte někdo s tím zkušenost, jde kozeně nějak pomoct?