Prosím o radu, jsme na nové pastvině, mám zapojené 4-5 ovčích sítích po 50m, autobaterii 12V a momentálně na tom měnič napětí a tento zdroj (http://www.kamir.cz/elektricky-ohradnik-kamir-raptor-6000-pro-skot-ovce-kone-divokou-zver)
Nevím ale kolik baterka vydrží a moc to teda nekope...než dovezu nové ovce musí to kopat více
Poradíte mi, jak to vymyslet - popřípadě tenhle zahodit a koupit nějaký jiný přímo na autobaterii? a jaký?
děkuji moc
Uživatel s deaktivovaným účtem

Poradne uzemneno jest? Zemnici tyce ve vlhci pude jsou? :) Site podsekane jsou?
Uzemneno je, vlhka půda zrovna ted relativne ano (byvalo mnohem mnohem horsi ). Podsekano není (stehovali jsme v nedeli tak jsem nechtěla kvůli sousedum), ale mam to v planu tento tyden. Ale nic co bychom nemeli na puvodni pastvine - ale tam to bylo přímo do elektriky a kopalo dobře :)
jsem ochotna koupit nový el. ohradník jen nevím jestli to bude lepší a který pro ovce je vhodný na autobaterii :).

Tak s tim neporadim, mam jen do el. site.
lizbeth
napsal(a):
Uzemneno je, vlhka půda zrovna ted relativne ano (byvalo mnohem mnohem horsi ). Podsekano není (stehovali jsme v nedeli tak jsem nechtěla kvůli sousedum), ale mam to v planu tento tyden. Ale nic co bychom nemeli na puvodni pastvine - ale tam to bylo přímo do elektriky a kopalo dobře :)
jsem ochotna koupit nový el. ohradník jen nevím jestli to bude lepší a který pro ovce je vhodný na autobaterii :).
, Vhodný na autobaterii, ? raději volte trakční baterie (ale pokud máte přístup k horším autobateriím za dobrou cenu).
Pokud test na ohradníkovém zdroji je OK následuje:
První kontrola zdroje a kabelů (pohledem a hmatem - může se stát že se vodiče v izolaci přeruší... ) pak dobře zapojit (, kontakty- spoje, časem třeba i oxidují a tak sem tam očistit a dotáhnout), zkontrolovat uzemnění (při, horší, půdě hůře zemní- oblít vodou třeba se solí! i u slabého zdroje nic nezkazíte pokud bude na, třech tyčích, a opět kontrola kabelů.), no a PODSEKAT, PODSEKAT, PODSEKAT! (dají se i odpojit spodní lanka ale toto neprovádím...)
JSEM NA TELEFONU když nestříhám a nemám problém poradit...

Zdroj není slabý, ale zkusil bych ho odpojit od sítí a zkusil jak moc kope sám o sobě. Pokud bude kopat dost tak bude problém jinde. Pokud bude kopat málo, tak bych zkontroloval v první řadě uzemnění. Když sáhnete na zemnící kolík(y) tak nesmíte dostat žádnou ránu. Nicméně sítě mají velký odpor a 4 - 5 sítí vám dá odpor odhadem tak aspoň 1000 ohmů tak bych kdovíjaké kopance stejně nečekal. Holt drát je drát... Já ale pasu v lankách a 5J zdrojem napájim do 6km lanek a aby to hezky kopalo tak používám ty se zvýšenou vodivostí. Za těch pár kaček na víc to určitě stojí. A ty odpory vodičů ať už samostatných nebo v těch v sítích jsou hned po dobrém zemnění alfou a omegou celého ohradníku. Zkuste si dohledat jaký mají vaše sítě odpor a pak se podívejte na to, že když zdroj zatížíte 500 ohmy tak už vám tam víc jak 6100V stejně nepoteče.

Http://www.kamir.cz/zemnici-tyce-pro-elektricke-ohradniky
Hned uvodni odstavecek popisuje kolik tyci pouzit.
Mam draty, misama oplutky z lanek a tyce mam 3. Vloni jsem mel jeste uplne spodni drat 5cm od zeme uemnenej ale zrusil jsem to kvuli podsekavani.

Pokud i za největšího sucha na zemnící tyč sáhneš a ona nebude probíjet, tak máš uzemněno dostatečně. Já doma mám 3 nebo 4 metrové tyče o profilu "T" propojené nepřerušenym VN kabelem a se zemněnim nemám problém. Když jsem měl jen jednu tyč tak za sucha to bylo nedostatečné.