Balík sena je uvnitř teplý - je to ok?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2016 11:16
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přivezli mi před pár dny velké balíky letošního sena. Vypadají normálně, při rozbalení seno voní, ale je uvnitř dost teplé, určitě přes 45, hřeje to ruku citelně, i když balík na slunci není. Je to normální nebo to znamená, že seno nebylo dost prosušené a teď dochází k fermentaci a možnému budoucímu plesnivění? Nevím, jestli to prostě přestane nebo co to udělá dál, jestli tedy můžu objednat další takové balíky a neudělám si tím leda starosti. Nikdy jsem neměla velké balíky nového sena a u malých se to nestalo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2016 11:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

Samozáhřev sena.

Je to způsobeno lisováním balíků ve chvíli, kdy má materiál ještě příliš vysokou sušinu, nebo když balíky leží příliš dlouho ještě na louce.

Samozřejmě z pohledu krmiváře je to problém. Živiny ze zahřátého sena jdou rychle do pryč a ano, plesniví to. I když to není vidět, už jen to, že se seno zahřálo, že důsledkem množení mikroorganismů a plísní, které tam mohou vyhrkat mykotoxiny, aniž by bylo seno viditelně plesnivé.

No a hodně zahřáté seno se může i samovznítit

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2016 11:29
Uživatel s deaktivovaným účtem

Muzu vam dat kontakt na chlapika, kterej balikovani hodne rozumi a je sdilnej. kdyz tak napiste do soukromych zprav a poslu vam na nej telefon.

25.7.2016 11:48
profesor1

XXX.XXX.192.98

45 stupňů už znatelně pálí na dotek. V balíku se to zahřeje vždy, i když balíte seno sebesužší. Že je to špatně poznáte podle typického smradu při zapaření a plesnivění. Zkuste rozbalit další balík po pěti, sedmi dnech a teprve s jistotou poznáte jestli bylo seno opravdu vlhké.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.7.2016 16:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

profesor1 napsal(a):
45 stupňů už znatelně pálí na dotek. V balíku se to zahřeje vždy, i když balíte seno sebesužší. Že je to špatně poznáte podle typického smradu při zapaření a plesnivění. Zkuste rozbalit další balík po pěti, sedmi dnech a teprve s jistotou poznáte jestli bylo seno opravdu vlhké.

Asi tak nějak.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.7.2016 16:18
Uživatel s deaktivovaným účtem

Děkuji za reakce, uvidím.

28.7.2016 17:54
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Nevím, kdo z vás pamatuje ruční sušení sena. První den malé kupičky, druhý den větší a pak se to dalo na pořádnou kupu a nechávalo se to vypařit. Při prvním a druhém rozhazování bylo seno na hromádce teplé. Ve velké kupě se nechalo třeba i týden a pak se jenom kupa rozkulila a bralo se domů. Zbytek od země se rozházel, přehodil na hrábích a večer se bralo taky. Pokud nebylo seno jaksepatří usušené, tak po každé vrstvě jsme prohazovali sůl. Seno vydrželo i dva tři roky, zvířata ho žrala a zdravotní problémy nebyly.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.7.2016 20:33
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jasna vec, davali jsme do kup postupne 3ha. nekdy kdyz se podelala emefka tak i nahrabovat rucne. ale to nas bylo o dva vic.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.7.2016 22:43
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkusila jsem jiný balík rozbalit za další týden (první byl asi týden po sbalení) a tentokrát už teplota byla stejná všude, balík byl neplesnivý. Takže opravdu se asi do těch 14 dní od sbalení musí počkat. Díky za rady. S tak čerstvými balíky prostě nemám zkušenosti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík