Dobrý den, mám pastvu rozdělenou na polovinu. ale na jedné mám přístřešek kde jsou ovce přes zimu, takže povápnění proti mechu napodzim, před sněhem nejde. chtěl bych se zeptat, když pastvu povápním a pak cca za měsíc ovce vrátím na povápněnou pastvu ale už budu krmit senem, můžu ovcím ublížit? můžou nějaké zbytky po vápně sežrat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ted se me pustili do baliku predlonskyho sena co mam na pastvine. Trava je, ale docela ho za tejden uzraly.
S tim vapnenim, nevim jestli vam to od mechu pomuze. Za me bych to prolil zelenou skalicej a strhnul branama nebo hrabema jestli toho je min. Trava ho pak proroste sama.
Ovce berou travu moc nizko, takze kdyz bude sucho, tak to vapno tam zustane a ovce to vysajou.
Mám podobný problém a protože nejsem sedlák, radila jsem se, se svým sedlákem. Ten mi radil, rozrušit bránama a pohnojit draslíkem. Od vnuka, který hnojárnu studuje, takže znalosti má jen teoretické vím, že existuje hnojivo jak s vápnem, tak i s draslíkem, což je asi ta nejlepší kombinace.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Draslik, toho sou plny snad slepicaky + fosforu? Jestli toho neni lan, pletivo, slepice.. ty to vyhrabou a jeste podraslikujou. Na pastvinach, kde se trava nechava vyzrat az na drn bude ale mech problem porad si myslim. Protoze travu ovce vyhlej a mech bude mit pree. Kdyz se mech porusi a trava dostane sanci, tak nepoznate ze tam mech byl.
To v našem případě asi ne, u nás to bude rozežranost . Pastvina je luxusní a velká, ale třeba milujou i samotný tykve, cukety a dýně, kterých mám doslova tuny, musím jim je ovšem krájet. Pak sežerou přes kilo na ovci během zhruba dvou minut. Ale co bych pro ty naše pajdy neudělala, že..?