baruliiiii

XXX.XXX.210.72
Ahoj.Mám problém.Mám doma kozu, kozla a poníka.Jsou spolu v ohradě.Kozel je na lidi moc hodný, ale na zvířata ne..Kozu pořád trká, něják jí ubližuje..Na koně už si dává pozor, protože ten si to líbit nenechá.No ale to není tak hrozné.Když jim hodím seno, je ho hodně, a ikdyž ho rozházím po celém výběhu, kozel ty dva nenechá nažrat, prostě pořád proti nim běhá, nabírá je na rohy, koníka mlátí do hlavy..Přijde mi to tak, že by mu ani nevadilo kdyby nežral, hlavně, že ostatní budou hlady..Už nevím co s ním..Poradil by mi někdo, co dělat?Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Do klobás nebo oddělit do pevné ohrady. Nevím, co jiného by mělo zabrat...

Souhlasím, jedna koza je pro kozla málo. Pokud si chcete kozla nechat, oddělte ho a pořiďte mu ještě jednoho, aby mohli zápasit. Cítí se nevyužitý, má přebytek energie. Nebo ho naučte tahat vozík apod.
baruliiiii

XXX.XXX.210.72
Do klobás nee, on je strašně vázaný na ostatní, takže sám by nevydržel a druhého kozla kupovat nebudu, tedy aspoň teď ne-nedostatek času.Koza a vozík? :D a jak vůbec vypadá takový postroj na kozu, popř. jak ho vyrobit :) ?A kolik cca kg koza utáhne (obrovský kozel) ?Jeví se mi to jako dobrý nápad.
A nutně toho kozla potřebujete? a rohatého? to není rozumné, nikdy se nezklidní a bude ostatním ubližovat stále a více..budete ho muset umístit do samostatné ohrady nebo ho prodat nebo do klobás, jak píše hhippie! já bych svým kozičkám ubližovat nenechala, ale to záleží na vás, taky může koze roztrhnout břicho, březí koza vám potratí, vaše volba..

baruliiiii
napsal(a):
Do klobás nee, on je strašně vázaný na ostatní, takže sám by nevydržel a druhého kozla kupovat nebudu, tedy aspoň teď ne-nedostatek času.Koza a vozík? :D a jak vůbec vypadá takový postroj na kozu, popř. jak ho vyrobit :) ?A kolik cca kg koza utáhne (obrovský kozel) ?Jeví se mi to jako dobrý nápad.
S tím asi bohužel nemá tady nikdo pořádně zkušenosti. Už tady byla diskuse na téma kozel a postroj nebo vozík, ale nic konkrétního současného tam není. Ale je tam někde obrázek kozla, který orá pluhem, i jinde na netu jsou obrázky kozlů, kteří vozí vozík. Spíš budete muset zkoušet a také to zabere čas, ten výcvik. Náš kozel vozí děti, ale jen tak na hřbetě, to ale pro něho není žádná práce. Obávám se, že pokud mu neseženete nějakou zábavu, nezklidní se. On je vlastně jako ti kozlíci, co si je lidi berou na zahradu na vypasení, pak je nechtějí utratit a kozlíky si nechají. Když je jen jeden, začne být agresívní a lidi se obvykle diví proč.
Nebo ho nechte, jestli to jde, jen s koněm a koze kupte druhou. Pokud budou poblíž a budou na sebe vidět kozy i kozel, mohlo by to jít. Jinak už nevím.

Mno, Oreb, vzhledem k tomu, že jsem taky majitelem smíšeného hobby stáda, tak bych rozhodně nehlasovala pro to, aby byli spolu jen poník a kozel. Jak už majitelka psala, tak kozel ubližuje i koni a vzhledem k tomu, že je to poník, tak si dokážu představit, že trkání do jeho hlavy nemusí být moc příjemné. Mají úplně jinak rostlou lebku a ta není odolná nárazům (může dojít např. i ke zlomení nosní kosti, což je průšvih ).
Taky přispěvatelka Canka tu řešila problém, že kozel si usurpoval celý domek, kam chodili společně spát její kozy i kobyla, jen pro sebe - postavil se mezi "dveře" a nikoho nepustil dovnitř. Myslím, že to vyřešila, že mu postavila domeček jen pro sebe a byl klid. Ale tohle je jiný případ - tam vystavení soukromé ubykace nepomůže (pokud nebude napevno oddělen).
A nedoufejte, že se jeho chování zlepší. Jakmile půjdou holky do říje, bude to jen horší - za měsíc to začne...
baruliiiii

XXX.XXX.210.72
A jeste me napadla jina moznost..Do klobas ho opravdu nedam, nemam kozy na maso ale pro radost..Jsou mu dva roky, nevim, jestli uz je pozde, ale je mozne ho odrohovat?Rohy ma sice velike, ale myslite, ze by to slo/jak?

O odrohování tu je mraky vláken - stačí použít vyhledávač ;)
Určitě by to mohlo pomoci, ale taky nemusí - to byste musela odstranit nejen rohy, ale i koule...
baruliiiii

XXX.XXX.210.63
Koule jsme davali pryc uz kdyz byl malej :) napadly me ty gumicky, ale zase nevim, jestli by rohy odpadly, ma je docela tlusty a dlouhy.Do narkozy ho davat nechci.Tak uvidime, pro co se rozhodnu.

napsal(a):
Mno, Oreb, vzhledem k tomu, že jsem taky majitelem smíšeného hobby stáda, tak bych rozhodně nehlasovala pro to, aby byli spolu jen poník a kozel. Jak už majitelka psala, tak kozel ubližuje i koni a vzhledem k tomu, že je to poník, tak si dokážu představit, že trkání do jeho hlavy nemusí být moc příjemné. Mají úplně jinak rostlou lebku a ta není odolná nárazům (může dojít např. i ke zlomení nosní kosti, což je průšvih ).
Taky přispěvatelka Canka tu řešila problém, že kozel si usurpoval celý domek, kam chodili společně spát její kozy i kobyla, jen pro sebe - postavil se mezi "dveře" a nikoho nepustil dovnitř. Myslím, že to vyřešila, že mu postavila domeček jen pro sebe a byl klid. Ale tohle je jiný případ - tam vystavení soukromé ubykace nepomůže (pokud nebude napevno oddělen).
A nedoufejte, že se jeho chování zlepší. Jakmile půjdou holky do říje, bude to jen horší - za měsíc to začne...
Máte pravdu, to by bylo i pro koně nepříjemné a nebezpečné. Jediné podle mě rozumné řešení jsou dva kozlové mimo kozu.

Aha, rozumím, takže hňup, který slouží lidem jako mazlítko, ale s ostatními zvířaty se kamarádit nechce. Mno, pokud by bylo soužití mých zvířat díky jednomu kusu ohroženo, volila bych selekci k obecné spokojenosti. Ono vymazlit (jinou) kozu není až takový problém. Na mazlení si pořiďte radši kočku
Myslela jsem, že si ho chcete zachovávat kvůli množení kozí populace. Ale takhle mi přijde nesmysl se kvůli němu tolik honit, stavět oddělovací ohradu, atp. Navíc to odrohování není jistota, že se situace o moc zklidní. Pokud je dominantní, tak může zůstat i bez rohů - akorát to nebude tolik ohrožující, ale pro ostatní zvířata nepříjemné tak jako tak.. no, jasně, rozhodnutí je na Vás.
Ten náš hňup má taky rohy, ale miluje děti a snáší se s ostatními zvířaty, takže zůstává..
Přesně jak psala Hhippie, já jsem též řešila podobný problém...kozel, též rohatý, okupoval celý přístřešek a odmítal pustit zbytek stáda dovnitř...mám tedy dvě kozičky, malou kobylu a kozla, ale je to vesměs velmi podobný případ...to samé, jak šlo o žrádlo, nedal jim pokoj, vše chtěl mít pro sebe...jediné místo, kdy a kde dá kozel všem pokoj, je pastvina...je dostatečně velká, přes 5000 m2 + lesík kolem dokola, takže tam je prostě nestíhá všechny hlídat . Abych to tedy přiblížila..Přes den jsou zvířata na pastvě, na noc je zavíráme do menší ohrady s přístřeškem a seníkem. Kozlíkovi jsme museli koupit obojek, postavit mu zvlášť jeho vlastní domeček hned vedle přístřešku pro koně a kozy, a na noc ho k domečku přivazujeme...ne na krátko, to ne, je na lanu o délce cca 4 m, takže se v klidu může pohybovat v okolí svého domečku i v okolí přístřešku, ale lano jsme uvázali na takovou vzdálenost od přístřešku, aby k němu nedosáhl ke vchodu, a tak se mohly kozy i kobyla v klidu do přístřešku schovat a žrát. Kozel dělat první dva dny bordel, než si na to zvykl(respektive tedy jen dost hlasitě mečel), pak si zvykl, že je na noc sice uvázaný, ale má určitou volnost, a na kozy i kobylu vidí, má je od sebe jen pár metrů, a je úplně v klidu. Přes den je pak pustím na pastvu, kozel kozy chvíli otravuje, dotírá, chce se množit apod. , pak se snaží nadbíhat kobyle a bránit jí pást se, ale za 10 minut ho to přejde, protože kobyla párkrát odběhne, a než by jí kozel měl pokaždé doběhnout na takovou vzdálenost, tak to vzdá..a po zbytek celého dne je klid...večer zavolám, otevřu dveře do ohrady, kde mají každý na svém místě připravenou večeři v kyblíku(kozel ve svém domečku samozřejmě), každý jde na své místo, a v momentě, kdy kozel vleze do domečku, zacvaknu ho zase na lano, než dožere a je klid...za pár dní si na to prostě tak zvykl, že už ten noční úvaz bere jako samozřejmost...
Otázkou je, jaké máte možnosti ohrady apod. Co to vyřešit též úvazem, ale pokud nemáte více výběhů, tak kozlíka uvážete na pojezdový úvaz? Používá se to hodně i u psů...má dostatek pohybu, chodí si jak chce, ale jen na vymezeném prostoru...zkusit to třeba jen na ráno a na večír, kdy krmíte, či jen na dobu, kdy zvířatům prostě hodíte seno, aby se v klidu koza i poník najedli...kozla připnete, dáte mu seno, koze a poníkovi zvlášť, a až dojí a půjdou třeba na pastvu(nevím, jak to máte řešené), tak kozlíka odepnete a bude běhat s nimi...
baruliiiii

XXX.XXX.210.229
No ten uvaz je dobrej napad.Muzu to zkusit.Akorat nevim teda, on je takovej mamlas nemotornej, ze by byl schopnej i do toho zamotat a uskrtit se.Domecky maji tri.Mame vsechny zvirata na doziti a nikoho se zbavovat nechci.Ikdyby se to melo resit jinou ohradou.. :) a prikladam fotku stadecka.Kozel je ten bezovej.