Cawte, chel by som sa popýtať, mám ovce charolais a ille de france teraz maju cca 45 kg chcel by som ich dať pripustiť asi tak vo februari a chcel by som aby sa mi okotili na nejaký presný termin, kvoli tomu že mám menej času a takšie sa kotia tak aby som bol pri tom, Ako mi odporúčate vyvolať im ruju ? Dakujem za každú radu
Uf teda keď nikto nepíše tak aspoň z mojich biednych znalosti z tejto oblasti,...myslím že sa na vyvolanie ruje dávajú nejaké hormónmi napustené tampóny ktoré nejaký čas majú v sebe a keď sa odstránia mala by nastať ruja... tiež sa nástup ruje môže dosiahnuť reguláciou dĺžky svetelného dňa ale neviem či to funguje aj v takom neskorom období, tiež by mala ruja rýchlo nastať keď sa privedie do stáda kde nebol, baran... ale nemám šajnu či toto všetko platí u všetkých plemien a období. Niektoré síce majú asezónnu ruju ale to sú myslím iné plemená. Snáď mojou laickou odpoveďou vyprovokujem k odpovedi niekoho kto sa fakt vyzná :D.
Uživatel s deaktivovaným účtem

matis112
napsal(a):
Cawte, chel by som sa popýtať, mám ovce charolais a ille de france teraz maju cca 45 kg chcel by som ich dať pripustiť asi tak vo februari a chcel by som aby sa mi okotili na nejaký presný termin, kvoli tomu že mám menej času a takšie sa kotia tak aby som bol pri tom, Ako mi odporúčate vyvolať im ruju ? Dakujem za každú radu
Abyste mohl připustit v únoru ovce plemen, které nemají asezónní říjí, potřebujete mít možnost upravit uměle délku světelného dne. jinak to neklapne.
napsal(a):
Abyste mohl připustit v únoru ovce plemen, které nemají asezónní říjí, potřebujete mít možnost upravit uměle délku světelného dne. jinak to neklapne.
Myslím že v tomhle měsíci pomůže jedině hormonální injekce, protože v únoru je už dááááávno po sezóně.

profesor1
napsal(a):
Myslím že v tomhle měsíci pomůže jedině hormonální injekce, protože v únoru je už dááááávno po sezóně.
Ano, v únoru už je po sezóně a po sezóně už nepomůže ani hormonální injekce.
ale pokud jsou ovce pod střechou a svítí se jím uměle, i v únoru je možné v nich vyvolat dojem, že je sezóna. hodně intenzivní chovy v zahraničí tak fungují a i u charolais je možné bahnění 3x za 2 roky.
ale jak budou ovce závislé na přirozeném osvětlení, tak smůla. v únoru žádný sex nebude. leda by si zadavatel pořídil ovečky s asezónní říjí.

profesor1
napsal(a):
Aha, že injekce nezabere jsem nevěděl, zdálo se mě to jednodužší než umělý světelný režim :).
Jako samozřejmě je možné zkusit to spustit hormony - různé vaginální tělíska nebo implantáty s progesteronem a po odstranění by se měla objevit říje. Úspěšnost zabřezávání je tak 30,50%, podle toho, kolik hormonů do té ovce člověk napere.
imho si myslím že člověk, který se na takové věci ptá na fauně, prostě vůbec nemá ponětí o tom, že ovce má nějakou sezonu, a tudíž jsou pro něj všechny tyhle metody nevhodné.

moonika
napsal(a):
Asi spojiť viac vecí, regulovať svetelný deň, flushing, horm. tampón či čo a potom ešte vpustiť do stáda barana a snáď sa zadarí:).
A co takhle připustit charollais prostě v sezoně a pro zapouštění v únoru si pořídit bahnice plemene s asezónní říjí?

profesor1
napsal(a):
O mojich texelkách se píše, že maj silnej anestrus a když jsem dal v únoru pár původně vyřazených ovcí k beranovi, tak se mi teď v červenci normálně obahnily.
Ono je zajimavé, že tohle většinou udělá zvíře které je slabší. Zdravé zvíře když nezabřezne tak ztuční a pozdní říji to potlačí. Přirovnal bych to trošku třeba k ovocným stromkům, kterým když na podzim v zimě nebo na jaře citelně poškodíte kůru tak následný rok děsně zarodí, no a pak většinou uschnou. Je to jako takový půd nutné záchovy potomstva před smrtí. Ale možná se mě to jen zdá.
Tak studujemako veterinarny technik, viem čo o obnáša a myslím si že nie som uplny amater som len sa chcel popýtať či niekto nemá skusenosti, lenže ja nechcem ovce ako napr romanovské, mne sa pačia ille de france a charolais a prečo by som mal kupovať iné ? Len chcel skúsiť troška efektívnejšie a ekonomicke hospodarenie lebo nie je umenie pripustiť nevyspelu nepripravenu oveču... Dakujem za vštky vaše super reakcieXD.