Zoufalá

XXX.XXX.225.94
Zdravím,
už jsem tu četla jednu diskuzi na toto téma, ale i přes to se zkusím zeptat znovu.
Mám takový problém. Kamerunky (dvě) mi utekly pryč. Vím, kde jsou, ale problém je v tom, že jsou cca 2,5km od domova a jsou v lese. Snažili jsme se je nahnat, ale chytat tyhle střelenky v lese prostě nelze. Jsou hrozně rychlé a jakmile se dostanete na 10 metrů blízko, šílí a běží hlava nehlava. Měli jsme je cca měsíc a nezvykly si do té míry, aby samy přišly. Problém je taky, že je les u silnice a ony se tam občas vydají. A už nám několik lidí volalo, že je malém někdo srazil. Nenapadá vás něco, jak tento problém vyřešit? Střílet se jen tak v lese nesmí a do hospodářských zvířat už prý vůbec ne. Těch 2,5km je nenažememe. Tak kdyby měl někdo nějaký nápad, budu moc vděčná.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zoufalá
napsal(a):
Zdravím,
už jsem tu četla jednu diskuzi na toto téma, ale i přes to se zkusím zeptat znovu.
Mám takový problém. Kamerunky (dvě) mi utekly pryč. Vím, kde jsou, ale problém je v tom, že jsou cca 2,5km od domova a jsou v lese. Snažili jsme se je nahnat, ale chytat tyhle střelenky v lese prostě nelze. Jsou hrozně rychlé a jakmile se dostanete na 10 metrů blízko, šílí a běží hlava nehlava. Měli jsme je cca měsíc a nezvykly si do té míry, aby samy přišly. Problém je taky, že je les u silnice a ony se tam občas vydají. A už nám několik lidí volalo, že je malém někdo srazil. Nenapadá vás něco, jak tento problém vyřešit? Střílet se jen tak v lese nesmí a do hospodářských zvířat už prý vůbec ne. Těch 2,5km je nenažememe. Tak kdyby měl někdo nějaký nápad, budu moc vděčná.
Sežeňte si dobrýho psa, postavte v lese košár a hotovo.
cw

XXX.XXX.89.231
Zoufalá
napsal(a):
Zdravím,
Také se mi to stalo když jsem začínal s 2 ovcemi a tak jsem volal vetovi jestli nemá uspávací injekci a pistoli a on měl uspal mi je v lese a cca po 1-2hod se probudili a nebo toho psa já už vlastním 100ks a bez psa ani krok!
Zoufalá

XXX.XXX.47.43
Díky všem za rady, zkusím oboje.
napsal(a):
Sežeňte si dobrýho psa, postavte v lese košár a hotovo.
Ani dobrý pes si kort v lese nemusí poradit s ovcemi když na, něj, nejsou zvyklé.
Odchyt se dá dělat různě: do dostatečně velké a vysoké, ohrady, poblíž místa kde se zdržují např přivázat ovci s jehňetem nebo kozu... Já dost používám staré fotbalové sítě (když někdo provádím odchyt pro jiné chovatele v podobných situacích). Nebo postavit, ohradu, a zakrmovat...
bischof.vlastimil
napsal(a):
Ani dobrý pes si kort v lese nemusí poradit s ovcemi když na, něj, nejsou zvyklé.
Odchyt se dá dělat různě: do dostatečně velké a vysoké, ohrady, poblíž místa kde se zdržují např přivázat ovci s jehňetem nebo kozu... Já dost používám staré fotbalové sítě (když někdo provádím odchyt pro jiné chovatele v podobných situacích). Nebo postavit, ohradu, a zakrmovat...
Zakrmovat by se asi dalo v zimě, ale teď, když je les plný dobrot, tak tam těžko vlezou, to by musela být náhoda. Je ale fakt, že náhoda přeje připraveným.
přezdívka
napsal(a):
Zakrmovat by se asi dalo v zimě, ale teď, když je les plný dobrot, tak tam těžko vlezou, to by musela být náhoda. Je ale fakt, že náhoda přeje připraveným.
Taky jsem to nedával na první místo... ale na konec kdyby postavily, ohradu, a nechytily tak ji využít a třeba využít jejich línosti-proč chodit po lese kdyby byla ohrada plná dobrot... ale ani to není jistota pokud jsou obce opatrnější.
Zoufalá

XXX.XXX.225.94
Na dobrotu bohužel nepřijdou. Když jsem je krmila, stály na druhé straně výběhu a ani se nepřiblížily.
Celkem živě si vaši situaci a pokusy o odchyt dovedu představit. A navíc jestli je máte teprve měsíc tak je to prúser. Já osobně bych to řešil prvním myslivcem kterého bych potkal. Na divokost kamerunek si tu stěžovalo hodně lidí. Taky u nás je jeden chovatel chová, a když vidím co to je za divošky tak bych je nechtěl ani náhodou. Jestli si ty vaše jednou takhle čuchly ke svobodě tak v případě že je chytíte, to aby jste stavili pořádně pevný a vysoký plot.
Když už bych to měl řešit, tak tam přivedu zbytek stáda(jestli nějaké máte), nechal bych je spojit a pak společně hnal domů. Nevím, ale jestli je to u vás realizovatelné.
Jinak neporadím, ale držím opravdu palce.
(střílet jen tak a po hospod.zvířatech se asi nesmí, ale taky vám nesmí hospod.zvíře utéct, tak že si vyberte. Momentálně jste v pozici, kdy ty dvě potvory z pohledu zákona týráte.).
Sam 90210
napsal(a):
Myslím že nejlepší řešení máte je uspat střelou, my jsme kdysi takhle zklidnili zjančenou a prchlou krávu (toulala se po lese asi měsíc), to se musíte domluvit s veterinářem jestli by to proved.
Uspávání-sedace nemusí vždycky zabrat a je to loterie... ale když už člověk neví...

Jestli nemaj známky, tak bych se na to vykašlala...

Hhippie: S tím bych souhlasil, pokud by výše nebylo napsáno, že občas ohrožují auta na silnici.
Stálo nás to nějak kolem 5000, už nevím přesně kolik jenom to uspání, platili jsme v tom i další ošetření, šití a antibiotika. Je to podle váhy, vyšlo to na první pokus, jen je třeba vybrat fakt dobrého veta co s tím má zkušenosti, nejlíp třeba takového co dělá pro zoo, my to měli přes známého a taky se k nim musí dostat dostatečně blízko, v pohybu a mezi stromy nemá šanci je trefit takže vzít partu lidí, nahnat je, obklíčit a střelit.

Kostey: nojo vlastně :( pak jedině myslivec. Cena za sedaci nejspíš značně převyšuje cenu zvířat a pokud jsou v lese a ten není nehonebním pozemkem, tak by neměl být problém. Nabídla bych jednu pro něj, jednu pro majitele a určitě by se ochotník našel...

Zoufalá
napsal(a):
Zdravím,
Zoufalá...sama mám kamerunky a zrovna včera mi zdrhly z mobilní ohrady. Mám tam jednu strakatou potvůrku, která si nedá pokoj, dokud se ji nepovede přeskočit plot, ale vždycky se vrátí. Jenže včera se povedlo zdrhnout dírou, všem jedenácti. Dopadlo to dobře, protože už jsou celkem domestikované, šly za tvrdým chlebem...tak jsem si na vás vzpoměla, jak to dopadlo u vás?
dorami

XXX.XXX.209.4
To jsou teda rady.
zastřelit? proč? protože utekly. divný hospodaření.
uspat? buď je to neuspí, nebo zabije a je to drahý.
pořiď si psa? pes, kterej už to umí stojí desítky tisíc.
a lidí, který mají takovýho psa a umí to je málo.
já to řešil s koněm. i skrz les. jen jsem je lehce tlačil před sebou, když chtěla nějaká vzít roha, neměla šanci, kůň byl vždycky rychlejší i s náběhem. jinak žádný honění. až domů, tam už si zalezli sami.
koňáků je všude dost. požádat někoho normálního. rádi si zajezdí.
dorami
napsal(a):
To jsou teda rady.
já to řešil s koněm. i skrz les. jen jsem je lehce tlačil před sebou, když chtěla nějaká vzít roha, neměla šanci, kůň byl vždycky rychlejší i s náběhem. jinak žádný honění. až domů, tam už si zalezli sami.
Kůň v lese rychlejší než, ovce, - kamerunky?... (ale možná i není les jako les...).

dorami
napsal(a):
To jsou teda rady.
Jenže kamerunky, pokud nejsou ochočené, jsou plaché. Myslím, že jim žádný kůň nestačí nadběhnout, běhy mají jako srnky.

Neregistrovaný uživatel je úplně mimo. Jsem koňařka a vím, že je nesmysl uvažovat i jen o nahánění masných ovcí v lese koněm. O nahánění mrštných kamerunek nemůže být ani řeč. A nedokážu si představit typ ohrady, která by musela být kdesi vhodně vystavěná, aby se povedlo do ní ty plaché, teď už divoké, kamerunky nahnat...
Hospodář, který takto nešťastně o zvířata přijde, musí předně řešit to, že by mohly někoho ovce ohrozit právě např. na té komunikaci a být si vědom, že jako majitel za ně nese zodpovědnost. Tedy se to snažit rychle vyřešit - a pokud není reálná šance sobě dostupnými prostředky ovce chytit, pak uspání nebo odstřel je jedno z dalších řešení..
Zoufalá

XXX.XXX.225.94
Souhlasím s Vámi. Každopádně děkuji za rady, kamerunky jsou v mrazáku, nebylo zbytí. A pro rýpaly, i chovatel, který má 50 kamerunek řekl, že větší "blbky" neviděl.

Dobra prace

dorami
napsal(a):
To jsou teda rady.
Jelikož mám border kolie a v celku vycvičené na ovce tak pokud by byly zaběhnuté daleko někde v lese i normál ovce ještě neochočené tak i psy nemají šanci.Nevědí kam je vlastně hnát, věřte mám stím své zkušenosti né v lese ale přes dvš hlavní cesty jeden les pak pole a ještě potok a rokle a tam také skončili.Jediné řešení bylo je prostě uštvat pak jsem je s kamarádem sté rokle tahali do dodávky jednu po druhé.Ještě tet když si na to vspomenu je mě zle!Sám bez šance!

Dobrej adrenalin... taky muzete zkusit motorkare s kroskou :).