L

XXX.XXX.3.56
Dobrý den, máme tři ovce jako mazlíky a živé sekačky. Narozeny v roce 2013.2x suffolk a 1x zwartbles. Nikdy jsme neplánovali jehňata. Nicméně ovce jsou opravdu velmi tlusté (ačkoliv jen nebohatá pastva a seno). Určitě by jim prospělo mít jehňata. Jak velké riziko problémů prosím vidíte u tříletých obézních prvniček? Co jsem si zatím načetla, mám z toho vítr, ale zase by jim to prospělo... Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

L
napsal(a):
Dobrý den, máme tři ovce jako mazlíky a živé sekačky. Narozeny v roce 2013.2x suffolk a 1x zwartbles. Nikdy jsme neplánovali jehňata. Nicméně ovce jsou opravdu velmi tlusté (ačkoliv jen nebohatá pastva a seno). Určitě by jim prospělo mít jehňata. Jak velké riziko problémů prosím vidíte u tříletých obézních prvniček? Co jsem si zatím načetla, mám z toho vítr, ale zase by jim to prospělo... Děkuji.
Velké.
nemusí vůbec zabřeznout.
pokud zabřeznou, můžou se dostat do ketózy.
a nemusí porodit.

Proc ketoza, kdyz jsou narostly?

napsal(a):
Proc ketoza, kdyz jsou narostly?
Protože ketóza postihuje jak příliš hubené, tak příliš tlusté.
jakmile se tlusté zvíře dostane do negativní energetické bilance - což je u něj poměrně snadný, když taková tlustá bahnice zabřezne, v břišní dutině bude zabírat kromě březí dělohy spoustu místa ještě sádlo, takže příjem sušiny bude prostě omezený - tak se automaticky spustí proces uvolňování tukových zásob. jenže když je těch zásob moc, ono tělo to neumí moc regulovat, prostě se uvolní najednou strašně moc tuku, ten tuk musí všechen zpracovat játra, o voila, tuková degenerace jater a jedeme do kafilerie.

Ajeje! Tak bude mit pejsek hody. jen me to zajimalo, nemam zadnou takovou vovci.
L

XXX.XXX.3.56
Ketóze se dá předejít správnou krmnou dávkou, ne? Myslíte, že je to u obézních ovcí příliš těžké správně odhadnout? Sama jsem myslela hlavně na výhřezy pochvy a problémy s velkým mládětem.

Velky plody osetrite beranem treba romanovskym.

L
napsal(a):
Ketóze se dá předejít správnou krmnou dávkou, ne? Myslíte, že je to u obézních ovcí příliš těžké správně odhadnout? Sama jsem myslela hlavně na výhřezy pochvy a problémy s velkým mládětem.
No, všimněte si, že když kdekoliv čtete jak zabránit ketóze, nemluví se tam jen o správné krmné dávce. ale taky o výživném stavu ovcí, nepřipouští se ty moc tlusté ani ty moc hubené, respektive pokud je chcete připustit, nejdříve musíte ošetřit toto.
u tlusté ovce je problém prostě už to, že jakmile její tělo bude potřebovat i o trochu víc energie než je v krmivu - a to se ovcím prostě na konci březosti stává, zvláště když nosí více než jedno jehně - tak se okamžitě uvolní obrovské množství sádla a zahltí játra. ono totiž tělo neumí říct "sádlo, uvolni jen tady ten kousek". uvolní se všechno možné a je na játrech, aby si s tím poradila. jo, někdy to ustojí, ale někdy taky ne, a jak dojte k tukové degeneraci, jejich kapacita se sníží, místo toho, aby vyráběly glukózu pro potřebu matky a jehňat, tak řeší, co s tím tukem, takže energetické nároky jsou pokryté ještě méně, hladové buňky řvou "máme hlad", což vede k uvolnění dalších tukových zásob a je vymalováno.
tlusté zvíře je z metabolického hlediska mnohem křehčí věc než zvíře v optimální kondici, rozsypat to je velmi snadné.
no a samozřejmě těžký nebo třeba žádný porod, to je jasné, pánevní vchod zadělaný tukem, děloha obalená tukem... nic moc.
L

XXX.XXX.3.56
Moc děkuji za cenné informace. Čili abych to shrnula, riziko, že to ovce nepřežije, je podle vás tak vysoké, že byste do toho nešla?

L
napsal(a):
Moc děkuji za cenné informace. Čili abych to shrnula, riziko, že to ovce nepřežije, je podle vás tak vysoké, že byste do toho nešla?
Nejdřív musíte ovce dostat do chovné kondice a pak teprve můžete přemýšlet o chovu, ne?
Jsou opravdu tak obezni? zvlast kdyz mluvite o tom ze jsou jen na trave a na sene... asi jim uz nedavate jadro, jecmen, kukurici a jine pochutiny... ono jde o to co si pod tim pojmem predstavime.... protoze z prirozene pastvy a prirozeneho mnozstvi sena vetsinou obezita nevznikne... maji celodenni moznost se pohybovat, nebo jsou stajeny... pokud jsou celodenne venku a mohou si zobnout sena... jsou v tuto dobu na vrcholu sveho vyzivoveho stavu... a to je pred zimou prirozene... moje ovce ackoliv nemam pocit ze by meli bohatou pastvu jsou taktez jako almary... suffolky jsou opravdu obrovske ovce... muzou mit treba 80/90kg.

lilo
napsal(a):
Jsou opravdu tak obezni? zvlast kdyz mluvite o tom ze jsou jen na trave a na sene... asi jim uz nedavate jadro, jecmen, kukurici a jine pochutiny... ono jde o to co si pod tim pojmem predstavime.... protoze z prirozene pastvy a prirozeneho mnozstvi sena vetsinou obezita nevznikne... maji celodenni moznost se pohybovat, nebo jsou stajeny... pokud jsou celodenne venku a mohou si zobnout sena... jsou v tuto dobu na vrcholu sveho vyzivoveho stavu... a to je pred zimou prirozene... moje ovce ackoliv nemam pocit ze by meli bohatou pastvu jsou taktez jako almary... suffolky jsou opravdu obrovske ovce... muzou mit treba 80/90kg.
No, samozřejmě, ovci si chce osahat, někdy na dálku vypadají bůhví jak a na osahání je všechno jinak.
ale co se obecně těch sekaček týče, jo, bývají tlusté. sice jsou jakože jen na trávě a seně, ale to je tady taška chlebů, tady taška rohlíků, tady kýbl šrotu, tady hromada jablek...
L

XXX.XXX.3.56
My jsme nečekali, že bychom měli s obezitou problém. Pastva skutečně není nijak bohatá – jsme na navážce, bývá tu dost sucho a pasou se zde s dalšími zvířaty. (Ale zase je plná sladkého jahodového listí, pravda.) K tomu mají jen přístup k senu, vodu a liz. Celoročně jsou venku, mají jen přístřešek tři stěny a střecha. Ale tlusté jsou. Pětku mají od doktorky jen proto, že tím končí stupnice. Pořád uvažujeme, jak je zdravě zhubnout. Přijde mi, že když je zavřu do ohrady a budou jen na odměřené dávce sena, zase nemají vůbec žádný pohyb. Proto jsme teď přišli s myšlenkou na jehňata.

No a taky kdovi jestli jsou ostrihany, to jsou pak tuplem jako almary :).
L

XXX.XXX.3.56
Věřte, tlusté jsou. Místo páteře nahmatáte žlábek v tuku. Taky nám to hlava nebere. Opravdu žádné kýble jablek ani chleba. Jediné navíc krom pastvy a sena jsou senné granule, kterými si je krmí děti. Ale to je opravdu jen ze sena a za týden toho snědí tak 500–750 g všechny dohromady. Jediný závěr, který jsme si z toho vyvodili, že masné plemeno je stavěné na to, aby nabíralo, a když nemají výdej na jehňata, tak kynou.

L
napsal(a):
Věřte, tlusté jsou. Místo páteře nahmatáte žlábek v tuku. Taky nám to hlava nebere. Opravdu žádné kýble jablek ani chleba. Jediné navíc krom pastvy a sena jsou senné granule, kterými si je krmí děti. Ale to je opravdu jen ze sena a za týden toho snědí tak 500–750 g všechny dohromady. Jediný závěr, který jsme si z toho vyvodili, že masné plemeno je stavěné na to, aby nabíralo, a když nemají výdej na jehňata, tak kynou.
A nechodí vám je krmit ještě někdo jiný?
L

XXX.XXX.3.56
Ne, nikdo jiný je nám nekrmí. Jsme v uzavřeném prostoru, pořád je někdo doma a máme zvířata kolem baráku na dohled.
L

XXX.XXX.3.56
lilo
napsal(a):
Za me osobne... pokud je to tak jak popisujete... a jsou jen na sene a pastve... nebala bych se je pripustit... kdy byly strihane...
usuzuju z toho ze to nejak dopadne...
Stříhané byly na konci března. Vzhledem k tomu, že jsou i přes zimu venku, na podzim nestříháme.
L
napsal(a):
Nejednalo se o ovce. ale o kozu. Narozená koncem května. V prvním roce jsem ji nepřipouštěla, zdála se mi malá. V druhém roce nezabřezla. Další rok zabřezla, ale porodila 14 dní před termínem mrtvá kůzlata. Dojila dost a dobré mléko. Veterinář radil nepřipouštět a vyřadit, že už z ní nic nebude. Riskla jsem to a připustila. Říkala jsem si, že když to dopadne špatně, že si alespoň pochutnají psi. Porodila sama jednu kozičku. Takže první užitek ve třech letech v podobě mléka a ve čtyřech letech i krásné kůzle. Kozička je přes noc u matky. Ráno odvedu kozu na pastvu a večer nadojím asi 1a3/4 litru mléka. Pokud se nebojíte riskovat tak bych do toho šla.

přezdívka
napsal(a):
Nejednalo se o ovce. ale o kozu. Narozená koncem května. V prvním roce jsem ji nepřipouštěla, zdála se mi malá. V druhém roce nezabřezla. Další rok zabřezla, ale porodila 14 dní před termínem mrtvá kůzlata. Dojila dost a dobré mléko. Veterinář radil nepřipouštět a vyřadit, že už z ní nic nebude. Riskla jsem to a připustila. Říkala jsem si, že když to dopadne špatně, že si alespoň pochutnají psi. Porodila sama jednu kozičku. Takže první užitek ve třech letech v podobě mléka a ve čtyřech letech i krásné kůzle. Kozička je přes noc u matky. Ráno odvedu kozu na pastvu a večer nadojím asi 1a3/4 litru mléka. Pokud se nebojíte riskovat tak bych do toho šla.
Tohle ale není problém stáří ale tloušťky. není problém zapustit tříletou prvorodičku, ale může být problém zapustit jakkoliv starou a třeba už i v minulosti rodící, ale tlustou plemenici.
L

XXX.XXX.3.56
přezdívka
napsal(a):
No my právě ta rizika velice zvažujeme. Mít užitek z jehňat by bylo hezké a doufáme v úpravu kondice ovcí směrem k optimu. Ovšem pokud kolem nich budeme skákat a nakonec nám dost nepěkným způsobem odejdou, to by se jednak nevyplatilo a jednak bychom si to velmi vyčítali. Nemáme s porody ovcí zkušenosti, proto se ptám zde zkušených chovatelů.
napsal(a):
Tohle ale není problém stáří ale tloušťky. není problém zapustit tříletou prvorodičku, ale může být problém zapustit jakkoliv starou a třeba už i v minulosti rodící, ale tlustou plemenici.
Ta koza byla jak válec. Ne nadarmo se říká mlsný jako koza. Kde je co dobrého věděla moc dobře. Je to kříženka hnědé s anglonubijkou. Plot, který hnědým kozám stačil přeskakovala z místa. U všeho byla první a všechno bylo její, až když už se nemohla hýbat, tak milostivě dovolila ostatním se nažrat.
Z mého pohledu je největší riziko že díky tučnosti hned tak nezabřeznou. Jinak riziko při porodu, pokud je nebudete v březosti přikrmovat minimální! Kdyby byly běžné ty zmiňované porodní a poporodní problémy, tak by už dávno nikdo nic nechoval a všechno by dávno vymřelo. Nastat problém určo může, ale vy to jistě přežijete, tak se toho nebojte!