Zakrsla koza holandska - pomoc!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

terarista12333

30.8.2016 11:17
terarista12333

XXX.XXX.155.9

Dobry den, včera jsem si přivezl starši kuzle a jeho mamu druheho sourozence jsme tam nechali.

viděl jsem to male pit ale trošku a koza ma velke vomeno a vim že holandske se namaji dojit.
co mam dělat
.

30.8.2016 11:38
lilo

XXX.XXX.201.210

Prohmatnete veminko jestli nema zanet...nebo jestli neni veminko pokousane... u vetsich kuzlat je to caste... jestli moc nehreje, nema nejake zmeny ve strukture mlecne zlazi, jemne ho prohmatejte... tim bych asi zacla... veminko z dusledku prebytku mleka ktery vznikl z odstavu druheho kuzlete muze byt nalitejsi... ale mnozstvi mleka se brzo samo upravi na potreby jednoho kuzlete... jen kontrolujte zda nepije pouze z jednoho struku.. kdyby ano tak kozu podrzte kuzle dejte aby se napilo a struk ktery preferuje zakrejte rukou aby naslo ten druhy...

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.8.2016 11:39

Sledovat, jestli vemeno netvrdne příliš a jestli není horké. Nejspíš pilo víc to druhé kůzle. Nejlepší by bylo oddojit tak do půlky a nechat ji. Pokud bude vemeno moc tvrdé, oddojit musíte, mohl by vzniknout zánět vemene.

terarista12333

30.8.2016 11:48
terarista12333

XXX.XXX.155.9

Děkuji ale holandske kozy nemaji dojit ne

30.8.2016 11:55

Přiznávám, že nechovám holandské, ale jsem přesvědčena, že ten postup se týká všech savců. Kdyby měla i druhé kůzle, postupně bude pít méně a méně, až se koza zasuší. Ale když ho ztratí náhle, může to být v pořádku, ale nemusí. Takže podle mě musíte kontrolovat stav vemene a buď to risknout a nedojit nebo napodobit přirozený stav, kdy by měla kůzata obě u sebe, a trochu dojit, možná jen jednou nebo několikrát do půlky. Nevěřím, že se tím něco zkazí. Přesto se ráda nechám poučit, z jakého důvodu by se holadské kozy neměly dojit.

terarista12333

30.8.2016 12:05
terarista12333

XXX.XXX.155.9

Holandske kozy by mněly mit mliko jen pro s ve mlade a i ta chovatelka řikala ze se nedoji ale ja se bojim že bude mit zanět vemene. jake by mněla mit to vemeno?

30.8.2016 12:38
moonika

XXX.XXX.229.138

terarista12333 napsal(a):
Děkuji ale holandske kozy nemaji dojit ne

Keď má veľa mlieka nie je dôvod nepodojiť, ak ho má plné. obzvlášť keď znížite riziko že dostane zápal.

30.8.2016 12:44

Takže i z toho, co Vám chovatelka řekla, vyplývá, že se nedojí proto, že to mléko, co se jim uvytvoří, nemá cenu dojit, že je ho málo. Nejsou v tom žádné zdravotní důvody. Pokud je u vás někdo schopen ji podojit, udělejte to. Jen trochu, aby se simuloval stav, kdy kůzle ještě je u matky, ale už pije málo. A jestli si na to teď netroufáte, jen kontrolujte, jestli není vemeno úplně tvrdé a hlavně, jestli není horké. Když je máte od včerejška, horké ještě nebude, tvrdé asi ano podle Vašeho popisu. Ale sledujte, jestli třeba během dvou dnů se něco nezmění. Kdyby bylo vemeno jakoby zapálené, hodně teplé, případně zarudlé, už je třeba akutně akce (minimálně oddojení, v případě bolestivosti vemene i antibiotika). Ale tomu můžete předejít právě tím oddojením trochy mléka. I když neoddojíte, nemusí se nic stát, mléko se přestane vytvářet a zasuší se. Nebojte se, jen ji sledujte.

30.8.2016 12:45
profesor1

XXX.XXX.192.98

Když se píše, nebo říká, že se holandkozy nedojí, neznamená, že se dojit nesmí! Koza byla zvyklá na dvě kůzlata, které od ní pily. I každé kůzle si zvyklo na svůj struk, proto se často při odstavu jednoho kůzlete stává, že zbylé kůzle pije jen z jednoho struku a druhý se stále nalévá mlékem, protože koza stále produkuje mléko, atím pádem hrozí zánět. Proto je dobré zkontrolovat pohmatem stav vemene, přesně jak vám radily dámy nahoře.

30.8.2016 12:48

Holandkozy - pěkný termín. Dvě slova do jednoho a je jasno, o co jde. Prima.

30.8.2016 13:45
lilo

XXX.XXX.201.210

No a na co jste prisla pri pohmatu toho vemene... vykazuje nejake zmeny? protoze to je ve vasi situaci nejdulezitejsi otazka... pokud ne tak s nim nic nedelejte pouze ho kontrolujte, pripadne kontrolujte aby oba struky kuzle salo rovnomerne... koza mnozstvi mleka sama upravi... psat co by kdyby nez nastane dany problem je pro vase povedomi sice dobre... ale v tuto chvili asi bezpredmetne... zbytecne by vas to matlo... mlecna zlaza je u kazde zenske dost podobna... pokud budu mit pocinajici retenci prsu...velmi bolestivy stav... muzi neznaji... take si to prso odmasiruju, odstrikam a napatlu necim o cem je znamo ze to trebas urychluje zklidneni... a to budu delat pokud mozno casto az do odezneni one bolesti... to same koza ovsem udelat nemuze... a tak je na snade aby jste na ni dohledla vy jako chovatelka... s pozdravem

terarista12333

30.8.2016 14:45
terarista12333

XXX.XXX.155.9

Vemeno ma normalni stav aspon podle mně. v šem děkuji za rady napsal jsem chovatelce
tami napsalami :kdyš nebudete dojit vubec se nic nestane samo to do měsice odezni vubec to nevadi.

30.8.2016 14:48
profesor1

XXX.XXX.192.98

Křivdíte mužům. Hodněkrát muži rozumí kozám líp než ženy! A nemůžou za to, že ženy odmítají prevenci

30.8.2016 15:39
moonika

XXX.XXX.229.138

Vemeno ma normalni stav aspon podle mně. v šem děkuji za rady napsal jsem chovatelce
tami napsalami :kdyš nebudete dojit vubec se nic nestane samo to do měsice odezni vubec to nevadi.

Niekedy to môže odoznieť, niekdy prejsť do vážneho problému. Nebojte sa toho dojenia, ja by som oddojila. neviem aké je kozľa staré ale zvyčajne si rýchlo uvedomí že z vemena vyťaží viac(po odchode súrodenca) a z apár dní trochu zvýši spotrebu a potom už možno nebude treba oddojovať.

30.8.2016 16:51
lilo

XXX.XXX.201.210

Urcite hlidejte ty struky... klidne ji je prohmatavejte... preventivne ji i muzete mazat trebas veprovym sadlem... ono to povoli mnohem drive... dejte na me a kdyz tak ten jeden struk co trebas kuzle vice preferuje... to poznate uz od pohledu... prekrejte dlani aby si prislo na to ze tam je ten struk jeste druhy a ze se da tezit z obou uvidite ze to bude v poradku a rychle se stav vemina upravi... to je stejne jako kdyz ja mam pravidelny odber... a kdyz holky zacnou dojit min prejdu na dojeni jednou denne... prvni den ma vemeno plne nalite... a druhy treti uz to veminko tak tuhe plne neni...

30.8.2016 16:52
lilo

XXX.XXX.201.210

profesor1 napsal(a):
Křivdíte mužům. Hodněkrát muži rozumí kozám líp než ženy! A nemůžou za to, že ženy odmítají prevenci

Nekdy prevenci odmitaji i kozy to je pak sranda co?

30.8.2016 17:17
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ono to odezní, ale to by koza musela být na přísné dietě. Trochu sena, aby se neřeklo, a trochu vody, jen co by si namočila hubu a tutově má do dvou dnů po mléku, jenomže to zase hraničí s týráním zvířat. O mléko ale příjde i to druhé kůzle. Nepíšete, jestli je to kozička nebo kozlík. Kozička může být na mléce třeba až do 6 měsíců. Ptal jste se a dostal odpověď. Teď je jenom na vás jak se zařídíte. Alespoň uděláte zkušenost. Některá zkušenost může být dost drahá.

Rene

31.8.2016 13:18
 Rene

XXX.XXX.155.9

To rduhe kuzlke je kozlik.

Přidejte reakci

Přidat smajlík