Prosííím... odčervení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

chovatelka78520

30.8.2016 19:56
chovatelka78520

XXX.XXX.165.142

Dobrá den, můýžu odčervit ovce EQUIVERMem ? ? má doma po koních a neím jestli to můžou, ovce později tak za dva měsíce jsou určeny pro konzumaci.. díky.

31.8.2016 08:03
lilo

XXX.XXX.201.210

Ucina latka ivermectin praziquentel... ochranna lhuta na maso je 28 dni u ivermectinu a praziqentelu nejspise to same... ja bych se odcerveni ovci timhle pripravkem nebala... jen musite trefit davkovani..vzhledem k nemoznosti sehnat pripravek s obsahem praziqentelu na prostridani panacuru, ci aldifalu jsem uz take nad aplikaci uvazovala...

31.8.2016 18:29
pajca

XXX.XXX.73.177

Teoreticky a snad i prakticky by jste Equiverm použít mohla. Ale záleží, jaké
parazity ovce mají.
Složení :
Equiverm - 1 ml obsahuje 20 mg Ivermectinu
100 mg prazigventelu
1ml je pro koně na 100 kg, což odpovídá dávce 0,2 mg ivermectinu na 1 kg
a 1 mg prazigventelu na 1 kg váhy koně.

Ivomec, Biomec se dávkuje ve stejném množství v mg, Ivermectinu. To je 0,2 mg na
1 kg váhy.

Levitape, který také obsahuje prazigvantel, se dávkuje v doporučené dávce
3.75 mg prazigvantelu na 1 kg váhy pro ovce

Cestokur, který obsahuje prazigvantel se dávkuje také v doporučené dávce
3.75 mg prazigvantelu na 1 kg váhy ovce.

To znamená, že pokud bude mít ovce tasemnici a použijete Equiverm,3,75 x
podhodnotíte potřebnou dávku prazigvantelu při zachování doporučené
dávky Ivermectinu a navyšovat tolikrát Ivermectin by určitě bylo špatné.

Další věcí jsou různé pomocné látky v léčivech a odlišná doba ochranné lhůty.
Jako příklad uvedu Ivomec super a Biomec. Obojí má účinnou látku Ivermectin
o stejné procentuální síle ale jiné pomocné látky a jinou délku ochranné lhůty
Biomec má pro skot na maso 49 dnů a na mléko nepoužívat. Pro ovce na maso
28 dnů a na mléko nepoužívat
Ivomec super má pro skot na maso 66 dnů a na mléko nepoužívat. Pro ovce
není registrovaný. Tady je vidět že délku ochranné lhůty určují i pomocné látky.

Equiverm je registrovaný pro koně a ochranná lhůta na maso je 30 dnů.
Jaká ochranná lhůta na maso může být pro ovce není známo. To by Vám měl
dokázat doporučit veterinář. Když by jste pro jistotu délku ochranné lhůty
zdvojnásobila, tak by to snad bylo bezpečné. Je to ale jen můj názor.

U přípravku Cestokur, který obsahuje Praziguantel je psaná ochranná lhůta
na ovce 0.

15.10.2016 22:13
pajca

XXX.XXX.73.177

Nový Zpravodaj SCHOK.
Možnost objednání nových antiparazitik místo Levitapu.
Opět přes veterináře a žádost na USKVBL
CESTOKUR, PARAFEND, LEVAFAS.
Dodání bude zajišťovat ČMSCH.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.10.2016 23:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

A u toho by mě zajímalo: má smysl objednávat antiparazitika s novými účinnými látkami, nebo pokud se neukázalo stávající odčervování neúčinné, tak dál používat ty domácí?

Moje vetka např. tvrdí, že na každém školení o antiparazitikách se dozvídají něco jiného. Takže ona jede systémem: vždy jeden celý rok odčervovat tím samým. Měnit to po rokách. Důvod nevím, ale nějaké opodstatnění k tomu na konferenci jistě říkali...
Ale myslím si, že si k tomu prostě každý chovatel udělá svůj postoj a v tom jede, dokud to bude fungovat.
Jsou chovatelé, kteří se snaží šetřit (přírodu i svou peněženku) a neodčervují, jsou tací, kteří nechtějí "nechat nic náhodě" a odčervují pravidelně, preventivně (velkochovy) a taky jim to funguje... a pak si člověk něčím zamoří (nebo mu divoká zvěř zatáhne něco na) pastvinu a už je v kolečku nekonečného tápání v odčervovácích a o pouhém preventivním podsouvání větývek na okus si může nechat zdát...

16.10.2016 09:39
honzapm

XXX.XXX.182.25

Měnit to po rokách? Spíš měnit to po letech/rocích, že? Holky a neumí česky. Fujky.

Jinak mě můj veterinář normálně dává odčervovadlo, na kterém je napsáno,
že je pro koně. Vono je to totiž jedno.

Tedy pokud chcete "obecné" odčervovadlo - jen tak pro váš klid a dobrý pocit.

Jinak samozřejmě je vhodné udělat rozbor trusu a odčervovat cíleně.

16.10.2016 10:33
moonika

XXX.XXX.142.147

Ja odčervujem len keď mi je jasné že zviera trápia parazity, a to sa u niektorých stáva len v období 1-2mes. po pôrode. Mám také čo neboli dávno odčervené alebo aj nikdy. Ale nepasieme, kosíme tam kde sa nezvykne nič pásť tak sme relatívne vo výhode. Plošné odčervovanie skôr zvýši percento rezistentných parazitov na pastvine.
Keď sa odčervuje len u tých ktoré majú problém tak sa uchováva v stáde "rezervoár" nerezistentných parazitov.

Nových odčervovákov by som sa nebála, aspoň sa zníži riziko skorého vytvorenia rezistencie, všetky čo pajča uviedla sú aj na pásomnicu, takže pre tých čo každú chvíľu mladé odčervujú proti nej je to dobré rozšírenie.
Veronika: pokiaľ sa mení odčervovák každý rok tak je to ok pokiaľ odčervuješ napr raz ročne :D ja radšej vždy prestriedavam, , evidujem si čím som danú kozu naposledy odčervila lebo po tej dobe by som si to nepamätala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík