Brigetka87

XXX.XXX.166.35
Dobrý večer, máte někdo nějaké rady co s kolikou u kozla? Volali jsme veterináře a nemůže se k nám dostavit a převoz nestíháme v jeho ordinační hodině jelikož mu to začalo cca před půl hodinou. Předem moc děkuji za případné rady. Daniela.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jako první pomoc udělejte masáž. Píšu, co bych narychlo udělala já. Pod celým břichem ho zvedejte a promasírujte mu obsah žaludků i střev, jak to půjde. Obnovte činnost střev zvenku. Musí se hýbat, nenechte ho ležet.
Brigetka87

XXX.XXX.166.35
Dobře, moc děkuji! Zapomněla jsem před tím napsat, že už jsme jednou zažili, asi něco podobného a tenkrát nám vet. dal prášek do vody a dávali jsme mu to vypít a ted jelikož prášek ještě máme u sebe mám mu to podat také jen s rozdílem že nedostane injekce na bolest.. A při pohmatu na břicho jde cítit činost v břiše a běhá po výběhu jelikož mu ta tekutina vůbec nechutná a nevím jak to do něj dostat. Na druhou stranu si myslím, že je dobrý, že dokáže běhat a není apatickej vůči všemu co se kolem něj děje, jako to bylo kdysi..
Dobry den,... nepisete jak se ta kolika projevuje... a z ceho vznikla... byt jen pravdepodobne... jestli se propina, stoji a s bolestmi cumi do zdi...nebo lezi, ma horka kopytka a neni schopen stat... proste neco blizssiho... prezvykuje? nejprve poslechnete jestli mu funguje bachor... uslysite pravidelne kruceni a prelivani...pokud ne...a slysite jen peneni tak rozhodne je na miste neco na podporu bachoru... hepagen pro ten si treba dojedte... je to na ochranu jater pri metabolickych poruchach... a modlit se... jemna masaz briska od spodu k hladove jame ve smeru hodinovych rucicek... take je dobre dat tak deci a fous jedleho oleje... ten by ho mohl prohnat... jeste podavat treba cerne uhli... to alespon trochu ochrani zazivani od toxinu
odbornikem na rozhaneni takovych hruz je Roklanka...
Brigetka87

XXX.XXX.166.35
Dobrý večer, vše řeším na dálku, kozlíka má u sebe mamka na chatě a já vše řeším z porodnice kde čekáme na vypuknutí... Kozlík byl celý den v pohodě, a na večer ulehnul v boudě a dvakrát zakřičel bolestí a hned jak k němu mamka doběhla tak se uklidnil a postavil se a má nutkání prý tlačit. Po chvilce opět zalehnul a nechtěl vylezt ven, ale už nekřičel.. Po telefonu chtěl veterinář vědět jaký má břicho na prohmat a není tvrdé a jde slyšet že kručí a pracuje a není citlivé že by ho vyloženě bolelo.. Nevím co za práškovou směs se do něj snažíme ted dostat jelikož jsou to neoznačené sáčky a proto ani nevím co mají za účel... Kopýtka horký nemá a z levé strany břicha se ozývalo jakoby kručení. Do zdi kouká jen když se k němu mamka přiblíží a schová hlavu aby se k němu nemohla dostat, takže ted do něj něco dostat bude asi dost těžký, ale apatickej prý rozhodně není jelikož bojuje aby se k němu nemohla jakkoliv dostat. Jediné co tak nepřežvykuje ale vypadá jako by odpočíval jako vždy v tuhle hodinu, nevím...

Nemá močový písek? Nebo nějaký zánět v močové trubici.. Podle popisu to tak spíš vypadá, než že to je střevní kolika.
Brigetka87

XXX.XXX.166.6
Močové kameny jsme zažili a prý tohle vypadá jinak, to se taky stavěl a tlačil, ale pokrčoval k tomu lehce zadní nohy a ty měl doširoka od sebe. A kdyby to močový kameny nebo písek byl, co s tím? Dá se s tím něco dělat? Tenkrát mi dva ruzní veterináři odmítli kozla zachránit (jako že operace) a jen mu dávali injekce na bolest na kterých mi kozlík následně umřel... Veterinář nám dnes nezvedá telefon, takže vůbec nevíme co dělat dál! Stále nechce chodit a ani pít a je jako bejk, když se zabejčí tak s nim jeden nehne má kolem 50 kilo a klasickej vůdce!
Brigetka87

XXX.XXX.166.6
A jak se dá rozeznat střevní kolika od močového měchýře?
Brigetka87
napsal(a):
Močové kameny jsme zažili a prý tohle vypadá jinak, to se taky stavěl a tlačil, ale pokrčoval k tomu lehce zadní nohy a ty měl doširoka od sebe. A kdyby to močový kameny nebo písek byl, co s tím? Dá se s tím něco dělat? Tenkrát mi dva ruzní veterináři odmítli kozla zachránit (jako že operace) a jen mu dávali injekce na bolest na kterých mi kozlík následně umřel... Veterinář nám dnes nezvedá telefon, takže vůbec nevíme co dělat dál! Stále nechce chodit a ani pít a je jako bejk, když se zabejčí tak s nim jeden nehne má kolem 50 kilo a klasickej vůdce!
Pokud se kozel nebo i kdokoliv jiný nevymočí, tak se vlastně otráví zevnitř. Pokud to jsou opravdu ucpané močové cesty, tak nic jiného než operace nepomůže. Musíte zvážit cenu operace a cenu kozla.
Brigetka87

XXX.XXX.166.6
My máme kozy jako mazlíčky, takže kupní cena kozla je minimální, ale hotovost na operaci je samozřejmně omezená. Nemám představu kolik by to mohlo stát a jestli by mi ho vůbec pan doktor odoperoval, jelikož jak už jsem psala před tím nám to odmítl se slovy že když ho ještě ten den podříznem zachráníme maso! Nedokázal pochopit, že je to pro nás mazel... Ted mi mamka volala, že má větší zájem o okolí a začal pít dobrovolně vodu s tím práškem z malé mističky, ale pořád nechce vylezt z boudy se proběhnout. A včera asi musel čůrat jelikož při kontrole toho břicha měl mokro na tom místě a ted teda bude sledovat jstli močí nebo ne.. Taky mě ted ale napadlo, protože zakřičel jen dvakrát jestli to třeba nebylo zrovna když čůral.. No budem ho sledovat a hlavně se dál pokoušet dovolat veterináři..

Jestli močil, je to dobré, špatné by mohlo být, kdyby moč měla narezlou barvu, to by znamenalo, že je s krví. Ale tak asi ucpané močové cesty to nejsou. Nejspíš tedy nekálí... Nebo ano? Kdy dělal naposled bobky? Břicho tvrdé nemá, močí, o svět trochu zájem má, ale nepřežvykuje, i když žaludky jsou slyšet. Je to tak všechno nebo se k tomu dá ještě něco přidat? Močový písek se u kozlů tvoří při příliš výživném krmivu - šroty, vojtěška apod. Dá se někdy rozpustit podáváním ledku amonného, ale to nelze jen tak od oka, musí se udělat rozbor moči. Tento způsob léčení může při velkých dávkách zvířeti způsobit i smrt.
Když potřebujete do zvířete dostat nějaký lék, buď ho nalijte do plastové láhve s úzkým hrdlem, tu strčte zvířeti do krku a obsah nalijte dovnitř. Je potřeba síla, ale nemocné zvíře se většinou tak nebrání. Hubu otevřete ta, že strčíte prsty dozadu do koutku, tam kde nejsou zuby a zapáčíte obě čelisti od sebe. Nebo lze také léčivou tekutinu nasát do kousku tvrdého chleba a ten podat.

Pokud mám velký problém, konzultuju ho na klinice při veterinární a farmaceutické fakultě v Brně. Nemusíte být z Brna, abyste se mohla zeptat telefonem, co dělat. Mám i zkušenost, že léčení zvířete, které hospitalizovali, bylo levnější než u veterináře v terénu, protože část výdajů často převezme fakulta v souvislosti s výukou studentů.
Klinika chorob přežvýkavců a prasat:
Konzultační a poradenskou činnost včetně příjmů pacientů na Kliniku chorob prasat je možno uskutečnit v pracovní dny od 7:00-16:00 hod. Diagnostickou, konzultační a poradenskou činnost přímo v chovatelském zařízení pro prasata provádějí pracovníci Kliniky chorob prasat po telefonické objednávce.
telefon: 420 541 562 430.