Uživatel s deaktivovaným účtem

Stala se nehoda při odstřihávání vlny u jedné jehnice, jelikož měla před týdnem průjem už je to ok, se utvořili takzvané kaštanyJak jsem to odstřihával na zadní straně jedné kýty tak na hlavu ovci skočila kočka a ta se samozřejmě lekla pořádně sebou škubla a odsřihl jsem všechno i s kůží.Má tam tet kolco tak pět na pět možná o něco více.Vydezinfikofal jsem to tak snad stoho nic nebude.Máte nějaké zkušenosti s tímto poraněním?Je to jehnice ZW.

Udelal jste dost. Lanolin je hojivej. Jen hlidat musi larvy.

Udelal jste dost. Lanolin je hojivej. Jen hlidat musi larvy.

Baku, nesváděj to na kočku, moc dobře vím jak lehce se kůže ustřihne když se za kaštany tahá a snaží se vlna odstřihnout. Ale přesně, jak píše Mastňáček, bude to ok, jen hlídej mouchy a larvy. Je to fofr jak se rychle po nakladení vajíček se ty mrchy vylíhnou.

napsal(a):
Baku, nesváděj to na kočku, moc dobře vím jak lehce se kůže ustřihne když se za kaštany tahá a snaží se vlna odstřihnout. Ale přesně, jak píše Mastňáček, bude to ok, jen hlídej mouchy a larvy. Je to fofr jak se rychle po nakladení vajíček se ty mrchy vylíhnou.
Právě to vím tak jsem to nedělal, ale stalo se to jak jsem napsal.Ale to je jedno jen aby to bylo ok.

Nojooo ale ivermectin je odcervoak se strihnutim to nema pranic spolecnyho prece ne?
napsal(a):
Nojooo ale ivermectin je odcervoak se strihnutim to nema pranic spolecnyho prece ne?
Pokud působí na kloše, klíšťata a další vnější parazity, myslíte si,
že nezabere na případná larvální stádia much?
Nebo jste si snad myslel, že Ivermectinem léčím ránu na kůži?
Betadine - desinfekce rány
Arpalit - proti případným náletům muších matek
Ivermectin - pokud by Arpalit selhal, tak proti vývoji muších vajíček
Nejsem veterinář, jedu dle zdravého rozumu, jenž naštěstí mám a zatím dobrý. :).

To je dobre, ale pochybuju ze zdravej rozum bez dalsich znalosti by vam nevystacil :).

Tak jsem to tet vyčistil má to v pohodě, vydezinfikoval, tet je tu chladno bez slunce, mouchy tu nelétají ani v ovčíně žádná.Odčervoval jsem takovu bílu tekutinou, stříkačkou do úst.Mám to i pro papoušky ale jiné % složení.V listopadu injekčně odčervuji, ale jen chovné ovce ostatní ne, ty jdou průběžně na porážku.Stejně si ale nepamatuji a otec mě to potvrdil že on za komančů nikdy ovce neodčervoval ani v 90 létech, ani sousedé co měli pár ovcí.Je to asi z jablek na zahradě je jich na zemi spousta.Tet to už nežerou ale v zimě se po nich můžou utlouct.Tet mám zas problém zdravotní z jedním ze psů, to je furt něco, nedá sa.

Mastňáčku, znám chovatele- profíka, který v lékárničce nemá prakticky nic krom Betadiny a odčervováků. Při velkém krvavém zranění ránu ošetří Betadine a vyjma zimy vždy napíchá Ivermectinem právě proti hmyzu. Do 14 dnů, než přípravek vyprchá " z kůže a krve", jsou rány zhojené natolik, že již zanícení nehrozí. takže na tom asi něco bude. Ne každý má kapacitu každé jednotlivé zvíře oddělovat a chodit mu 2x denně ránu ošetřovat..

napsal(a):
Ale jo, pokud má už zvíře na sobě larvy tak ivermectin je ničí.

Jinak add ruční nůžky na ovce - nevím už, jak se vlákno jmenovalo -...dnes jsem prvně zkoušela a tedy žádná hitparáda, chlapi. Měla jsem "velký voči" s tím, že to půjde s Bergerama rychleji než s těma na papír... pořád dělám ovci za 40 minut každopádně vypadaj docela k světu a jen jedno větší stříhnutí, což je myslím naopak dobrý skore
Ale na poměřování sil to tedy není.
Navíc musím připočítat jedno zranění prstu o ostří a dva puchýře. Prostě jsem looser

Určitě nejsi looser, když jí zdárně dostříháš
Ale za 40minut by se dala ostříhat i nůžkama na nehty
Asi se neboj dělat větší, delší střihy. Pokud budeš mít ovci v dobré poloze - kůži naplou, tak se nemůže skoro nic stát, nezmáčkneš nůžky tolikrát a neuděláš si puchýře.
nějak se při tom stříhání nafilmuj, my ti to s Mastňáčkem pak zhodnotíme

Haha, tak to nevím, kdo by tam u mě takovou dobu stál. Leda stativ Ještě mi zbývá jedna - to je takovej kostitřas (sorry, kostey ) a pak dva v jiným stádě.
Ono já jsem šla stříhat, jak jsem to koupila a přijde mi, že by mohly být ostřejší. A taky se musím naučit dělat správný tahy. Držení snad ok, napnutí kůže rozumím. Akorát pořád bojuju s lopatkou - ta mi nešla nikdy a pak krk - ten mě taky držuje. Ale to je asi tím, že mám nasazené obojky a ty nechci ani na střihání sundavat, kdyby mi náhodou vyšvihly, abych je ještě dohonila :).

Jasne, video a sup na youtube.
A nebo si muzete zaplatit kurz... :)
Strihance jsou vetsinou v mistech kde jsou ohyby, bricho, hrud, "podpazi". A nebo pak to musi byt opravdu fest nepozornost a nesikovnej pohyb.

Cerstve koupeny jsou ostry, tam problem neni. Uhel ostri je mensi, ale to nevadi, urcite vlnu nezvejkaj.
Nevim jak jsi to koteyi myslel s tim napnutim, ale rucne nic nenapinam ani za vlnu netaham. To jsem udelal asi dvakrat a bylo z toho pekny kolo.
Hippie ( muzu oficialne tikat?.) Mrkni na youtube na profiky je tam opravdu vschno co potrebujes pro zdarny strihani. Od toho jak +- drzet, strihat i jak zpacifokovat ovci aby sebou nesila.
Ja postavim mobil na neco a dam rec :).

Jo a 40minut na prvni strihani tema nuzkama neni vubec spatny.

Levá lopatka mi nejde do dneška, z toho si nic nedělej. Častokrát se u ní zaseknu, protože tam tu ovci neumím správně držet.
Jak stříháš ty? Ovce sedí na zadku, nebo nějak jinak?
A ostrost nůžek: musí stříhat papír, všechny bergery jsem kupoval nabroušené naprosto perfektně.
Mastnacek: já mám pocit, že při tvym způsobu stříhání máš kůži na ovci naplou všude hezky, tak se pak stříhá pěkně. Skoro si až říkám, proč tvůj způsob není rozšířenější.

Leva lopatka, musel bych se mrknout na ty moje videja, ale mam pocit ze s ni neni problem, pravou predni si strcim mezi nohy a ovce sedi. U toho prvniho videa jsem jeste tapal a zacinal od krku. Ted zacinam na levy zadni noze viz to druhy video s berankem. Je to okoukanej novozelandskej zpusob, myslim. Na videach striham suffolky, ty jsou vypnuty protoze jsou udelany :) kdybych udelal tu prvni ovci tak ta byla nekdy zacatkem leta, myslim ze to byla krizenka suffolk romanovka a ta pak chodila tejden s hrivou jako lev, protoze me to neslo :)
Chce to se nebat vsak jde o nic. A projet vsemozny videa na jutubu :).

Mastňáčku - budu si ráda oficiálně tykat
Díky kluci za postřehy. Myslím, že v tom stylu problém není. Videa jsem nějaká viděla, začínám stříhat od břicha, pak pokračuju na levou zadní a od ní bok až ke krku. Pak druhou stranu. Nejvíc mi nešlo stříhat ty přední nohy v oblasti lopatek - jak sjem říkala, tam mám problém vždycky - to mi nejde pořádně napnout a je to víc titěrný, než zbytek těla - a pak jsem úplně nemožná na krku :( Ale taky to přisuzuju tomu, že ovce to nemaj narostený, takže se do toho hůř vrážej nůžky. Navíc ti zwartbly maj takovou tuhou tu srst. Ale na to bych to nesváděla.
Taky jsem cítila, že na to prostě nemám dostatečný stisk, resp. že bych chtěla mít větší
Taky musím dovychytat, abych zvládla ostříhat i vršek zad. Nějak byly vždycky nedoostříhané, tak jsem to dodělávala ve stoje (ovce). A jak už pololežely, tak když byly hodné, tak jsem je prostě položila na bok a stříhala i vleže (na bobku). Mno, určitě by na nás byl pohled k popukání. Každopádně jsem si s tím poradila. Když ovce není extra divoká, tak si jí posadím a ostříhám, to až takový problém není. Spíš že nechápu, jak se tím někdo může živit. Po dvou ovcích mám mrtvá záda...

Ale je to výzva. Ještě mě bude mrzet, že jich mám tak málo

Zwartbles je kapitola sama o sobe i pri strihani, rucnim. Je to presne jak pises, bolej ruce, jde to pomalejc protoze ma 2x tolik vlaken ne li vic nez treba suffolk a xkrat vic nez treba sumavanka, kterou jsem strihal v nedeli. tenka kuze, ohyby atd. Zwarbly a treba i tu samavanky se tak divne lamou, padaj..sufolk hrc a sedi jak balvan obcas kopne, hodi hlavou ale nelame se tak vyrazne jako ty hubenejsi "kozy". Tot muj poznatek.

Tak dík za podporu. Ještě udělám ty další, někdy, a dám vědět, zda jsem si vylepšila skore

Veroniko jak jsem psal že za 40min by se dala ovce ostříhat i nůžkama na nehty bylo nemístné, nehezké a nesportovní, promiň.
Zkus na youtube okoukat nějaký postup. Po břichu a levé zadní noze stříhat bok mi totiž nepříjde moc šikovné. Já po té noze jdu na hrudní kost a jdu na krk. udělám si tam malou úzkou cestičku a pak, když už tam je líp vidět začnu dělat větší střihy a ostříhám celou levou půlku krku, pak jdu na levou přední nohu a pak nastane chvíle, kdy se už jedou krásné dlouhé tahy přes celé břicho a když už se blížíš k páteři, tak tahy ještě prodloužíš o nedostříhaný krk a najednou máš půlku ovce hotovou. Je důležitý při těchto dlouhých tazích kdy ti ovce leží na boku, aby ses dostala aspoň kousek za páteř, protože pak už to je mnohem jednodušší dostříhat tu druhou půlku.
Ale abych nemachroval, tak mě z toho stříhání taky uměj pěkně bolet ruce a vlastně nejen ruce, ale všechno. Teď v Hradci na dožínkách, jsem tam při stříhání 4. ovce už málem brečel, pot ze mě na ovci kapal rychlejší frekvencí, než jaká byla frekvence mačkání nůžek, člověk by netušil kolik toho dokáže za takovou chvíli vypotit.

Ahoj Kubo. Jo, to teda bylo. Ale nesla jsem to statečně Počkej na Seč, se Ti nějak pomstím (třeba opiju ).
Jj, tak já to ještě nakoukám a vylepším styl.
Kdybych teď stříhala ty walliserky, tak bych si to užila - jejich vlna je tak jemná, "řídká" a nádherná, že se stříhaly samy. Tam bych měla jistě úplně jiný čas i se svými záseky na inkriminovaných místech
Stříhat 4 ovce v řadě, bych lehla na místě...

Https://www.youtube.com/watch?v=P6ZF5TvwXeI
Tady je to pekne videt.

Díkes, žes vybral ženu. Navíc, když jsem viděla videa střihačů, kteří to ručně měli za asi 5 minut, tak mě potěšilo, že to má žena, která to evidentně má v ruce (a navíc před bandou chlapů jako obecenstvem), za minut 10
Mě se líbí toto:
https://www.youtube.com/watch?v=5ga0xb3O4DY.

Na seč se už moc těším :)
V tom Hradci jsem je nestříhal uplně v řadě, ale stříhaly se nejdřív 2 ovce, ve dvou skupinách střihačů a pak se spočítaly časy a body a pak se šlo do finále, kde jsme stříhali zase 2. Švarc s Bařinou je měli už dávno ostříhané a já tam ještě hezkých pár minut s ovcí bojoval. Protože mám problémy s prací nohama a vůbec s držením ovce, tak se mnou ovce pěkně cvičila a rozhodčí se mi tam v dobrym smál a ptal se mě kam s tou ovcí cestuju, protože jsem na její ostříhání potřeboaval skoro celej plac dříve určenej pro všechny 3 střihače.

Mimochodem mně se líbí tohle video https://www.youtube.com/watch?v=2h_MGKJSyk0
sice má ovce holý břicho, ale 2:30 je "slušnej" čas. Víc než čas se mi ale líbí ty hovadsky velký střihy celym ostřím a způsob jakym střihač vždycky narve ty nůžky do tý vlny.
Ty jeho medvědí tlapy by se mi na stříhání hodily

Vsak kam se honit, nejsme na zavodech :).

Kostey: haha, tos mě pobavil :) na video kouknu.
Lilo: Jak se stříhá na stole? Kolik držíčů je k tomu třeba?

No vidíte. Já to ještě neviděla
napsal(a):
Kostey: haha, tos mě pobavil :) na video kouknu.
Lilo: Jak se stříhá na stole? Kolik držíčů je k tomu třeba?
No pan co nam to striha... tak uvaze predni a zadni tu spodni nozicku vzdycky k noze stolu... ovce je na boku takze ji ma od pupku az po hrbet k dispozici... a je k tomu potreba drzic hlavy... protoze kdyz ma ovce hlavu na podlazce a jednu a druhou nohu privazanou tak je relativene hodne fixovana...

Na stole jsme strihali merina a ja bych do toho uz teda nesel. V sede je ovce klidnejsi.

Mastňáčku, ale třeba si představ, že je možný, že je mezi střihačem a zvířetem váhový a rozměrový nepoměr a pak je to zas o něčem jiném. Krásně to ilustruje níže uvedené video, ale tam má slečna alespoň tu výhodu, že hampshirka sedí jak mrtvola, kdežto tu mojí zwartblu to přestalo docela brzy bavit, takže jsem nakonec stejně půlku ovce dostříhávala v leže sedíc na ní obkročmo a poslední zbytky v jejím stoji... Ono totiž tu ovci skoro nemám jak pod sebe složit, vzhledem k tomu, že i v sedě mi sahá někam do půli břicha (a to nejsem žádnej drobek) a manipulace s ní je skoro nad mé fyzické síly.
Ale i tak mise úspěšně dokončena !
https://www.youtube.com/watch?v=P6ZF5TvwXeI.

Paní na videu je moc šikovná co se týče prácí s nůžkama, ale co se týče fixování ovce, tak je na tom hodně mizerně. Fixuje ovci asi tak jak já. Uplně chybí práce nohama a dokud je stříhaná ovce klidná, tak to ničemu nevadí ale pak jen co se začne škubat, tak jí neudrží. Pokud má střihač zmáknuté ono fixování a správné držení ovce, tak je jedno, že je ovce větší a silnější, stříhač si s ní poradí, protože ví jak na to.
Snad se to někdy naučím

Jj, to mě právě pobavil náš střihač.
V odchytové ohrádce těch našich tehdá cca 8 ovcí a říkám mu: támhleta je fakt divoká, ta se chytit skoro nedá. A on jen pokýval hlavou s jedním koutkem nahoru a šibalským výrazem. Ovce prostě zatlačil do rohu, za zadní nohu si vytáhl tu naší "divokou" a úplně v klidu ostříhal... tak jsme věděli, že jsme zase za blbce-začátečníky :D
Naštěstí jsem se už těch "špatně manipulovatelných" zbavila a je klid. S těma zwartblama se dá pracovat mnohem lépe, jak nejsou stresařky.
Jinak se mi líbilo video, kde pan střihač fixuje ovci i horní částí své paže (té bez nůžek) a to tak, že jí drží obě její nohy před její hlavou (přední nohy má natažené k nebi, takže při střihání břicha nikde neplandají).
Add. fixace ovce nohami střihače - až mě překvapilo, jak jsem měla namožený nohy. A to že na nich dost svalů mám, jak jezdím celej život na koni. Ale zas se ozvaly takové, o kterých jsem ani nevěděla, že mám...
napsal(a):
Paní na videu je moc šikovná co se týče prácí s nůžkama, ale co se týče fixování ovce, tak je na tom hodně mizerně. Fixuje ovci asi tak jak já. Uplně chybí práce nohama a dokud je stříhaná ovce klidná, tak to ničemu nevadí ale pak jen co se začne škubat, tak jí neudrží. Pokud má střihač zmáknuté ono fixování a správné držení ovce, tak je jedno, že je ovce větší a silnější, stříhač si s ní poradí, protože ví jak na to.
Snad se to někdy naučím
Kubo, naučíte se to, určitě naučíte, ale je to běh na dlouhou trať.
Na povzbuzení jsem vybrala z píspěvků :
Stříhači ovcí se hledají špatně, protože je jich málo, můžeme mluvit o tom, že je
jich v republice tak kolem 10. Ale je tu víc než dost lidí, co ovce vlny zbavují a to
po jednom kurzu stříhačů, nebo i bez něj.
Kurzů jsem absolvoval několik (protože se pořádali na různých plemenech a
s různými instruktory ). Stříhám 11 let a stále se necítím jako stříhač.
Tyto věty psal v roce 2015 a letos je z něj předseda asociace stříhačů.
( a zbavovačů vlny )
Tak že Kubo, já věřím, že : soustavným zlepšováním poskytovaných služeb
dosáhnete cíle a těch alespoň 10 000 tisíc ostříhaných ovcí, aby jste se stal
podle předsedy ze zbavovače stříhačem, případně jednou i předsedou.
Držím palce. Všechny čtyři.

Pajca: Děkuju za povzbuzení. být předsedou asociace fakt nemám v plánu, ale přál bych si, aby jednoho dne jsem si mohl říct: "tak a už ty ovce stříhat umim" To by mi uplně stačilo. Dřív jak za 9000 ovcí to ale nebude

No snad si nenadelam zase u nekoho zlou krev... to cislo je mozna hodne nadhodnoceny...kdybych si k tomu necuchnul tak nereknu, ale cuchnul a troufam si teda rict, ze to zase neni tak narocny na zvladnuti. At uz jsem videl strihat kosteye nebo tu slecnu :) Ti 10tis a vejs strihaci maj jistejsi ruku a lip umej s ovcema o tom zadna. Ale jestli to neni takova ta fraze pro bazanty aby meli respekt :).