Tak náš mazilek kozlík Fanda to neustál, koupili jsme ho z nereg.chovu AN-ušáčka, měl tři měsíce, pak začal evidentně chřadnout, nastal průjem, pak přestal, odčervovali jsme xkrát, léčili na kokcidie, průjem přestal, žral pěkně, tak jsem si řekla ok, přibere, protože hodně zchudnul a předevčírem lehl, dávali jsme vitamíny, energii, masírovali, dneska umřel.Bylo mu 5 měsíců.
Myslíme si, že jediné, co to mohlo vše způsobit, byla vlasovka.
Jsme moc smutní, nejsem z těch, co hned zaříznou, když je problém, chtěla jsem mu dát šanci.
Chci se zeptat, mám dvě kozenky, AN půlroční, jak preventivně, aby se mi nenakazily, co dělat?Mám už strach, nechci toto znovu prožívat.
A myslíte si, že si to mohl už sebou dotáhnout?
Děkuji.
To mi je ľúto :( odčervovali ste naslepo? lebo x-krát odčervený taký mladý kozlík, to mi nejde do hlavy. Mal anémiu, keď píšete o vlasovke? Pitvali ste ho? Chradol dlhšiu dobu či to bolo rýchle?
Preventívne o.i. u kozičiek dajte bobky na rozbor, nech viete čo tám máte za parazity a zabezpečte im pravidelný prísun haluziek, to je prevencia premnoženia kokcídií aj hlístic.
moonika
napsal(a):
To mi je ľúto :( odčervovali ste naslepo? lebo x-krát odčervený taký mladý kozlík, to mi nejde do hlavy. Mal anémiu, keď píšete o vlasovke? Pitvali ste ho? Chradol dlhšiu dobu či to bolo rýchle?
Preventívne o.i. u kozičiek dajte bobky na rozbor, nech viete čo tám máte za parazity a zabezpečte im pravidelný prísun haluziek, to je prevencia premnoženia kokcídií aj hlístic.
Chřadl dva měsíce, nene naslepo, pod dozorem a dávkami veta, nepitvali, na to fakt nemám sílu.
gajdovka
napsal(a):
Tak v tom případě naslepo, protože známí chovatelé dali na rozbor a nic nezjistili a mělo to stejný průběh.
Mohli to byť kľudne "iba" tie kokcídie, mohli mu tak poškodiť črevo že sa z toho už nedokázal celkom pozviechať, aj keď jedol a prujem zmizol, nemuseli sa mu už dobre vstrebávať živiny. Určite by som dala na rozbor aspoň trus kozičiek, lebo určite tam budú mať ten výber "osadníkov" ako capko len to nemusí byť masívne.
A keď sa povie že rozbor nič neukázal, tak si vravím že buď bol rozbor braný nedlho po odčervení alebo ho robil vet "na kolene".
moonika
napsal(a):
Mohli to byť kľudne "iba" tie kokcídie, mohli mu tak poškodiť črevo že sa z toho už nedokázal celkom pozviechať, aj keď jedol a prujem zmizol, nemuseli sa mu už dobre vstrebávať živiny. Určite by som dala na rozbor aspoň trus kozičiek, lebo určite tam budú mať ten výber "osadníkov" ako capko len to nemusí byť masívne.
A keď sa povie že rozbor nič neukázal, tak si vravím že buď bol rozbor braný nedlho po odčervení alebo ho robil vet "na kolene".
A tedy, když se v bobkách u holek něco najde, jak to léčit, jsou také odčervené, mám už strach ze všeho, těch nocí neprospaných, stresu a nejraději pak lidi, kteří řeknou, vidíš a pak si pořiď zvířata, toto nechci slyšet, kozeny chovám 10 let, je to opium, chovala jsem bílé, s nima nikdy žádný problém, teď jsem se dala na AN a takto to dopadá.
lilo
napsal(a):
Neregistrovany chov ale neni pricinou nemoci... nejvetsi problem je odber nevyspeleho, podrazeneho kusu... a opravdu uprednostnujte kuzlata rozena v unoru... maji nesrovnatelne lepsi start rustu! to je moje zkusenost...
Myslela jsem v tom smyslu, že se ani neodčervuje, prostě se rodí a prodává.
To pak zalezi na samotnem chovu... tech lidi a na hodnotach prodavajiciho... vetsine lidi jde jak o to jak vytezit mliko a pri tom prodat i to kuzle... vsimla jsem si ve vlastnim chovu ze v dubu rozena kuzlata jsou maximalne vystavena premnozeni vsech tech parazitalnich potvor... a v pripade ze se jim jeste ubere mleka nebo se nevhodne odstavi pred tretim mesicem i drive zpusobi se jim stres nebo se oslabi jinak... je to cesta pod kudlu...
.... " Jsme moc smutní, nejsem z těch, co hned zaříznou, když je problém, chtěla jsem mu dát šanci. ".....
No vidíte, já jsem naopak z těch, co raději hned zaříznou, než s klamným pocitem že zvířeti pomáhám, mu jen prodlužuji trápení.
Když už chce někdo zvíře léčit, tak to má dělat tak jak se má a ne jen "na slepo", ale je třeba si to předem dobře spočítat(finančně). Vidíte že pokud VET není opravdu fanda hospodářských zvířat, tak na něj spoléhat vždy nemůžete.
Neberte tohle jako nějaké kárání nebo výčitky, ale radu.
gajdovka
napsal(a):
A tedy, když se v bobkách u holek něco najde, jak to léčit, jsou také odčervené, mám už strach ze všeho, těch nocí neprospaných, stresu a nejraději pak lidi, kteří řeknou, vidíš a pak si pořiď zvířata, toto nechci slyšet, kozeny chovám 10 let, je to opium, chovala jsem bílé, s nima nikdy žádný problém, teď jsem se dala na AN a takto to dopadá.
Hlavne by ste mali mať prehľad čím vet odčervoval a striedať účinné látky. Nespoliehajte sa na jeho neomylnosť. Rozumný vet by vás tlačil do rozboru a nie ho x-krát odčervoval, takého štupla.
Keď sa u holek niečo nájde, tak môžete preliečiť, prípadne ak to bude len napr na jeden krížik(podľa toho čo) tak môžete len sledovať či sú ok, sliznice, bobky, srsť, či nechudnú, dávajte každý deň kríky dubu, vŕby, palinu a pod. a keby sa čosi nezdalo tak už viete s akým parazitom máte bojovať a odčervite niečím vhodným a iným ako vám dával vet. Ja som nikdy neodčervovala mladšie ako rok alebo viac, vlastne až okolo pôrodu prvý x. Čo sa týka AN mám len jednu 50ku a tá mi pripadá práve zo všetkých našich kôz najodolnejšia. Verím že s kozenkami už tú smolu nebudete mať.
Po bitvě je každej generál, takže to neberte jako kritiku. Pokud chřadl dva měsíce a vet odčervoval naslepo, tak první krok je, najít jiného. Nemá smysl se tu dohadovat, na co kozlík odešel, zvlášť, když jste se do něj nepodívali, vlasovka to být mohla a nemusela. Kontrolujte u koziček oči, srst, apetit, chování, jakoukoliv změnu od normálu, ihned řešte.
moonika
napsal(a):
Hlavne by ste mali mať prehľad čím vet odčervoval a striedať účinné látky. Nespoliehajte sa na jeho neomylnosť. Rozumný vet by vás tlačil do rozboru a nie ho x-krát odčervoval, takého štupla.
Keď sa u holek niečo nájde, tak môžete preliečiť, prípadne ak to bude len napr na jeden krížik(podľa toho čo) tak môžete len sledovať či sú ok, sliznice, bobky, srsť, či nechudnú, dávajte každý deň kríky dubu, vŕby, palinu a pod. a keby sa čosi nezdalo tak už viete s akým parazitom máte bojovať a odčervite niečím vhodným a iným ako vám dával vet. Ja som nikdy neodčervovala mladšie ako rok alebo viac, vlastne až okolo pôrodu prvý x. Čo sa týka AN mám len jednu 50ku a tá mi pripadá práve zo všetkých našich kôz najodolnejšia. Verím že s kozenkami už tú smolu nebudete mať.
Co je prosím palina?
Tento druh paliny je najčastejší, ten by ste mali niekde nájsť, tu je všade, ešte je čas si nazbierať. http://archiv.uksup.sk/download/ochrana_rast/buriny/Palina_obycajna.jpg Tak nejak ako na foto vyzerá v tomto období.
ale tie halúzky im noste každý deň, môže byť aj slivkové, morušové, jabloňové, brezové, hrab, lieska, ke v nich budú mať pravidelný prísun tanínu tak sa kokcídie a GIN parazity nebudú tak množiť, naopak.
moonika
napsal(a):
Tento druh paliny je najčastejší, ten by ste mali niekde nájsť, tu je všade, ešte je čas si nazbierať. http://archiv.uksup.sk/download/ochrana_rast/buriny/Palina_obycajna.jpg Tak nejak ako na foto vyzerá v tomto období.
ale tie halúzky im noste každý deň, môže byť aj slivkové, morušové, jabloňové, brezové, hrab, lieska, ke v nich budú mať pravidelný prísun tanínu tak sa kokcídie a GIN parazity nebudú tak množiť, naopak.
Větévky ovocných stromů mají pořád, nosíme jim i listí ořešáku.
moonika
napsal(a):
Jojo, tak tady to konečně poznávám, jdu na to a i králíkům se může?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já dávám vše i březím kozám (u králíků nevím), vyberou si samy, co budou žrát a co ne. Listí ořešáku nebo dubové listí a větvičky jehličnanů považuju za zvlášť účinné a kozy je mají rády. Zatím se mi nestalo, že by některá vlivem toho potratila nebo něco podobného. Dobré jsou také žaludy.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Já dávám vše i březím kozám (u králíků nevím), vyberou si samy, co budou žrát a co ne. Listí ořešáku nebo dubové listí a větvičky jehličnanů považuju za zvlášť účinné a kozy je mají rády. Zatím se mi nestalo, že by některá vlivem toho potratila nebo něco podobného. Dobré jsou také žaludy.
Ani mne, a to ju mám v sene. To len pre istotu upozorňujem aby to dakto neprehnal s množstvom. Kozám palina dosť chutí. Na žalude sa už teším, dúfam že nejaké budú.