Dobrý den potřebuji poradit pořídili jsme si kozy a chceme vymítit zahrádku od nežádoucího plevele avšak chytré kozy, jsou tyto keře pro ně jedovaté co jsou na obrázku nevím bohužel jak se jmenují díky a rododendron jsme dali pryč uřízli jsme ho.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tohle všechno jim tam nechte, sežerou to bez úhony. Nic jedovatého jsem tam neobjevila.
martina.novak
napsal(a):
Dobrý den potřebuji poradit pořídili jsme si kozy a chceme vymítit zahrádku od nežádoucího plevele avšak chytré kozy, jsou tyto keře pro ně jedovaté co jsou na obrázku nevím bohužel jak se jmenují díky a rododendron jsme dali pryč uřízli jsme ho.
Ja osobne bych si kozy do zahradky nepustila... samozrejme nevim jak tu zahradu mate velkou a jak situovanou.. ale je barbarstvi rezat kere kvuli kozam... kozy vas treba budou bavit kratsi dobu.. preci jen okolo nich nikdy neudelate takovy poradek jako okolo keru... zatimco kazdy ker a kazdy strom je krajinny prvek ktery laka na vasi zahradu hmyz, nevyroste take ze dne na den... na zanedbane staci je obziznout co se vam nelibi samozrejme... ale kozy maji krute likvidaci schopnosti... asi vite proc je na balkane poust...

Lilo, předpokládám, že co píšete, je nadsázka, a že nemyslíte vážně, že kozy jsou původcem pouště. Nehledě na to, že zrovna Balkán dávat jako příklad pouště se také moc nepovedlo. Za rozšiřováním pouští, pokud chcete psát o tomhle, stojí mnoho důvodů a na první místo klást kozy mi připadá hodně zaujaté. Chtěla jsem toho napsat mnohem víc, ale smazala jsem to, protože bychom se dostali do jiných vod, než jsou keře, které žerou nebo nežerou kozy .

Asi bych toho napsala take mnohem vic... ale zkratka... me zadavatelcnin dotaz zpustil jisty mechanizmus stereotypu... pres ktery je tezke se preklenout... vidim ho pomerne casto zvlaste u lidi kteri se nekam pristehuji, pro neco se impulzivne rozhodnou a pak vse co bylo jde stranou... nedokazi pouzit to co je, dotvorit to pripadne citlive pretvorit ke svemu obrazu... treba u nas ve vsi se prodavali 3 parcely... na hranici pozemku staly vzrostle ale ne stare... plodici ranne a dobre tresne... jeste ani nezacali stavet a uz byly stromy podriznute... jasne ze zrovna ty kere na te fotce asi nemaji vetsi valnou hodnotu... ale nejde ani tak o ty kere jako spis o ty principy... byt zdrzenlivej...

V tom s Vámi souhlasím. Ono je nejlepší nějaké úpravy dělat až později, až když člověk pozná prostředí a jeho souvislosti. Na druhou stranu ne vše, co kde je a bylo, je nejlepší. Také jsem obrečela obrovský ořešák, strom, který dával život celému okolí a který kdysi sousedi hned po koupi svého domu porazili. A káceli ho jen pro jistotu, aby jim náhodou nepadla větev na střechu, ne kvůli špatnému stavu stromu.
Člověk je na světě kvůli zkušenostem, někdy udělá něco blbě, ale mívá šanci si to uvědomit a příště už to neudělat. Někdo se ale nepoučí. No vidíte, už jsem někde u filosofie, u víry atd. To jsem nechtěla, abych to tu neroztahovala.
Já zas mám s kozami jen ty nejlepší zkušenosti. Ale netýkají se zahrady , to je jiná oblast.
Jj... je to jako to vase mesto... ktere vas pohlcuje... navic pohlcuje i obycejny zdravy rozum..
pak vznikaji zakony o mire primerene mistnim pomerum... pred dvemi dny nam pomockovali pole za barakem a v tu ranu jsem si uvedomila ze mira umerna je pro kazeho i zemedelce nekde jinde... nadavame ze se hnoji chemicky... a kdyz nam jednou polouzuji pole je to takovej masakr ze se dva dny nedaji otevrit okna.

Hlohyně - Pyracantha.

lilo
napsal(a):
Jj... je to jako to vase mesto... ktere vas pohlcuje... navic pohlcuje i obycejny zdravy rozum..
pak vznikaji zakony o mire primerene mistnim pomerum... pred dvemi dny nam pomockovali pole za barakem a v tu ranu jsem si uvedomila ze mira umerna je pro kazeho i zemedelce nekde jinde... nadavame ze se hnoji chemicky... a kdyz nam jednou polouzuji pole je to takovej masakr ze se dva dny nedaji otevrit okna.
Pro mě je důležité, jak vychováme děti (nejen vlastní rodinu), co jim tady necháme (nemyslím majetek) a jestli jsme vděční (nemyslím vládě apod.). Většina z nás tady má respekt ke stvoření, někdo to tak nemusí nazývat, řekněte si přírodní procesy, příroda... Ale vnímáme to propojení sebe, zvířat, přírody, polí, lesů, divočiny, všeho se vším... Kde se člověk moc montuje do toho, co samo funguje, nastává průšvih a odnese to nejvíc sám člověk. To už jsme tu někde probírali a už jsem zase já mimo téma.

lilo
napsal(a):
No je to trochu mimo tema... ale furt lepsi jak hadky Mastnacka s profesorem...
Nojo, každý někdy ujede .

lilo
napsal(a):
To jo.. proto clovek musi mit neskonalou hloubku porozumneni.. a odpusteni... kozy v mem pripade, mi ten zenit neustale posouvaji...
To asi jak vyžírají ten obzor až na poušť pořád dál a dál . (To má být vtip, neurazte se, prosím.).
No všem děkuji za přízpěvky a abych to uvedla na pravou míru, dům s touto zahradou jsem koupila s pěkně zarostlou zahradou vším co ani neznám něco ano jistě je pěkné mít pěknou zahradu ale já jsem milovník zvířat ale květiny a stromky mě moc nezajímají proto mám na zahradě slepice a těď jsem k nim přidala kozy kamerounské, raději budu rozmnožovat kozy než kěře ty každopádně mohu koupit a zasadit jinám tento kus zahrady jsem věnovala zvířectvu a nechtěla bych je otrávit, tak proto jsem se ptala na ty keře, díky tedy všem

Myslím, že my všichni, jak tu jsme, Vám přejeme, ať se u Vás daří všemu, i Vám .
Prejeme jako CESI... jen si delam le graci... bo dnes uz mam vypaleny mozek z hlavy... ale proc ten stromek nepresadit hned kdyz uz roste... a kdyby nevedela jak... tak vykopat bud s balem... pripadne prostrihat koreny... ostrihat a presadit do pripravene hluboke jamky vylite vodou... a " koupit" pak za usetrene penize muzete kozam treba pytel jecmene... myslete ekonomicky jednou se vam to bude hodit - dobra rada nad zlato

Haha, Lilo, vypálený z hlavy...
Jsem spíš "ovečkář" než "kozař" a úplně s Vámi souhlasím: kozy jsou likvidační četa! Já je mám zafixované (ze zkušeností) prostě jako pochozí stádo a pokud jsou někde na jednom místě, tak ničí, dokud tam rostě cokoli vyššího než 1m, mají o zábavu postaráno. Dokud to nezhyne. Jediné, co se udrželo při životě (neoplocené), jsou přestárlé stromy (silná kůra). Nic víc. Hrůza
Chce to jen jim zajistit prostor? Nebo asi mám vyjímky, ale ještě nikdy za ? asi 6 let (nechce se ně přemýšlet= taky otupený mozek) se mě kozy nepustily do kůry stromů, stromků. Větvičku sem tam, ale kůru nikdy. Opakuji že mají k dispozici keře a stromy - šípek, hloh, ořešák, habr, dub...

Šípky a habry jdou vždycky jako první. Mají nejjemnější kůru ze zmíněných.. Ořešák neradi, dub a hloh spíš nemáme, tak nevím. Taky lísky padly. Co jim nechutná, ikdyby to zvládly oloupat, jsou javory.
Osobne jsem chovala i srnecka... ten byl luxusni... ten sel k sousedce na ruze a ozdibal ji jen listecky... kozy by ho zplanyrovaly od vrchu az dolu... stejne jako mi to udelaly s energetickymi topoly... takze nejen ze ozrane ale i zlamane, proste totalne zdevastovane... jedinej problem by nastal v obdobi vytloukani... to mi cizej srnec v lese potloukl hodne mladych stromku... ale tyhle moje kazisvetky kdyz je pustim do lesa... tak jsou schopne vytlouci i 4 centimetrovy kminek... normalne ho capnou mezi rohy a tak s nim drbou az narusej kuru.. tu pok narozdil od toho srnce oloupou a sezerou... z jara nejvetsi lahutka... kam dosahnou... no jinak ted delame v lese prorezavku... jsou tam planne rybizi, chmel ten je projimavej...vrby, jivy, hloh, bez, lisky, stremcha brslen / to jim moc nedavame jsou to jedule... ale neni na skodu z hlediska parazitu, ostruzinik...resetlak, orez dostanou z jasanu, olsi, habru atd atd... vlastne se ted krmej vetvema obden uz celou tu dobu co neni zelene protoze u nas nic neroste a je tu step...

Kozy ale i nektery ovce jsou bestie. romanovka nam pozrala krasnej sipkovej ker, kterej fungoval jako cast plotu. byla jak antilopa, mrcha, jsem rad ze nici na co prijde nekde jinde. zvirata mam rad, ale stromy i kere maji prednost. trva to dyl nez vyrostou a treba zaplodi, kdezto kozy ovce se mnozej bleskove a v porovnani s kerem jejich zivot trva kratince.
Jj..asi tak... kazdy mame ale tu miru vkusu jinou... tak to nikomu neberu... at si kazdej na svym delat to co je mu libo... nekdo je kytickar, nekdo ovocnar nekdo si tam nacpe kachny... nekdo ma rad jehlicnany... osobne se priklanim ke staroceske zahradce s pokudmozno puvodnimi druhy rostlin... jsem z vesnice tudis vesnickou... bylinky, kere co kvetou a bonusem mi je kdyz i plodi... nemam rada jalovce a jehlicnany na zahrade... skodi to hruskam, vinu... proste to ma davat nejakej smysl... provazanost... neumim si predstavit ze bych svoji zahradu venovala byt z casi kozam.. jasne kdyz bych mela hektarovou zahradu tak budis... ale vetsinou jsou ty zahradky tak 1000 az 2000m? a na tisicich metrech se slepicema a kozama to ve finale bude vypadat tak ze tam trava neporoste po desti tam bude blato pomalu az po kolena... jo v lete kdyz je hezky tak je to skoro idilicke ale v zime... ne dekuju...
Dobrý den mám jednu otázku nafotila jsem plevel rozšířený po celé zahradě vypadá jako pampeliška poradí někdo jestli pro kozy není jedovatý díky

martina.novak
napsal(a):
Dobrý den mám jednu otázku nafotila jsem plevel rozšířený po celé zahradě vypadá jako pampeliška poradí někdo jestli pro kozy není jedovatý díky
Jestřábník, jedovatý není.
martina.novak
napsal(a):
Mám tři kozy kamerounské prý jsou dost vybíravé tak doufám že vrba břízka a stříbrný smrk tak bude dýl než měsíc, jinak čím se živí kozy? asi jen seno pečivo a ječmen?
No to si posmaknou, nedavam tomu mnoho casu ale zalezi na stari a kam az holky dolezou... jejich smutne torzo tam bude dokud je neodstranite ... ale kozy se nezivi jen jecmenem a pecivo bych jim uz vubec necpala jako krmivo... to jen jako laskominku...s pecivem, stejte tak jako s ovocem obsahujicim cukry opatrne... jinak muzou vsechno miluji ruzne slupky a orezky od ovoce a zeleniny... vetve vseho druhu / nejedovatych stromu/ obiloviny lepe kdyz budou mit namackane, ci srotovane... ruzne typy sena a zeleneho... ja nevim jeslti se kamerunky chovaji nejak specialne oproti beznym kozam
martina.novak
napsal(a):
Mám tři kozy kamerounské prý jsou dost vybíravé tak doufám že vrba břízka a stříbrný smrk tak bude dýl než měsíc, jinak čím se živí kozy? asi jen seno pečivo a ječmen?
Můžu se zeptat kde jste čerpala informace o chovu koz? A kde bylo psáno-řečeno že kozy se živí hlavně senem(budiž), pečivem! a ječmenem?
Ja vam nevim... koza neni krecek... mam pocit ze clovek by si o chovu nejprve mel zjistit minimum... no ale budis... http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/ http://www.agronavigator.cz/ekozem/attachments/ovce_kozy.pdf
tohle jsou takove zaklady... samozrejme vase tri kamerkunky budou mit asi jine naroky nez bezne tri velke kozy, vyuzivane na produkci, kuzlat a mleka... proto je potreba tu krmnou davku usmernit.
Zima= seno! Seno = kvalitní! To je základ. Pečivo = úplně vynechat. Ječmen když už tak minimálně a když už tak až měsíc před případným plánovaným porodem. A to tak hrstku a našrotovaný, aby jej tělo využilo= strávilo. Dále hrstku nastrouhané řepy, mrkve... Ale přesněji poradí v tomhle směru zkušenější. Já krmím jen senem a senáží.
Když budete dávat pečivo, tak se tu budeme určitě kvůli možným trávicím problémům setkávat čatěji. Tím nechci říct že je pečivo jedovaté, sem tam taky rozdávám pečivo jako pamlsek, protože potřebuji, aby ovce koza přišly za mnou kvůli odchytu. Ale při častém podávání hrozí mimo ty trávicí problémy i hlukové problémy, kdy se kozy budou neustálím mečením dožadovat toho pamlsku.
Koza kamerounská ani kamerunská asi na mléko nebude, tak že já bych jádro (ječmen) vynechal úplně.
http://www.chovdedkovi.wz.cz/kozykamerunske.html.
Moc děkuji jsem vděčná za všechny názory, vím že by bylo lepší než pořízení koz si něco přečíst, ale nevěděla jsem že to je taková věda. s tím krmením tedy myslím, opravdu se omlouvám za mé stálé dotazy, ale jak jsem už říkala nenašla jsem nic moc o chovu koz jen kdo prodává atd. proto jsem se obrátila na tento portál na zkušené chovatele, já mám psi a kočky už řadu let, můj pes byl vážně třikrát nemocen, a tak já mohu lidem radit v těchto zvířatech holt jsem si pořídila slepice a kozy a tom už moc nevím a proto než aby mě uhynuly na hlad nebo že by snědli něco jedovatého tak se raději zeptám... pokud má někdo názor že by si takový člověk nemél tyto zvířata pořizovat jeho názor mu brát nebudu ale takto by nikdo nic neměl protože zkušený a znalý z nebe nespadl, jen jsem toto mohla řešit dřív než kozenky byli v boudě u mě na zahradě.
Mineralni liz vhodny pro kozy... lisi se to.. kupuju obyc oranzovou kostku... v chovateslkejch potrebach... neomlouvejte se... spis si vyhledejte informace... treba tady v diskuzich furt se to mota okolo stejneho... takze staci heslo... vetsinou vas to stejne odkaze sem... kazdej jsme nejak zacinal... kazdej jsme meli mozna naivni predstavy... to az praxe cloveka ostrili, sunda mu ty ruzovy brejle a kozy jak uz jsem psala v jine diskuzi dokazou ty horizonty vlastnich moznosti pekne posunout... ten kdo chova kozu, ma se, to da rozum... s kozou mu dobre je... meee

Nemyslím, že by bylo krmení koz složité, vlastně v zásadě stačí tráva nebo (a) seno, minerální liz a větve, pokud budou (nejedovaté, moc jedovatých u nás neroste). Napájení vodou. Ostatní být nemusí a někdy to spíš způsobuje problémy. Nemáte dojné kozy, tak nic jiného nepotřebují. Když budou mít dost kvalitního sena, nepotřebují žádné okopaniny.