Průjem a nechutenství u kozy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2016 15:01
jarmi

XXX.XXX.203.234

Dobrý den, mám tříletou 50% anglonubijskou kozu. Má u sebe měsíc a půl stará kůzlata (první porod). V úterý jí začal průjem a málo žrala, hned jsme volali veta, ten jí nasadil prodigestan, dáváme jí ho ráno a večer. Včera ráno po podání nápoje koza jen stála a koukala, vůbec nežrala, opět přijel veterinář a podal jí antibiotika, odpoledne žrala, takže jsme se zaradovali, dnes ráno opět po podání nápoje koza nežrala, jen koukala, veterinář jí podal něco na podporu trávení, teď trochu žrala, ale není to nic moc. Natrhala jsem jí dubové větvičky, ty žrala plnou pusou, ale bojím se, abych jí neuškodila. Máte někdo zkušenosti s tímto stavem u koz, četla jsem si příspěvky, ale nejsem si jistá co to je, nechci ti ještě zhoršit. Kozy chovám už dvanáct let a s tímhle jsem se ještě nesetkala. Děkuji Jarmila.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.9.2016 15:13

Máte-li možnost, dubových větviček jí dejte, kolik chce. Klidně může i smrk a jiné jehličnany. Určitě neuškodí. Včetně kůry.

8.9.2016 15:16
jarmi

XXX.XXX.203.234

Také mne napadlo začervení, ale odčervovali jsme všechny kozy duben/květen, myslíte, že už může být zase začervená? Bobky se jí už formují, ale nemá tu správnou chuť k jídlu, jo ještě jí dávám smectu, tou se prý nic nezkazí. Jarmila.

8.9.2016 15:22
moonika

XXX.XXX.182.196

Kľudne môže byť odvtedy dávno začervená... pokiaľ to nebolo nejakou diétnou chybou, že sa napr dostala k jablkám a pod tak je začervenie veľmi pravdepodobné. Skontrolujte aj spomínané ukazovatele čo sa uvádzajú v tom príspevku, napr sliznice srsť... Vetvičiek sa nebojte, ako píše oreb, slivkové dubové, vŕbové, brezové, ihličnany, čím viac tým lepšie, je tam kopa užitočných látok a pritihnačkovo pôsobiaceho tanínu.

Neviem aký nápoj to myslíte, ale ak nejaký šrotový tak to určite vysadte a len seno voda a vetvičky.

8.9.2016 16:04
jarmi

XXX.XXX.203.234

Děkuji za odpovědi, tím nápojem myslím rozdělaný prodigestan ve vodě, nalít to do ní je hotové peklo, manžel jí musí držet za rohy, snaží se řvát, je nepříčetná. A po této proceduře jen stojí a kouká, dnes i odfrkávala, asi jsme jí trochu utopili. Je mi jí líto, ale musíme to do ní dostat Nejvíc mne děsí, že moc nežere, je jen na seně a vodě, předtím jsme jí přilepšovali mrkví, zelím, trocha pečiva. Dávám jí zeleninu ze zahrádky, ale jen trošku - kousek cukety, papriky, má to ráda. Trochu jablek také snědla, mají nad částí výběhu jabloň, ale snažím se je hned vyhazovat. Já už jsem zoufalá, fakt se jim budu bát dát cokoliv, do dneška jí to ale navadilo. Tak nevím.

8.9.2016 16:08
roklanka

XXX.XXX.45.232

Odčervit co nejdřív, s chlebem a jablky opatrně. Píšete, že máte kozy už dlouho, tak to asi víte sama.

8.9.2016 16:20
jarmi

XXX.XXX.203.234

Jablka nedávám, občas spadne nějaké do výběhu, tak letim a seberu ho, budeme ty větve i uřezávat, je to starý strom, hodně se rozrůstá. Dávám spíš rohlík, ale jen kousek, občas. Opravdu nevím, čím se to stalo, většinou na příčinu dietní chyby přijdu, ale teď opravdu nevím. Kdyby měla chuť k jídlu, je to něco jiného, takhle mám strach, ale vete mne ubezpečil, že vše potřebné dostala. Odčervovat bude až v sobotu, po dodání atb, aby jí tolik nezatěžoval. Jarmila.

8.9.2016 16:30
moonika

XXX.XXX.182.196

jarmi napsal(a):
Jablka nedávám, občas spadne nějaké do výběhu, tak letim a seberu ho, budeme ty větve i uřezávat, je to starý strom, hodně se rozrůstá. Dávám spíš rohlík, ale jen kousek, občas. Opravdu nevím, čím se to stalo, většinou na příčinu dietní chyby přijdu, ale teď opravdu nevím. Kdyby měla chuť k jídlu, je to něco jiného, takhle mám strach, ale vete mne ubezpečil, že vše potřebné dostala. Odčervovat bude až v sobotu, po dodání atb, aby jí tolik nezatěžoval. Jarmila.

To ju skôr zaťažia tie pravdepodobne zbytočne podané atb... Ja by som nečakala.

8.9.2016 16:35
jarmi

XXX.XXX.203.234

Jenže atb už začal dávat, takže je musí dobrat. Ale určitě hned poté odčervíme.

8.9.2016 17:28
roklanka

XXX.XXX.45.232

Koukala jste na oční víčka? Pokud jsou bledé, tak na nic nečekejte, nemusela by se toho dožít.Vlasovka je ďábel a bere rychle.

8.9.2016 19:00
jarmi

XXX.XXX.203.234

Teď jsme koukali na víčko, má ho růžové, bílé určitě ne, na té stupnici se mi to jeví jako to oko s tím otazníkem. To jsem ani netušila, jak se to dá poznat. Koza semomentálně nacpala dubových větví, a má už bobky, ale seno pořád nic moc. Tak uvidíme zase zítra Jarmila.

8.9.2016 20:20
lilo

XXX.XXX.201.210

Hmm.. to seno je v poradku? nebo je cerstve, stare, zaprasene... ma nejake vlastnosti? protoze i dobre seno mohlo projit zaparkou... a prujem muze byt reakce na plisne...
ale osobne mam pocit ze koza je zacervena... ze ji to traveni diky tomu tolik nefunguje... asi by bylo dobre se s veterakem domluvit na preodcerveni... a to ve schema... ivermektin prostridat po tydnu az 14 dnech s aldifalem a to opakovat jeste jednou... protoze odcervovaky jak uz vime nejsou az tak sirokospektralni... a navic nemusi likvidovat vsechna vyvojova stadia... jestli chcete mit jistotu na co a jak odcervit nechte vzit bobek a udelat koprolku ale ani ta neni zarukou toho ze tam ti paraziti v prislusnych stadiich budou odhaleni...

8.9.2016 20:31
jarmi

XXX.XXX.203.234

Seno máme ručně sušené, volně ložené ve stodole, ani nám do něj nenapršelo a ještě jsme prosolovali, když ho beru, tak voní. Nemyslím si, že by to bylo senem. Odčervení už mám s veterinářem domluvené. Ale děkuji za užitečné připomínky. Jarmila

8.9.2016 22:58

Když žrala větve a bobky začala mít normální, vlastně začíná zase fungovat, ne? Tak pokud máte na parazity podezření, nechte udělat rozbor, ale netrapte ji nějakou chemickou prevencí. Třeba sežrala něco, o čem nevíte nebo jí prostě něco nesedlo jinak. Klidně i změny teploty, co já vím, stejně jak u lidí... Kolikrát je nám všelijak, ale za pár dní to přejde a nikdy nezjistíte, co vám vlastně bylo. Budete-li mít podklad k odčervení, udělejte to, ale dokud nevíte, že je to potřeba, jen kozy oslabíte a zvýšíte odolnost parazitů vůči účinným látkám.

9.9.2016 10:19
moonika

XXX.XXX.155.189

Dubové alebo napr. slivkové vetvy by si kozy zobli aj "na smrtelnej posteli", to neberiem ako ukazovateľ že už má chuť do jedla. Sliznice môže byť ok, famacha platí len na pár parazitov, mnohé sa anémiou neprejavujú.

9.9.2016 10:53

moonika napsal(a):
Dubové alebo napr. slivkové vetvy by si kozy zobli aj "na smrtelnej posteli", to neberiem ako ukazovateľ že už má chuť do jedla. Sliznice môže byť ok, famacha platí len na pár parazitov, mnohé sa anémiou neprejavujú.

Když je koze hodně zle, nechce vůbec nic. Jestli žere větvičky, je tam ještě rezerva, není to smrtelná postel .

9.9.2016 11:39
moonika

XXX.XXX.155.189

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Když je koze hodně zle, nechce vůbec nic. Jestli žere větvičky, je tam ještě rezerva, není to smrtelná postel .

:D to som trošku prehnala. Ale mám smutnú skúsenosť zpred 1-2 mesiaca, keď sme museli utratiť kozenku, prvý x čo chováme(nedávno som tu písala že nám nič neumrelo ale že ako správny hypochonder čakám kedy to príde, aj sa stalo, museli sme jej to ukončiť|). Prestalo jej fungovať trávenie, vždy som ju rýchlo spľaskla olejom prodigestanom, slivovicou a pod. a Peggy keď splaskla hned zas mať chuť do jedla ale akonáhle v sebe čosi mala zas sa do hodiny nafukovala a týmpádom prestávala zas žrať... to je na dlhšie vysvetľovanie..(pri pitve mala kopu vody okolo nafúknutých čriev a hrozne divný žlčník)trvalo to týždeň, skúšali sme všetko možné. než sme to zabalili, parazity za tým neboli Ale aj keď práve nič nežrala a stála nafúknutá bez nálady, tak jediné čo si dala boli slivkové halúzky a trošku dubových.

9.9.2016 12:37

Někde jsem tu už nedávno četla, co je to za nemoc nebo postižení, když je voda kolem střev a divný žlučník. Ale teď už to nevím.

9.9.2016 13:18
jarmi

XXX.XXX.203.234

Dneska koza trochu žrala i seno, hodně vybírá, větve jsme nařezali do zásoby. Vete nechce hned odčervit, až v pondělí, je to prý velký nápor na organismus. Zase mu do toho nechci moc kecat, zkusím jí dát česnek? Jinak bobkuje a přežvykuje, nafouklá určitě není. Jarmi.

9.9.2016 13:52

Česnek můžete dát. A nechcete přesvědčit veterináře, aby udělal rozbor, než bude odčervovat? Třeba (netvrdím to) to není potřeba nebo aspoň budete vědět přesněji, proti čemu odčervit. Chemickému odčervení nerozumím ohledně přípravků, použití a dávek a vyhýbám se tomu jak čert kříži, ale jen tak naslepo se mi to nezdá správné.

9.9.2016 14:24
jarmi

XXX.XXX.203.234

No, říct mu to můžu, ale mi stejně odčervujeme každý půlrok, tak ono mi to tak nějak i časově vychází, určitěmu ale řeknu, aby nepoužíval stejné odčervovadlo. Já se hlavně bojím, aby se to koze nevrátilo, pořád není dobrá, ve všem se nimrá, těžce vstává. Ale je to lepší . Máte ještě nějaké jiné přírodní odčervovadlo kromě česneku? Takové, které bych do ní určitě dostala? Jarmi.

9.9.2016 14:39

Když je taková mizerná, zkuste jí uvařit lněné semínko. Není na odčervení, ale spíš na posilnění, na látkovou výměnu. A kozám chutná. Nebo ostropestřec mariánský - ten nevařený. Zkuste tady trochu hledat, už jsme o tom diskutovali hodněkrát. Zadejte třeba paraziti nebo antiparazitický, určitě něco vyjede. Je toho totiž spousta, ale většinou ty rostliny působí spíš jako prevence. Ten česnek i jako lék. I třeba chilli, ale jen jestli by to žrala. Hodně toho tu popisovala moonika.

9.9.2016 14:56
jarmi

XXX.XXX.203.234

Jste fajn, že se snažíte tak pomoct, v tom příspěvku od Mooniky je toho napsáno dost, asi si ho vytisknu a schovám, kdybych ho zase potřebovala. Zkusím prozatím ty přírodní přípravky a snad to do pondělí ustojíme. Děkuji Vám všem Jarmi.

9.9.2016 14:58

A pri nejhorsim kudla.

9.9.2016 15:00

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A pri nejhorsim kudla.

Kůzlata jsou ještě malá, tak nestrašte .

9.9.2016 15:02

No ak by bylo pure kuzleci :).

9.9.2016 16:49
jarmi

XXX.XXX.203.234

I s tím se někdy musí počítat, i když jsem to zatím u koz nezažila. Vždy to rozchodily, ale křížené s anglonubijkou jsem ještě neměla. Tu jsem si vzala od paní, která už kozy nechtěla. Je to takový rozmazlenec, ani naše kozy ji mezi sebe nevzaly. Manžel říká, že je psycho. Proto mám větší obavy, je jiná. Ale kůzlátka už se mi jeví jako samostatné jednotky. Jarmi.

9.9.2016 18:18
pajca

XXX.XXX.73.177

jarmi napsal(a):
Dneska koza trochu žrala i seno, hodně vybírá, větve jsme nařezali do zásoby. Vete nechce hned odčervit, až v pondělí, je to prý velký nápor na organismus. Zase mu do toho nechci moc kecat, zkusím jí dát česnek? Jinak bobkuje a přežvykuje, nafouklá určitě není. Jarmi.

Kromě zmiňovaných větví kozy rády okusují jasan a černý bez. Na podporu
trávení planý pelyněk černobyl nebo kdyby jste měla na zahrádce šalvěj.
Na podávání nálevů si kupte v lékárně velkou stříkačku -60 ml a tou vpravujte
koze do huby, na kořen jazyka nálev, ať ji nezalejete do plic. Naléváním z lahve
se to podaří snadno, protože se zvíře brání a nálev vdechne Když ji neutopíte
hned, tak ji tím, že něco vdechne ještě přitížíte.

9.9.2016 18:50
jarmi

XXX.XXX.203.234

Šalvěj máme, tak zkusím dát. Naposledy při podávání léku jsme to už vychytali, tak to bylo docela v pohodě. Děkuji za další poznatky Jarmi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík