Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Začátečník...

8.9.2016 15:50
Začátečník...

XXX.XXX.125.243

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o pár rad do začátku...
Začátkem příštího roku bych chtěla začít chovat ovečky a kozy...
Ovšem vůbec nemám tušení o tom, co vše je potřeba zařídit jako chovatel-zemědělec.
Můžete mně prosím říci co vše to bude obnášet?
Vyřídit živnost, zaregistrovat se někde jako chovatel apod. ?
Děkuji Vám za každou radu-odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.9.2016 16:45

Jako kvuli dotacim? nebo jak zaregistrovat hospodarsrvi?

8.9.2016 16:53
lilo

XXX.XXX.201.210

Asi bych vas odkazala na agrarni agenturu v miste...

Gocz

9.9.2016 11:38
Gocz

XXX.XXX.27.34

To závisí na tom, co si představujete pod pojmem chovat ovečky a kozy. Musíte něco dodat, jinak vám nikdo neporadí.

Rada do začátku

9.9.2016 13:35
Rada do začátku

XXX.XXX.125.243

Ovečky chovat na pastvu, pro mléčné výrobky, maso-prodej.
Musím mít k tomu nějaký kurz či nějaký doklad o způsobilosti v zemědělství?

9.9.2016 14:07

No tak jeste jinak. Oficialne neoficialne? :) Protoze jsou ruzny kombinace jak si pri cem pocinat.

Rada do začátku

9.9.2016 14:53
Rada do začátku

XXX.XXX.125.243

Já bych raději oficiálně

9.9.2016 14:55

Tak to se mate na co tesit.

9.9.2016 14:55
lilo

XXX.XXX.201.210

Ne... musite registrovat chov.. to je zaklad... pak mit veterinarne kontrolovane stado a zazadat o povoleni prodeje ze dvora...pripadne pokud chcete mit masnou, mlecnou vyrobu tak o tom uz jsou dalsi zakony a normy ktere to upravuji... vse je dostupne na netu... ministerstva zemedelstvi, veterinarni spravy... atd... http://eagri.cz/public/web/mze/ vice informaci ktere vas zajimaji jsou v roscestniku...

ovcefriska

9.9.2016 16:13
ovcefriska

XXX.XXX.104.1

K zařizování toho budete mít určitě spoustu. Nejsem žádná přebornice přes legislativu pro podnikatele, dotace atd. (zatím mám jen pár oveček na mléko a maso pro naši potřebu). Uvažovala jsem do budoucna o prodeji ze dvora. Nemám k tomu zatím odvahu ale přijde mi to jako nejsnazší cesta a za případné připomínky a rady pro nás nováčky budu taky ráda.
Pokud budete chtít chovat ovce a kozy (jako podnikatel nebo i soukromě), tak určitě budete potřebovat registraci hospodářství na svazu chovatelů (cmsch.cz).
Pokud budete chtít podnikat, tak samozřejmě bude muset na živnostenský úřad. Tam vám nejlépe řeknou, co budete ke zřízení dané živnosti potřebovat, ať k vedlejší nebo hlavní a nebo se podívat na jejich stránky. Tam snad budou mít nějaký přehled co k jaké živnosti potřebujete (já vím, rada k nezaplacení )
Budete muset také zajít na státní zemědělský investiční fond (szif.cz) a nechat si zakreslit hospodářství (až ho budete mít zaregistrované a trvalo jim to našem případě cca 3měsíe, protože zrovna nějak předělávaly sytém) a zřídí vám i přihlášení na portál farmáře pro elektronickou evidenci (pokud nechcete psát papírová hlášení - jestli to ještě vůbec papírově jde). Tam by se snad měly vyřizovat i nějaké dotace na pastviny atd. (ale nemám zkušenost).
Určitě by to chtělo kontaktovat i krajskou veterinární správu a krajskou hygienickou stanici, obzvlášť jestli plánujete výrobu sýrů.
Jinak užitečné informace najdete i na schok.cz. I když některé jsou už staršího data, ale pro zorientování pomohou.
A dobré by bylo zajet i za nějakým chovatelem v okolí a pozeptat se ho na zkušenosti. Nebo vyrazit na nějakou zemědělskou výstavu či akci nebo nákupní trh. Tam také narazíte na mnoho vstřícných lidí se spoustou zkušeností. Mě také velmi pomohli svými radami ohledně chovu v praxi. Jinak mě teď nic dalšího nenapadá, ale určitě se ještě něco k vyřizování najde

9.9.2016 18:30
ovcezkopce

XXX.XXX.211.133

Pokud budete chtít být evidovaným zemědělcem, stačí zajít na živnostenský odbor (úřad) s tisícikorunou a občankou. Vzdělání žádné speciální nepotřebujete, také nejde o živnost, ale o zvláštní zápis do Evidence zemědělských podnikatelů. A dále už je na vás, jak se rozhodnete co se týká účtování a podobně, ale zemědělci obvykle využívají paušální náklady, které zatím činí 80% z příjmů a to se týká i přijatých dotací.

Rada do začátku

9.9.2016 20:14
Rada do začátku

XXX.XXX.73.56

Děkuji Vám všem moc za rady a informace, nechám si vše projít hlavu, pouvažuji, projdu webové stránky a určitě Vám ještě ozvu Ještě jednou velké DÍKY VŠEM.

Přidejte reakci

Přidat smajlík