Lucernička

XXX.XXX.40.9
Dobrý den,
jsem začínající chovatelka a letos se nám narodila první jehňátka kamerunských ovcí. Všechno je bez problémů, jen nevím, jak poznat, které je jehnička a které beránek. Když už mají růžky, tak to také poznám, ale do té doby tápám.
Stalo se nám totiž, že u jednoho 4 měsíčního jehňátka najednou začínají růst růžky . Přijde mi to docela dlouho, protože tátu berana jsme také pořizovali ve 4 měsících a ten už měl v té době růžky asi 7 cm.
Prosím poraďte mi, jak poznám pohlaví u jehňátek. Za fotky budu moc ráda.
Děkuji.
Beránek má šulína neboli penis na spodu břicha a kulky nebo aspoň pytlíček, kam mu varlata postupně sestoupí. Močí tím pádem uprostřed těla, tedy tím penisem, což snad víte. A močí vestoje, jako chlap. A vzadu (to je na opačné straně od hlavy - hlava je to, kudy žere, kdybyste nevěděla) má jednu dírku.
Jehnice má vzadu na rozdíl od beránka dvě dírky, zvané pochva a konečník a jaksi jí chybí ten šulín. A močí přičáplá jako ženská.
A vy si děláte srandu, co?
Lucernička

XXX.XXX.40.9
Nedělám, protože v tom případě narostly růžky jehničce. Na to máte taky takhle sofistikovanou odpověď?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lucernička
napsal(a):
Nedělám, protože v tom případě narostly růžky jehničce. Na to máte taky takhle sofistikovanou odpověď?
A proč by nemohly růst rohy i jehnici? jasný, u kamerunky to být nemá, ale jsou plemena, kde jsou obě pohlaví rohatá, prostě není to problém. a kamerunky... pokud je nemáte z chovu s kontrolou užitkovosti, bývají to občas takoví kamerunkoidní kříženci, že bych se rohům u jehnice ani nedivila.

Mankote :) kdyby to byl dotaz jak poznat pohlavi pred porodem... ale po?

napsal(a):
Mankote :) kdyby to byl dotaz jak poznat pohlavi pred porodem... ale po?
Byste se divil, kolik lidí s tímhle válčí. jasný, ovce patří zrovna mezi jednodušší zvířata, ono ten penis vedle pupku a obrovský pytel vs dvě díry pod ocasem většina lidí tak nějak zvládne, ale třeba u koček máte mraky lidí, co zjistí pohlaví až když se jim kocour okotí.

To jo u malejch je to nekdy veda, ale vovce...
No ani některé jednoduché odpovědi nemusí být dobře aplikované na všechno!
Protože co by pak bylo tohle?
Matsik

XXX.XXX.99.33
Náhodou já mám 7letou kamerunku a taky má růžky. Všude jsem četla, že ovce jsou bezrohé ale na jedné fotce jsem taky zahlédla ovci s růžkama. Jedné její dceři taky narostly až ve čtyřech měsících.

Teda, já fakt žasnu! Držitel ovcí (v tomto případě se fakt nejedná o chovatele), který je ještě navíc množí!, žije v domnění, že se samec od samice pozná přes ozdobu na hlavě...no to mě podrž!
Vlastimile: matka příroda i díky zásahům lidí vytváří občas atypické jedince, ale u ovcí hermafroditismus ani další libovky zas tak časté nejsou. U Vámi daného příkladu by samozřejmě možná tápal i kdejaký veterinář a přesně určit by se to dalo pouze pitvou (často vnější pohlavní orgány neodpovídají plně vnitřnímu uspořádání, nebo má jedinec od obojího něco, tedy se ani určit nedá, co je zač :) Jaká je tedy správná odpověď pro přiložené fotografie? Nechám se podat!
To, že někteří jedinci i bezrohých plemen mají rohy, se prostě stává.
Na Živitelce byl na svodu plem.beranů pán s romanovskými berany, kterému dva ze tří vyřadili, protože měli zárodky rohů, které jsou u tohoto plemena nepřípustné.
Některá plemena jsou šlechtěná na rohatost, některá na bezrohost, atp., ale to, že se byť čistokrevnému kusu stane, že prostě tento znak buď mají nebo nemají a je to v rozporu se standardem plemene, se prostě stane. Pokud Vás to zajímá hlouběji, jistě Vám to vysvětlí nějaký šlechtitel, genetik nebo jiný odborník.
Da se to preci poznat uz dle zpusobu moceni... cili beranek... bude stat jak zkoprnelej... a z pupku mu kolmo k zemi bude teci moc... no a jehnicka... si k tomu pricapne a bude ji to teci od zadele... no docela me vas dotaz zarazil...ale chapu ze nekdo s ovcema neni v uzkem kontaktu a bezne je neprohlizi... kolikrat se pak prijde na to ze ma ovce pastruky az u dalsiho chovatele... ktery se pak pta co ze to ta ovce nebo koza vlastne ma...
ovcezkopce
napsal(a):
Ale paní asi v kontaktu je, když píše, že se jim narodila jehňátka
A odkudpak asi vylezla...? No z té druhé díry, tak by snad měla vědět, jak vypadá samice.
A "táta beran" je to druhý s pytlíkem.
No take me ten dostaz dost zaskocil... ale co se tyka kamerunek... tak treba to maji jinak...
Matsik

XXX.XXX.99.33
Když jsme měli naši první kozu a kozla, tak koza byla rohatá a kozel bezrohý.Když je někdo viděl na pastvě tak si všichni mysleli, že to rohaté je kozel. Nikoho nenapadlo podívat se spíše z druhé strany.
Moja mamca jednou vedla kozla po vesnici a stara chaluparka z prahy na ni... jejda to je ale nadherna koza a jake ma pekne velke vemeno... tak asi tak... u prazaka bych to jeste tak pochopila... ale u cloveka ktery uz chova a narodej se i jehnata... teda... to uz by se dalo nazvat naprostou neznalosti anatomie druhu... a nebo ji zacnu podezirat ze se sem pristehovala ze Svedska... tam je totiz jedno jake je to pohlavi...
Lucernička

XXX.XXX.40.9
Nebojte se, takový imbecil nejsem. Jen mě (chovatele) spíš zajímalo, zda se nemůže jednat o hermafrodita, jak jsem se dočetla, že je relativně běžné např. u koz. A taky mi přišlo divné, že se nám narodily jen samé holky. A např. u psů štěňata taky "čůrají" bez ohledu na pohlaví přikrčená.

To není o způsobu močení (ne-přikrčení), ale o tom, odkud to teče - jednoduchá poučka, kterou Vám výše vícero uživatelů vysvětlilo..
napsal(a):
Teda, já fakt žasnu! Držitel ovcí (v tomto případě se fakt nejedná o chovatele), který je ještě navíc množí!, žije v domnění, že se samec od samice pozná přes ozdobu na hlavě...no to mě podrž!
Vlastimile: matka příroda i díky zásahům lidí vytváří občas atypické jedince, ale u ovcí hermafroditismus ani další libovky zas tak časté nejsou. U Vámi daného příkladu by samozřejmě možná tápal i kdejaký veterinář a přesně určit by se to dalo pouze pitvou (často vnější pohlavní orgány neodpovídají plně vnitřnímu uspořádání, nebo má jedinec od obojího něco, tedy se ani určit nedá, co je zač :) Jaká je tedy správná odpověď pro přiložené fotografie? Nechám se podat!
To, že někteří jedinci i bezrohých plemen mají rohy, se prostě stává.
Na Živitelce byl na svodu plem.beranů pán s romanovskými berany, kterému dva ze tří vyřadili, protože měli zárodky rohů, které jsou u tohoto plemena nepřípustné.
Některá plemena jsou šlechtěná na rohatost, některá na bezrohost, atp., ale to, že se byť čistokrevnému kusu stane, že prostě tento znak buď mají nebo nemají a je to v rozporu se standardem plemene, se prostě stane. Pokud Vás to zajímá hlouběji, jistě Vám to vysvětlí nějaký šlechtitel, genetik nebo jiný odborník.
Na první fotce je ovce co má jen, přemístěn, řitní otvor do pochvy. A na těch dvou dalších hermafrodit. U ovcí to není tak běžné ale ani nemožné a mnohdy to někteří chovatelé ani nezjistí.

profesor1
napsal(a):
To je tak, když to někteří dělají jenom potmě
Čůrají?

Ale do SZ prosím, ať zas nepohoršujem okolí..
ovcezkopce
napsal(a):
Beránek má šulína neboli penis na spodu břicha a kulky nebo aspoň pytlíček, kam mu varlata postupně sestoupí. Močí tím pádem uprostřed těla, tedy tím penisem, což snad víte. A močí vestoje, jako chlap. A vzadu (to je na opačné straně od hlavy - hlava je to, kudy žere, kdybyste nevěděla) má jednu dírku.
Jehnice má vzadu na rozdíl od beránka dvě dírky, zvané pochva a konečník a jaksi jí chybí ten šulín. A močí přičáplá jako ženská.
A vy si děláte srandu, co?
Já poznám pohlaví podle barvy ušních známek