Jelikož jsem se zde v minulosti viděla obavu z EET při prodeji kůzlat a zaměstnavatel mě vyslal na školení o EET, podělím se o načerpané informace:
1) Pokud nejste podnikatel, EET se vás vůbec netýká a kůzlata můžete vesele prodávat dál (příjem je osvobozen od daně z příjmu do 30.000 Kč ročně)
2) Pokud jste podnikatel a vaše podnikání podle klasifikace CZ NACE nespadá pod živočišnou výrobu (plátci DPH vědí, neplátci si mohou dohledat), pak prodej kůzlat spadá do ostatních příjmů (není to vaše podnikatelská činnost) a EET se na něj také nevztahuje. Zde platí totéž, co v bodě 1.
3) EET se dá v ostatních případech úspěšně vyhnout jednou cestou - přijímat pouze platby z účtu na účet, případně složením peněz na přepážce v bance na účet příjemce nebo zasláním složenkou na účet příjemce přes Českou poštu.
Snad tyto informace pomohly těm, kteří tápali :).
Ještě upřesním bod 2) - pro vyloučení z EET při prodeji zvířat nesmíte mít podnikání podle CZ NACE 01 Rostlinná a živočišná výroba, myslivost a související činnosti. Pokud vaše podnikání spadá do této kategorie, ale nepodnikáte v živočišné výrobě, jde příjem za prodej kůzlat ještě vyloučit na základě toho, že jde o příjem "ojedinělý". Případně využít bod 3).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dáky za info. Nedávno jsem zrovna přemýšlela, jestli při prodeji mléka ze dvora, které ale není podnikáním, nýbrž součástí koníčku, musí být EET. A samozřejmě se to týká i prodeje vajec, který ale není podnikáním. Došla jsem k tomu, že nemusí, ačkoliv samozřejmě příjem je zdanitelný, ale nejde o podnikání. Co Vy na to?
Přesně tak, tzv. "přebytky ze zahrádky" - což jsou i vejce nebo mléko (pokud nejde o podnikání) jsou z EET vyloučeny. Do 30.000 Kč ročně jsou osvobozené od daně. Jinak se v daňovém přiznání uvádějí jako "ostatní příjmy podle §10".
EET se vztahuje pouze na podnikání a i tam se mu dá vyhnout.

Jak kdo zjistí, že jsem si vydělala do nebo nad 30.000 Kč? Přeci pokud nevedu účetnictví, nevydávám ani pokladní doklady, které by to mohly evidovat, ne?

Já příjmy přiznávám a odvádím z nich ;) jen jsem potřebovala ujasnit situaci ohledně příjmu z těchto malých nárazových "přivýdělků". Děkuji.
No pokud by vše mělo být správně, tak na každý prodej (přebytky ze zahrádky i např. prodej jakékoli věci) by měl být vystaven alespoň příjmový doklad, i když nejde o podnikání. A podle ročního součtu je to pak od daně osvobozeno nebo se to zdaní. Jinak se to samozřejmě prokázat nedá.