Koprologie - jaké vyšetření

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pavliště

11.9.2016 14:53
Pavliště

XXX.XXX.204.55

Není to tak dlouho, co mi jedna koza hodně rychle odešla, v plné síle, v kondici, najednou rychlý průjem, takže protože jsme měli asi 2 měsíce odčerveno, měla jsem podezření na Clostridie. Všechno jsem nechala naočkovat Coveximem. Druhá vakcinace cca za týden.... Taky si říkám, že to mohla být i vlasovka... Sice naposledy odčervené Panacurem, předtím Aldifal. Teď další koza průjem, doktor jí cosi píchnul, taky Ivomec a zdá se, že bude ok. Je na samotce... Nicméně dnes další kozena průjem, včera nic. Zítra nabírám vzorky a nechám to vyšetřit. Dřív jsem posílala vzorky s tím, že jsem zaškrtla jen parazitologické vyšetření, ale vzhledem k tomu, že se mi to nelíbí, zvažuji i vyšetření bakteriologické. Děláte ho také nebo jen parazity? Díky.

11.9.2016 17:04
moonika

XXX.XXX.169.119

Za pokus to stojí. a tá čo odišla v plnej sile, neumrela v neprirodzenej polohe-natiahnuté nohy, zaklonená hlava? nepozerali ste vtedy sliznice? Premnoženú vlasovku by ste v sleze rozoznali. Overili ste či bolo odčervenie úspešné, či tam nemáte rezistenciu na nejakú látku?

11.9.2016 17:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nemáte tam nějaké podzimní ovoce, nebo nějaké bobule, které by žraly?

Pavliště

11.9.2016 19:09
Pavliště

XXX.XXX.204.55

Nevím, nenašla jsem jí já a dozvěděla jsem se to až když byla v zemi. A do té šla bez pitvy. Kontrolní koprologii jsem v poslední době nedělala, dávám téměř dvojnásobek odčervovadla, tak jsem věřila, že zabralo... Jinak s ovcemi kozy byly, teď jsou jinde, ale spolu bývají. U ovcí jsem řešila tasemnice, přitáhla jsem si je s novým beranem...jinak s nimi problémy nejsou žádné. Myslíte něco od nich? Bobule ani nic jiného.
Co jsem měla poslední koprologii u koz, tak se mi tam ukázaly plicnivky a kokcidie, což jsem s tím počítala... to bylo ještě před Aldifalem (ten pak právě kvůli těm plicnivkám) a později Panacurem. Každopádně zítra posílám bobky, ale možná si raději pojedu i pro Ivomec, alespoň naslepo té co začala kadit kaši. Zatím jsem jí dala Endiaron a Occitral.

11.9.2016 19:30
moonika

XXX.XXX.169.119

Ak by za tým boli klostrídie tak by sa tá druhá len tak ľahko nedala dokopy. kuknite tie očné sliznice podľa FAMACHA, ak by boli bledé tak je to jasné.
Tasemnicu od ovcí určite majú už aj kozy ale neverím že by spôsobili rýchle úmrtie bez predchádzajúceho chradnutia. než dáte Ivomec, odoberte tie bobky. (Farmatan-tanín je dobrý na hnačku).

11.9.2016 20:12
lilo

XXX.XXX.201.210

Pavliště napsal(a):
Nevím, nenašla jsem jí já a dozvěděla jsem se to až když byla v zemi. A do té šla bez pitvy. Kontrolní koprologii jsem v poslední době nedělala, dávám téměř dvojnásobek odčervovadla, tak jsem věřila, že zabralo... Jinak s ovcemi kozy byly, teď jsou jinde, ale spolu bývají. U ovcí jsem řešila tasemnice, přitáhla jsem si je s novým beranem...jinak s nimi problémy nejsou žádné. Myslíte něco od nich? Bobule ani nic jiného.
Co jsem měla poslední koprologii u koz, tak se mi tam ukázaly plicnivky a kokcidie, což jsem s tím počítala... to bylo ještě před Aldifalem (ten pak právě kvůli těm plicnivkám) a později Panacurem. Každopádně zítra posílám bobky, ale možná si raději pojedu i pro Ivomec, alespoň naslepo té co začala kadit kaši. Zatím jsem jí dala Endiaron a Occitral.

Hmm... ja mam dojem ze aldifal ani panacur ty plicnivky nebere moc dobre... jeslti vubec... zaroven bezny ivomec nebere tasemnice... takze se opravdu vyplati kdyz uz odcervovat tak opravdu komplexe... a to davkou jednoho a druheho v prubehu tydne az 14 dnu a pri vyskytu tasemnic jeste jednou opakovat... protoze ne kazdy odcervovak je ucinny na vsechna vyvojova stadia cervu... take jsem se docetla ze na fembendazol... panacur, halmigal aj... vznika rezistence casteji a rychleji... opet jsme u odcerveni.. mrknete do diskuze tema odcerveni info pro novacky ve slovencine od moooniky.

Pavliště

11.9.2016 21:00
Pavliště

XXX.XXX.204.55

Tasemnice jsem našla jen u ovcí, odčervili jsme, pak za 2 dny a právě asi za 14 dní znovu. Odčervila jsem všechno... Od té doby jsem nenašla v trusu nic. To jsem jen napsala kvůli poznámce, zda jsem u koz neměli i podzimní ovce... a také si nemyslím, že by byla důvodem průjmu u kozy tasemnice. Ale odeberu druhý vzorek i u ovcí, když už budu odčervovat, tak ať tam nestřílím naslepo.
Tanin vypadá lákavě, ale vidím tam poznámku nepoužívat v případě anemie... což už anemická částečně být může. Máte zkušenost s podáváním i u chudokrevných zvířat? Na oči jsem se kozeně dívala, není to nejlepší, ale úplně tragicky to nevypadá. Teď po tom prvním očkování si právě nemyslím, že by to klostridie byly, to už by mělo obstarat to očkování, spíš si myslím, že tam bude vlasovka... a to uvidím podle výsledků z laboratoře. To jsem fakt zvědavá, co mi tam vyleze.
Díky za reakce, ale vrátím se k mému dotazu - vkládala jsem kvůli té bakterce, tu tedy asi neděláte...

Pavliště

11.9.2016 21:04
Pavliště

XXX.XXX.204.55

Napadlo mě, že tu mám vlastně železo, co jsem brala já... to asi kozeně můžu dát, nemám pravdu?

11.9.2016 21:43
moonika

XXX.XXX.169.119

Taninu sa báť nemusíte, pár dní podávania im anémiu nezhorší. To železo neviem, asi by som skúsila keď nie je iné ale bežné sa podáva injekčné alebo Red Cell orálne. aj nejaký B komplex, kvasnice a pod.
(Ohľadom pásomnice ak majú kozy prístup aj tam kde sa pasú ovce tak sa to cez pôdneho roztoča z tráv dostane aj do nich )

(Mne na plucnivku zabral výborne aldifal aj helmigal, ale vysoká dávka. V Zpravodaji SCHOK vetky odporúčali pre kozy u fenbendazolu myslím až dávku 15-30mg/kg, ja som dávala vtedy okolo 20-25 a super zabralo.)

a čo vás zaujíma na tom bakteriologickom rozbore? určite by som ho dala urobiť pokiaľ by som mala tráviace problémy u kôz a koprolka ani iné by nenasvedčovalo že sú za tým parazity alebo diétna chyba.

11.9.2016 22:58
pajca

XXX.XXX.73.177

Nezdá se mi moc pravděpodobné, že by koza v plné síle a kondici, jak zadavatelka
napsala, odešla rychle na průjem způsobený parazity.
Když má koza krev sající parazity vlasovku, motolici, tak chřadnou, hubnou,
mají špatnou srst, padnou z vyčerpání, není to ze dne na den.
Tasemnice by důvodem průjmu být mohla, záleží jak hodně jich v sobě bude mít,
ale za dva měsíce po odčervení by to nemělo být zas tak silné, pokud byla správně
určená váha zvířat a k tomu odpovídající dávka léku. O vývoji tasemnice toho tu
už bylo napsáno dost.
Koza v plné síle a kondici neuhyne ani na kokcidie ani na plicnivky.
Tak se nechám překvapit výsledkem koprolky.
Podle jednoho veterináře a zároveň chovatele koz je na plicnivky nejůčinnější
dvojnásobná dávka Aldifalu 3x po 24 hodinách. Podle něho je Ivomec na plicnivky
slabý. Problém ovšem je, že když se zvířata pasou stále na stejné zamořené
pastvině, zase je nazbírají, ať jde o jakékoliv parazity.

Pavliště

12.9.2016 13:29
Pavliště

XXX.XXX.42.60

Tak kozena už průjem nemá, ještě to není úplně krásné... ale jsme bez kaše. To jsem blázen, ale vypadá to, že zabral Endiaron s Occitralem... S ním jsem nešetřila. Tak jedno z toho nebo oboje. Každopádně bobky dnes mají výlet a Farmatan je už taky na cestě - to Moniko díky za info :).

Pavliště

14.9.2016 07:27
Pavliště

XXX.XXX.42.60

Už mi přišel protokol.
Kozy - eimeria + Trichocephalus + vajíčka GIN +
Ovce - eimeria + vajíčka GIN vykřičníky...
Motoličnatost a plicní červivost mám negativní.
Takže ocet do vody jsem už začala používat a objednám další Occitral a všechny přeléčím. Vypadá to, že ta kozena, co jsem jí dala Endiaron a Occitral, měla průjem díky kokcidiím a zřejmě to díky tomu opravdu zabralo, po průjmu ani památky. Tak mě napadlo to tak udělat u všech i s tím Endiaronem. Na letáku je napsáno, že je účinný i proti některým prvokům, což kokcidie jsou...
Na ty hlístice a vajíčka se poradím s vetem, nicméně se nebráním radě, v posledních 2 letech jsme použili Panacur, Aldifal a Helmigal. Některé holky mohou být březí, ovce určitě.. S vajíčky asi bude problém, co na ně zabírá. A napadlo mě taky koupit křemelinu.

14.9.2016 09:28
moonika

XXX.XXX.193.6

Pavliště napsal(a):
Už mi přišel protokol.
Kozy - eimeria + Trichocephalus + vajíčka GIN +
Ovce - eimeria + vajíčka GIN vykřičníky...
Motoličnatost a plicní červivost mám negativní.
Takže ocet do vody jsem už začala používat a objednám další Occitral a všechny přeléčím. Vypadá to, že ta kozena, co jsem jí dala Endiaron a Occitral, měla průjem díky kokcidiím a zřejmě to díky tomu opravdu zabralo, po průjmu ani památky. Tak mě napadlo to tak udělat u všech i s tím Endiaronem. Na letáku je napsáno, že je účinný i proti některým prvokům, což kokcidie jsou...
Na ty hlístice a vajíčka se poradím s vetem, nicméně se nebráním radě, v posledních 2 letech jsme použili Panacur, Aldifal a Helmigal. Některé holky mohou být březí, ovce určitě.. S vajíčky asi bude problém, co na ně zabírá. A napadlo mě taky koupit křemelinu.

Tie výkríčníky by som skôr čakala u kôz, snáď to neprehodili. Brali ste zmesnu vzorku od kôz z jedného dňa alebo od tej hnačkujúcej za 2-3dni? Kokcídie u dospelých nerobia problém pokiaľ nie sú inak oslabené.
(Fenbendazol je ovocidný a aj albendazol).

Keď u tej kozy s hnačkou zabral len endiaron a occitral, tak to možno "len" čosi bakteriálne.

Pavliště

14.9.2016 10:02
Pavliště

XXX.XXX.42.60

moonika napsal(a):
Tie výkríčníky by som skôr čakala u kôz, snáď to neprehodili. Brali ste zmesnu vzorku od kôz z jedného dňa alebo od tej hnačkujúcej za 2-3dni? Kokcídie u dospelých nerobia problém pokiaľ nie sú inak oslabené.
(Fenbendazol je ovocidný a aj albendazol).

Keď u tej kozy s hnačkou zabral len endiaron a occitral, tak to možno "len" čosi bakteriálne.

Byla to směska z jednoho dne skoro od každé něco. Druhý den po Endiaronu...Pomotat to mohli, ale bylo to označené.

14.9.2016 10:07
moonika

XXX.XXX.193.6

Pavliště napsal(a):
Byla to směska z jednoho dne skoro od každé něco. Druhý den po Endiaronu...Pomotat to mohli, ale bylo to označené.

To je škoda že ste nevzali separé od jednej hnačkujúcej, ideálne ešte pred podaním endiaronu. a ten možno ovlyvní aj bakteriologický výsledok, neviem.
Ale pokiaľ to nie sú mladé kozičky tak si nemyslím že tie prujmy majú na svedomí kokcídie a úmrtie už vôbec nie.

Paliště

14.9.2016 15:08
Paliště

XXX.XXX.42.60

Takže průjem má znova... :( Takže znovu Endiaron a Occitral a s doktorem jsem domluvená, že mi pro ně dá něco injekčního, zřejmě zítra. A s vajíčkama GIN, že neuděláme zatím nic.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.9.2016 15:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ted uz asi kudla.

14.9.2016 15:19
moonika

XXX.XXX.193.6

Paliště napsal(a):
Takže průjem má znova... :( Takže znovu Endiaron a Occitral a s doktorem jsem domluvená, že mi pro ně dá něco injekčního, zřejmě zítra. A s vajíčkama GIN, že neuděláme zatím nic.

Však hlavné je zlikvidovať dospelce( pokiaľ sú za tým vôbec parazity). injekčný dá asi len ivermectin, tam je dlhá ochranná doba, A ovce vyzerajú ok? lebo na vykríčníky musia byť riadne začervené.

Pavliště

16.9.2016 10:40
Pavliště

XXX.XXX.42.60

moonika napsal(a):
Však hlavné je zlikvidovať dospelce( pokiaľ sú za tým vôbec parazity). injekčný dá asi len ivermectin, tam je dlhá ochranná doba, A ovce vyzerajú ok? lebo na vykríčníky musia byť riadne začervené.

Ovce vypadají úplně v pořádku, vůbec bych to do nich neřekla. Dospělec mi tam vylezl jen u těch koz... tenkohlavec na dva křížky. Jako na jednu stranu nechápu, že ovce nemají žádné dospělce... Ta kozena už zase bez průjmu. V sobotu všechny napícháme tou záležitostí na kokcidie. Za 14dní až 3 týdny chci udělat kontrolní rozbor.

16.9.2016 10:50
moonika

XXX.XXX.178.238

Pavliště napsal(a):
Ovce vypadají úplně v pořádku, vůbec bych to do nich neřekla. Dospělec mi tam vylezl jen u těch koz... tenkohlavec na dva křížky. Jako na jednu stranu nechápu, že ovce nemají žádné dospělce... Ta kozena už zase bez průjmu. V sobotu všechny napícháme tou záležitostí na kokcidie. Za 14dní až 3 týdny chci udělat kontrolní rozbor.

Snáď ten výsledok nezamenili.
Ovce samozrejme dospelce majú, inak by nemalo čo "vyrábať vajíčka. Dospelce sa len v truse neprejavili.
(Ja by som asi poslala ešte na rozbor bobky tej čo hnačkovala, zbierala by som 2-3dni).

17.9.2016 22:25
pajca

XXX.XXX.73.177

Pavliště napsal(a):

Až budete dělat kontrolní rozbor, odeberte vzorky od těch, co jsou hubené, mají
třeba průjem, prostě těch, co se nezdají být zdravé. Ty potřebují léčbu.
Když vzorky těchto ovcí, koz smícháte s těmi zdravějšími, může Vám vyjít
výsledek celkem ještě uspokojivý. Bude to ale průměr a v tom průměru ještě
nebude třeba nikoho léčit a přitom už některá zvířata bude obcházet smrt..
Jestli chcete zjistit účinnost léčby, udělejte rozbor, na jeho základě proveďte
odčervení a za dva týdny udělejte znovu rozbor. Porovnáním výsledků před
a po odčervení zjistíte učinnost odčervení, případnou rezistenci na použité
léčivo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík