Hoxan

XXX.XXX.96.2
Dobrý deň !
Chcel by som začať chovať kozy a chcel by som sa opýtať ako to je s kŕmením nejakým ovocím. Na dvore mám strašne veľa jabĺk a nemám s nimi čo robiť. Tak ma napadlo či by zjedla koza nahnité trošku alebo úplne hnité jablko.
Predom ďakujem !
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můžu psát jen o tom, co mám ze zkušenosti. Nahnilá i úplně shnilá jablka kozy žerou, občas jim dokonce dají přednost před čerstvými, hlavně když jsou trochu zkvašená. Nedávám jim taková ta úplně černá plesnivá jablka, ale jinak je ani neomezuju. Často jdeme kolem nějakého místa, kde zahrádkáři vyhodili ovoce nebo zeleninu a kozy bych odtamtud těžko vyháněla. Nechám je, ať to sežerou, pokud mají chuť. Je to i prospěšná likvidace chorob ovoce. Nevěřím, že jim to škodí.
Nemůžete ale dát zvířeti, které není zvyklé, kbelík jablek, avšak postupně si zvyknou.
Hoxan

XXX.XXX.96.2
Ďakujem a ešte ak sa smiem spýtať tak trošku od veci. Znížila by sa mliečna úžitkovosť keby, že koza není na pastve ale len zavretá a kŕmená senom ? Ak áno koľko sena by musela denne zjesť ?

No to je tak, že když má koza jen seno, produkce mléka se omezuje už jen proto, že nemá zelené, nemá dostatek vitamínů, které tvorbu mléka podporují. Píšu to laicky, to omluvte, prosím. Mléka bude méně, bude mít dost bílkoviny a tuku. Je-li koza na pastvě nebo dostává-li zelené krmivo, je mléka víc, koza je spokojenější a živější. Jen o seně moc s mlékem nepočítejte, i když jsou i velkochovy, kde to tak dělají, aby si to zjednodušili, omezili nemocnost apod. Přece jen je koza zvíře, které je nejšťastnější venku, zavřít ji a držet uvnitř se mi zdá moc tvrdé. Pokud nemáte nějaký zvlášť závažný důvod, chovejte aspoň dvě kozy a dopřejte jim pobyt venku, i kdyby tam nebyla pastva. Dáte jim seno do krmelce a nasekáte něco u cesty. Spokojenost kozy se velmi odráží na kvalitě a hlavně chuti mléka. To se docela podceňuje. Vůbec se nedivím, že donedávna se nad kozím mlékem ohrnoval nos. Po 1. světové válce už vymizely obecní pastviny, kozy se držely v chlívkách, většinou o samotě. A pak se mléko hodilo jen pro prasata. Taková koza, která v životě moc radosti nemá, vylučuje do mléka stresové hormony a to má velký vliv na chuť. Píšu to, protože jsem se s tím víckrát setkala.
Hoxanos

XXX.XXX.96.2
Ja mám pozemok asi 10a a stadiaľ by som kosil trávu a dával im ju... Ja ich nechcem púšťať lebo sa bojím, že by mi obžrali záhradu a stromy. A s kozou je to ako s ovcou ? Musia byť aspoň 2 alebo koza je na samotu zvyknutá.

Žádné stádové zvíře nebude rádo samo. Mám známého, který měl dlouhou dobu jednu kozu. Chodila si po okolí volně, ale neustále utíkala, i když se neměla špatně. Po mé domluvě jí nechal kůzle-kozičku. Od té doby jen chodí obě poblíž na procházku, ale už neutíká. Koza potřebuje nebýt sama a jiné druhy zvířat jí společnost plnohodnotně nevytvoří.
Možná byste jim mohl udělat oplocený malý výběh, aby mohly být na sluníčku, na vzduchu a jít dovnitř, když budou chtít. A chodit s nimi na procházku, na vodítku nebo bez něho. Potřebují pohyb i kvůli dobré kondici, pro snadný porod. Kozy jsou velmi chytré, naučí se dobře spolupracovat s člověkem, když je to i pro ně dobré.
Na jednu kozu se počítá krmná záchovná dávka 2 kg sena denně nebo 10 kg trávy. Řekla bych, že to tak zhruba odpovídá skutečnosti.
Hoxan

XXX.XXX.96.2
A tá krmná dávka sa počíta na nejaké určité plemeno alebo to platí pre všetky kozy. Ja by som najradšej choval kozy biele krátkosrsté neviete aká je ich denná mliečna úžitkovosť cca ?

Určitě se nepočítaly zakrslé kozy, ale koza běžného vzrůstu. Je to jen informativní. S užitkovostí je to také těžko definovatelné, řekla bych, že od 1,5 l do 3, přičemž ty 3 už znamenají dobrou dojnici. Záleží na podmínkách, což je ustájení, krmivo, roční doba a okolní teplota, zdravotní i psychický stav kozy... Bílá krátkosrstá je spolehlivé otužilé plemeno, spolu s hnědou jsou u nás nejčastěji chované a jsou přizpůsobené našemu klimatu. Podle mě dobrá volba. Hnědá je ještě otužilejší, ale trochu kostnatější než bílá, jestli se to tak dá říct. Velmi často se chovají kříženci obou plemen, kteří jsou možná ještě odolnější.
Hoxan
napsal(a):
Ďakujem a ešte ak sa smiem spýtať tak trošku od veci. Znížila by sa mliečna úžitkovosť keby, že koza není na pastve ale len zavretá a kŕmená senom ? Ak áno koľko sena by musela denne zjesť ?
Nejde o seno... v krmne davce musi byt dostatek zivin a to senem nezvladnete natoz travou v senu je alespon susina, objem... seno neni produkcni krmivo... udavaji se na kazdy litr mleka nejaka deka obilneho srotu vetsinou oves, jecmen... kombinovat muzete se seminky lnu, slunecnice a jinymi obilovinami... v pomeru takovem aby se vam holky nepo... psenici bych se vyhla... kdysi se davaly pokrutiny... repne rizky... jenze to co je ted pokrutina je bez olejin, repny rizek nema s tim ktery se daval kdysi nic spolecneho... take okopaniny, mrkev, brambor, topinambur, repa krmna aj zbytky zelenin a ovoci...vojteskove, jetelove seno / vyssi obsah bilkovin... koza ma rada pestrou stravu... kdyz ji denne privezete naruc travy brzy zjistite ze z travy sezrala jen par bylinek a zbytek vycanila... a bude rvat hlady... kozy jsou chytry mlsny... a s tim poctem...doprorucuju jednu kozu a nechat ji dceru... pak predpokladam nebudete mit konflikty... za dobrou dojnici povazuju takovou kozu ktera nejen ze ma objem mleka ale ma z mleka vyteznost... mela jsem kozu co davala 6 litru vody... a mam kozy ktere davaji 3/l den ale tucneho husteho mleka... takze ta produktivita je otazka co komu vyhovuje... ale 1,5 nadoj tak max u spatne krmene prvnicky.