Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Hoxan

19.9.2016 16:16
Hoxan

XXX.XXX.96.2

Dobrý deň !
Chcel by som začať chovať ovce a všetko si to ujasniť ! Dúfam, že sa nájde dobrá duša ktorá mi na všetko zodpovie.
1. Ktoré plemeno dá viac mlieka ? AN alebo koza biela krátkosrstá
2. Koľko vody denne vypije koza cca
3. Od kedy do kedy dáva koza mlieko ?
Predom ďakujem.

19.9.2016 20:39
ChoKoz

XXX.XXX.224.243

Pokud nemá koza šťavnatou stravu, tak minimálně 5-10(v létě v horkých dnech) litrů čisté vody.

20.9.2016 08:42
lilo

XXX.XXX.201.210

Celkove jde vas dotaz jen tezko zodpovedet... jde o individualni vlastnosti koz... a neexistuji jine parametry nez vase zkusenost... kazde plemeno ma neco... a stejne tak kazdy chovatel krmi jinak, nekdo mene a nekdo vice... Anglonubijky jsou na nase prostredi choulostivejsi a maji svoje chovatelska specifika, asi je spise dobre se zamyslet nad tim k cemu to mleko potrebujete... nejde o to ktera koza vice doji... dobrou dojnici je ta ktera vam da 3 a vice litru denne... ale pro syrarstvi nebo mlecnou vyrobu vam spise nez na mnozstvi kdy prebornice mohou dat i mnohem vice bude spise zalezet na obsahu mlecnych slozek, na kvalite a chuti mleka a jeho stalych chutovych vlastnosti... takze pokud vam koza da treba sest litru ale vy to mleko vyhodnotite jako nechutne, nebo pro syrareni nepouzitelne - nizka bilkovina, tucnost kdy to mleko nesrazi tak je vam takova na nic... jina vam da treba max ty tri litry ale plne, huste chutne... tak pak je to proste o tom co preferujete... koza doji individualne nejen mnozstvi ale take doba laktace... je ruzna... nektera vam bude dojit 7 mesicu a pak se zacne prirozene zasusovat s nastupem chladnejsich a temnejsich dnu a jina vam nepujde zasusit... takze muze dojit a 10 mesicu a je vhodne ji dva mesice pred okozlenim zasusit... to zase poznate az kdyz budete dojit... anglonubijky jsou treba choulostivejsi na vykyvy teplot, vlhkost, zimu a i tam mohou s laktaci klesnout... stejne tak kdyz je moc horko... take zalezi na zpusobu chovu ktery zamyslite... zda bude pastevni, nebo stajovy, nebo kombinovany... osobne je hezke kdyz se kozy pasou, ale pak jsou ty vykyvy mnohem vyssi... nez kdyz dostanou pravidelny prijem komplexni davky krmiva... a adlibitni mnozstvi sena a vody... to je z meho pohledu asi vsechno.. prectete si standarty onech plemen a usudte... neni to tema ktere by se tu neprobiralo... a kazdy ma na to ta svoje kriteria...

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.9.2016 11:55

ChoKoz napsal(a):
Pokud nemá koza šťavnatou stravu, tak minimálně 5-10(v létě v horkých dnech) litrů čisté vody.

To je přehnané množství, kdesi jsem se to také dočetla, ale praxe je jiná. U mě v horkých dnech dojící koza do 5 l vody. A každý den je ranní krmení seno v zimě v létě, na zeleném to bude míň.

20.9.2016 12:19
moonika

XXX.XXX.229.209

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To je přehnané množství, kdesi jsem se to také dočetla, ale praxe je jiná. U mě v horkých dnech dojící koza do 5 l vody. A každý den je ranní krmení seno v zimě v létě, na zeleném to bude míň.

Záleží o akú dojku ide.

20.9.2016 12:29

moonika napsal(a):
Záleží o akú dojku ide.

Jasně, pokud dojí 6 l, může těch 10 l vypít. Ale jako směrné bych to neudávala.
(Projevuje se tu moje nechuť k takovým dojnicím. Za chvíli z nich budeme mít malé krávy se všemi negativními důsledky zvyšování dojivosti a efektivity, které se projevují na zdravotním stavu, nutných podmínkách pro chov atd.3 litry na jednu kozu při mém extenzívním chovu mi stačí a dojit 5litrovou kozu je strašná otrava ).

20.9.2016 12:53
moonika

XXX.XXX.229.209

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jasně, pokud dojí 6 l, může těch 10 l vypít. Ale jako směrné bych to neudávala.
(Projevuje se tu moje nechuť k takovým dojnicím. Za chvíli z nich budeme mít malé krávy se všemi negativními důsledky zvyšování dojivosti a efektivity, které se projevují na zdravotním stavu, nutných podmínkách pro chov atd.3 litry na jednu kozu při mém extenzívním chovu mi stačí a dojit 5litrovou kozu je strašná otrava ).

Ja som najmä proti nápojom, keď sa do vody všeličo pridá aby koza vypila viac vody ako by bežne vypila. Ale niektoré dojky majú tu dojivosť v sebe aj keď sa prehnane nekŕmia. Tej vody prirodzene potrebujú viac. Moja Betka(na foto predposledná) ktorú nekŕmim inak ako ostatné je 5litrovka a zatiaľ je to moja najodolnejšia koza aj čo sa týka parazitov aj celkovo, nevidím že by tou produkciou nejako trpela, dostáva mix obilnín cca 3/4kg denne a je mocná, stačí jej to na udržanie kondície aj produkciu mlieka, aj keď niektoré tabulky uvádzajú myslím dávku obilia 3/4kg mám dojem že už pri produkcii 2l denne. Inak 5litrovka nie je nejaká megadojka, poznám chovateľky ktorým dávajú aj 8l, to už mi pripadá na kozu moc. Betka vypije teraz ked je napoly na sene, zelené dostáva ale už nie tolko, cca 8l.

20.9.2016 13:04

Jsem spíš celkově proti tomu trendu zvyšování dojivosti. V podstatě nás k tomu nutí i zákon tím, že musíme používat uznané plemeníky. Nemyslím, že by teď jedna koza, která dojí třeba 6 l, trpěla zdravotními problémy nebo byla přecitlivělá, ale obávám se, kam to povede. Jako odstrašující vidím krávy, jaké byly před 100 nebo 150 lety a jaké jsou teď. Nejdůležitější je dojivost a ta se pořád zvyšuje. U koz zdaleka nejsme v té etapě, kdy se to už nějak obecně projevuje, ale bude to podle mě logický následek současného úsilí o co nejvyšší dojivost. Ale taky vím, že se tenhle názor moc lidem nezamlouvá, protože jsme naučení, že musí ve všem existovat růst.

20.9.2016 13:43

Abych ještě odpověděla něco k dotazu :
AN jsou výkonnější dojnice obecně. Záleží ale na podmínkách, které mají, jsou citlivější na podnebí i výživu. Hodně lidí dává přednost křížení s AN.
V ekonomických propočtech se většinou předpokládá dojení 10 měsíců, ale toho se v praxi a pokud vám na zách záleží, nedosáhne. Dva měsíce před porodem přes zimu se obvykle nechává stát nasucho, pak krmí kůzlata. Pokud by kůzlata nedostala od kozy mimo mlezivo nic, jsme na těch 10 měsících s odřenýma ušima. Ale to asi nikdo z nás s čistým svědomím nedělá, kůzlata většina nechává u matky 2 měsíce minimálně, spíš víc. Takže ve skutečnosti je to 6-8 měsíců, kdy kozu dojíte a něco z toho máte.
Jsou samozřejmě výjimky, postupy, při kterých kozy dojí celý rok, vůbec kůzlata u sebe nemají, také ze života nic nemají, ale já tu píšu o tom nejčastějším způsobu.

20.9.2016 14:01
moonika

XXX.XXX.229.209

Vidíš aj ja som zabudla k téme reagovať
1. Ja myslím že s dojivosťou u týchto dvoch plemien ťažko povedať, aj u jedného aj u druhého sú parádne aj slabé dojky, takže by som nevyberala podľa plemena ale podľa dojivosti matky. AN sú extra najmä vo vyšších zložkách (bielkovina, tuk) v mlieku ale aj u AN nie je problém nájsť kozy s do slabšími zložkmi. \Ideálne keď by ste videli matku a papiere od rodičov
2. Koľko vody denne vypije koza cca, to si otestujete, záleží to od počasia, krmiva, dojenia...rátajte napr 5-8l, niekedy na jar kozy často pijú minimálne, to si odsledujete
3. Koza dáva mlieko po pôrode až kým ju nezasušíte, zvyčajne dva mesiace pred pôrodom. Ale ja si staršie kozy šetrím a striedavo niektorú nepripustím aby sa nevyčerpávala nosením a pôrodmi a stresom z odstavu a priemerná dojka ktorá nemá strmú laktačnú krivku vám ešte celkom pekne dojí aj v druhom roku, príklad: Líza 5litrovka mi teraz 1,5 roka po pôrode dojí okolo 2,5l na zelenom. Iná koza mi v druhom roku dávala ešte aj vyše 3l. Ja som s týmto systémom spokojná lebo staršie kozy šanujem a mám k dispozícii permanentne kozie mlieko aj pre prípad že by sa napr. niečo stalo koze po pôrode a musíme dokrmovať.

20.9.2016 14:12

Moniko, to je dobrý systém. U mě nejde provést, protože jednak vzhledem k tomu, že je chovám jen v dřevěném přístřešku celoročně, se všechny kozy zasuší samy od sebe na zimu a pak protože je mám s kozly dohromady. Ale tam, kde to jde, by se mi to líbilo.

Hoxan

20.9.2016 21:20
Hoxan

XXX.XXX.96.2

Ďakujem za ochotu a info smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík