Krevní testy bahnic v KU

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.9.2016 14:00
stybbinka

XXX.XXX.89.131

Zdravím,

jsem letošní začátečník v chovu zvířat v kontrole užitkovosti. Ve stádě cca 30 ks mám 2 bahnice s chovem v KU a 2 berany (na které pobírám dotaci). Musím zdravotní testy dělat u celého stáda nebo stačí u těch dvou? Pokud u všech, existuje nějaký fígl, jak nemuset u všech?

Díky smajlík

28.9.2016 15:14
Massaro

XXX.XXX.109.6

Já vám neporadím, ale být vámi bych se zamyslel, jestli se do toho vůbec pouštět, když hned od začátku chcete vymýšlet "fígle".

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2016 15:18

EpC100 BRUCELÓZA OVCÍ A KOZ (B. melitensis) – VyLa – sérologické vyšetření
(RBT + RVK)
Plemenní licentovaní berani 1 x ročně.
EpC111 BRUCELÓZA OVCÍ A KOZ (B. melitensis) – VyLa – sérologické vyšetření
(RBT)
V hospodářstvích (stádech) s tržní produkcí mléka nebo v nichž se provádí kontrola užitkovosti,
se vyšetření provádí 1x ročně. Do reprezentativního počtu zvířat se zařazuje 25 % samičích zvířat
(všech plemen) starších 12 měsíců nebo jsou v laktaci, a to nejméně 50 samičích zvířat (je-li
v hospodářství méně než 50 zvířat, musí být vyšetřena všechna starší 12 měsíců, nebo která jsou
v laktaci) a všichni nekastrovaní samci starší 6 měsíců.

28.9.2016 15:20

Tolik metodika kontroly zdraví, příště nastudovat, ju?

a fígle nejsou. nechovat v kontrole užitkovosti, jestli vás to tak moc obtěžuje.

28.9.2016 15:59
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ještě dodám, že vyšetření je státní zakázka, tj. zpracování v laboratoři jde na vrub státu. Platíte pouze odběry a cesťák veterináři. Pokud prodáváte zvířata a nebo se účastníte výstav a svodů, napíše vet. do atestu kouzelnou větu : stádo vyšetřováno v souladu... přesně si nepamatuju a je hotovo. Jinak se musí dělat individuální zdravotní zkoušky, které plně hradíte a když se zvíře nepřemístí do 30 dnů, tak zkoušky propadnou a musí se znova opakovat kolečko i kdyby to bylo jenom o den.

28.9.2016 16:30
stybbinka

XXX.XXX.89.131

Díky smajlík Z uvedeného tedy chápu, že se krevní testy dělají pouze na zvířata v KU a berany, tedy ne na kříženky a zvířata bez KU, i když dohromady tvoří jedno stádo.

Fígle dělat primárně rozhodně nechci, jen prostě přecházím postupně na čistokrevný chov a kvůli dvěma ovcím je mi zatěžko zatěžovat veterináře i státní kasu dalšími 28 testy. Svých původních bahnic-kříženek si hodně vážím za jejich povahu a schopnost vodit stádo v našem systému častých přesunů mezi ohradami, takže si je rozhodně chcu ponechat, dokud budou moct...

28.9.2016 17:20
přezdívka

XXX.XXX.105.195

stybbinka napsal(a):
Díky smajlík Z uvedeného tedy chápu, že se krevní testy dělají pouze na zvířata v KU a berany, tedy ne na kříženky a zvířata bez KU, i když dohromady tvoří jedno stádo.

Fígle dělat primárně rozhodně nechci, jen prostě přecházím postupně na čistokrevný chov a kvůli dvěma ovcím je mi zatěžko zatěžovat veterináře i státní kasu dalšími 28 testy. Svých původních bahnic-kříženek si hodně vážím za jejich povahu a schopnost vodit stádo v našem systému častých přesunů mezi ohradami, takže si je rozhodně chcu ponechat, dokud budou moct...

Tak to jste blbě pochopila, pokud děláte KU je to ze zákona povinost dělat zdravotní zkoušky. S T Á D A. A je jedno jestli máte ve stádě kříženky nebo 100% ovce. Ty ovce přece chodí spolu po pastvině a těmi zkouškami je zaručeno zdraví S T Á D A. Nikde není psané, že nemůžete do KU zapojit kříženky. Pokud si necháte jejich dcery, tak ze strany otce budou mít plný původ a postupným připouštěním se v dalších generacích dostanete i na pný původ ze strany matky. Tohle vám měl plemenář vysvětlit.

28.9.2016 17:37

stybbinka napsal(a):

V hospodářstvích (stádech) s tržní produkcí mléka nebo v nichž se provádí kontrola užitkovosti,
se vyšetření provádí 1x ročně. Do reprezentativního počtu zvířat se zařazuje 25 % samičích zvířat
(všech plemen) starších 12 měsíců nebo jsou v laktaci, a to nejméně 50 samičích zvířat (je-li
v hospodářství méně než 50 zvířat, musí být vyšetřena všechna starší 12 měsíců, nebo která jsou

Prosímvás, jak jste z tohohle vyčetl, že se vyšetřují JEN NĚKTERÁ zvířata? Když je tam napsáno V HOSPODÁŘSTVÍ, V NICHŽ SE PROVÁDÍ KONTROLA UŽITKOVOSTI? Promiňte, ale to zavání negramotností.

Máte hospodářství? Provádíte kontrolu užitkovosti? Tak potom vyšetřujete bahnice starší 12 měsíců - všimněte si, bez ohledu na plemeno, takže i kříženky, a protože máte ovcí málo, vyšetřujete všechny - to se píše v té závorce na konci - v hospodářství, kde je méně než 50 zvířat MUSÍ BÝT VYŠETŘENA VŠECHNA STARŠÍ 12 MĚSÍCŮ. Nic o plemeni, nic o jednotlivých zvířatech. VŠECHNA.

28.9.2016 18:26
stybbinka

XXX.XXX.89.131

přezdívka napsal(a):
Tak to jste blbě pochopila, pokud děláte KU je to ze zákona povinost dělat zdravotní zkoušky. S T Á D A. A je jedno jestli máte ve stádě kříženky nebo 100% ovce. Ty ovce přece chodí spolu po pastvině a těmi zkouškami je zaručeno zdraví S T Á D A. Nikde není psané, že nemůžete do KU zapojit kříženky. Pokud si necháte jejich dcery, tak ze strany otce budou mít plný původ a postupným připouštěním se v dalších generacích dostanete i na pný původ ze strany matky. Tohle vám měl plemenář vysvětlit.

Spíš sem se měla zeptat. Ale prostě mne to na jaře nenapadlo.
Nicméně, pokud bych příští rok lépe nakombinovala ta má dvě nezávislá stádečka na odlišných hospodářstvích tak, aby v jednom byly především bahnice v KU (předpokládám, že příští rok navýším o ročky, které ještě letos zařazené nejsou) a v druhém ne, dělá se jen to jedno stádo? A pokud by nedejbože muselo dojít k nějakým přesunům mezi oběma hospodářstvími=stády, je za stádo brán stav ke dni odběrům?

28.9.2016 18:32
stybbinka

XXX.XXX.89.131

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Prosímvás, jak jste z tohohle vyčetl, že se vyšetřují JEN NĚKTERÁ zvířata? Když je tam napsáno V HOSPODÁŘSTVÍ, V NICHŽ SE PROVÁDÍ KONTROLA UŽITKOVOSTI? Promiňte, ale to zavání negramotností.

Máte hospodářství? Provádíte kontrolu užitkovosti? Tak potom vyšetřujete bahnice starší 12 měsíců - všimněte si, bez ohledu na plemeno, takže i kříženky, a protože máte ovcí málo, vyšetřujete všechny - to se píše v té závorce na konci - v hospodářství, kde je méně než 50 zvířat MUSÍ BÝT VYŠETŘENA VŠECHNA STARŠÍ 12 MĚSÍCŮ. Nic o plemeni, nic o jednotlivých zvířatech. VŠECHNA.

Děkuju za osvětlení.
Víte, sem na diskuzi o ovcích a kozách chodím už léta převelice ráda, především jen "na čumendu". Člověk se vždycky dozví něco nového, a vždycky mne naplní hlubokým vděkem zkušení chovatelé, kteří nováčkům vysvětlují i základní věci, a to trpělivě pořád a pořád dokola. Na druhou stranu např. diskuze u koní a psů jsou plné hádek a odsuzujících komentářů. Mrzí mne, že sem musela absolvovat vystřízlivění - že i zde člověk může být odsouzen za neporozumění a neznalost...

28.9.2016 18:57

stybbinka napsal(a):
Nicméně, pokud bych příští rok lépe nakombinovala ta má dvě nezávislá stádečka na odlišných hospodářstvích tak, aby v jednom byly především bahnice v KU (předpokládám, že příští rok navýším o ročky, které ještě letos zařazené nejsou) a v druhém ne, dělá se jen to jedno stádo? A pokud by nedejbože muselo dojít k nějakým přesunům mezi oběma hospodářstvími=stády, je za stádo brán stav ke dni odběrům?

A prosímvás, kde konkrétně vidíte problém v provedení těch zdravotních zkoušek, že z toho děláte takovou kovbojku? Fakt nechápu... je to státní zakázka, za ty krve nic neplatíte. Platíte veterináři za odběr, a fakt pochybuju, že odběr čtyř ovcí bude o tolik levnější než odběr třiceti ovcí. Práce s tím je totiž stejně - stejně jsou ovce v uličce nebo se chytají, prostě když jedu někam dělat odběry, je mi celkem jedno, kolik zvířat se odebírá, to je totiž to nejmenší.

28.9.2016 19:14
stybbinka

XXX.XXX.89.131

A prosímvás, kde konkrétně vidíte problém v provedení těch zdravotních zkoušek, že z toho děláte takovou kovbojku? Fakt nechápu... je to státní zakázka, za ty krve nic neplatíte. Platíte veterináři za odběr, a fakt pochybuju, že odběr čtyř ovcí bude o tolik levnější než odběr třiceti ovcí. Práce s tím je totiž stejně - stejně jsou ovce v uličce nebo se chytají, prostě když jedu někam dělat odběry, je mi celkem jedno, kolik zvířat se odebírá, to je totiž to nejmenší.

Teď už mne to především zajímá, aby mne nic nepřekvapilo. Přecijen máme trochu odlišný styl organizace pastvy, než je v ČR plošně zvykem.

28.9.2016 19:48
přezdívka

XXX.XXX.105.195

stybbinka napsal(a):

Takže pro Hradištko by jste musela mít dvě stáje a pořád hlídat na které stáji to zvíře vlastně je. Za sebe bych se na to mohla vykašlat. Stačí co si vymyslí "vrchnost" ještě si to komplikovat sama. Zimovat je budete taky každé někde jinde nebo v jedné stodole? Ta zvířata se budou potkávat. Nebo si myslíte, když budou 20 m od sebe, že je to dostačující vzdálenost, aby od sebe něco nechytla? Cena za jeden odběr je mezi 5 až 10 Kč. Takže úpspora bude 140 až 280 Kč. Je to jednou za rok! Za rok člověk utratí někdy víc za jiné zbytečnosti. Už nevím jak víc po lopatě to napsat.

28.9.2016 20:33

Já letos převzal stádo kříženek (bez berana) a budu je připouštět mým plemeníkem kterým jsem si připouštěl doteď jen POPky. Konrád mi kladl na srdce, abych kříženkám udělal testy na brucelozu a maedi visnu, ať si přes berana něco nezavleču do stáda. Ony testy kříženek jsem platil, protože ty ovce nebyly v KU. Tuším že to bylo asi 110kč za ovci + nějaké poštovné. Krve jsem si odebíral sám, tak odběry byly zadara.

28.9.2016 20:46
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Já letos převzal stádo kříženek (bez berana) a budu je připouštět mým plemeníkem kterým jsem si připouštěl doteď jen POPky. Konrád mi kladl na srdce, abych kříženkám udělal testy na brucelozu a maedi visnu, ať si přes berana něco nezavleču do stáda. Ony testy kříženek jsem platil, protože ty ovce nebyly v KU. Tuším že to bylo asi 110kč za ovci + nějaké poštovné. Krve jsem si odebíral sám, tak odběry byly zadara.

Mě zas plemenářka kdysi přesvědčila, ať dám do KU všechno. A jsem ráda, že jsem ji poslechla. Některé ovce byly sice čistokrevné, ale bez doloženého původu. Postupně jsem je připouštěla licentovanými plemeníky a už mají plný původ. A platba za KU v konečném účtování byla 6 Kč.150 platba a zpětně 144 dotace. Teď když je míň než 50 bahnic, tak je myslím platba 200 a dotace je stejná 144.

28.9.2016 22:01
pajca

XXX.XXX.73.177

No to si snad děláte p...l. Takhle se u nás provádí metodika kontroly zdaví
zvířat v kontrole užitkovosti ? No Vy jste nějaký borec. Sám. Jak jste sám
zafixoval ovci, zaškrtil žílu a provedl odběr ? Za správnost a postivost odběru
snad ručí veterinář a je to jeho povinnost aby odběry provedl od všech zvířat.
Za to je zaplacený státem.
Z vašich příspěvků na Fauně vyplývá že jste ošetřovatel skotu, ne veterinář.
Já už se přestávám divit tomu, že se letos stal zajímavý případ, kdy nový
majitel stáda texlů dělal zdravotní zkoušky stáda a vyšlo snad celé stádo pozitivní
na Medi Visnu. U minulého chovatele to byla sem - tam nějaká stará ovce, která
se dala porazit.

29.9.2016 07:39
ovcezkopce

XXX.XXX.168.4

pajca napsal(a):
majitel stáda texlů dělal zdravotní zkoušky stáda a vyšlo snad celé stádo pozitivní
se dala porazit.

Ale paní, když máte tak zmáknuté příspěvky Kostey, to nevíte, že jeho partnerka je veterinářka...?

29.9.2016 11:32

Ovcezkopce:
pajca: co tak zostra? Mohl jsem to ale napsat srozumitelnějc, ať je hned jasno...

29.9.2016 13:04

Kubo, Pajca je krapet mimo realitu celkově, takže bych se nad tím až tak nepozastavovala.
V jiném příspěvku řeším ochotu vetů přijet k ovcím/kozám. Vím, že lidé ve větších chovech si víceméně všechno dělají sami. Krve nevyjímaje. Není to tak správné, soustou léků by neměli disponovat NE-veti, ale pokud je ten veterinář ochotný alepoň sehnat potřebné, ale už ne aplikovat, chovateli často nezbývá nic jiného, než si to udělat sám.
A s těmi krvemi bych to zas tak tristně taky neviděla. Pokud je chovatel schopný, někomu kouká nejdřív pod ruku a pak si to pod dozorem vyzkouší (stejně jako když se učí děcka na školách), tak proč by nemohl krve odebírat sám?

29.9.2016 13:46

Hhippie: pokud je moje vetka k dospozici, tak to dělá ona. Pokud není a je něco neodkladného, tak sem tam udělám něco já. Obvoďačka vetka mi do stáda už nesmí. Po tom co rozpíchala první ovci při odběrech celej krk a pak rezignovaně svěsila ruce se slovy že to nejde, a já jí učil kde to zaškrtit a kam a jak píchnout, tak už jí tu nechci. A to jsem jí ovce 2 dny předem ostříhal, aby to nemusela hledat ve vlně.
Ale souhlasím s tím, že krvavé zákroky by měl dělat jen vet. Ono tech 6 let na vejšce přecijen k něčemu je a to že něco chovatel okouká ještě neznamená, že si na veta může hrát...

29.9.2016 14:49
profesor1

XXX.XXX.192.98

pajca napsal(a):
se dala porazit.

Náhodou já kdybych neznal KOSTEYE a jeho záviděníhodný vztah , tak napíši to samé! A ještě ostřeji jak se znám .
Jedno je ale jisté - takhle to fungovat nemá. Jenže :...
Přesto navrhuji mu ten vztah zdanit! Asi zavolám Andrému do Prahy.

29.9.2016 17:04
pajca

XXX.XXX.73.177

ovcezkopce napsal(a):
Ale paní, když máte tak zmáknuté příspěvky Kostey, to nevíte, že jeho partnerka je veterinářka...?

Ale samozřejmě že vím, psal už rok - dva zpátky o tom, jak se snaží, aby si ho
všimla a že se jeho snažení dostalo i vyslyšení. Ale jestli umíte číst, tak napsal :
Krve jsem si odebíral sám, tak jsem měl odběry zadarmo.
To že má přítelkyni veterinářku, mohla být pravda třeba před půl rokem, nebo
ještě včera a nemusí být dnes.

29.9.2016 18:01
pajca

XXX.XXX.73.177

Kubo, Pajca je krapet mimo realitu celkově, takže bych se nad tím až tak nepozastavovala.
V jiném příspěvku řeším ochotu vetů přijet k ovcím/kozám. Vím, že lidé ve větších chovech si víceméně všechno dělají sami. Krve nevyjímaje. Není to tak správné, soustou léků by neměli disponovat NE-veti, ale pokud je ten veterinář ochotný alepoň sehnat potřebné, ale už ne aplikovat, chovateli často nezbývá nic jiného, než si to udělat sám.
A s těmi krvemi bych to zas tak tristně taky neviděla. Pokud je chovatel schopný, někomu kouká nejdřív pod ruku a pak si to pod dozorem vyzkouší (stejně jako když se učí děcka na školách), tak proč by nemohl krve odebírat sám?

Veroniko, mimo realitu jste tady Vy a to ne krapet, ale úplně. Napište mi do
osobních zpráv, kteří velcí chovatelé si odebírají krve od ovcí, koz sami.
Ráda se jich zeptám, dost jich znám osobně.
Podle Vašeho tvrzení k nim přijede veterinář, předá jim odběrový materiál
a řekne : já nemám čas, odeberte si krve sami, zítra se pro to zastavím.
Nezapomeňte popsat odběrky pořadovým číslem a číslem ušní známky.
Žádanku o provedení zdravotní zkoušky si vyplním sám. A nebo ji vyplňte
taky, já to podepíšu. Já si dovolím Vašemu tvrzení nevěřit. Ráda bych viděla
veterináře, který by si státní veterinární kontrolu zdraví dovolil svěřit chovateli,
aby si odebral krve SÁM. Aby šetřil jeho peněženku.
Zdravotní zkoušky zvířat u kterých je povinnost je provádět jsou kontrolované
státní veterinární správou od nejvyšších pater až po okresní. Nesplníte povinnost
a máte problém.
Doktor, který by si něco takového dovolil a prasklo to na něj, tak by šel od
řemesla.
Ale Vy jste si zřejmě spletla odběr bobků s krví. I kyž tam ta krev někdy také je.
Ale to není to samé. Víte? To si chovatel může dělat sám.
Jak to chodí s aplikováním rúzných léčiv vím moc dobře. Ale ne každý doktor
svěří každému všechno. Ale když už něco svěří, tak to má ve výdajích zapsané
jako by to aplikoval on. Na černo nic nevydá, všechno co nakoupí a vydá je
evidované. Co, kolik a komu.

Ale zmínila jsem stádo Texlů, které mělo zjišťované při zdravotních zlouškách
občas nějakou ovci s Medi Visnou. Po změně majitele zkoušky ukázaly nemocné
téměř celé stádo. Není to k zamyšlení, jak byly prováděny odběry ?

29.9.2016 18:29
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Medi visna je přenosné onemocnění. To že jich před tím bylo málo a teď skoro všechno vůbec nic neznamená. Prostě ve stádě zústala vnimavější zvířata. Ozdravování stáda se provádělo tak, že se jehňata odebrala od matek, které byly pozitivní a krmily se mléčnou náhražkou, protože na jehně se to přenese mlékem. Pokud je ve stádě pár zlodějskýdh jehňat, tak to máte roznesené nato tata.

29.9.2016 18:45

Koukam ze se to tady mele i beze me :).

29.9.2016 19:39

Pajca: Nejsem na hlavu padlá, abych někde uváděla jméno kohokoli. Natožpak Vám.

A komentář ohledně rozdílu mezi bobkami a krví... to mě ani neurazí, takovýhle žblept

29.9.2016 21:23
pajca

XXX.XXX.73.177

Pajca: Nejsem na hlavu padlá, abych někde uváděla jméno kohokoli. Natožpak Vám.

A komentář ohledně rozdílu mezi bobkami a krví... to mě ani neurazí, takovýhle žblept

No já myslela, že když se ta zvěst o tom jak velkochovy odebírají vzorky krve
na kontrolu zdraví donesla až k Vám, tak že se podělíte, abych se mohla
od nich přiučit, kdyby jste se trefila do těch, které znám.
Je dobře, že jste se neurazila za bobky s krví, já se pokusím neurazit za to,
že jsem krapet mimo realitu. Žiju v ní víc, než si myslíte.

29.9.2016 21:48
pajca

XXX.XXX.73.177

přezdívka napsal(a):
Medi visna je přenosné onemocnění. To že jich před tím bylo málo a teď skoro všechno vůbec nic neznamená. Prostě ve stádě zústala vnimavější zvířata. Ozdravování stáda se provádělo tak, že se jehňata odebrala od matek, které byly pozitivní a krmily se mléčnou náhražkou, protože na jehně se to přenese mlékem. Pokud je ve stádě pár zlodějskýdh jehňat, tak to máte roznesené nato tata.

Vy ten chov znáte ? že víte jak to tam probíhalo. To je, nebo možná už byl
chov léta v KU.

29.9.2016 23:38
přezdívka

XXX.XXX.105.195

pajca napsal(a):
Vy ten chov znáte ? že víte jak to tam probíhalo. To je, nebo možná už byl
chov léta v KU.

Ten chov neznám, ale čtu občas odborné časopisy a tam se podobné případy zveřejňují. Neříkám, že to musí být tento. A o ozdravování od medi visny taky byly popsané stohy papíru. Jeden je všechno vybít a druhý je odchovat jehňata na umělé výživě bez napití mléka od pozitivní matky.

30.9.2016 21:26
pajca

XXX.XXX.73.177

Ten stav nemohl nastat z roku na rok a zamýšlí se nad tím větší hlavy než
máme mi dva Tam jde o to, jak byly prováděny odběry. Že k tomu došlo
zrovna, když se změnil majitel. Chovatele znám, Sám, jako kuba si je dělat nemohl.
V jeho letech.

1.10.2016 09:39

Ono ale pokud jde jen o odběry krví a dodrží se při tom určitá pravidla, tak si stejně myslím, že o nic moc nejde. Spíš mě občas udivuje, když se tak podívám napříč republikou, že nezřídka kdy dělají práci veterinářů třeba veterinární technici. Od drobných zákroků počínaje přes kastrace a císařema konče. Pokud není žalobce, tak není ani soudce...

1.10.2016 23:01
pajca

XXX.XXX.73.177

Ono ale pokud jde jen o odběry krví a dodrží se při tom určitá pravidla, tak si stejně myslím, že o nic moc nejde. Spíš mě občas udivuje, když se tak podívám napříč republikou, že nezřídka kdy dělají práci veterinářů třeba veterinární technici. Od drobných zákroků počínaje přes kastrace a císařema konče. Pokud není žalobce, tak není ani soudce...

Provádění zdravotních zkoušek je povinnost chovatelů zvířat chovaných v
kontrole užitkovosti, zvířat s mléčnou produkcí určenou pro lidský konzum,
chovatelů vlastníků plemenných kozlů a beranů. ( všech i pro veřejnou plemenitbu.)
Metodiku kontroly zdraví každý rok nařizuje SVS. Odběry vzorků krve je
povinen provést Váš privátní veterinář. Vaše povinnost je si pohlídat, aby
jste zkoušky provedl vždy do roka. To je Vám ale jistě známo, ldyž děláte
kontolu užitkovosti. Vy podle zákona nesmíte žádné takové úkony provádět.
Veterinář je odpovědný za správnost provedených odběrů, nejen prakticky,
ale hlavně za to, že byly vzorky odebrány od všech, nebo určených procent
zvířat a nebylo se vzorky manipulováno. ( Například že nebylo odebráno více
vzorů od jednoho zvířete.)
K druhé části Vašeho příspěvku - co Vás občas udivuje při pohledu napříč
republikou, jsem si vzpoměla na vlákno - VÝBAVA LÉKÁRNIČKY.
Projděte si ho, nebo alespoň Vaše příspěvky.
Tím bych asi svoje povídání v tomhle vláknu ráda ukončila.

2.10.2016 09:38
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ono ta kastrace, případně císař(když zvládnete kastraci, tak císař už je malina) není zas tak složitý zákrok. Dříve to veti ani nedělali, přímo to odmítali dělat. Dělali to, už nevím jak se jim říkalo, ale jen nějací vettechnici.

2.10.2016 09:53

Pajca: já se tu s váma ale nehádám, já s váma souhlasim, jen říkám co jsem vypozoroval. A k té mojí lékárniče: kolikrát se zde objevuje že je ten a ten problém se zvířetem a že vet telefon nebere, nebo že je na dovče, nebo že přijede až zítra... u nemocného zvířete jde častokrát právě o čas a tak proto mám takovou lékárničku, abych kvůli každý hovadině nemusel letět 30km přes 10 vesnic na veterinu. Ono uplně stačí ty rychlé výjezdy s naloženýma zvířaty na operace... ještě abych tam jezdil pro každou injekci.

2.10.2016 10:06

profesor1 napsal(a):
Ono ta kastrace, případně císař(když zvládnete kastraci, tak císař už je malina) není zas tak složitý zákrok. Dříve to veti ani nedělali, přímo to odmítali dělat. Dělali to, už nevím jak se jim říkalo, ale jen nějací vettechnici.

Co mám tak vypozoravaný z banálních operací, tak ono to není složité. To je jen samé píchnout, píchnout, máznout voči, říznout, vytáhnout podvázat, říznout, sem tam něco sešít, když to někde moc teče, tak to čapnout tamtim, někdo to zas pálí lotagenem, pak zas chytit, povytáhnout, sešít tohle, sešít tamto... Ale jen co nastane nějaký problém tak se taková obyč nudná operace dokáže zvrhnout v docela adrenalinovou záležitost a to pak není od věci, když je u toho někdo kdo tomu rozumí a ví co má dělat, což veterinární technici být zrovna uplně nemusí. (i když teda znám jednu veterinární techničku které její kolegyně veterinářka opravdu nesahá ani po kotníky).

9.9.2017 21:22

Zdravím kolegy.

Už jsem z toho dost na šišku, tak si asi potřebuji přijít pro útěchu.

Rozumím, že jsem v hospodářsky nevhodné oblasti, ale... už 3 měsíce oslovuji okolní veterináře a nemůžu najít nikoho, kdo by byl ochotný přijet mi nabrat krev 6 dospělým ovcím v KU. Fakt nevím, co s tím? Už jich mám plný zuby. Jsou to jejich pacienti zrovna tak, jako koně / kočky / psi... ale tahle práce jim asi nevoní?
Je tu v okolí jedna jediná "paní vetka", která má sice v profilu na netu, že dělá hosp.zvířata, ale v reálu neumí ani píchnout odčervení (byla jsem toho důkazem) a ona to v tu chvíli komentovala, že hosp.zvířata nedělá... nevím, proč to v profilu má, každopádně skutek utek.

Nějaký nápad?
Odčervení si sama píchnu, ale i tak mám psych.problém do nich něco píchat, tedy na odběr z krční žíly bych fakt nedala! Ikdyž bych k tomu jistě propriety sehnala. Zajímavé, že dát od zákroku ruce pryč s tím, že mi předají "vercajk", morální problém nemají

9.9.2017 21:30

Zdravím kolegy.

Rozumím, že jsem v hospodářsky nevhodné oblasti, ale... už 3 měsíce oslovuji okolní veterináře a nemůžu najít nikoho, kdo by byl ochotný přijet mi nabrat krev 6 dospělým ovcím v KU. Fakt nevím, co s tím? Už jich mám plný zuby. Jsou to jejich pacienti zrovna tak, jako koně / kočky / psi... ale tahle práce jim asi nevoní?
Je tu v okolí jedna jediná "paní vetka", která má sice v profilu na netu, že dělá hosp.zvířata, ale v reálu neumí ani píchnout odčervení (byla jsem toho důkazem) a ona to v tu chvíli komentovala, že hosp.zvířata nedělá... nevím, proč to v profilu má, každopádně skutek utek.

Nějaký nápad?
Odčervení si sama píchnu, ale i tak mám psych.problém do nich něco píchat, tedy na odběr z krční žíly bych fakt nedala! Ikdyž bych k tomu jistě propriety sehnala. Zajímavé, že dát od zákroku ruce pryč s tím, že mi předají "vercajk", morální problém nemají

Lety, okres Praha západ?

9.9.2017 21:45

Joo.

9.9.2017 21:49

Joo.

Sakra ženská

http://zverolekarka.com/

je to sice už pár let, co jsem odebírala ovce ve vlně, protože většina mých malých přežvýkavých pacientů jsou kozy nebo kamerunky, ale to je jako jízda na kole.

10.9.2017 12:30

No tak to jsem se zase jednou pobavila!

Každopádně děkuji za kontakt na šikovného a ochotného veterináře!

Snad už se s ním nějak domluvíme...

10.9.2017 21:59
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Zdravím kolegy.

Nějaký nápad?

Hele, to byla ta co jsem ti na ní dával link? Já jen, že bych ji vyřadil z adresáře?

10.9.2017 22:03
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Máš kontakt v SZ .

Přidejte reakci

Přidat smajlík