Kúpil som barana suffolk, podľa chovateľa, ktorý mi ho predal má 7 mesiacov, pridal som ho k ovcam a - nič. Baran je plachý, stádo ho po týždni viac menej prijalo, ale o ovce vôbec nemá záujem, len sa pasie alebo ukrýva. Čo s ním? Myslíte, že sa pozbiera a začne plniť svoje povinnosti, má cca 35 kg, čo mi príde dosť málo. Moje rovnako staré ovce majú minimálne o 5kg viac, môže byť suffolk dospievať neskôr, všade sa len dočítam, že mladé baránky sú veľmi výkonnné ale tento k ovci ani nepričuchne..?
Uživatel s deaktivovaným účtem

35kg maj suffolci ve 100 dnech. minimalne. bud je to krizenec nebo podrazenec.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
35kg maj suffolci ve 100 dnech. minimalne. bud je to krizenec nebo podrazenec.
Nebo nemá sedm měsíců.
I 35 kg beran by měl už po pár hodinách v tuto dobu(říje u ovcí v plném proudu) jevit zájem o ovce.
Chyba č.1 - nedal jste si ho do karantény!
Jestli o oveny nejeví zájem znamená, že má problémy sám se sebou po zdravotní stránce.
I kdyby měl dle váhy 4-5 měsícú, tak by ovcím pokoj nedal.
Ďakujem za názory, dám mu ešte 2 týždne a potom sa uvidí, baran je 75percentný suffolk,3 týždne pred tým než som ho kúpil bol oddelený spolu s ostatnými baránkami zo stáda matiek, zavrený v stodole a kŕmený senom, teraz je znova na paši, ale prístup k senu má, možno mu tieto zmeny neprospeli, ale prujem som si u neho nevšimol, stále sa pasie a dnes sa už dokonca prebojoval aj k príkrmu - prikrmujem každý deň jačmeňom, celé stádo 9 kusov asi 500g. Postupne si buduje pozíciu v stáde, vytláčali ho hlavne kozy, mňa zarazilo to, že si ovce nevšíma, pasie sa s nimi, ale neočucháva ich... A predal mi ho kamarát z ČR, ktorý má pomerne veľkú farmu a dôveroval som mu, povedal, že skákať bude - neupresnil kedy...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Https://www.youtube.com/watch?v=cH4dWAYT0zM
Letosni narozenej 17.03.2016, takze podobne starej jak vas, nevazil jsem ho, padesat ma urcite a k ovci se mel hned jak jsem je dal k sobe.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=cH4dWAYT0zM
Letosni narozenej 17.03.2016, takze podobne starej jak vas, nevazil jsem ho, padesat ma urcite a k ovci se mel hned jak jsem je dal k sobe.
Tak pozeral som to video a ten môj baran je oproti vašemu úplne jahňa, dnes som bol pri nich pol dňa a spôsob akým nasleduje ovce totálne pripomína vyplašené mláďa, ktoré sa na chvíľu zabudne pri nejakom kríku a keď zistí, že sa stádo trocha vzdialilo, hneď bľačí a uteká za nimi. Proste som hlúpo naletel človeku, ktorý mi chodí kosiť a balíkovať a nejakú dobu sa poznáme, barana som chytil a je vychudnutý, cítiť mu stavce po celom chrbte, to moje ovce sú asi až moc tučné. Po tomto už ani neverím, že bol odčervený, budem sa ho musieť zbaviť a rýchlo zháňať iného. Človek sa proste učí na vlastných chybách...
Uživatel s deaktivovaným účtem

To máte naprostou pravdu. Ikdyž tady dostene spoustu cenných rad, stejně se občas stane, že jako začátečníci sáhneme "vedle"..
Hodně štěstí při dalším nákupu. Teď už víte, co máte hledat (dobře rostlého vitálního berana, kterého si nejdřív osaháte, než si ho odvezete ).
I kdyby se vam chovatel dusoval ze je zvire odcervene... cozpak o to ono byt i muze ale spatne... tak jej musite umistit alespon na tyden do karanteny kde sledujete jeho celkovy zdravotni stav...za ty problemy se zavlecenim nejakejch breber to fakt nestoji a ze tech breber je... pocinaje hnilobou kopyt konce svrabem... stres je cinitel ktery dokaze odstartovat spoustu neduhu a cervy jsou jednim z nich... a stres z prevozu, ze zmeny prostredi je u stadovyho zvirete neuveritelnej... pri vyberu berana sledujte, ocni sliznice musi byt dobre prokrveny ne zadne vybledliny... bobky ne aby jste se nechal nachytat a koupil neco s posra.nou zadnici... take pokud se u suffolku udava prumerna vaha ve 100 dnech nekde mezi 35/45 kg... u krizencu se to blbe definuje zalezi na tom s cim... ale i z toho se da usoudit na nejaky prumer... ono se nevyplaci na beranovi setrit... navic u vas muze zustat nejednu sezonu.. dotacni beran se vam rocne zaplati a za par let se vam zaplati i jeho kupni cena...pak ho jeste se ziskem prodate... tak na co kupovat nejaky klobasaky...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Profesore, zdá se, že jste tady velký klobásový přeborník a odborník... tak si jdu pro radu.
Řezník, co nám minule ze staré bahnice udělal epesní klobásy, teď tvrdil, že maso bylo i po cca 5 dnech naložení stále tuhé, takže to nakonec musel po druhé pomlít, aby to vůbec šlo dovyrobit...
Neříkejte mi, že je to matla. Jsme rádi, že nám to někdo zpracuje.
Zajímá mě, jestli je nějaký tip, jak docílit změknutí masa, aniž by došlo k nějakému riziku jeho zkažení...
Předem díky (i ostatním) za tipy, postupy a zkušenosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

? Jakto? Vy jste začli s klobásákama. Já jen navázala na téma.
Vynadat jo a odpovědět ne?
Matsik

XXX.XXX.104.254
My dělali klobásy ze 6ti letého berana a mleli jsme to jen jednou. Dokonce si máma z kusu masa udělala guláš a maso bylo výborný.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na co řezník ?Kdo chová aj zabíjá, udí, a aj ž...e.Tak to bylo a tak to musí aj byt.Něco začnu tak aj dokončím né?
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Na co řezník ?Kdo chová aj zabíjá, udí, a aj ž...e.Tak to bylo a tak to musí aj byt.Něco začnu tak aj dokončím né?
Aby bylo co zabíjet, udit a sežrát, musí být v prvé řadě dobrý plemeník, což asi zadavatelův není. Lilo má pravdu - klobásama se plemenit nedá
Uživatel s deaktivovaným účtem

profesor1
napsal(a):
6 letý beran = ještě mladý beran!
U mě beran od jara do zimi.Nemůžu po zahradě nechat běhat staršího berana.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Baku, chcete být vtipný, ale ne vždycky se to podaří
Ne každý musí umět nutně všechno, co v životě potřebuje.
To, že stavím dům svépomocí, ještě neznamená, že pro položení střechy musím nutně umět i klempířinu.
Chováme ovce, umíme si je odčervit, upravit paznehty, ostříhat, odrodit, zabít a sníst. Nadstavba typu výroba uzenin je pro mě nesmyslné zabití času s něčím, co neumím a nechci se učit. Ročně máme průměrně jednu ovci do klobás, zbytek se zabíjí na maso. Nejsme žádní požírači uzenin, tedy je to spíš znouzectnost jak maximálně rozumně využít starou ovci (lepší než dát psům - žádné nemáme).
Takže tolik na vysvětlenou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Baku, chcete být vtipný, ale ne vždycky se to podaří
Ne každý musí umět nutně všechno, co v životě potřebuje.
To, že stavím dům svépomocí, ještě neznamená, že pro položení střechy musím nutně umět i klempířinu.
Chováme ovce, umíme si je odčervit, upravit paznehty, ostříhat, odrodit, zabít a sníst. Nadstavba typu výroba uzenin je pro mě nesmyslné zabití času s něčím, co neumím a nechci se učit. Ročně máme průměrně jednu ovci do klobás, zbytek se zabíjí na maso. Nejsme žádní požírači uzenin, tedy je to spíš znouzectnost jak maximálně rozumně využít starou ovci (lepší než dát psům - žádné nemáme).
Takže tolik na vysvětlenou.
Ale jo, barák bych nepostavil, srub ano.Jo šak jsem psal kdo stouto prací nevirůstal od děcka tak to je jasné že to nebude dělat, nebo to umět je pro něj stráta času.Já taktéž udím jen jednou za dva roky a to ještě né svoje ale kamarádům a pokaždé se strachuji jestli to bude ok.Někdy to i za ty nervi nestojí ale co už, jak ukážete že něco un¨míte víc jak druhý tak je to v prčicích.Co už.No ale psisko alespon jedno musí u baráku nebo statku být.Koně nebo ovce plus pes a kočka, to jes přímá úměra.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mno, takhle pěkně a normálně jste to právě nenapsal
Jj, až budu jednou bydlet ve svém hospodářství, ráda si psisko pořídím. Teď jsem ráda, že žádné nemám. A s těmi živočnými "zbytky" si holt musím poradit jinak.
Rozumím, že dřív každý, kdo něco choval, uměl i náležitě zpracovat všechno, co vyprodukoval. To si dneska říkáme "klobouk dolů" - je to úžasné, když má člověk minimum odpadu a maximální výtěžnost. Tak já tak nějak bruslím mezi tím umět se správně postarat a pak správně zpracovat. Třeba někdy na starý kolena si pořídím udírnu a budu se bavit o dlouhých weekendech vysedáváním nad bukovými hoblinami Teď si raději skočím do sedla a vyjedu relaxovat do přírody.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Mno, takhle pěkně a normálně jste to právě nenapsal
Jj, až budu jednou bydlet ve svém hospodářství, ráda si psisko pořídím. Teď jsem ráda, že žádné nemám. A s těmi živočnými "zbytky" si holt musím poradit jinak.
Rozumím, že dřív každý, kdo něco choval, uměl i náležitě zpracovat všechno, co vyprodukoval. To si dneska říkáme "klobouk dolů" - je to úžasné, když má člověk minimum odpadu a maximální výtěžnost. Tak já tak nějak bruslím mezi tím umět se správně postarat a pak správně zpracovat. Třeba někdy na starý kolena si pořídím udírnu a budu se bavit o dlouhých weekendech vysedáváním nad bukovými hoblinami Teď si raději skočím do sedla a vyjedu relaxovat do přírody.
Žádné bukové hobliny ale trnkové nebo alespon pecové drřevo.Zas novodobý paskvil, bukové do krbu a né do udírny.Ano na udění musí být nálada a hlavně čas, já udím jen před vánocema protože v prosinci mám na to čas a na práci p...m.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vlastně...bacha, musíme tuhle "kuchařskou náladu" přesunout do vedlejšího vlákna ke Klobásám. Ať tu neprudíme :)
Já když kupovala kuřivo do udírny pro tátu (udí makrely z Norska či co a divčuníky), tak nejvíc na výběr bylo bukových s různými vůněmi..tak proto jsem zmínila ty. A i na tom je vidět, rozumím tomu jak prase kosti :).