Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.9.2016 19:03
pavolsk

XXX.XXX.64.237

Kúpil som barana suffolk, podľa chovateľa, ktorý mi ho predal má 7 mesiacov, pridal som ho k ovcam a - nič. Baran je plachý, stádo ho po týždni viac menej prijalo, ale o ovce vôbec nemá záujem, len sa pasie alebo ukrýva. Čo s ním? Myslíte, že sa pozbiera a začne plniť svoje povinnosti, má cca 35 kg, čo mi príde dosť málo. Moje rovnako staré ovce majú minimálne o 5kg viac, môže byť suffolk dospievať neskôr, všade sa len dočítam, že mladé baránky sú veľmi výkonnné ale tento k ovci ani nepričuchne..?

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2016 19:36

35kg maj suffolci ve 100 dnech. minimalne. bud je to krizenec nebo podrazenec.

28.9.2016 19:41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
35kg maj suffolci ve 100 dnech. minimalne. bud je to krizenec nebo podrazenec.

Nebo nemá sedm měsíců.

28.9.2016 19:57
lilo

XXX.XXX.201.210

Tak tohodle beranka dejte do klobas a kupte jineho... nejlepe starsiho plemenika... nevim jake jsou na slovensku ceny za starsi berany... ale furt lepsi poradny beran ktery zvladne cele stado... nez sedmimesicni chciple ktere muze tak 5 bahnic max za sezonu...

28.9.2016 20:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

I 35 kg beran by měl už po pár hodinách v tuto dobu(říje u ovcí v plném proudu) jevit zájem o ovce.
Chyba č.1 - nedal jste si ho do karantény!
Jestli o oveny nejeví zájem znamená, že má problémy sám se sebou po zdravotní stránce.
I kdyby měl dle váhy 4-5 měsícú, tak by ovcím pokoj nedal.

29.9.2016 18:58
pavolsk

XXX.XXX.80.143

Ďakujem za názory, dám mu ešte 2 týždne a potom sa uvidí, baran je 75percentný suffolk,3 týždne pred tým než som ho kúpil bol oddelený spolu s ostatnými baránkami zo stáda matiek, zavrený v stodole a kŕmený senom, teraz je znova na paši, ale prístup k senu má, možno mu tieto zmeny neprospeli, ale prujem som si u neho nevšimol, stále sa pasie a dnes sa už dokonca prebojoval aj k príkrmu - prikrmujem každý deň jačmeňom, celé stádo 9 kusov asi 500g. Postupne si buduje pozíciu v stáde, vytláčali ho hlavne kozy, mňa zarazilo to, že si ovce nevšíma, pasie sa s nimi, ale neočucháva ich... A predal mi ho kamarát z ČR, ktorý má pomerne veľkú farmu a dôveroval som mu, povedal, že skákať bude - neupresnil kedy...

29.9.2016 19:07
pavolsk

XXX.XXX.80.143

Práve som čítal príspevok ovce x kozel a zdá sa že mám na pruser zaděláno, v stáde je aj cap už pol roka, kozy sú už pripustené, ale nevidel som ho nikdy skákať na ovcu, je možné, že moje ovce žiadnu ruju nemajú..?

29.9.2016 20:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Už jej máte víc jak týden. Jestli je máte na očích, tak by jste si otravování ovcí beranem, případně předchozí otravování kozlem určitě všiml. Nějak se mě to nezdá. Šáhněte mu na hřbet, jestli je pohublý, nebo hoďte foto, i když z fotky toho asi moc nepoznáme.

30.9.2016 20:10

Https://www.youtube.com/watch?v=cH4dWAYT0zM
Letosni narozenej 17.03.2016, takze podobne starej jak vas, nevazil jsem ho, padesat ma urcite a k ovci se mel hned jak jsem je dal k sobe.

1.10.2016 21:39
pavolsk

XXX.XXX.13.210

Https://www.youtube.com/watch?v=cH4dWAYT0zM
Letosni narozenej 17.03.2016, takze podobne starej jak vas, nevazil jsem ho, padesat ma urcite a k ovci se mel hned jak jsem je dal k sobe.

Tak pozeral som to video a ten môj baran je oproti vašemu úplne jahňa, dnes som bol pri nich pol dňa a spôsob akým nasleduje ovce totálne pripomína vyplašené mláďa, ktoré sa na chvíľu zabudne pri nejakom kríku a keď zistí, že sa stádo trocha vzdialilo, hneď bľačí a uteká za nimi. Proste som hlúpo naletel človeku, ktorý mi chodí kosiť a balíkovať a nejakú dobu sa poznáme, barana som chytil a je vychudnutý, cítiť mu stavce po celom chrbte, to moje ovce sú asi až moc tučné. Po tomto už ani neverím, že bol odčervený, budem sa ho musieť zbaviť a rýchlo zháňať iného. Človek sa proste učí na vlastných chybách...

1.10.2016 22:29

To máte naprostou pravdu. Ikdyž tady dostene spoustu cenných rad, stejně se občas stane, že jako začátečníci sáhneme "vedle"..

Hodně štěstí při dalším nákupu. Teď už víte, co máte hledat (dobře rostlého vitálního berana, kterého si nejdřív osaháte, než si ho odvezete ).

2.10.2016 07:21
lilo

XXX.XXX.201.210

I kdyby se vam chovatel dusoval ze je zvire odcervene... cozpak o to ono byt i muze ale spatne... tak jej musite umistit alespon na tyden do karanteny kde sledujete jeho celkovy zdravotni stav...za ty problemy se zavlecenim nejakejch breber to fakt nestoji a ze tech breber je... pocinaje hnilobou kopyt konce svrabem... stres je cinitel ktery dokaze odstartovat spoustu neduhu a cervy jsou jednim z nich... a stres z prevozu, ze zmeny prostredi je u stadovyho zvirete neuveritelnej... pri vyberu berana sledujte, ocni sliznice musi byt dobre prokrveny ne zadne vybledliny... bobky ne aby jste se nechal nachytat a koupil neco s posra.nou zadnici... take pokud se u suffolku udava prumerna vaha ve 100 dnech nekde mezi 35/45 kg... u krizencu se to blbe definuje zalezi na tom s cim... ale i z toho se da usoudit na nejaky prumer... ono se nevyplaci na beranovi setrit... navic u vas muze zustat nejednu sezonu.. dotacni beran se vam rocne zaplati a za par let se vam zaplati i jeho kupni cena...pak ho jeste se ziskem prodate... tak na co kupovat nejaky klobasaky...

2.10.2016 09:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Proč klobásáky? No přece kvůli klobásám
Konečně se má ochladit, tak hurá na to

2.10.2016 09:47
lilo

XXX.XXX.201.210

profesor1 napsal(a):
Proč klobásáky? No přece kvůli klobásám
Konečně se má ochladit, tak hurá na to

Jj klobasaky jedine kvuli klobasam rozhodne se s nimi ale neda plemenit... no copak ochlazeni to je skoro skoda... ale ma konecne zacit prset...

2.10.2016 12:41

Profesore, zdá se, že jste tady velký klobásový přeborník a odborník... tak si jdu pro radu.
Řezník, co nám minule ze staré bahnice udělal epesní klobásy, teď tvrdil, že maso bylo i po cca 5 dnech naložení stále tuhé, takže to nakonec musel po druhé pomlít, aby to vůbec šlo dovyrobit...

Neříkejte mi, že je to matla. Jsme rádi, že nám to někdo zpracuje.
Zajímá mě, jestli je nějaký tip, jak docílit změknutí masa, aniž by došlo k nějakému riziku jeho zkažení...

Předem díky (i ostatním) za tipy, postupy a zkušenosti.

2.10.2016 16:41
profesor1

XXX.XXX.192.98

Děvče, děvče... takhle odbočovat od tématu a zasí*rat vlákno!

2.10.2016 16:57

? Jakto? Vy jste začli s klobásákama. Já jen navázala na téma.
Vynadat jo a odpovědět ne?

2.10.2016 17:07
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ale nebré é é é éč, odpověděl jsem vedle
(jen jsem si potřeboval do někoho zase rýpnout ).

Matsik

2.10.2016 17:34
Matsik

XXX.XXX.104.254

My dělali klobásy ze 6ti letého berana a mleli jsme to jen jednou. Dokonce si máma z kusu masa udělala guláš a maso bylo výborný.

2.10.2016 19:16

Na co řezník ?Kdo chová aj zabíjá, udí, a aj ž...e.Tak to bylo a tak to musí aj byt.Něco začnu tak aj dokončím né?

2.10.2016 19:38
profesor1

XXX.XXX.192.98

6 letý beran = ještě mladý beran!

2.10.2016 19:41
profesor1

XXX.XXX.192.98

Na co řezník ?Kdo chová aj zabíjá, udí, a aj ž...e.Tak to bylo a tak to musí aj byt.Něco začnu tak aj dokončím né?

Aby bylo co zabíjet, udit a sežrát, musí být v prvé řadě dobrý plemeník, což asi zadavatelův není. Lilo má pravdu - klobásama se plemenit nedá

2.10.2016 19:42

profesor1 napsal(a):
6 letý beran = ještě mladý beran!

U mě beran od jara do zimi.Nemůžu po zahradě nechat běhat staršího berana.

2.10.2016 20:12

Baku, chcete být vtipný, ale ne vždycky se to podaří
Ne každý musí umět nutně všechno, co v životě potřebuje.
To, že stavím dům svépomocí, ještě neznamená, že pro položení střechy musím nutně umět i klempířinu.

Chováme ovce, umíme si je odčervit, upravit paznehty, ostříhat, odrodit, zabít a sníst. Nadstavba typu výroba uzenin je pro mě nesmyslné zabití času s něčím, co neumím a nechci se učit. Ročně máme průměrně jednu ovci do klobás, zbytek se zabíjí na maso. Nejsme žádní požírači uzenin, tedy je to spíš znouzectnost jak maximálně rozumně využít starou ovci (lepší než dát psům - žádné nemáme).
Takže tolik na vysvětlenou.

2.10.2016 20:28

Baku, chcete být vtipný, ale ne vždycky se to podaří
Ne každý musí umět nutně všechno, co v životě potřebuje.
To, že stavím dům svépomocí, ještě neznamená, že pro položení střechy musím nutně umět i klempířinu.

Chováme ovce, umíme si je odčervit, upravit paznehty, ostříhat, odrodit, zabít a sníst. Nadstavba typu výroba uzenin je pro mě nesmyslné zabití času s něčím, co neumím a nechci se učit. Ročně máme průměrně jednu ovci do klobás, zbytek se zabíjí na maso. Nejsme žádní požírači uzenin, tedy je to spíš znouzectnost jak maximálně rozumně využít starou ovci (lepší než dát psům - žádné nemáme).
Takže tolik na vysvětlenou.

Ale jo, barák bych nepostavil, srub ano.Jo šak jsem psal kdo stouto prací nevirůstal od děcka tak to je jasné že to nebude dělat, nebo to umět je pro něj stráta času.Já taktéž udím jen jednou za dva roky a to ještě né svoje ale kamarádům a pokaždé se strachuji jestli to bude ok.Někdy to i za ty nervi nestojí ale co už, jak ukážete že něco un¨míte víc jak druhý tak je to v prčicích.Co už.No ale psisko alespon jedno musí u baráku nebo statku být.Koně nebo ovce plus pes a kočka, to jes přímá úměra.

2.10.2016 20:43

Mno, takhle pěkně a normálně jste to právě nenapsal
Jj, až budu jednou bydlet ve svém hospodářství, ráda si psisko pořídím. Teď jsem ráda, že žádné nemám. A s těmi živočnými "zbytky" si holt musím poradit jinak.
Rozumím, že dřív každý, kdo něco choval, uměl i náležitě zpracovat všechno, co vyprodukoval. To si dneska říkáme "klobouk dolů" - je to úžasné, když má člověk minimum odpadu a maximální výtěžnost. Tak já tak nějak bruslím mezi tím umět se správně postarat a pak správně zpracovat. Třeba někdy na starý kolena si pořídím udírnu a budu se bavit o dlouhých weekendech vysedáváním nad bukovými hoblinami Teď si raději skočím do sedla a vyjedu relaxovat do přírody.

2.10.2016 20:52

Mno, takhle pěkně a normálně jste to právě nenapsal
Jj, až budu jednou bydlet ve svém hospodářství, ráda si psisko pořídím. Teď jsem ráda, že žádné nemám. A s těmi živočnými "zbytky" si holt musím poradit jinak.
Rozumím, že dřív každý, kdo něco choval, uměl i náležitě zpracovat všechno, co vyprodukoval. To si dneska říkáme "klobouk dolů" - je to úžasné, když má člověk minimum odpadu a maximální výtěžnost. Tak já tak nějak bruslím mezi tím umět se správně postarat a pak správně zpracovat. Třeba někdy na starý kolena si pořídím udírnu a budu se bavit o dlouhých weekendech vysedáváním nad bukovými hoblinami Teď si raději skočím do sedla a vyjedu relaxovat do přírody.

Žádné bukové hobliny ale trnkové nebo alespon pecové drřevo.Zas novodobý paskvil, bukové do krbu a né do udírny.Ano na udění musí být nálada a hlavně čas, já udím jen před vánocema protože v prosinci mám na to čas a na práci p...m.

2.10.2016 20:59

Vlastně...bacha, musíme tuhle "kuchařskou náladu" přesunout do vedlejšího vlákna ke Klobásám. Ať tu neprudíme :)
Já když kupovala kuřivo do udírny pro tátu (udí makrely z Norska či co a divčuníky), tak nejvíc na výběr bylo bukových s různými vůněmi..tak proto jsem zmínila ty. A i na tom je vidět, rozumím tomu jak prase kosti :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík