Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.10.2016 10:34
JaninaV

XXX.XXX.68.66

Dobrý den! Zkráceně: Měla jsem pěkného kozla, který přestal žrát, vrzal zubama a držel se stranou od ostatních. Náš vet.technik, kterému již mnoho let důvěřuji(neměla jsem s chovem 15 let problémy) mu naordinoval Baycox. Zastavil se mu bachor! Nic nepomáhalo, ale zachránili jsme ho přežvýkanci od zdravých koz. Pomohla nám veterinářka, po vyšetření bobků zjištěny, strongylidy". Je odčerven, ale je v zuboženém stavu. Začal žrát, ale strašně málo. Jàdro jen minimum. Dáváme mu piv.kvasnice, oves, energy granule, ale trvá to už 3měsíce. Je stále hubený a teď v rozboru strongylidy a kokcidie na 4+. Další antiparazitika kvůli svému stavu dostat nemůže. Tak jsme koupili AdiCox-přírodní antikokcidikum. Má někdo takovou zkušenost? Má cenu nechávat takové zvíře do chovu? Budou mu 2 roky, je to milàček dětí, ale bojíme se že mu jen prodlužujeme trápení

7.10.2016 11:09
přezdívka

XXX.XXX.105.195

S Adi Coxem mám jen jednu zkušenost a ne moc povzbudivou. Asi to funguje spíš jako prevence než na zastavení rozjeté kokcidiozy, kdy už jsou průjmy. Dostala jsem od veta STREPTONAMID. Je to původně určeno pro telata, ale na průjem u jehňat zabral skvěle. Píšete, že normálně bobkuje, takže použít pro povzbuzení chuti k žrádlu by to mohlo zabrat. Na zlepšení kondice u zvířat mě byl doporučen sladový květ. Kombinovala jsem s vojtěškovými granulemi. Granule jsem zalila dvojnásobkem vody a po nabobtnání jsem míchala s hrubě šrotovaným ječmenem a se sladovým květem. Chvíli to trvalo, než tomu přišel beran na chuť, ale fungovalo to.

7.10.2016 11:09
lilo

XXX.XXX.201.210

Mate urcite vice zkusenosti jak ja... presto si dovolim i kdyz s timhle zrovna zkusenosti nemam... hele zkuste jeste mineraly a zelezo injekcne... a neco na podporu traveni... a pokud mozno drzte ho na suche podestylce a na sene... a prikrm spis suchy... vodu si veme sam... a pak se tu jeste hodne psalo o kremeline... proste z meho pohledu pokud dojde k necemu jako metabolicke poruse... nebo poskozeni streva a traveni... tak je potreba to dat do rovnovahy... kdyz nejsou vitaminy a mineraly v rovnovaze tak to postizene strevo proste nefunguje nevstrebava spravne...jeste bych davala vrbovou a dubovou kuru z vetvicek a jehlicnany...

7.10.2016 11:48
moonika

XXX.XXX.205.169

K strongylidom patria o.i aj vlasovky ak sa nemýlim. aké má sliznice? bez odčervenia ho z toho v tomto stave nedostanete. nemyslím teraz kokcídie, ale odčervenie tých GIN parazitov. Prírodné odčervenie potrebuje viac času a on ho moc nemusí mať. Odčervenia sa nemusí báť, pokiaľ správne nadávkujete, nemôže uškodiť, to nie je ako s antikokcidikami ktoré väčšinou nie sú určené pre zvieratá z rozvinutými predžalúdkami a preto je tam ro riziko zastavenia trávenia ale aj tomu by sa dalo predísť.
odčervila by som niečím iným v dávke pre kozy, nie ako pre ovce. ak je anemický nech jej vet pichne železo prípadne ho doplňte inak. Dajte Béčka, robte kvasnicový nápoj. Občas pivo. A hlavne by som mu denne nosila halúzky, dubové, vrbové, olšové, borovicové a pod. tanín ktorý je v nich pomáha tráveniu a pôsobí aj proti GIN aj proti kokcídiám. Tiež žihlavy ovädnuté by som mu dávala. Ak nemáte nasušenú palinu tak mu kúpte a môžte mu z nej robiť čaj, dávajte čerstvo zomletý pestrec, alebo môžete aj cetophyton na podporu pečene a dodanie energie, a určite by mu urobil dobre Roklankou často odporúčaný Hepagen. A dala by som mu občas nejaký aminosol a liz s meďou aby mal na dosah. a hlavne kvalitné seno.

7.10.2016 11:52
moonika

XXX.XXX.205.169

přezdívka napsal(a):
S Adi Coxem mám jen jednu zkušenost a ne moc povzbudivou. Asi to funguje spíš jako prevence než na zastavení rozjeté kokcidiozy, kdy už jsou průjmy. Dostala jsem od veta STREPTONAMID. Je to původně určeno pro telata, ale na průjem u jehňat zabral skvěle. Píšete, že normálně bobkuje, takže použít pro povzbuzení chuti k žrádlu by to mohlo zabrat. Na zlepšení kondice u zvířat mě byl doporučen sladový květ. Kombinovala jsem s vojtěškovými granulemi. Granule jsem zalila dvojnásobkem vody a po nabobtnání jsem míchala s hrubě šrotovaným ječmenem a se sladovým květem. Chvíli to trvalo, než tomu přišel beran na chuť, ale fungovalo to.

Streptonamid je pre mladé fajn ale rieši baktérie ale nie GIN parazity, u kokc. by čiastočne možno pomohol ale bála by som sa ovplyvnenia bachorovej mikroflóry, je to atb.

7.10.2016 15:09
JaninaV

XXX.XXX.68.66

Větvičky dáváme. Apatický není. Jen strašně málo žere. Ještě ke všemu se tak vrávoravè pohybuje. Dle vet. to vypadá na neurologické postižení. Divila se že vůbec přežil. Nevíme, jestli tím vším, čím prošel nebude nevhodný k chovu.

7.10.2016 15:10
roklanka

XXX.XXX.45.143

Znovu bych odčervila a podpořila jaterní činnost, hepagenovou kůrou. Kokcidie bych neřešila. Začervené zvíře jde rychle dolů a zpět je to na delší dobu.

7.10.2016 15:12
JaninaV

XXX.XXX.68.66

Sliznice má růžové.

7.10.2016 15:23
moonika

XXX.XXX.178.155

Tak to môžu byť ine strongyloidy čo nesajú krv, ale odčerviť treba, škoda že to v rozbore neupresnili.

7.10.2016 15:27
moonika

XXX.XXX.178.155

JaninaV napsal(a):
Větvičky dáváme. Apatický není. Jen strašně málo žere. Ještě ke všemu se tak vrávoravè pohybuje. Dle vet. to vypadá na neurologické postižení. Divila se že vůbec přežil. Nevíme, jestli tím vším, čím prošel nebude nevhodný k chovu.

Možno by ste mohli skúsiť aj bakteriologické vyšetrenie.
Preto aj radím čo najviac halúzok lebo to je jediné čo ešte zvieratá bez apetítu celkom neodmietajú.

7.10.2016 15:35
JaninaV

XXX.XXX.68.66

Naše vet. mi rekla, že v tomhle stavu by ho další dávka antiparazitik zabila. Že se nejdřív musí trochu vzpamatovat. Je na své poloviční vàze, možnà ještě míň. Těch parazitů mĕl v sobě tolik, že to prý ještě neviděla. Ostatní kozy jsou v pohodě. Asi jsme si ho s tím přivezli a pak to léčení našeho letitého vet., technika". Než jsme narazili na vet.který by byl ochotný léčit kozu, to taky bylo...

7.10.2016 17:30
moonika

XXX.XXX.178.155

On bol odčervený pred 3mesiacmi a teraz ste mu robili rozbor a mal strongylidy na kolko krížikov?

7.10.2016 17:42
JaninaV

XXX.XXX.68.66

Poslední-3.dávku dostal 24.srpna.19.9.měl v rozboru strongylidy 4+ a kokcidie také 4+.

7.10.2016 18:11
moonika

XXX.XXX.178.155

Čím bol odčervený? možno tam máte rizistenciu. Ale od zožratia inf. lariev stačí myslím 3-4týždne na to aby prešli do štádia keď kladú vajcia takže sa mohol znovunakaziť z pastvy. nepúšťala by som ho na pastvu. Ale keď ho neodčervíte tak vám ešte skôr umrie keď je takto silne začervený Ja som za prírodné odčervenie ale dlhodobo aby sa parazity v tele nepremnožili ale u takto začerveného by som použila chémiu a hlavne inú ako predtým. a zároveň aj ten hepagen a niečo na detoxikáciu potom.

7.10.2016 18:40
JaninaV

XXX.XXX.68.66

Dostal Helmigal a pak 2x Panacur. Je prý to ale stejná léčivá látka. Dostal i Hepagen 3 injekce po první dávce Helmigalu. Protože mu v té době vůbec nefungoval bachor, dávali jsme mu prebiotika. Bachor se rozběhl až po třídenním cpaním bechorovou tekutinou od zdravé kozy. Bylo to něco nepředstavitelného. Začal žrát a přežvykovat, měli jsme hroznou radost. Čím jiným ještě odčervit? Vet.říkala, že už jsou parazité odolní na běžné léky a že existuje léčivo, které není u nás povolené.

7.10.2016 19:54
moonika

XXX.XXX.178.155

Helmigal a panacur majú účinnú látku fenbendazol, mohli by ste skúsiť albendazol (aldifal a pod.) alebo inj. s dlhším účinkom s účinnou látkou ivermectin alebo eprinomectin. Ivermectin je napr Ivomec, ten veti mávajú bežne. (Ten má dlhú ochrannú dobu na mäso aj mlieko).
Inak keď strašne málo žerie tak by som mu jadro nedávala, Hlavné aby do seba dostal vlákninu, kvalitné seno, halúzky prípadne iné bezpečné zelené ale nedávala by som ho na zamorenú pastvinu. Až keď by som si bola istá že má v sebe dosť vlákniny tak by som mu začala dávať obilie. Neskôr po odčervení by som mu podávala niečo ako Humac, ten tak trochu aj detoxikuje o.i.

7.10.2016 20:38
roklanka

XXX.XXX.45.143

Je to hop, nebo trop. Píchla bych mu Ivomec, znovu hepagen, bez jádra, jen seno a voda.(bez pastvy) K tomu okus dubových větví, nebo jehličnanů.

7.10.2016 23:12
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ještě mě napadlo, jestli k němu můžete dát nějaké kůzle. Třeba by začal víc žrát. Když mě marodil beran a oddělila jsem ho od ostatních zvířat, tak se žrádlem stávkoval a pořád se cpal ke plotu a chtěl za ostatními. Tak jsem mu dala kamaráda a u žrádla se snažil tomu druhému vyžrat to lepší.

8.10.2016 23:03
pajca

XXX.XXX.73.177

JaninaV napsal(a):
Poslední-3.dávku dostal 24.srpna.19.9.měl v rozboru strongylidy 4+ a kokcidie také 4+.

To, že měl kozel výsledek na 4+ necelé čtyři týdny po odčervení svědčí o
neúčinnosti léčby. Nebo velmi malé.
Píšete že byl odčervený Helmigalem a Panacurem. Jakou dávku panacuru dostal?
Panacur je potřeba dávat v dávce 4 ml / 10 kg živé váhy. Při tasemnici 6 ml / 10 kg
živá váhy.
Píšete, že veterinářka řekla, že by ho další odčervení zabilo, že se musí nejdřív
vzpamatovat. Jak se má vzpamatovat, když je jeho stav způsobený silným
začervením. Já tedy kozla nevidím, ale domnívám se, že máte možnosti jen dvě.
Buď budete vyčkávat a kozel se bude pomalu zhoršovat, až dojde, pokud trochu
nezaberou různé větve, listí, bylinky.
Nebo znovu odčervíte. Ale chtělo by to dát IVOMEC SUPER ne jen Ivomec, nebo
Biomec. Nebo Aldifal. Už tu bylo napsáno dost příspěvků, že kozám se dává
dávka 1,5 až 2x větší než ovcím. A vycházela bych z dávky, která je stanovená
při Fascilióze - motolici jaterní u ovcí, což je 4 ml / 10 kg žvé váhy. x 1,5 -2.
Dávku bych rozdělila. Polovinu ráno a druhou polovinu večer. Koprologii udělat
za dva týdny, po odčervení, aby bylo jasno, jestli bylo odčervení účinné.
Promluvte si ještě znovu s veterinářkou. A nemáte tušení o jakém u nás
nepovoleném léku mluvila ?

10.10.2016 17:02
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Přeji Vám, aby jste tento boj s kozlíkem vyhrála, my to prohráli před měsícem.Kozlíka jsme měli, mazílka, asi dva měsíce.Dneska už vím, kontrolovat víčka.Bohužel jsme ho už nemocného koupili.Vše, co jste tady jmenovali jsme vyzkoušeli, průjmy přestaly, žral pěkně, ale pořád byl, jak mátoha, slabý a chřadl, až jednoho dne ulehl, přesto jsme to nevzdávali, vozili jsme mu veta, masírovali nožky, stavěli a doufali.Bohužel.

10.10.2016 18:30
JaninaV

XXX.XXX.68.66

gajdovka napsal(a):
Přeji Vám, aby jste tento boj s kozlíkem vyhrála, my to prohráli před měsícem.Kozlíka jsme měli, mazílka, asi dva měsíce.Dneska už vím, kontrolovat víčka.Bohužel jsme ho už nemocného koupili.Vše, co jste tady jmenovali jsme vyzkoušeli, průjmy přestaly, žral pěkně, ale pořád byl, jak mátoha, slabý a chřadl, až jednoho dne ulehl, přesto jsme to nevzdávali, vozili jsme mu veta, masírovali nožky, stavěli a doufali.Bohužel.

Tak jsme prohráli . Je to hodně ošklivá zkušenost po 15 letech bezproblémového chovu. Náš kozel průjmem vůbec netrpěl. Jen byl takový, smutný,. Teď budu sledovat opravdu úplně všechno...

10.10.2016 19:36
gajdovka

XXX.XXX.45.9

JaninaV napsal(a):
Tak jsme prohráli . Je to hodně ošklivá zkušenost po 15 letech bezproblémového chovu. Náš kozel průjmem vůbec netrpěl. Jen byl takový, smutný,. Teď budu sledovat opravdu úplně všechno...

To je mi líto.

10.10.2016 19:56
lilo

XXX.XXX.201.210

Je to smutny... ale pokud jsou velmi zamorene pastviny... a sejde se blbej rok... a kozel, kuzle nebo koza prodelaji nejake oslabeni, stres, oddeleni, odstav... tak cervi maji navrch... pak to muze jit rychle...

10.10.2016 20:23
moonika

XXX.XXX.167.255

Přidejte reakci

Přidat smajlík