Kombisol SE - jak podávat kůzleti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.10.2016 14:49

Prosím o názory a rady, jak nejlíp podat kůzleti Kombisol SE, který je v tekuté formě? Kůzle je dvouměsíční, ale pije vodu minimálně, tekutinu má od matky z mléka. Jde o letní kůzle, které se nachladilo, přežralo kukuřice a možná sežralo i blín. Mělo obrovský průjem, který se podařilo podáním živočišného uhlí, ořechového listí a strouhané mrkve úplně upravit, ale kůzle se neudrží na zadních nožkách, ačkoliv žere dobře. Veterinář mi schválil úvahu o potřebě selenu, ale nebylo ho možné sehnat dřív než po 5 dnech, tj. dnes (měli jen koňské dávky 1ml/100l). Selen tedy mám, nabízí se otázka, jestli mu dát trošku rozředěného s vodou do krku stříkačkou násilím nebo nechat nasáknout kůrku chleba nebo jak to nejlíp podáváte. Živočišné uhlí zabalím do listu a krásně ho schroupe. Zatím sežere všechno, co mu dávám, nechci ho nutit, abych v něm nevyvolala strach, protože s ním musím manipulovat. Velkému kozlovi jsem jiný lék podávala nasáklý v chlebu. Díky předem za inspiraci.

25.10.2016 15:55
moonika

XXX.XXX.147.107

Ja dávam striekačkou, je to hneď. Zišli by sa mu dáť súčasne asi aj nejaké elektrolyty, alebo aj dačo ako aminosol, pokiaľ nemá acidózu, obsahuje to glukozu, aminokyseliny, vit.a min. Ale ak sa prežralo kukurice tak asi sódu podávať po troške?

25.10.2016 16:05

Napadlo mě, že bych mu mohla dát granule z řepných řízků, o kterých jste psala už dřív. Žere pěkně, má chuť, má už pěkné bobky. Chudák se ztratil mamce při obcházení kukuřičného pole. Došel sám přes pole zpátky, ale druhý den už bylo zle. Podám mu ten selen stříkačkou, jak píšete.

25.10.2016 16:09
moonika

XXX.XXX.147.107

Neviem či teraz je to ideálne, tie rezky, hlavne ale nech nie sú melasované. Animo centrum krmiv u svojich rezkov uvádza že sú zásadité ale nie sú melasované. Inak si nemyslím že tie nôžky sú dôsledkom deficitu selénu.

25.10.2016 16:10
moonika

XXX.XXX.147.107

Neviem či teraz je to ideálne, tie rezky, hlavne ale nech nie sú melasované. Animo centrum krmiv u svojich rezkov uvádza že sú zásadité ale nie sú melasované. Inak si nemyslím že tie nôžky sú dôsledkom deficitu selénu.

25.10.2016 16:28

O řepných granulích nevím nic, ještě jsem je nezkusila ani u staré kozy, pro kterou je mám, takže radši pokusy u malého dělat nebudu, zůstanu u sena, listí a mrkve. Díky za rady.
Napadlo mě to, že by to mohl být selen, protože jeho nedostatek vzniká při stresu, což se stalo při bloudění a prochladnutí, a nebo při výživovém šoku, při průjmech apod. Veterinář z kliniky při fakultě mi řekl také selen. Čili uvidím. Jiný nápad nemám, co s tím.

25.10.2016 16:49
moonika

XXX.XXX.147.107

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
O řepných granulích nevím nic, ještě jsem je nezkusila ani u staré kozy, pro kterou je mám, takže radši pokusy u malého dělat nebudu, zůstanu u sena, listí a mrkve. Díky za rady.
Napadlo mě to, že by to mohl být selen, protože jeho nedostatek vzniká při stresu, což se stalo při bloudění a prochladnutí, a nebo při výživovém šoku, při průjmech apod. Veterinář z kliniky při fakultě mi řekl také selen. Čili uvidím. Jiný nápad nemám, co s tím.

Určite to stojí za pokus, držím palce:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík