Ovečka pokousaná psem nežere

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.10.2016 10:28
lucyy

XXX.XXX.128.137

V pondělí večer nám nějaký pes pokousal ovci - má prokousnutou zadní nohu, tekla jí krev a trochu kulhala, asi na třech místech měla porušenou kůži, na jednom místě trochu hlubší. Viděla jsem, jak je honí, ale tuhle jsem bohužel do tmy už nenašla a našli jsme jí poměrně daleko až v úterý dopoledne..byla taková smutná, ale vzala si kousíček chleba, šla i za mnou, pak jsem jí radši nesla, vzali jsme jí k vetovi. Ten jí to opláchnul a napíchal atb a něco proti bolesti a zánětu (Norocillin, Loxicom). Ptala jsem se na protitetanové sérum, ale to prý nemá.
Pořád je ale taková nijaká a moc nežere..včera si vzala kousek chleba a pár listů, pak už ne, trochu chodila a "pásla se" - spíš si sem tam něčeho kousla. Dneska jsem jí dávala pár listů a nic si nevzala, neviděla jsem jí přežvykovat, ale nejsem tam s ní pořád. V pořádku, ale není. Nemohly ty léky vyřadit trávení? Co bych jí měla dát? Děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.10.2016 10:45

ATB může trávení zastavit, ale pokud to dostala takhle jednorázově tak to bych se moc divil, kdyby to bylo kvůli tomu. Pokud ale moc nežere a neví se jestli vůbec přežvykuje tak bych jí určitě podpořil něčím na podporu trávení. Nějaký ruminal, prodigestan, ... je toho spousta. Klidně by si zasloužila nějakou injekci na podporu chuti k jídlu, nějaký hepagen, menbuton nebo tak něco. Teplotu má normální? Holt si holka užila pěkný stres. Tím se dokáže rozjet jakákoliv choroba. Chlebem ani ničim jinym takovym co jí naopak může trávení rozházet bych jí teď moc neládoval.

27.10.2016 10:57

Kdyby jen kousnuti, taky ji asi nejakou dobu nahanel.

27.10.2016 11:40
lucyy

XXX.XXX.128.137

Tak jsme jí měřili a teplotu nemá, objednala jsem rumin adt., vyzvedneme po 14.hod až tam bude veterinářka a dáme jí to. Je jí ale asi hůř, lehla si, pak vždycky popojde a lehne si zase, objevila se jí pěna u pusy. Zkoušela jsem poslouchat bachory, nic moc neslyším, ale nevím, jestli to poznám..
Nemůže mít třeba nějak pohmožděné břicho/vnitřní krvácení? Má z vnitřní strany nohy takovou bouli (prý modřinu), tak jestli jí nepohmoždil nějak i břicho, bylo by to možné? Nebo třeba vzteklina apod.? Dá se to naočkovat takhle dodatečně? Tetanus mi přijde, že to by bylo moc rychle..má mít inkubaci asi 14 dní..?
Jinak díky za odpovědi.

27.10.2016 11:42
lucyy

XXX.XXX.128.137

Chleba vím, že by neměla ve větším množství, dala jsem jí malou kostičku, když jsem jí našla, pak u vetky atd. takže toho dostala asi 3-4 kostičky (opravdu malé), takže z toho by to být snad nemělo..

27.10.2016 11:59
honzapm

XXX.XXX.182.25

Já dával teplý lněný odvar a do něj zamíchat med, krásně se v tom teplém rozpustí a cucáček a krmit z flašky jako mimino. Už jsem ji pak chtěl zabít - byla pořád stejná až horší. A najednou pak jeden den začala se zvedat a chodit a žrát seno.

Naši také strhnul pes, okamžitě jela k veterináři, pak se z toho dostala, ale jenom ležela a nechodila ani.

27.10.2016 12:19
Sam 90210

XXX.XXX.239.121

honzapm napsal(a):
Já dával teplý lněný odvar a do něj zamíchat med, krásně se v tom teplém rozpustí a cucáček a krmit z flašky jako mimino. Už jsem ji pak chtěl zabít - byla pořád stejná až horší. A najednou pak jeden den začala se zvedat a chodit a žrát seno.

Naši také strhnul pes, okamžitě jela k veterináři, pak se z toho dostala, ale jenom ležela a nechodila ani.

Souhlas Měli jsme stejný postup u ovce, která měla strhlou kůži na krku, dva dny byla taková mizerná pak už se to zlepšilo.Chce to teplo a klid, možná by si vzala trochu granulí.

27.10.2016 18:48

A nikoho nenapadlo, jakým stresem prošla? Zastavené trávení nemusí být nutně od podaných léků, ale prostě z toho, že byla vyčerpaná a nedostala nic na podporu hned, jak byla nalezena. Samozřejmě jen hádám, ale tipla bych si na toto.
Pokud jste v kontaktu s vetem, požádala bych o něco na podpoření těla jako takového. Přípravek na podporu žaludků je v tomto případě nutnost, to je jasný. Ale ten už měl být taky podán hned, jak se nezdála zrovna tímhle člověk nic nezkazí..
Držím palce, moc dobře to nevypadá. Taky bych jí asi podpořila ještě nějakým teplým nápojem. Odvar ze lnu je dobrý nápad.

27.10.2016 19:40

Hhippie: Tak nějak jsem to myslel. Ani né tak, že by se stresem zastavilo trávení, ale ono stačí že stresem přestane žrát a pak se trávení zastaví samo.

27.10.2016 20:19
lucyy

XXX.XXX.150.231

Tak jsme nakonec vezli ovečku k veterinářce, protože se to dost zhoršilo a bohužel to nezvládla ..měla prý celkovou sepsi z infekce a dostala v to úterý moc slabá antibiotika na to, aby to zabralo a z toho se prý zhoršilo i to trávení a žaludky, ale prý to nebyla příčina.

27.10.2016 20:34
moonika

XXX.XXX.218.148

28.10.2016 07:44
lilo

XXX.XXX.201.210

lucyy napsal(a):
Tak jsme nakonec vezli ovečku k veterinářce, protože se to dost zhoršilo a bohužel to nezvládla ..měla prý celkovou sepsi z infekce a dostala v to úterý moc slabá antibiotika na to, aby to zabralo a z toho se prý zhoršilo i to trávení a žaludky, ale prý to nebyla příčina.

No pejsek mi takle zlikvidoval brojlery jen pro zabavu, a sousedovi husy... byl to foxik z utulku jedne holky z vedlejsi vesnice... jakmile se nauci chodit tak pocitejte s tim ze dokud ho neodstrelite ho to neprejde...

27.7.2019 14:40
lucyy

XXX.XXX.152.20

Letos se nám to stalo znovu, tentokrát s jiným psem, ale dopadlo to dobře a ovečka je v pořádku, naštěstí jsme jí našli brzy a máme už i skvělou veterinářku.

Tak píšu postup, který funguje, když by se to někomu hodilo (někdy pomůže i vědět, co od veterináře chtít). Základ je dezinfekce rány a to i pokud tam má nějakou kapsu od zubů apod., všechny záhyby, použít dezinfekci (nestačí opláchnout fyziologickým roztokem apod.).

Dostala antibiotika (Noroclav), jednou při ošetření a pak jsem jí je píchala ještě 6 dní (podle veterinářky by prý stačily i čtyři, ale po předchozí zkušenosti nám dala raději na 6), jinak se prý mohou podávat do dvou měsíců věku jehněte, aniž by se muselo odstavit. A mazali jsme jí to dvakrát denně mastí Tetra Deltou.

Jinak prý bakterie ze psích zubů jsou pro přežvýkavce nebezpečné (je to horší než když se škrábnou např.o pletivo i když rána není hluboká). Proto je důležité jí najít a sehnat veterináře, aby dostala antibiotika co nejdříve.

Přidejte reakci

Přidat smajlík