Vše o chovu koz pro amatéra

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

boc

6.11.2016 18:56
boc

XXX.XXX.89.210

Dobrý den. Omlouvám se, že otravuji s takovýmto dotazem.
Kozy jsem nikdy nechovala, maximálně jsem přihlížela jednomu chovu v uvozovkách - jsem tedy naprostý amatér.

Kozy ve stáji, kam docházím spíše z lítosti jsou zanedbané. Krmí se 2x denně podle mě nedostačující dávkou sena a když mají čistou vodu, tak z toho mají Vánoce. Bohužel nemohu zakročit jinak, než že jim přidám žrádlo a donesu čistou vodu - jenže tam samozřejmě nejsem furt, takže jim moc nepomůžu. Proto si pohrávám s myšlenkou vzít 2 mladé (jedna asi roční a druhá cca. rok a půl) k nám.
Jelikož jsem naprostý amatér a nechci kozám změnou domova ublížit, tak mě napadlo dát z počátku kozy k sousedovi, který má ovce. Jenže...je to vůbec reálné?
Tady mám spoustu dotazů...
Kozy a ovce spolu?
Kozy a beran? (Kozy jsou zakrslí kříženci, beran je klasická ovce - pardon, ale nevím, co to je) Je možnost, že se zkříží?
Očkování, odčervení?
Krmení?
Kozy útěkářky...Nějaké rady v tomto ohledu?
A nakonec...jak to řešit peněžně se sousedem?

Budeme přikupovat pár metrů pozemku, tak třeba se nějaké místo navíc najde. Když by vás ještě něco důležitého napadlo, tak mi to prosím napište.
Ještě jednou se omlouvám za stupidní dotaz a děkuji všem trpělivým lidem...

boc

6.11.2016 19:06
boc

XXX.XXX.89.210

Ještě jsem zapomněla...jak případně registrovat hospodářství?

6.11.2016 19:17
lilo

XXX.XXX.201.210

Pokud vam mohu dobre poradit... ctete a vzdelavejte se... jdete treba do knihovny a vypujcte si literaturu... najdete si chov koz a ovci od matlove na netu...mrknete treba na stranky zootechnika.cz a prectete si zaklady... rozmyslete si proc kozy chcete chovat... a naprosto se oprostete od nejakych litosti nad zanedbanymi zviraty vaseho souseda... poridte si zvirata pokud mozno z dobreho chovu... aby jste z nich mela uzitek... kdyz krizence na mleko tak z mlecnych linii ne zadne zprznence zakrslych plemen... nactete si take hodne o zdravotni strance chovu atd... protoze jinak z podrazenejch chcipaku co patri do klobas budete akorat nestastna... vysnete si svuj ideal kozy a za nim jdete... rozhodne nedelejte kompromisy... kdyz uz chovat tak kvalitni zivrata.. nemusej to byt zrovna papirovky ale take by jste mela vedet jak kvalitni a zdrave zvire vypada... seno je zachovne krmivo... neni to nic pro produkci... produkci je i kuzle, i mleko i rust... hodne o tom popremyslejte... a rozhodne nedelejte ustupky proto ze nejaky clovek se o neco spatne stara...

ADAM+8

6.11.2016 19:19
ADAM+8

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
pročtěte iFaunu je toho tu už dost o začátcích chovu koz i ovcí a nebo si vypůjčte v knihovně literatury o chovu koz!

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.11.2016 19:25

Dobrý den.
Asi je toho hodně, kolik by bylo třeba zpočátku vědět, ale každý jsme nějak začínali. Mnoho z nás bez zkušeností, stejně jako Vy.
Na mnoho věcí zde jistě najdete odpovědi.
Zpočátku bych Vás ráda uklidnila, že ovce a kozy by měly být schopny spolu bez problémů spolužít a přítomnost berana by neměla kozí holky nijak ohrozit.
Na tom bych postavila to, že můžete jít za sousedem se zeptat, zdy by tyhle kozy přijal k sobě do péče.
Těžko říct, zda bude ochoten. Asi se tu skoro všichni shodneme, že přijímat do svého opečovávaného chovu zvířata z nevhodného prostředí, které jsou nejspíš začervená, mohou mít hnilobu paznehtů a jiná přenosná onemocnění, je mírně řečeno bláznovství.

Pokud byste se rozhodla začít chovat Vy sama, osobně, jistě bude třeba vyřešit a načíst spoustu věcí. Navíc teď, když máme zimu na krku, není úplně snadné připravit pro kozy vhodné podmínky..

Obecně bych nedoporučila zachraňování takovýchto zvířat.
Jsou prostě typy lidí, kteří takto budou zvířata držet v nevyhovujících podmínkách, a to, že odtamtud vezmete jedno, dvě, na věci nic nezmění..narodí se jim nové a to bude taky trpět... bohužel.

Pokud máte chuť zvířata chovat, počkejte si na jaro, mezi tím studujte, připravujte zázemí a vybírejte "dodavatele" Vašich budoucích zvířat. Ať si to chovatelství a svá zvířata můžete užívat a ne od počátku řešit, možná již nevyléčitelné změny na zdraví těchto zanedbaných zvířat, dávat tisíce za veterináře, který Vám stejně nebude schopný ve finále pomoci...
Hodně štěstí a správnou volbu přeji.

6.11.2016 19:26

Haha, Lilo... zase jste byla rychlejší...

boc

6.11.2016 19:37
boc

XXX.XXX.89.210

Dobře, děkuji moc. Na chovu kvalitních koz opravdu něco je. Nemám v plánu odchovávat další generaci, proto jsem přemýšlela o záchraně.
To víte, já jsem taková charita... . Se mnou to je těžké.

6.11.2016 19:58
profesor1

XXX.XXX.192.98

Uvědomte si že chovat zvíře = nutnost častokrát - ráno, večer, pátek svátek, liják, sníh, mráz, zajít se postarat.
Jestli jste schopná se rozhodnout v případě potřeby nebo nutnosti zvíře zabít, tak si kozeny klidně vemte a zachraňujte. Jednodužší je pro vás teď na zimu, jestli teda máte seno. Základ krmení je voda a seno. Vědu v tom nehledejte, nacpěte nějaký krmelec senem a druhý den uvidíte jestli bude stačit, nebo budete muset přidat-ubrat. Mezi tím něco nastudujete a budete chytřejší. Má to ale svá rizika. Mimo pátek-svátek-ráno-večer... ještě kozy můžou řvát, můžou být nemocné, můžou sousedům smrdět atd.
CVharita se cení, ale u zvířat s rozumem.

6.11.2016 19:59

Jj, určitě většina z nás, co něco chováme, máme prostě blízký vztah ke zvířatům, tedy máme potřebu zachraňovat a pomáhat, když vidíme něco trpět.
Ale člověk se občas musí nad některými situacemi zastavit a podívat se na to s větším nadhledem. A přiznat si kupříkladu, že tahle "charita" není řešením. Že to možná nepomůže vůbec nikomu..

6.11.2016 20:03

A vite co je v africe hladovejch decek... a na vychode...jeje, nechcete si jich par vzit domu? :).

6.11.2016 20:04

Ty se ale po vykrmení nedaj sníst...

6.11.2016 20:05

Ale jo akorat skoncis s maskou na ksichte a za mrizema :) Ale mohly by treba pak chodit krast..a tak, jako doma :).

7.11.2016 07:41
lilo

XXX.XXX.201.210

Mastnacku za.siras vlakno... hippie sic jsem byla rychlejsi a schodly jsme se do puntiku ale ty jsi to moc pekne napsala... charita jeste nikomu nepomohla... profesor ma pravdu... clovek musi byt schopen se o zvire postarat i v pripade nemoci a nutnosti vyseku...a u koz v akutnich pripadech musi jednat rychle... kdyz jste tu nakousli afriku... tak je spousta hladovych decek protoze tam existuje humanitarni pomoc jakou poskytuje Amnesty a OSN- Unicef a to je pomoc rovnajici se genocide... ono aplikovat zapadni styl zivota do prvobytne pospolne spolecnosti je proste nesmysl... ono je jednodussi vzdy natahnout ruku naplnit pupik z potravinove pomoci nez neco v tech podminkach ulovit, vypestovat... pomoc by mela byt treba v dobe neurody poskytnout schopne osivo v tech podminkach vyrust a to je maximum... protoze prirozeny vyber zkatka funguje i v africe... ono co si budem povidat aglomerace mest jsou proste ztracena... je tam takovej trvalej blackout.. hlad je tam vetsi... verim tomu ze kmeny ktere ziji bez naruseni jinou kulturou jsou vicemene sobestacne a zdrave.

7.11.2016 08:04

Taky si muzu obcas zas... ne? Je to zbytecny vlakno, ze se nekomu na to chce jeste reagovat.

7.11.2016 08:05

Jj, souhlas, Lilo. Ale to je taky na jinou diskusi jinde...
Každopádně když jsi to nakousla, tak jsem se ptala kamarádky Američanky, co jezdí na misie do Afriky, proč je tam taková bída i ve vesničkách, když je např. v Etiopii, kterou nám prezentovala, nádherně celoročně zeleno a je to velmi úrodná země.... ani po několika letech, co tam žila, to nedokázala vysvětlit...
Tam se prostě těmi zásahy ze západu úplně vytratila rovnováha a přirozenost a jde to čím dál tím víc do háje.
Každopádně souhlas, že bychom tam zasahovat neměli. Ale pár států - osidlovatelů - má černé svědomí, tak si ho snaží kompenzovat "pseudopomocí" takto holt..to neovlivníme. Jen škoda peněz, které mohly být použity "doma", než je vyhazovat někde, kde stejně nikomu nepomáhají.

7.11.2016 08:05

Mastňáčku: je fakt, že kdybych byla amatér a hledala tu počáteční informace, toto vlákno by mi moc nepomohlo...

7.11.2016 09:32

No problemo, ja bejt totalnim amaterem, tak hledam jinde nez na ifaune. Pak az konkretni detaily ale ptat se na uplnej popis co a jak kde a kdy? To je u me lenost.

7.11.2016 10:03
lilo

XXX.XXX.201.210

boc napsal(a):
Dobře, děkuji moc. Na chovu kvalitních koz opravdu něco je. Nemám v plánu odchovávat další generaci, proto jsem přemýšlela o záchraně.
To víte, já jsem taková charita... . Se mnou to je těžké.

Ja jsem typ cloveka ktery musi videt uzitek... musi citit ze to prinasi nejake plody... a je jedno jeslti v podobe dobreho mleka, masa... chov darmozroutu bez uzitku nebo nejake pridane hodnoty povazuju za cistou hloupost... protoze to prinasi starosti... pocinaje peci ktera je dennodenni a kdyz nesezenete pomoc tak se neurvete a problemem se muze stat jen jedna noc mimo... navic i darmozrout zije svuj zivot treba 10 15 let... nemluve o potrebach nejen tech zivotne dulezitych ale i jeho charakteristickych vlastnostech coz treba u tech koz je to ze vam ozerou vsechno na co dosahnou, ze travu rozhodne neposekaj ze zadny plot pro kozu neni dost odolny ze za plotem je trava vzdy zelenejsi...a to plati o to vic cim mensi maji zivotni prostor... pak take to ze maji nejake zvukove projevy a kdyz si je hodne naucite vam samotne to poleze na nervy protoze proste budou rvat hned co zpozoruji ze cvakly dvere... ze krasne vami rucne ususene seno z 80 procent vycanej pochcijou a pobobkuji... kolikrat mam i pocit ze to delaji az s mechanickou presnosti kdy jim dam cistou vodu ze ji pouziji jako splachovaci zachod... pak si rikam je lepe zit bez starosti nebo se starostmi ?...jsou krasni zivocichove ale jejich chov je v ukrytem smyslu slova zivot a smrt v zajeti... tak se stavim ke vsemu, delat nejake hobby? tak radejc okopavat zeleninu, chodit na houby, na vylety hrat golf, nez se obklopovat necim co doprovazim k pomalemu konci bez uzitku... ale rozhodnuti vychazi z podstaty cloveka a tam je potreba klast si otazky... nikdo vam tu neporadi nikdo vam je nezodpovi jen vy sama... protoze rozhodnuti je na vas... tak nad temi osobnimi motivy hluboce popremyslejte... take popremyslejte nad tim co chcete od sveho partnera protoze predpokladam ze nezijete sama... co to prinese do vaseho vztahu...protoze v partnerstvi musi byt soulad.. pokud tam neni... bude to prvni clovek ktery vas smete az se neco pos.ere... je to o tom delat si co clovek chce ale nevynucovat si spoluucast po tom kdo se pro to svobodne nerozhodl... a u zvirat to neni jen o kochani se pohledem... je to o vytvoreni zazemi, postaveni chlivku, udelani ohrad zabezpeceni krmiv a to je pro jednu zenskou mozna trochu moc... jasne kdyz je clovek sam... nemusi se na nic ohlizet... a co je v jeho silach si podela nebo zaplati... kdyz ale sam neni zasahuje to do prostoru toho druhyho... a tam je potreba aby tu uchylku sdileli oba

7.11.2016 10:34

Kozy a ovce spolu?
jo, muzou, mozna budou kozy pak trkat ovce ale jeslti to jsou zakrsli krizenci, tak to nebude tak horky.

Kozy a beran? (Kozy jsou zakrslí kříženci, beran je klasická ovce - pardon, ale nevím, co to je) Je možnost, že se zkříží?
Velice mala spis zadna

Očkování, odčervení?
odcervit, detaily si dohledate snadno na ifaune

Krmení?
to uz znate, jestli si seno sama nesusite tak bacha pri nakupu balikovanyho. Maly hranaty jsou v pohode u velkych kulatu je to loterie

Kozy útěkářky...Nějaké rady v tomto ohledu?
Poradna ohrada

A nakonec...jak to řešit peněžně se sousedem?
Minimalni cena za kilo sena, mrknete se na trzni ceny za co kdo letos prodava vynasobte si cenu za kilo cca 4ma a mate naklady na seno. Vodu se ho poptejte jestli bere z radu nebo ze studny a kolik chce, sam vam rekne kolik plati za vodu. Dvema zakrslym potrvoram musi 10l na den bohate stacit.

Budeme přikupovat pár metrů pozemku, tak třeba se nějaké místo navíc najde.
Co je par metru? Nejake misto je i rozbahnenej bazenek 3x3m.

7.11.2016 12:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

jak se nám to vámi zatracované téma hezky rozjelo od psychologickomanželské poradny přes ekonomiku, až k metodice chovu. Vidíte že když se chce tak to jde

Ještě si dovolím trošku srazit hranku Lile s těmi darmožrouty. Je lepší začínat s něčím podřadným-méněcenným(nemyslím něco nemocného) a učit se. Ono pak ty chyby a neúspěchy tak ekonomicky nebolí.

7.11.2016 12:46

Jenze to podradny se muze taky pekne "vysipat" na pastvinu...a az si poridi neco lepsiho, tak uz se to bude krmit tasemnickama a slezovkama a ja nevim cim jeste.

7.11.2016 12:54

Ale zase na druhou stranu, co jsme se dozvedeli ve vlakne o blinkani tak clovek nema zadnou jistotu ani u zvirat chovanych ruznyma mvdr apod :) takze jdete do toho, kudla to jisti.

8.11.2016 13:59

profesor1 napsal(a):
jak se nám to vámi zatracované téma hezky rozjelo od psychologickomanželské poradny přes ekonomiku, až k metodice chovu. Vidíte že když se chce tak to jde

Ještě si dovolím trošku srazit hranku Lile s těmi darmožrouty. Je lepší začínat s něčím podřadným-méněcenným(nemyslím něco nemocného) a učit se. Ono pak ty chyby a neúspěchy tak ekonomicky nebolí.

A to naopak já si nadávám, že jsem s čistym chovem nezačal už na začátku, protože jeden rok chovat kříženky, pak se zaměřit na texelky a pak se teprv po 5 letech zaměřit na čistý chov s POP je prostě naprd, když si říkám kde jsem už teď mohl být kdybych na začátku "neztrácel čas" s kříženkama.

8.11.2016 14:38
profesor1

XXX.XXX.192.98

No jasně že to nejde říct u každého, protože každý se k tomu staví každý jinak, každý očekává od zvířat něco jiného a každý má zázemí jiné.

Já měl třeba včera v průvodu opět levný lampión se svíčkou a zase mě shořel. Příští rok už konečně snad koupím dražší, značkový na baterii.

8.11.2016 14:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

profesor1 napsal(a):
No jasně že to nejde říct u každého, protože každý se k tomu staví každý jinak, každý očekává od zvířat něco jiného a každý má zázemí jiné.

Já měl třeba včera v průvodu opět levný lampión se svíčkou a zase mě shořel. Příští rok už konečně snad koupím dražší, značkový na baterii.

To se jako ještě někde chodí ke hrobu neznámého vojína a jsou proslovy na oslavu VŘSR? A potom se místo průvodu hledají padáčky z rachejtlí? Takový padáček to byla trofej. Kdo ji ukořistil, tak hned byl stupeň výš. Jo, to byly časy... hlavně jsme ještě prd věděli o životě.

8.11.2016 18:24

přezdívka napsal(a):
To se jako ještě někde chodí ke hrobu neznámého vojína a jsou proslovy na oslavu VŘSR? A potom se místo průvodu hledají padáčky z rachejtlí? Takový padáček to byla trofej. Kdo ji ukořistil, tak hned byl stupeň výš. Jo, to byly časy... hlavně jsme ještě prd věděli o životě.

Mno, třeba my jsme včera měli k příležitosti Svatého Martina oslavu v lesní mateřské školce a součástí večera byl i tradiční lampionový průvod... takže asi netřeba v tom hned hledat nějakou militarštinu...
Profesore - my letos měli lampiony vyrobené z malých zavařovaček...prvně nic neshořelo (jen mále já jakožto Martin na hnědém koni...chytla mi louč ).

8.11.2016 19:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Soudružky, neúčast v lampionovém prúvodu přeci znamená nedoporučení dítěte na střední školu. Pořád kolem slyším že zlatí komunisti, tak pro jistotu....

A na Martina bude svatomartinská husa s nějakým archivním vínem. Svatomartinské víno nechám odborníkům.

8.11.2016 19:57
pajca

XXX.XXX.73.177

Vy máte prófo jako katolík dokončené pouze základní vzdělání ?

8.11.2016 22:51
profesor1

XXX.XXX.192.98

Zajimavě položená otázka.

Já do průvodu chodil a ve sváteční den se maso může.
A jak jste na tom vy? Myslím s tou husou?

9.11.2016 08:31
kosta

XXX.XXX.111.250

My už jsme jednu husu měli v neděli.Nemohli jsme to vydržet, tak jsme jednu upekli.Byla dobrá.

9.11.2016 08:38
přezdívka

XXX.XXX.105.195

kosta napsal(a):
My už jsme jednu husu měli v neděli.Nemohli jsme to vydržet, tak jsme jednu upekli.Byla dobrá.

U nás nebude husa, ale kachna pižmovka. Je to taková poloviční husa.

9.11.2016 10:08
lilo

XXX.XXX.201.210

kosta napsal(a):

Ja mam zase pred vanoci chute na bramborovej salat... za celej rok si na nej nevspomenu ale jak zacne to predvanocni ladeni tak mam pocit ze to nevydrzim... husu chystame...

Přidejte reakci

Přidat smajlík