Zdravím, mám 2 roční kozy kamerunské. Na jaro plánuji vyzkoušet kůzlata, proto jsem 12.10 pořídil teď již 5 a půl měsíčního kozlíka. Do týdne se začaly kozy prskat. On se pokouší na ně skákat, avšak né vždy se mu to podaří.
Párkrát jsem je viděl, že mu drží, ale je skoro půl roční kozel schopný oplodnit kozu ? Můžu počítat s tím, že jsou už březí ? A kdy kozy mívají poslední říji v roce ?
Říji hlídám každý den.
Když je koza už oplozená, přestane den ze dne říjit ?
Děkuji za odpovědi.
Pooloo

XXX.XXX.238.140
Ano je, kozu Vám dokáže připustit i tříměsíční a myslím, že jsem už někde četl, že někdo měl prokazatelně připuštěno i od 2,5 měsíčního. Pokud nechováte plmenná zvířata a kozlíky nechcete dávat dál do jiných chovů, nechte je kastrovat a můžete je mít doma do porážky jak dlouho budete chtít. Jinak vždy s nekastovaným kozlíkem riskujete průser. Dnes není kastrace problém ani v malochovech. Pořídíte si strangulační kleště a gumičky a když Vám to někdo zkušený vysvětlí (nasazení kastrační, strangulační" gumičky má svá jistá pravidla) budete to už jednou pro vždy umět a kastrovat si bez potřeby jiných.
Kozlíci se odstavují dle toho, jaký s nima máte záměr. Jateční se prostě vezmou a ve dvou měsících porazí, plemenné do chovu je lepší u matek ponechat dýl, min.alespoň tři měsíce.
Říje koz trvá dva až tři dny, pokud dojde v průběhu říje k oplození, říje dle Vašich slov, den ze dne" neustává a její cyklus normálně dojde do konce. Kozel sám pozná kdy už není třeba připouštět a koza většinou přestane být svolná s pářením a nedrží. Pouze pokud koza zabřezne, se cca. po 21dnech další říje neopakuje, prostě se koza znovu neprská. Když si toto ohlídáte, s největší pravděpodobností je koza březí ale vynechání říje po třech týdnech od připuštění není možné brát jako 100%ní záruku březosti. Ale většinou to tak je.