Koza nechce pustit mléko

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.11.2016 11:17
Vod.Nik

XXX.XXX.168.84

Zdravím kolegy. Prosím, nemáte nějaký fígl, jak kozu přesvědčit, aby pustila mléko pro oddojení? Ve vemínku toho je dost, ale jak odstříknu, najednou ani kapka, vše si stáhne nahoru. Ani kůzle ji nevypije, vždycky tam dost zůstává, tak bych ji chtěla trochu oddojovat, jen ona prostě nechce. Loni dojila pěkně, je to jinak moc hodná koza, z dojení ve stresu není.
Děkuji a přeji hezký víkend

12.11.2016 12:59
ančovička1

XXX.XXX.220.126

Nemá vaše kozička zánět ve vemínku? nezdá se mi, že koza vámi zvyklá dojit, nepustí mléko! zkontrolujte mléko, jestli nemá sedlinu, může se objevit i náznak krve, zkontrolujte teplotu a barvu vemínka, jestli ho nemá horké a červené a vydojujte dosucha i po pití kůzlete! pokud zjistíte nějaké změny, v lehčím případě kupte černou mast Ichtoxyl nebo od veterináře Aphlegmina a dvakrát denně po dojení namazat...jinak volat veterináře!

12.11.2016 13:24
Vod.Nik

XXX.XXX.168.84

Děkuji za radu, ale koza vůbec žádné problémy nemá. Po porodu jsem ji vydojovala v pohodě, struky měla nalité a občas jsem cítila trošku hrudku, po masáži a vydojení se to ztratilo. Vemeno je teplé normálně, kůzlata sají a prospívají, jen ji prostě do sucha nevydojím. Loni mi to do odstavu taky jedna koza dělala, asi si to šetří. Chtěla bych tu laktaci trochu podpořit a vydojovat, ale ona je jiného názoru. Opravdu přijdu, struk z půlky nalitý, odstříknu a ona mléko natáhne zpátky. Vím, jak ta koza vypadala po vydojení. Teď má mlíko ve vemeni, ale nepustí do struků. U mých pokusů je klidná, nekope, masírovat se nechá, žere v pořádku, jen prostě nic neteče, ani když masíruju. Jsem na 90% přesvědčená, že jí vůbec nic není, jen prostě dát nechce. Tchyně chovávala kozy a také tohle u koz znala. Tak kdyby měl někdo nějaký fígl, budu vděčná.

12.11.2016 14:32
roklanka

XXX.XXX.46.108

Jsou takové kozy, osobně se mi to nestalo, ale znám to od kamarádů chovatelů. Kozy to přešlo až po odstavu kůzlat. Můžete zkusit vemeno nahřát a vzít si na pomoc kůzle, aby měla pocit, že pije kůzle.

12.11.2016 16:40
sanyhobby

XXX.XXX.6.219

Mne sa stáva, že kozy držia mlieko, hlavne tie čo sa začnú dojiť strojovo a pred tým sa dojili len ručne. Pomáha udierať do vemena. Tak ako keď kozľa alebo teľa búcha do vemena matky aby sa spustilo mlieko. Treba si to odskúšať. Na niektorú kozu stačí buchnúť jemnejšie, na inú zaberie až silnejší štuchanec.

12.11.2016 17:42
Vod.Nik

XXX.XXX.168.84

Děkuji, to už mě tchyně taky stihla naučit a nic :) Další pokus dopadl stejně. A pak si přijde kůzle a chlemtá, až se zalyká. Asi budu muset čekat na ten odstav a jen kontrolovat vemeno.

12.11.2016 20:27
pajca

XXX.XXX.73.177

Jestli to tak jde časově udělat, tak kůzle oddělte, pouštějte ho 3 x denně pít
a při pití kůzlete, když mu mléko spustí druhý struk dojte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.11.2016 22:23

Zkusil bych to přírodní cestou, stimulací vemenene, hlazením, nahříváním, pomoc kůzletem a pokud nic nepomůže, tak bych jí prostě píchnul oxytocin a pustí to i kdyby nechtěla :

13.11.2016 09:23
lilo

XXX.XXX.201.210

Pohladit... a vydrzet... mam take takovou jednu dojku... ktera kdyby mohla tak mliko vtahne az do mozku... ktera i kuzlata samovolne jeste pred odstavem odstavuje a ma tuhy struky... je potreba ji proste privazat bud ji zkuste dat krmivo a nebo naopak krmivo az po podojeni... proste nejakou motivaci kterou si s tim spoji... ale spis pohlazeni... a jakoby pomackani tech struku... vsechno jemne... nekdy to pozduchnuti muze vyvolat jakoby opacny efekt... ale take zducham... ale ne uplnne na zacatku... take koza nemusi byt spokojena s vasim tempem dojeni, pripadne tlakem ktery na to vyvyjite... nekdy mam pocit ze cim jsem k tej svoji tvrdsi tim ma i tvrdci struky..

13.11.2016 11:59

Máme takové tři kozy.Pokud mají kůzlata mléko nepustí nebo jen málo.Pokud mají mlezivo nechají se dodojit, jak nasadí mléko je konec.Vemeno mají nalité, ale mléko nepustí.Už to ani neřeším, jen kontrojuji, jestli není vemeno horké nebo červené, ale nikdy jim nic nebylo.Většinou pustí mléko až když je kůzlatům okolo dvou měsíců.

16.11.2016 14:33
kelišová

XXX.XXX.155.253

Vod.Nik napsal(a):
Děkuji, to už mě tchyně taky stihla naučit a nic :) Další pokus dopadl stejně. A pak si přijde kůzle a chlemtá, až se zalyká. Asi budu muset čekat na ten odstav a jen kontrolovat vemeno.

Koza není hloupá a má jen strach aby kůzlata nebyla hladná, proto pro ně mléko zadržuje.

16.11.2016 15:13
profesor1

XXX.XXX.192.98

Koza hloupá není, ale člověk je chytřejší, a proto by měl najít tu správnou - účinnou stimulaci. Mě se u všeho osvědčilo mluvení se zvířaty, prostě si s kozou pokecat před a při dojení. Nemyslím ten pokec, který nastane, když mě některá vytočí

16.11.2016 16:36
kosta

XXX.XXX.111.250

Co nastane když si koza v mléku umyje nohy?

16.11.2016 18:25
lilo

XXX.XXX.201.210

Do peti sekund nic po peti sekundach ho muzete nalit praseti...

16.11.2016 18:45
kosta

XXX.XXX.111.250

Prase nemáme tak když se to někdy stane tak se poměje wc.

16.11.2016 20:12
lilo

XXX.XXX.201.210

Dobre tak do neho zamychat pecivo a srot pro slepicky.. ty budou mit radost.

14.2.2017 12:49
Vod.Nik

XXX.XXX.168.84

profesor1 napsal(a):
Koza hloupá není, ale člověk je chytřejší, a proto by měl najít tu správnou - účinnou stimulaci. Mě se u všeho osvědčilo mluvení se zvířaty, prostě si s kozou pokecat před a při dojení. Nemyslím ten pokec, který nastane, když mě některá vytočí

Tak poslušně hlásím... uplynuly 3 měsíce, kůzlátkům brzo budou 4 měsíce a jsme na tom stejně jako na začátku už jsem si zvykla. Ráno přijdu, vemeno na prasknutí, vytáhnu z kozy cca 1.7l, zbytek si nechá (asi třetinu) a všichni jsme spokojení. Jen čísla do KU mi moc nenaskakují, ale čert to vem. Kůzlátka pod matkou rostou krásně a to za to stojí

14.2.2017 13:04

Kůzlátka jsou pěkná. Už by za tu dobu taky kozy mohla rozumět česky a vědět, co se po ní chce, i když je to anglonubijka, žejo?

14.2.2017 13:39
profesor1

XXX.XXX.192.98

No kůzlata přímo výstavní!
Já mám taky jednu potvoru, která se za začátku hůř dojí a asi ji to i bolí. Jak oddojím třetinu, vemeno povolí, koza se už pak ani nehne, a dojí se nádherně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík