Kozí mléko - první kroky s mlékem :)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

AnnyZ

14.11.2016 19:30
AnnyZ

XXX.XXX.92.43

Dobrý den, pořídili jsme si kozičky, ale momentálně máme mléčka málo. Nicméně nechceme ani kapku zmařit. Prošla jsem mnoho diskuzí, postupů je hodně, některé se rozcházejí :(. Ráda bych se přeptala na prvotní kroky co s mlékem - co se týče teplot. Už vím, že budu pasterizovat šetrně, tedy 72st. Cel. na pár sekund. Také vím, že nemohu míchat studené s čerstvým ještě teplým mlékem.
Tak tedy - mléčko nadojím - mám jej rovnou teplé pasterizovat? Někdo psal, že nejprve zchladit (tzn. jej nadojené dám do lednice) a poté pasterizuji.

A ještě k pasterizaci - mám po bodu pasterizace mléko prudce zchladit - tj. stačí dát hrnec do lednice, anebo mám hrnec odstavit bokem a až mléko zchladne dát jej do lednice? Anebo jinak?
Mléčko zatím budeme jen pít, než ho bude více na nějaké ty sýrové dobrůtky.

Děkuji Vám všem zkušeným za rady.

14.11.2016 20:37
moonika

XXX.XXX.172.212

Dobrý deň k tej druhej polke len toľko že treba chladiť prudko, je to dôležité, ja chladím ponorením hrnca do nádoby so studenou vodou. Hrnec s horúcim určite do lednice nedávajte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.11.2016 11:18

A proč chcete pasterovat? Pijete mléko vlastních koz a víte o nich vše. Zdá se mi škoda nevyužít možnost mít nepasterované, tudíž stravitelnější a zdraví prospěšnější mléko.

15.11.2016 11:35

Pokud mají jednu dvě kozy, takže určitě nedělají laboratorní vyšetření mléka. Tudíž o nich to nejdůležitější nevědí - co kozy přenášejí do mléka.
Samozřejmě je to každého věc, jak (ne)upravované mléko pije, ale rozhodně bych netvrdila, že to, že se o kozy starám já, znamená, že je mléko zdravější než mléko od souseda, o jehož kozách vím kulové...

15.11.2016 11:43

Píšu to jen kvůli tomu, ať nemateme začátečníky

15.11.2016 11:54
roklanka

XXX.XXX.46.97

Šetrná pasterace je na 60st s výdrží 30min. Nešetrná je na 72 st. Pak mléko co nejrychleji zchladit, nejlépe postavit hrnec do studené vody a přidat led, nebo měnit vodu. Pasterovat může hned po nadojení.

15.11.2016 12:22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud mají jednu dvě kozy, takže určitě nedělají laboratorní vyšetření mléka. Tudíž o nich to nejdůležitější nevědí - co kozy přenášejí do mléka.
Samozřejmě je to každého věc, jak (ne)upravované mléko pije, ale rozhodně bych netvrdila, že to, že se o kozy starám já, znamená, že je mléko zdravější než mléko od souseda, o jehož kozách vím kulové...

Máte pravdu i nemáte, ale je to tak obsáhlá otázka k diskusi, že už radši mlčím .

AnnyZ

15.11.2016 19:44
AnnyZ

XXX.XXX.92.43

Velmi děkuji za názory. Kdybych pila mléko jen sama, nepasterizovala bych, ale protože jej pijí hlavně mé malé děti, jejich zdraví riskovat nechci, jak se říká, čert nikdy nespí. I když vím, že kozy jsou na čisté slámě, vím, co žerou, kam chodí, vím jakou hygienu dodržuji při dojení a dalším zpracování mléka, jsou věci, které nemohu ovlivnit, např. encefalitidu, která pravda nebyla prokázána v přímé souvislosti s napadením mléka či jiné bakteriální infekce. Myslím, že i když zpasterizuji šetrně, pořád je to lepší mléčko než mrtvolná voda z Kauflandu :).

15.11.2016 20:17
lilo

XXX.XXX.201.210

Anny... cetla jste nekdy kolik procent klistat je opravdu tou encefalitidou nakazeno? nemluve o tom ze prukaznost prenosu pres mleko nasledne travicim traktem a imunitou cloveka... no zkratka mam pocit ze by jste musela byt v lokaci maximalniho vyskytu aby ta loterie padla na vas a to treba v nejakem promile pravdepodobnosti... navic... otazka zni zda si vubec vsimnete projevu nemoci... jelikoz se udava ze se muze vyskytnout treba v podobe bolesti hlavy kterou clovek ani nemusi povazovat za projev encefalitidy... take mate nejak fungujici imunitu... strach je neuveritelnej pomocnik... a komu pomaha... no ale je to vase vec jak si mleko pozivate... jen upozornuju ze zivocisne bilkoviny meni sve vlastnosti uz pri teplote 50st. a mohou se stat mnohem hure stravitelne nez v surove forme pak je otazka zda mleko radeji nevyradit uplne...

15.11.2016 20:48
pajca

XXX.XXX.73.177

No jo, ale co potom dát kojencům, když matka nemá mléko ? Sunar, Nutrimix,
náhražky mateřského mléka sušené za vysokých teplot, vyšších, než pasterace,
Dokáže to dítě strávit ? Dát ? nebo raději vůbec nedat ?

15.11.2016 20:52

lilo napsal(a):
Anny... cetla jste nekdy kolik procent klistat je opravdu tou encefalitidou nakazeno? nemluve o tom ze prukaznost prenosu pres mleko nasledne travicim traktem a imunitou cloveka... no zkratka mam pocit ze by jste musela byt v lokaci maximalniho vyskytu aby ta loterie padla na vas a to treba v nejakem promile pravdepodobnosti... navic... otazka zni zda si vubec vsimnete projevu nemoci... jelikoz se udava ze se muze vyskytnout treba v podobe bolesti hlavy kterou clovek ani nemusi povazovat za projev encefalitidy... take mate nejak fungujici imunitu... strach je neuveritelnej pomocnik... a komu pomaha... no ale je to vase vec jak si mleko pozivate... jen upozornuju ze zivocisne bilkoviny meni sve vlastnosti uz pri teplote 50st. a mohou se stat mnohem hure stravitelne nez v surove forme pak je otazka zda mleko radeji nevyradit uplne...

A maso taky jíte syrové?

15.11.2016 21:20
pajca

XXX.XXX.73.177

pajca napsal(a):
No jo, ale co potom dát kojencům, když matka nemá mléko ? Sunar, Nutrimix,
náhražky mateřského mléka sušené za vysokých teplot, vyšších, než pasterace,
Dokáže to dítě strávit ? Dát ? nebo raději vůbec nedat ?

Oprava : chtěla jsem napsat nutrilon.

15.11.2016 22:42
honzapm

XXX.XXX.182.25

pajca napsal(a):
Oprava : chtěla jsem napsat nutrilon.

No mě to bylo hnedle podezřelé.

16.11.2016 08:46
profesor1

XXX.XXX.192.98

A maso taky jíte syrové?

Mám pocit že tohle je špatné přirovnání. Navíc se maso syrové jíst určitě dá. Jenže by jsme ho nemohli "sežrat" tolik, nemáme čas ho pak třeba dva dny v klidu trávit a jsme rozmlsaní, tak že by jsme si ho nemohli tak ochucovat Ono čím uleženější, tím stravitelnější a nazelenalé maso by asi taky dal málokdo. Taky mléko - čím starší (kyslé), tím stravitelnější.
Já osobně si myslím, že pasterizovat mléko je barbarství. Bohužel v dnešní době nutnost. Od svojich zvířat nepasterizuji. Vajíčko od svojich slepic taky klidně vypiju syrové, ale od cizích slepic, případně kupované bych si nedal ani na měkko.

16.11.2016 10:24
roklanka

XXX.XXX.46.97

Souhlasím s Profesorem. Ale každej člověk je švihlej svým zaměstnáním, takže sama piju nepasterované mléko, majonézu dělám ze syrových vajec (celých), dělám si sušené maso, tataráka miluju a vejce si nesu do kuchyně na platu :-D. To bych si v kuchyni pro strávníky nikdy netroufla. Mléko na sýry pro cizí pasteruju, pokud prodám mléko, doporučuju pasterovat.

16.11.2016 11:22

roklanka napsal(a):
Souhlasím s Profesorem. Ale každej člověk je švihlej svým zaměstnáním, takže sama piju nepasterované mléko, majonézu dělám ze syrových vajec (celých), dělám si sušené maso, tataráka miluju a vejce si nesu do kuchyně na platu :-D. To bych si v kuchyni pro strávníky nikdy netroufla. Mléko na sýry pro cizí pasteruju, pokud prodám mléko, doporučuju pasterovat.

Já skoro ve všem to samé, ale při prodeji mléka říkám, že podle mě je to škoda, ale že se musí lidi sami rozhodnout. Nakonec je to tak, že ke mně chodí lidi právě kvůli tomu, že si můžou koupit nepasterované. V první řadě je zkouškou pro to mléko moje rodina a když lidi vidí, že přežíváme ve zdraví, většinou vyzkouší nepasterované a u toho zůstanou. Obvykle si pochvalují, že jim pomohlo v různých problémech.

16.11.2016 11:41
moonika

XXX.XXX.196.235

Chovám od 2010 ale prvý x až minulú zimu som dostala odvahu piť surové :D inak pijem pasterizované, Na zimu už nie je zelené, tak je malá pravdepodobnosť encef. z mlieka, aj keď stopercentné nie je nič, lebo sa mi stalo že v priebehu zimy mala koza niekolko kliestov naraz na vemene, a vysvetlujem si to tak že to bolo jedine zo sena.
ono síce percento nakazených encefalitídou mliekom je minimálne oproti nakazeným priamo od kliešťa ale keby sme to mali selektovať len na percento nakazených u ľudí pijúcich surové mlieko pasených zvierat tak by to asi bolo iné. Vraj veľké percento nakazených enfcefalitídou je skoro bez príznakov, (takže si myslím že mnohí tým prešli a ani nevedia a majú už doživotnú imunitu), iba u malého percenta sa pridružia vážne problémy. Ale riskovať to nechcem a keď tak len u seba ale nie na ostatných, ale aj u seba by som nerada riskovala lebo manžel by sa mi v prípade pobytu v nemocnici nevedel veľmi dobre postarať o kozy aj keď by sa snažil. Dúfam že sa tá vakcína pre kozy čoskoro dostane do "predaja" a nebudeme sa musím toho báť. Ale deťom by som tak či tak dávala len pasterizované. Aj keď sa zničia nejaké laktobacily a pod. stále to je hodnotná potravina, už len keď si porovnáte čím kŕmia vysokoprodukčné kravy a čím kozy kŕmime my čo chováme tak klasicky, to je obrovský rozdiel ktorý má vplyv na kvalitu mlieka.

16.11.2016 13:16

No vždyť jsem psala, že je to složitá otázka . Dokonce bych řekla, že je to otázka víry .

16.11.2016 14:38
lilo

XXX.XXX.201.210

No jim i maso susene, tataraka si take dam... takze asi ano jim syrove maso a ryby... a zeleninu take... ale take zaroven koukam na to aby to co mohu vytezit nepadlo v nivec... nemeju a nestrikam neockuju a hlavne nemam strach... a vsem ostatnim oporucuju to same... protoze vetsina nemoci je v hlave... mam imunitu a maximalne me to prozene... o encefalititde si myslim ze uz jsem ji prodelalal protoze jsem mela tolik klistat a pochazim z ohniska s vysokym vyskytem i boreliozy kterou ma z me rodiny 4 lidi... a tu jsem take nikdy nemela nebo mozna mela ale nehlasi se a nevim o tom...... souhlasim s profesorem, roklankou... neni nad to dat si pekne mleko s poradnou nepasterovanou smetanou bez skraloupu... a supice necht se sletnou.

16.11.2016 14:54
roklanka

XXX.XXX.46.97

Mončo, ty mě překvapuješ , ty a neošetřené mléko. Malý krůček pro běžného chovatele, ale velký krok pro hypochondra

16.11.2016 15:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak že máme tady skokanku rocku

Moniko, vůbec tomu nerozumím, ale myslím si že očkování koz to moc nevyřeší. Pokud teda klíště kozu infikuje, tak koza neonemocní, ale do mléka se to dostat může, nebo ne? = Jen taková laická úvaha.

16.11.2016 15:43
moonika

XXX.XXX.157.193

roklanka napsal(a):
Mončo, ty mě překvapuješ , ty a neošetřené mléko. Malý krůček pro běžného chovatele, ale velký krok pro hypochondra

To si vystihla

16.11.2016 15:44

Myslím, že to není tak úplně probádané (ale třeba je ). Z toho, co jsem kde vyčetla, usuzuju, že koza, která chytne infikované klíště, vytvoří protilátky, které také přecházejí do mléka. Koza má tak silnou schopnost se všemu bránit, že často i zakousnutá klíšťata na svém těle zahubí, bez ohledu na to, jestli jsou nebo nejsou infikovaná. Kůzlata to tak většinou ještě nemají, takže se tahle odolnost vytváří. Co jsem napsala, neznamená, že koza nikdy nepřenese nemoc do mléka, jen že ta pravděpodobnost je malá.

16.11.2016 15:44
moonika

XXX.XXX.157.193

profesor1 napsal(a):
Tak že máme tady skokanku rocku

Moniko, vůbec tomu nerozumím, ale myslím si že očkování koz to moc nevyřeší. Pokud teda klíště kozu infikuje, tak koza neonemocní, ale do mléka se to dostat může, nebo ne? = Jen taková laická úvaha.

No...kto vie... to mám zas nad čím premýšľať... a gúgliť...
Neviete niekto kto na Seči hovoril o tom že sa pracuje na vakcíne? ten by o tom mohol vedieť viAc... Profesor, to by potom tú vakcínu ani nevyrábali lebo kozy so zvládnutím KE nemajú problém, tak snáď tam ide práve o zamedzenie prenosu... ale tiež ma to zaujíma.

16.11.2016 18:33
lilo

XXX.XXX.201.210

Nejlepsi by bylo vynalezt vakcinu na blbost... pak uz by nebyla potreba zadna jina... vsichni by byli moudri, vedeli by ze vecny zivot nespociva ve fyzickem zivote ale v zivote duchovnim a ve skutcich ktere ho provazeji... nenechali by si nabulikovat ze vakcinace je svetospasna... a prokoukli by ze za vsim jsou mocenske tlaky za vsim co se tvari jako bohumila humanisticka myslenka... pocinaje vymycenim neceho na ukor druheho... jeste ze ta nase planeta je moudra a neustale hleda rovnovahu... a vyvazuje to lidske destruktivni snazeni...

16.11.2016 19:02

To je pěkné jméno: Bohumila Humanistická...

16.11.2016 19:42
moonika

XXX.XXX.157.193

lilo napsal(a):
Nejlepsi by bylo vynalezt vakcinu na blbost... pak uz by nebyla potreba zadna jina... vsichni by byli moudri, vedeli by ze vecny zivot nespociva ve fyzickem zivote ale v zivote duchovnim a ve skutcich ktere ho provazeji... nenechali by si nabulikovat ze vakcinace je svetospasna... a prokoukli by ze za vsim jsou mocenske tlaky za vsim co se tvari jako bohumila humanisticka myslenka... pocinaje vymycenim neceho na ukor druheho... jeste ze ta nase planeta je moudra a neustale hleda rovnovahu... a vyvazuje to lidske destruktivni snazeni...

Vakcíny sú kapitola sama o sebe.. to by bolo na dlho... ja sa týmto veciam vyhýbam, okrem vakcinácie králikov, kde to proste je skoro nutnosť a okrem vakcinácie tetanu u kôz.
A keby bolo vakcína na encef. pre kozy tak by som ju tiež brala, slobodné pitie mlieka keď sú na zelenom...a absencia strachu z toho že nejaký môj neposlušný:) odberateľ mlieka si dá surové a nebodaj chytí KE...to by bolo odbremenenie...:)
(Vakcína na blbost by asi tiež nebola svetospásna:D lebo mnohí aj síce vedia čo je podstatné, aj to, že nie je len tento hmotný fyzický svet ale aj tak žijú akoby nevedeli čo je podstatné a čo má fakt zmysel).

16.11.2016 20:10
lilo

XXX.XXX.201.210

Jj ale tim uz se vzdalujem od puvodniho dotazu... napadalo by me tisice souvislosti... ale koho to zajima...

annyz

16.11.2016 20:28
annyz

XXX.XXX.92.43

lilo napsal(a):
Jj ale tim uz se vzdalujem od puvodniho dotazu... napadalo by me tisice souvislosti... ale koho to zajima...

Ano, přesně tak... neptala jsem se zda pasterizovat či ne, ale jak... pasterizovat budu dokud uznam za vhodne, zejmena proto, ze mam tyto kozy chvíli a jejich zdravotním stylem života si musim byt jistá az casem ktery stravi v mem hospodářství... pořídila jsem je na mléko, kvůli dětem... těm, kteri mi odpověděli alespoň z části na otazku, děkuji.

16.11.2016 20:59
moonika

XXX.XXX.157.193

Pasterizujem zväčša z chladničky vytiahnuté mlieka za 1-2dni nazbierané. Ale tiež som pasterizovala aj čerstvé teplé alebo aj ten mix čerstvého teplého so studeným z chladničky a všetko ok.

S.

17.11.2016 16:28
S.

XXX.XXX.212.188

A proč chcete pasterovat? Pijete mléko vlastních koz a víte o nich vše. Zdá se mi škoda nevyužít možnost mít nepasterované, tudíž stravitelnější a zdraví prospěšnější mléko.

Zdravím,
zadavatelce již bylo odpovězeno, tak snad se nebude zlobit, když ještě přidám trochu k otázce nepasterovaného mléka. Jako problém syrového mléka u pasených koz je dnes borelióza (ač tato nemoc není brána jako extra závažná, tak neléčená končí poškozením kloubů a mozku) a rozšíření nakažených klíšťat se stále zvětšuje (navíc když je mléko od více koz, tak je daleko větší "plocha, která chytá klíšťata a je vystavena infekci).
Dalším problémem v syrovém mléce je toxoplasma (asi 90 % koz v čr prodělalo toxoplasmu) a v zátěžových situacích se znovu v mléce objevují infekční stádia (např. po porodech, stresové situace).
No a také bych zmínila zlatého stafylokoka. Je přenosný na člověka a jsou již mutace odolné na antibiotika. Ve vemenech se nemusí vůbec projevit ani sublkinickou mastitidou. Šíří se v intervalech, tudíž často nejde zjistit ani při bakteriologickém vyšetření mléka. Při léčbě odolává také díky biofilmům, které zabrání kontaktu s antibiotiky.

Takže za mě, jako farmáře, který si nemůže dovolit marodit a takovýma potvorama, bych nikdy nepila syrové mlíčko od svých čisťoučných a opečovávaných koz no a trochu mě zvedá mandle, když prodejci mléka neuvedou při prodeji např. tyto informace a ještě bagatelizují ceduli, kterou mají povinně na lednici o potřebě pasterace mléka a klidně zákazníkum řeknou, že oni pijou syrové, že se mají rozhodnout sami. No a kdo nehledá ve veterinárních časopisech, tak se toto boužel nedozví... je to podle mě hazard s cizím zdravím

17.11.2016 17:20
moonika

XXX.XXX.174.185

S. napsal(a):
Zdravím,
zadavatelce již bylo odpovězeno, tak snad se nebude zlobit, když ještě přidám trochu k otázce nepasterovaného mléka. Jako problém syrového mléka u pasených koz je dnes borelióza (ač tato nemoc není brána jako extra závažná, tak neléčená končí poškozením kloubů a mozku) a rozšíření nakažených klíšťat se stále zvětšuje (navíc když je mléko od více koz, tak je daleko větší "plocha, která chytá klíšťata a je vystavena infekci).
Dalším problémem v syrovém mléce je toxoplasma (asi 90 % koz v čr prodělalo toxoplasmu) a v zátěžových situacích se znovu v mléce objevují infekční stádia (např. po porodech, stresové situace).
No a také bych zmínila zlatého stafylokoka. Je přenosný na člověka a jsou již mutace odolné na antibiotika. Ve vemenech se nemusí vůbec projevit ani sublkinickou mastitidou. Šíří se v intervalech, tudíž často nejde zjistit ani při bakteriologickém vyšetření mléka. Při léčbě odolává také díky biofilmům, které zabrání kontaktu s antibiotiky.

Takže za mě, jako farmáře, který si nemůže dovolit marodit a takovýma potvorama, bych nikdy nepila syrové mlíčko od svých čisťoučných a opečovávaných koz no a trochu mě zvedá mandle, když prodejci mléka neuvedou při prodeji např. tyto informace a ještě bagatelizují ceduli, kterou mají povinně na lednici o potřebě pasterace mléka a klidně zákazníkum řeknou, že oni pijou syrové, že se mají rozhodnout sami. No a kdo nehledá ve veterinárních časopisech, tak se toto boužel nedozví... je to podle mě hazard s cizím zdravím

Ste si istá tým prenosom boreliózy? Napr. na stránke Centra kontroly a prevencie chorob (USA) sa uvádza že prenos mliekom nebol dokázaný a tvrdí to aj veľa iných zdrojov. Ja neviem čomu veriť. Ďakujem.

Vedra

17.11.2016 17:52
Vedra

XXX.XXX.13.143

Toxoplasmózu má pravděpobně vetšina populace. Vzhledem k tomu že je většinou bezpříznaková tak přesná čísla neexistují. Odhady skáčou mezi 30 a 80%.

17.11.2016 18:20
lilo

XXX.XXX.201.210

No jasne clanky jsou to zajimave... ale vite jake obrovske riziko podstupujete kdyz navstivite trebas zakladni skolu, nakupni stredisko pripadne nemocnici ci vaseho praktickeho lekare ? rozhodne mnohonasobne vyssi nez ze se nakazite nejakou zminenou pres mleko z vasi kozy...

17.11.2016 19:12
profesor1

XXX.XXX.192.98

O prázdninách byla dcera a její dvě kamarádky na táboře někde 200km od nás u Šumperku, kde byly většinou děti z okolních měst. Druhý den se celý tábor z vody z místní studny pos*al. Hádejte které tři holky se nepos*aly? Doma a celkově v naší vesnici má 90% domů vlasní studnu, tak že přirozená imunita. Sevším si tělo neporadí a s čím si poradit může tak nech se snaží.
Tak že za mne, jako farmáře, který si nemůže dovolit marodit, to nedovolím ani svému tělu. Stačí mu jen důvěřovat, sem tam zavelet a hlavně ho nerozmazlovat
A když máme dneska ten den svobody, tak odmítám, aby mou svobodu omezoval strach z kdejaké breberky nejen v mléku

17.11.2016 19:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Už jsem tu někde jeden podobný odkaz z výroby ovčí parenice vkládal a taky tam říkali že mléko nepasterizují.

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10013622-slovenske-kravske-syry-jak-se-delaji-vyhlasene-zazrivske-nite#nejnovejsi.

17.11.2016 20:49
pajca

XXX.XXX.73.177

Při výrobě pařených sýrů dochází k pasterizaci již samotného sýra. Nebo ne?
Teplota vody při paření 70 - 80 stupňů.

17.11.2016 22:31
ChoKoz

XXX.XXX.224.243

Představa, že někdo prodává nepasterizované kozí mléko a ani nevakcinuje, ve mně vyvolává zděšení.

17.11.2016 22:35

ChoKoz napsal(a):
Představa, že někdo prodává nepasterizované kozí mléko a ani nevakcinuje, ve mně vyvolává zděšení.

A tak prodávat může.

že to někdo vypije... pití nepasterizovaného mléka mám ve stejném chlívečku jako domácí porody a odpůrce vakcinace dětí.

18.11.2016 07:53
lilo

XXX.XXX.201.210

A tak prodávat může.

že to někdo vypije... pití nepasterizovaného mléka mám ve stejném chlívečku jako domácí porody a odpůrce vakcinace dětí.

No neni se cemu divit... musite se nejak zivit bodlinko... kapri si rybnik nevypusti... legislativci se za nos nechyti... jdu si dat sklenici studeneho nepasterovaneho mleka...

18.11.2016 09:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nechci nikoho urazit, urazí se jen potrefená husa, ale já nemám pro doktory všeho druhu chlíveček, ale chlév. Kdyby do toho alespoň nezatahovali Hippokrata a neprznili jeho text přísahy.

18.11.2016 09:19
moonika

XXX.XXX.174.185

ChoKoz napsal(a):

A proti čomu nevakcinuje? zatiaľ sa kozy predsa nedajú vakcinovať ani proti kl.encefalitíde ani proti borelióze. A pri ofiko predaji z "dvora" sa práve predáva surové mlieko s tým že musí byť viditeľná cedula s varovaním v súvislosti s konzumáciou surového a odporúčaním pasterizácie.

18.11.2016 09:41
friska

XXX.XXX.104.1

Omlouvám se za odbočení, ale k té borelioze, nakazila jsem se v době kdy jsme mléko ještě kupovali v obchodech a klíště jsem nechytla min.2 roky. Doktorka mi řekla, že borelií vás dneska nakazí už i infikovaní komáři. Ne že bych doktorům všechno věřila, ale je to i logické. Takže nebojím se komárů, tak se ani nepasterovaného mléka bát nebudu. Nejradši mám čerstvě nadojené a ještě teplé. Mňam.

18.11.2016 11:26
lilo

XXX.XXX.201.210

Neverim ve schodu nazoru... vzdy budou dva tabory... a rozumny clovek to tak prijme... verim tomu ze lidi kteri neockuji k tomu maji duvod... stejne tak jako ti kteri si vysni porod doma... nechapu pak proc legislativci neprijmou i tuto moznost... proc treba neni status mobilni porodnice..proc je perzekuovan porod doma... proc se zenska ktera v poslednim mesici prirozene hormonalne hnizdi a pripravuje se k porodu... se musi harcovat treba 30km do spitalu do ciziho prostredi...v momente kdy sve dite ohrozuje mozna vice nez kdyz by porod zapocal doma a k ni prijela bezpecne lekarska pomoc...

18.11.2016 11:29

lilo napsal(a):
Neverim ve schodu nazoru... vzdy budou dva tabory... a rozumny clovek to tak prijme... verim tomu ze lidi kteri neockuji k tomu maji duvod... stejne tak jako ti kteri si vysni porod doma... nechapu pak proc legislativci neprijmou i tuto moznost... proc treba neni status mobilni porodnice..proc je perzekuovan porod doma... proc se zenska ktera v poslednim mesici prirozene hormonalne hnizdi a pripravuje se k porodu... se musi harcovat treba 30km do spitalu do ciziho prostredi...v momente kdy sve dite ohrozuje mozna vice nez kdyz by porod zapocal doma a k ni prijela bezpecne lekarska pomoc...

Protože jde o peníze, o moc, o ovládání lidí, o politiku.

18.11.2016 11:32

lilo napsal(a):

No to možná proto, že na kuchyňským stole se nedá udělat císař...

ale tak každýho boj. jen mě pak vadí že když to dopadne blbě (děcko umře, někdo se nakazí encefalitidou nebo cokoliv) tak pak v televizi kvičí, že nevěděl a že mu to nikdo neřekl.

18.11.2016 11:43
lilo

XXX.XXX.201.210

Zajimala by me ekonomicka rozvaha toho co je levnejsi... zda prirozeny porod doma... kdy je na neho zena mentalne pripravena, nebo porod za asistence celeho salu... a pak jake jsou naklady ktere uplatnuji nemocnice za takovy porod od zdravotni pojistovny...

18.11.2016 14:18
profesor1

XXX.XXX.192.98

Babička odrodila 11 dětí doma. U jednoho si nejsem jistý jestli umřelo po porodu nebo později, myslím že rodiče většiny z nás se narodili doma.
Určitě porod doma je levnější, ale je to jako když se někdo doma stará o postiženou - nemohoucí osobu. Domácí péče o tyto osoby je taky pro stát levnější, přesto podpora je možná ani ne poloviční.
Legislativu taky nechápu - chceš rodit doma, podepiš že jsi si vědom rizik a je to. Jenže stát má strach, že by se vylidnily porodnice, což podle mne nehrozí, protože většina dnešní rodící generace jsou rozmazlená, choulostivá tintítka, která od mládí nosí kabelky z poloviny naplněná nějakými léky a s kdejakým bolístkem běží k lékaři, případně do lékárny.
A Bodlinko, nedramatizujte to, protože já to pak musím zlehčovat. Když jde císař udělat ve chlévě, proč by nešel udělat na kuchyňském stole?

18.11.2016 15:19
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja mam pocit ze se k nicemu nedoberem... ale hezky jste ty kabelky popsal... a navic ze svych deti delaji pacienty.. z hypoalergeni sterility.... ze svych zvirat, i ze svych domacich mazlicku... to rostu.. smrt je tabu... kult krasy vecneho zdravi... na ukor zasahu do sveho tela... nebo loupani tablet... a nejhorsi je ze se to stava normou... uz davno se clovek nemusi stydet mnohe je normou...

18.11.2016 15:43
ChoKoz

XXX.XXX.224.243

Se nedivím, že nám věčně klepou na vrata různé kontroly, potom co si tady na veřejné diskuzi přečtou o propagaci prodeje nepasterizovaného kozího mléka.
Když se tady vracíme k porodům před 100 lety, tak je třeba napsat i jaká byla tehdy ůmrtnost rodiček, tak novorozenců a né psát co se nám hodí.
A jestli si tady někdo myslí, že získá vetší imunitu konzumací nepasterizovaného mléka, tak se velmi plete.

18.11.2016 16:11
profesor1

XXX.XXX.192.98

Proč jsem asi psal o babičce? I když to vlastně nebylo před sto lety ale před 88 lety Na to že v rodinách bylo těch porodů minimálně jednou tolik než teď, tak ta úmrtnost zas tak velká nebyla.
Myslím si že každý oficprodejce pasterizuje, tak nesvádějte aktivitu úředníků na nějaké diskuse.
Nikomu nennutím aby pil nepasterizované mléko, jen tvrdím že to jde, tak jako spousta dalších pro někoho "dnes už nemožných" věcí. A mě zase naskakuje husí kůže, když čtu jak chce spousta lidí hned zvířata očkovat proti všemu možnému. Dobrou chuť a jen houšť.
Stačí si vzpomenout na kampaň aby jsme se všichni nechali očkovat proti prasečí, nebo ptačí chřipce(už nevím). Pak se zjistilo, že to bylo jen proto, že se nakoupila kvanta vakcíny a potřebovalo se to minout. Riziko, neriziko hlavně když se to nacpe do lidí.

18.11.2016 16:55
moonika

XXX.XXX.220.117

ChoKoz napsal(a):
Se nedivím, že nám věčně klepou na vrata různé kontroly, potom co si tady na veřejné diskuzi přečtou o propagaci prodeje nepasterizovaného kozího mléka.
Když se tady vracíme k porodům před 100 lety, tak je třeba napsat i jaká byla tehdy ůmrtnost rodiček, tak novorozenců a né psát co se nám hodí.
A jestli si tady někdo myslí, že získá vetší imunitu konzumací nepasterizovaného mléka, tak se velmi plete.

Naštudujte si to tak u vás ako aj u nás platí "Syrové mléko nesmí být uváděno do oběhu k přímé lidské spotřebě s výjimkou jeho prodeje v hospodářství přímo konečnému spotřebiteli, a to v malých množstvích (dále jen "přímý prodej syrového mléka").
• (2) Předmětem přímého prodeje syrového mléka může být pouze syrové mléko, které
• a) pochází od zdravého zvířete z hospodářství úředně prostého tuberkulózy a úředně prostého nebo prostého
brucelózy, jež nevykazuje žádné příznaky nakažlivého onemocnění přenosného mlékem na člověka, atď

alebo"(5) Přímý prodej syrového mléka musí být prováděn v místnosti oddělené od stájí, vybavené chladicím zařízením, ve které je na viditelném místě upozornění "Syrové mléko, před použitím převařit"" a pod...

To nie je nič zakázané, predávať surové mlieko, pokiaľ má človek vybavené všetko čo treba s KVS(RVPS), takže naozaj nechápem váš komentár:).

18.11.2016 17:10
roklanka

XXX.XXX.46.42

Přesně, jak píše profesor, každá matka by měla mít tu šanci rodit, jak si přeje. Poučená co vše se může stát a vzít na sebe to riziko. Rodila jsem třikrát a vždy to byl děs, ale už je to dávno, velký rozdíl mezi tehdejším kravínem a porodnicí nebyl velký, dokonce ani ve sterilním prostředí.
U syna doktor típl cigaretu, žádný rukavice a byla to přední pražská porodnice.
Přes to, že jsem rodila bez problémů, ani jedno ze svých dětí jsem neviděla 24 hodin po porodu, takový pocit osamocení jsem nikdy necítila a to nejsem žádnej cíťa.
Má babička rodila doma s porodní bábou a její vzpomínky byly hezké a já jí pokaždé, ležíc v porodnici, záviděla.
Nevím, jestli bych dnes měla odvahu rodit doma, to už nezjistím, ale všem budoucím matkám bych přála, aby se mohly samy svobodně rozhodnout.

18.11.2016 17:37
kosta

XXX.XXX.111.250

Obrátíme list.Jaké mléko pijete, když kozy v tuhla dobu už nedojí?

18.11.2016 18:09
roklanka

XXX.XXX.46.42

Z mrazáku a až dojde, tak žádné.

18.11.2016 19:00
kosta

XXX.XXX.111.250

Tak jsme na tom stejně.Potom nepiji ani kávu.Protože já kávu jenom s mlékem od kozy.

18.11.2016 19:14
moonika

XXX.XXX.220.117

Ja si buď nejakú kozu jeden rok nepripustím takže dojím aj v zime alebo niektorú pripustím dosť neskoro, takže mlieko mám našťastie stále:) ale keby som nemala kúpim si (ak by bolo) niekde domáce kravské pre zmenu.

18.11.2016 23:05
pajca

XXX.XXX.73.177

profesor1 napsal(a):
Babička odrodila 11 dětí doma. U jednoho si nejsem jistý jestli umřelo po porodu nebo později, myslím že rodiče většiny z nás se narodili doma.
Určitě porod doma je levnější, ale je to jako když se někdo doma stará o postiženou - nemohoucí osobu. Domácí péče o tyto osoby je taky pro stát levnější, přesto podpora je možná ani ne poloviční.
Legislativu taky nechápu - chceš rodit doma, podepiš že jsi si vědom rizik a je to. Jenže stát má strach, že by se vylidnily porodnice, což podle mne nehrozí, protože většina dnešní rodící generace jsou rozmazlená, choulostivá tintítka, která od mládí nosí kabelky z poloviny naplněná nějakými léky a s kdejakým bolístkem běží k lékaři, případně do lékárny.
A Bodlinko, nedramatizujte to, protože já to pak musím zlehčovat. Když jde císař udělat ve chlévě, proč by nešel udělat na kuchyňském stole?

Profesore, kolik porodů odbyla Vaše žena doma ? Přesvědčoval jste jí, ať rodí
doma, že je to levnější a že když případně dítě zemře, tak se zas tak dvakrát nic
nestane, že si uděláte jiné, případně když zemře při porodu ona, tak je každý
nahraditelný..
Znám rodinu kde paní rodila doma. ( mimichodem vystudovaná porodní asistentka).
Porod byl problematický, dítě je mentálně postižené.
Znám pána, (mimichodem přítele zmińované rodiny) Také se mi pochlubil, že jeho
žena před několika dny porodila doma. ( čtvrté dítě.) Na moje námitky, jakému
riziku vystavuje svoji ženu, odpověděl : No veď su veterinář. Pěkné, svoji ženu,
povýšil na úroveň maximálně krávy.
Jestli chce rodit někdo doma, dobře. Ale v tom případě ať oba rodiče podepíší,
že jsou si vědomi rizik s tím spojených, že přebírají zodpovědnost za život
rodícího se dítěte, pokud ženu k porodu doma nutí manžel, přítel, že na sebe
bere odpovědnost za život její i dítěte a dále, že v případě problematického
porodu a následného možného mentálního postižení dítěte nebudou požadovat
na státu žádné podpory.

Když si prófo pěkně přihnete a chytí Vás policie, tak i když nic nezpůsobíte, přišijí
Vám paragraf veřejného ohrožení. Následně odměnu. Jen pro to, že jste mohl
způsobit škodu na majetku či na zdraví.
Proč by takovou trestní odpovědnost za život rodícího se dítěte neměli nést i rodiče.

A na kuchyňském stole zkoušejte s ženou co chcete, když s tím bude souhlasit, ale
císaře raději ne.

19.11.2016 20:02

kosta napsal(a):
Obrátíme list.Jaké mléko pijete, když kozy v tuhla dobu už nedojí?

Taky nepiju žádné, když není kozí, počkám si. Jen na udržení kefíru občas koupím krabici kravského. V zimě kefír nepiju, ochlazuje mě, takže to mléko je jen aby kefírky vydržely.

19.11.2016 20:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pro oblíbenou Pajcu :
Co mě to tu zase podsouváte? V tomhle bych nikdy nikoho do ničeho nenutil, protože si dobře uvědomuji riziko. Dokonce mám pocit, že ani žádný chlap v tomhle ženu nenutí, aby rodila doma, ale je to vždy, a když né vždy, tak většinou je to přání ženy samotné.
Já jen tvrdím, že to doma jde. Taky jsem jasně napsal, že kdo to tak chce, tak nech podepíše že si je vědom možného rizika a nech si rodí doma.
Taky bych vám tu mohl psát kolik se narodilo díky odfláknutému porodu, poporodní péči a pod. i v porodnici postižených dětí, a kolik dětí i rodiček zemřelo.. Taky je známo, že hodně žen si domů z porodnice a nejen z porodnice přiveze zdravotní - infekční problémy. V nemocnicích už jsou častokrát rozšířené infekce, bakterie nebo co já vím co za rezistentní brdel, na které nezabírají desinfekční prostředky a ohrožují zdraví pacientů.
Byl jsem v porodnici u dvou porodů svojich dětí, prostřední jsem nestihl, protože to šlo rychle a já měl doma nastarost ročního prcka. U prvního měla žena problém s kojením, protože po porodu se jí dítě vrátilo asi až za dvě hodiny, nevíme proč. Další prcek jsem nebyl, tak nevím, a to poslední jsem si šel ihned po narození umít a následně ihned položil manželce k prsu, aby mohlo co nejdřív pít. Taky pak s kojením manželka neměla žádný problém.
Tak že vážená Pajco, opakuji a stojím si za tím, že doma rodit jde a jde i udělat císař v kuchyni na stole. A pokud by nebylo zbytí, tak bych se do toho klidně pustil, protože mám za sebou víc než dost porodů i u těch krav. Dokonce kde u krav nemoh veterinář, tak volal mě. Ne že bych byl větší odborník, ale vím jak na to a oproti vetovi jsem měl delší a hubenější ruce.
Taky se musím zastat toho vámi zmiňonaného veterinááára, protože to jen opět VY, jste mu podsunula to, že povýšil svoji ženu na úroveň krávy. Kroťte raději tu svoji bujnou fantazí í í.
A když už jste vzpomněla ten chlast a řízení vozidla, což ve srovnání s chtěním rodit doma, pletete hrušky s jabkama, tak je prokázané, že alkohol do určitého množství, které je u každého jiné, v prvé řadě ZBYSTŘUJE smysly, a až se tato mez překročí, tak teprve potom je otupuje. Protože ale tady není zájem učit lidi zodpovědnosti, tak se raději striktně zavede nulová tolerance a díky pitom.ců.m si nemúžu dát po obědě s klidem pivo, a dokonce ani když pak jedu na kole.

19.11.2016 22:25
pajca

XXX.XXX.73.177

Pro oblíbeného profesora :
Nasrovnávala jsem chlast a řízení vozidla s chtěním rodit doma. Psala jsem
o trestní odpovědnosti za chování, při kterém může dojít zbytečně ke zmaření
života, nebo k celoživotnímu poškození zdraví. V životě, při způsobení újmy na
zdraví následuje trestní postih podle žávažnosti. Proč by tuto odpovědnost
při rozhodování jak rodit, neměli nést i rodiče. Takovou odbornou péči, jako
v nemocnici v případě jakéhokoliv problému se rodičce doma nemůže dostat.
Porod doma je zbytečný hazard se životem rodičky a dítěte, které možnost
výběru nemá.
Svůj názor na zmíněného veterináře si měnit nebudu, na něm trvám. Své ženy
si váží velmi málo.
Svoji fantazii krotit nehodlám, fantazije je dobrá. Právě si Vás představuju,
jak jste vypadal, když jste na mě reagoval. Hned mi bylo veseleji.
Vážený profesore, netušila jsem, že jste takový odborník na císařské řezy,
že by jste neváhal udělat císaře i manželce na kuchyňském stole. Asi řeznickým
nožem že? Nechtěla bych být vaší ženou. Té Vaší jste se už svěřil? aby
věděla co má doma za poklad ?
Proč Vaší ženě při prvním porodu vrátily dítě za dvě hodiny nevím. Možná
kvůli dítěti, (nějaký problém), možná proto, že byla Vaše žena hodně porodem
vyčerpaná a nebyla schopná se postarat. To, že měla jako prvorodička problém
s kojením bych dvouhodinovému odloučení určitě nepřisuzovala. V dřívějších
dobách děti s matkama na pokoji vůbec nebyly. Sestry je přivážely na kojení.
Jinak byli děti na jiném pokoji. Souhlasím ale, že kontakt matky s dítětem má
pozitivní vliv.
Jestli znáte statistiku, kolik se narodilo postižených, kolik zemřelo dětí, rodiček,
kvůli odfláknuté péči, sem s ní.
Dnes, když k něčemu takovému dojde, rodiče žalují doktora, nemocnici, hledá
se viník, ženou je před soud, požadují vysoké odškodné. A jsem zase na
začátku problému. Kdo bude pohnaný k odpovědnosti za špatný domácí
porod. Rodiče, že tu variantu přes veškerá rizika zvolili, nebo přizvaná
asistentka ?

19.11.2016 23:00
profesor1

XXX.XXX.192.98

Zkrátím to, protože nemá cenu s váma diskutovat.
Zapomínáte, že porod je zcela přirozená věc.
Dál už jste jen zase směšná(tak že opět špatná fantazie).

19.11.2016 23:19
pajca

XXX.XXX.73.177

Nesklamal jste moji představu o Vás.

20.11.2016 08:40
moonika

XXX.XXX.203.254

Ajajáj kam sa to zas táto téma dostala...

20.11.2016 09:22
ChoKoz

XXX.XXX.224.243

To mně opravdu baví, když muž poučuje ženy, jak je porod jednoduchá věc.
Navíc, když u toho nenálepkuje a neuráží...

20.11.2016 11:00
roklanka

XXX.XXX.46.42

Jak říká klasik " Z ničeho se nemá dělat věda, natož ze života". Porod je naprosto přirozená věc, dnes je to ovšem věda. Rodila jsem třikrát, v dobách dávno minulých, takže vím o čem mluvím. Chápu snahu budoucích matek o svobodnou volbu i s riziky, která domácí porod přináší.

20.11.2016 12:05
L.M.

XXX.XXX.89.200

Můžu se zeptat, v čem zamražujete mléko? Pokud vím, pet lahev v mrazu uvolňuje nějaké škodlivé látky...

20.11.2016 12:52
kosta

XXX.XXX.111.250

Zmrazuji v krabičkách určených na zmrazování.

20.11.2016 14:07
roklanka

XXX.XXX.46.42

Do kávy v tvořítkách na led, pak vyklepnu do pytíku.

20.11.2016 14:41
kosta

XXX.XXX.111.250

V tvořítkách na led budeme zmrazovat mlezivo, pokud zůstane.Manžel má chronickou rýmu a je
také astmatik. Loni jsme to zkusili a pomáhalo, ale moc jsme ho neměli.Zjistila jsem pozdé, že je
to na to dobré.Uvidíme po kůzlatech.Snad něco ukořistím.

20.11.2016 15:23

L.M. napsal(a):
Můžu se zeptat, v čem zamražujete mléko? Pokud vím, pet lahev v mrazu uvolňuje nějaké škodlivé látky...

Do tetrapacku dám mikrotenový sáček a do něho naliju mléko. Sáček pak vyndám a tetrapack použiju znova. Dobře se to skladuje, nezabere to místo.

21.11.2016 11:35
L.M.

XXX.XXX.89.200

Všem moc děkuji za info, skvělé nápady s tetrapackem a kostky mléka do kávy

21.11.2016 12:48
roklanka

XXX.XXX.46.42

Nepatřím k lidem co šíří paniku, dnes jsem narazila na tento zajímavý článek. http://www.priznakytransformace.cz/index.php/zdrava-strava/832-mudr-jan-miklanek-nepijte-to-kafe-s-mlekem.

21.11.2016 13:01

Zajímavé, ale na druhou stranu si občas někdo pochvaluje, že když si dá do kafe mléko ode mě, konečně může pít kafe bez bolestí žaludku, což ho těší, protože kafe má rád. Možná všeho s mírou. Jinak si to vysvětit neumím. A možná je to tím, že je to mléko nepasterované smajlík (ale tohle téma už tu řešíme jinde).

21.11.2016 16:19
kosta

XXX.XXX.111.250

Právě jsem vypila kávu s mlékem a k tomu chleba se sádlem. Zdravé stravě zdar!

21.11.2016 18:50
barush1

XXX.XXX.201.242

roklanka napsal(a):
Jak říká klasik " Z ničeho se nemá dělat věda, natož ze života". Porod je naprosto přirozená věc, dnes je to ovšem věda. Rodila jsem třikrát, v dobách dávno minulých, takže vím o čem mluvím. Chápu snahu budoucích matek o svobodnou volbu i s riziky, která domácí porod přináší.

Jak to čtu, nedá se mi to sem nevetřít ¨V každé knížce o chovu zvířat je psáno že při porodu se má vyčkávat, zasahovat jen v případě problémů...
Toto asi "lidští" lékaři zapoměli. Já sice rodila v porodnici, ale při každém z porodů jsem se musela dohadovat co všechno nechci a při kontrakcích se koukat na uražené obličeje. A to jsem díkybohu rodila s vlastní PA bez lékařů a ambulantně, po porodu jsme odkráčeli dom... velmi nepříjemné, kdyby mělo být nějaké počtvrté (jakože už nebude) tak jedině doma. Dnes téměř všechny porody vyvolávají, urychlují, zasahují do nich. Proto je tolik sekcí.
Za bezproblémový porod dostanou od pojišťovny 24, - kč, ovšem jakýkoliv zásah už se pohybujeme v jiných částkách...
Stejně jako očkování dětí, kromě tetanu je nejsem ochotná nechat očkovat, dnešní vakcíny jsou plné adjuvans navíc očkovací kalendář je totálně přehnaný...Tak se to ve mě trošku bije, děti neočkuju, tak si to hodně rozmýšlím i u zvířat ale tam zase věřím naší vete...
Omlouvám se za mimotéma, ale fakt mi to nedalo

Najbrt

12.8.2019 08:36
Najbrt

XXX.XXX.255.195

Takové stanovisko, že bez pasterizace se mi nic nemůže stát je stejně zhovadilé,
jako víra, že já přece nemůžu dostat rakovinu !
Sluší pouze náboženským fundamentalistům, každý ateista používající zdravý selský rozum, s ním nemůže souhlasit, A za takový takynázor se neděkuje, ale nazývá se pravým jménem - hloupost !

Katerinke

8.5.2021 21:34
Katerinke

XXX.XXX.5.140

Dobrý večer,
dotaz co se týče výroby kozích čerstvých sýrů?
Mám doma spazterizované kozí mléko 3 dny staré ve skleněné uzavřené láhvi. A pak mám doma ještě kozí mléko čerstvě dnes nadojené.
V pondělí bych chtěla udělat čerstvý sýr. Můžu smíchat to čerstvé nepas.s pasterizovaným a znovu jakoby spazterizovat a pak prudce schladit a zaočkovat atd..? Nebo to nepasterované musím nejprve bokem spazterizovat a pak je můžu smíchat?
Doufám, že jsem to popsala alespoň trochu srozumitelně a nebude Vas tento dotaz otravovat.
Děkuji Katka

9.5.2021 00:31
roklanka

XXX.XXX.44.36

Pokud míchám dva nádoje,každý pasteruju zvlášť. Jestli dobře počítám tak první mléko bude 5 dní staré,to už může vystoupit kozí prk. Příště by bylo lepší mléko zmrazit,pak je jedno jak je staré.

Přidejte reakci

Přidat smajlík