ZajdaRen

XXX.XXX.197.221
Dobrý den, nějaký predátor nám napadl kozu, vyrval jí velký kus tkáně na zadní noze nahoře,
pokousal i ocas. Veterinář jí píchá ATB, ránu jsme zastříkali hliníkovým sprejem. Koza žere, většinu času leží. Je jí vidět obnažený kloub. Jak se taková rána zacelí? Má nějakou šanci?
Pohled na ni mi rve srdce.
Děkuji, R. Zajíčková.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ZajdaRen
napsal(a):
Dobrý den, nějaký predátor nám napadl kozu, vyrval jí velký kus tkáně na zadní noze nahoře,
pokousal i ocas. Veterinář jí píchá ATB, ránu jsme zastříkali hliníkovým sprejem. Koza žere, většinu času leží. Je jí vidět obnažený kloub. Jak se taková rána zacelí? Má nějakou šanci?
Děkuji, R. Zajíčková.
Aniž bych to viděla těžko říct, ale obecně se zahojí takové díry, že byste nevěřila, hlavně když jsou na těle nebo nahoře na končetinách, kde je v okolí nějaká volná kůže. blbě se hojí rány dole na nohách, pokud třeba kůže chybí kolem dokola celé končetiny.
máte napíchané protilátky proti tetanu, nebo nejlépe, je ta koza naočkovaná?
ZajdaRen

XXX.XXX.197.221
Naočkovaná je, děkuji za naději. Je to mazlík celé rodiny. Tak snad bude líp.

ZajdaRen
napsal(a):
Naočkovaná je, děkuji za naději. Je to mazlík celé rodiny. Tak snad bude líp.
No tak jestli máte naočkováno, zvíře má atb a žere, tak se zahojí. podle popisu je pokousaná na zádi? nebo kde přesně?
jestli je rána plošná a není šitá, tak bych jí stříbrem nestříkala, ale omývala bych betadinou a podle možností bych to zkusila zavázat, rány se hojí lépe když nevysychají.
ZajdaRen

XXX.XXX.197.221
Rána je na horní části levé nohy, okolo kloubu až k ocasu a je hodně hluboká. Betadina je i na omývání? Máme jen mast. Dnes, když jsme kozičku postavili, tak ještě trochu zakrvácela, a to
už je 4. den. Zítra vyfotím. A děkuju za rady, ohledně koz nikdo moc nic neví.

ZajdaRen
napsal(a):
Rána je na horní části levé nohy, okolo kloubu až k ocasu a je hodně hluboká. Betadina je i na omývání? Máme jen mast. Dnes, když jsme kozičku postavili, tak ještě trochu zakrvácela, a to
už je 4. den. Zítra vyfotím. A děkuju za rady, ohledně koz nikdo moc nic neví.
No, mastí to neomyjete, ale betadina se prodává i jako koncentrát, který se ředí vodou. A může i do hlubokých ran.
ZajdaRen
napsal(a):
Děkuji, R. Zajíčková.
Nevím jak rána vypadá, ale podle toho co popisujete, mi přijde hliníkový sprej málo.
Ze zkušeností mohu potvrdit, jak už někdo psal, že se zahojí až neuvěřitelné rány. Ale taky kolikrát se stalo, že zvíře žere je v pohodě a najednou během několika hodin odejde. Na dálku se špatně radí, sice je to už 5. den po, ale ještě bych zkusila jiného veta třeba jen na telefonickou konzultaci, hluboké rány u koz se léčí stejně jako u psa, nebo lidí. Naředěná betadina nebo roztok hypermanganu, jsou na oplach dobré, ale oboje ránu vysuší. Prodávají se gely které se dají na ránu po oplachu, ránu zvlhčí a napomáhají hojení, jsou dost drahé. Každopádně počítejte s tím že to bude nadlouho. V tomto počasí dejte pozor aby rána neomrzla. Případně zvažte i analgetika pro kozu. Opravdu bych zkusila alespoň telefonickou konzultaci, třeba na nějaké klinice specializující se na kozy, měli by vám tam poradit, čím ránu dál ošetřovat. Pokud dostává ATB, neusněte na vavřínech, nemusí zabrat na všechny bakterie, kontrolujte kdyby se objevovala sepse.
držím vám palce.
ZajdaRen

XXX.XXX.197.221
Děkuji za rady, dnes je kozička veselejší, stojí, dokonce si chtěla vyskočit na lavičku na
dojení. Opláchla jsem betadinou a raději ještě zastříkala prasklinku v ráně. V chlívku lítala moucha, což mě vyděsilo tak jsem ještě vystříkávala preventivně i proti hmyzu. Veterinář
ji kontroluje, ale prý to je teď všechno, co pro ni můžeme udělat, přiložím foto, jestli se mi to povede.
Snad to bude dobré.V pátek jsem se jela podívat po práci na svoje stádečko a viděla jsem akorát dva vlčáky jak si to štrádují k lesu.Uvnitř jsem našla pět zakouslých kůzlat a tři březí kozy, dalších šest je pokousaných, léčím od pátku.Většinou mají díry od zubů na krcích, a dvě ošklivě pokousané nohy, chybí kůže, kouká maso.Tak snad se povede, jadna má ten krk tak zhmožděný, že téměř nežere.UŽ NEBREČÍM, JEN MÁM HROZNÝ VZTEK.

Mít známého myslivce a za úplatu se s ním domluvit, ať si udělá provizorní posed někde u výběhu, pokud je to v honitbě a dál než 200 m od obydlí... nic jiného na toulavé psy bohužel není
ZajdaRen

XXX.XXX.235.92
No, je to hrozně líto, když člověk vidí tu spoušť. Já jen pořád přemýšlím, co
to vlastně bylo za zvíře, že jí nešlo po krku a jen ji takto dokousalo. Nenašli
jsme ani nikde stopy po boji, ani kus té tkáně.

ZajdaRen
napsal(a):
No, je to hrozně líto, když člověk vidí tu spoušť. Já jen pořád přemýšlím, co
to vlastně bylo za zvíře, že jí nešlo po krku a jen ji takto dokousalo. Nenašli
jsme ani nikde stopy po boji, ani kus té tkáně.
Pes.
ten fakt nejde po krku, ale prostě kouše kam dosáhne.
Jj... mela jsem tu terierku co si zaradila na mych slepickach.. nejprve jsem myslela ze to je kuna... slepice roztahane po perimetru kam utekly, utrhane hlavy tak jsme to moc nekoumali... prvne jich bylo deset... o rok pozdeji...kdyz se vratila a manzel ji pristihl pri cinu... byly slepice opet rozehnane, nektere zakousnute, s urvanou hlavou, jine dokousane do nozicek.. sousedovi takle zlikvidovala husy.. take ponafane zade... oskubane atd... proste kam dosahla tam chnapla...
ZajdaRen

XXX.XXX.197.221
Dnes nám ta naše poraněná koza Bětka utekla z chlivku. Byla strašně naštvaná, že jí chceme
vyčistit a ošetřit ránu. Ale já ji chápu, chtěla na sluníčko Snad je to na dobré cestě, a
už to zvládne.
veruliiinka

XXX.XXX.142.48
Dobrý den, nám chodí šmejdit liška ke chlívku, už jsem ji tam párkrát načapala.. nemůže si troufnout na kozenky? pár nocí pořád chodím hlídat, liška nám chodí štěkat i pod okno..

veruliiinka
napsal(a):
Dobrý den, nám chodí šmejdit liška ke chlívku, už jsem ji tam párkrát načapala.. nemůže si troufnout na kozenky? pár nocí pořád chodím hlídat, liška nám chodí štěkat i pod okno..
V noci a hladová může, pokud se k nim dostane. Kůzlata jsou pro ni obzvlášť lákavá.
ZajdaRen

XXX.XXX.197.221
Dobrý den, tak koza se celkem zhojila, ale dnes se jí odloupla část jakoby plošného strupu
z celé té rány a drží jí na kousku. Má se to nějak odstranit? Opět jsem vyčistila betadinou a
zastříkala stříbrem. To co je pod tím strupem je rudé, zaschlé, asi nová kůže?
Prosím, poraďte.
Renča.

ZajdaRen
napsal(a):
Dobrý den, tak koza se celkem zhojila, ale dnes se jí odloupla část jakoby plošného strupu
z celé té rány a drží jí na kousku. Má se to nějak odstranit? Opět jsem vyčistila betadinou a
zastříkala stříbrem. To co je pod tím strupem je rudé, zaschlé, asi nová kůže?
Prosím, poraďte.
Renča.
Odmočte to betadinou, pokud to pevně lpí, tak nechat, za chvilku se to pustí.