Dobrý den,
dovoluji si Vám poslat aktuální informace
1) Ministerstvo zemědělství stanovilo sazby dotací na šlechtění a plemenitbu za rok 2016 takto:
Kontrola užitkovosti ovcí - 150 Kč na bahnici (chovatel obdrží 96% dotace, tj.144 Kč.
Kontrola užitkovosti dojených plemen ovcí - 300 Kč na bahnici (chovatel obdrží 96% dotace, tj.288 Kč).
Kontrola užitkovosti koz - 300 Kč na kozu (chovatel obdrží 96% dotace, tj.288 Kč).
Dotace na oklasifikovaného a prodaného berana v elitních třídách - 3 500 Kč na berana.
Dotace na oklasifikovaného a prodaného kozla v elitních třídách - 3 500 Kč na kozla.
Dotace na berana zapsaného do plemenné knihy s přiděleným ústředním registrem plemeníka - 17 Kč na krmný den, tj.6 222 Kč na berana za celý rok.
Dotace na kozla zapsaného do plemenné knihy s přiděleným ústředním registrem plemeníka - 20 Kč na krmný den, tj.7 320 Kč na kozla za celý rok.
Výše dotací na genetické zdroje ovcí a koz nebyla zatím stanovena.
2) V pracovní skupině ministra zemědělství pro malé přežvýkavce jsme spolupracovali na návrhu dotací za zlepšení životních podmínek malých přežvýkavců. Uvádím navržená opatření, o kterých se nyní diskutuje.
- Zajištění napájecí vody – úprava podmínek nad legislativní stanovení.
- Zajištění ohřevu napájecí vody -– běžnou praxí je, že v zimním období jsou ovce a kozy napájeny studenou napájecí vodou, ohřev vody v napájecích zařízeních by byl velkým přínosem pro správné fungování trávicí soustavy těchto zvířat, kde při napojení studenou nebo v určitém období i ledovou vodou dochází k nežádoucímu utlumení činnosti bachorové mikroflóry, což s sebou ve značné míře nese následnou nepohodu zvířete či dokonce průjmové stavy. Pro EZ je toto opatření také velmi vhodné.
- Pravidelné používání přípravků k odpuzování much a jiného obtížného létajícího hmyzu – zcela běžnou praxí v letním období je, že mouchy a další létající a bodavý hmyz velmi intenzivně obtěžují chovaná zvířata, což má za následek zvýšení jejich životní nepohody.
- Pravidelná vícenásobná úprava paznehtů malých přežvýkavců – běžně při pobytu zvířat na pastvinách či stájích dochází k nerovnoměrnému obrušování paznehtů a tím nepohodlné chůzi chovaných ovcí a koz, v rámci zvýšení životní pohody chovaných zvířat je žádoucí tuto úpravu provádět při zahájení i po ukončení pastevního období, tj. nad požadavky vyhlášky č.208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat, v platném znění. Pro EZ je toto opatření také velmi vhodné.
- Pravidelné zajištění střihání ovcí – úprava podmínek nad legislativní stanovení vyhláška č.208/2004 § 4 písm. f). Zde jde o to, že ve vyhlášce je povinnost jedenkrát ročně stříhat ovce plemen chovaných pro produkci vlny, stříhání kombinovaných, masných, plodných, dojených a jiných plemen je možné považovat za zlepšení životních podmínek.
- Sekční provoz zimoviště malých přežvýkavců – běžnou praxí je chov celého stáda matek pohromadě, což není ideální vzhledem k potřebné životní pohodě rodících a čerstvě obahněných nebo okozlených matek v zimovišti, tento stres je odstraněn organizací sekčního provozu ustájení v zimovišti po skupinách dle fyziologického stavu rodiček. Pro EZ je toto opatření také velmi vhodné.
- Chov kůzlat školkovým způsobem – zcela běžný je chov jehňat a kůzlat spolu s matkami po celou dobu jejich společného chovu. Provozování tzv. školek (ohrad umožňujících přístup pouze jehňatům nebo kůzlatům) však umožňuje v rámci lepších životních podmínek podávat jehňatům nebo kůzlatům nadstandardní speciální výživu, případně možnost ležení na podestýlce. Pro EZ je toto opatření také velmi vhodné.
- Zvětšení prostoru v zimovišti – zvětšení životního prostoru malých přežvýkavců v zimovišti nad limity dané vyhláškou č.208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat, v platném znění, přispívá ke zlepšení jejich životní pohody.
- Podpora provádění faremní diagnostiky původce mastitid ovcí
- Podpora opatření proti napadení predátory
Pokud by jste měli zájem se do přípravy této dotace zapojit, zašlete nám Vaše náměty.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dík za info

Spíš si tak říkám, proč je to takhle nastavené? Že na jednoho berana za rok se vydá (první rok) téměř 10tis.? Přijde mi to přehnané. Samozřejmě jsem za ty peníze ráda, ale... nevím, no.
Rozumím, že se tímto způsobem snaží Svaz podpořit to, aby se zvyšovala kvalita chovného materiálu a pokud možno se připouštělo jen berany chovnými, plemennými. Ale jsou prostě tisíce lidí, kteří jsou imunní proti čemukoli od státu, hlavně nařízením, a takoví si stejně ani dotovaného berana nepořídí
Škoda, že zrovna letos jsem neměla berana celý rok..

Škoda že mám krom berana a kozla dalšího plemeníka pořízeného až od září :/
Popravdě mi taky ta dotace příjde přehnaně štědrá, ale zas ono se to vykompenzuje těma dotacema co jsou zas dle mého názoru nedostatečné.

Já jak nepobírám žádné jiné, tak nemám přehled..

Tak si představ, že někdo jednou poseká během chvilky v červenci 10ha traktorem kterej má záběr 15m, nahrabe to, zabalí na senáž kterou pak prodá a pak pokud náhodou vyrostou nějaké otavy to maximálně zmulčuje, pokud se na to náhodou nevykašle a dostane stejný prachy jako já, kterej stejnou výměru má rozkouskovanou na 24 půdních blocích ve svazích kam se ani technika nedostane a nedopasky si sekám křoviňákem a zabere mi to stovky hodin práce a oplocení stojí desítky tisíc + výdaje za převozy stád apod. Jo, dřív byly dotace na sekaný pozemky jiný než na spásaný, ale bylo to prej administrativně moc složité, tak sekanejm pozemkům peníze přidali a spásanejm ubrali.
Jj, mě navíc letos vzali peníze za pozemky, kde mám ovocné stromy. Kdybych tam měl stromy neovocné, tak by mě to nechali. Díky stromům je údržba pracnější, ale jich to nezajímá - směrnice je směrnice. Když stromy vysekám, tak mě opět dají vyšší sazbu. Nezajímá je, že když odstraním stromy, tak svažité pozemky, kterých je tu většina díky jílovitému podloží začnou ujíždět. Navíc stromy zadržují vodu v půdě. To je taky nezajímá. Hlavně že jsou zase jiné dotace na zadržování vody v krajině. Prostě neřeší, že v kopcovitém terénu se hospodaří jinak než na rovině.
napsal(a):
Škoda že mám krom berana a kozla dalšího plemeníka pořízeného až od září :/
Popravdě mi taky ta dotace příjde přehnaně štědrá, ale zas ono se to vykompenzuje těma dotacema co jsou zas dle mého názoru nedostatečné.
Ta dotace je takhle postavená od samého začátku. Je tam napsáno, že může být do 17 Kč na berana a do 20 Kč na kozla. Letos nic neseškrali a vyplatili celou možnou částku.
napsal(a):
Tak si představ, že někdo jednou poseká během chvilky v červenci 10ha traktorem kterej má záběr 15m, nahrabe to, zabalí na senáž kterou pak prodá a pak pokud náhodou vyrostou nějaké otavy to maximálně zmulčuje, pokud se na to náhodou nevykašle a dostane stejný prachy jako já, kterej stejnou výměru má rozkouskovanou na 24 půdních blocích ve svazích kam se ani technika nedostane a nedopasky si sekám křoviňákem a zabere mi to stovky hodin práce a oplocení stojí desítky tisíc + výdaje za převozy stád apod. Jo, dřív byly dotace na sekaný pozemky jiný než na spásaný, ale bylo to prej administrativně moc složité, tak sekanejm pozemkům peníze přidali a spásanejm ubrali.
A to jste si ještě nevšimli že to je tady státní politikou, malým brát a velkým dávat, to je přece to narovnávání podnikatelského prostředí podle agrofertu...ML.

Nojo a proto to tu pořád rozšiřuju, abych byl jednou taky velkej kolchozník, kterej bude vše dostávat na úkor těch malých
napsal(a):
Nojo a proto to tu pořád rozšiřuju, abych byl jednou taky velkej kolchozník, kterej bude vše dostávat na úkor těch malých
Nevím, jak je to teď podle nového vzoru dotací. Už jsem z toho kolotoče vypadla, protože jsem o pozemky na které se dala brát dotace přišla.. Teď mám pozemky na které se dotace nevztahuje. Ale ještě ke konci minulého systému už se dotace osekávala podle její výše. Byla část, která se vyplatila v plné výši a co bylo nad tuto částku se o nějaké % snížilo. A bylo to asi ve třech pásmech. I když jsem měla jen asi 15 ha, tak už se na mě to snižování taky vztahovalo. Takže ti uplně velcí jsou trochu bržděni. Slibovali totiž, že se tenhle postup v nových pravidlech "zdokonalí".

No co já vím, tak jen co má někdo přes 1000ha tak už mu jsou dotace snižovány, což sice zní hezky, jakože to podporuje ty "menší" ale jen a pouze se děje to, že když má někdo těch hektarů moc, tak se rozdělí na 2 a více firem tak, aby měly pořád <1000ha a nebyli na tom finančně biti.
napsal(a):
No co já vím, tak jen co má někdo přes 1000ha tak už mu jsou dotace snižovány, což sice zní hezky, jakože to podporuje ty "menší" ale jen a pouze se děje to, že když má někdo těch hektarů moc, tak se rozdělí na 2 a více firem tak, aby měly pořád <1000ha a nebyli na tom finančně biti.
K největšímu přesunu dotací od malých k velkým došlo zvýšením sazby na plochu které se všeobecně propagovalo tím že všichni dostali přidáno ale ve skutečnosti byly zároveň sníženy dotace pro ty co chovají zvířata a LFA, takže jednoznačně obrovský přesun, a kdo si asi myslíte tím nejvíce pomohl ?... ML.

lesakm
napsal(a):
K největšímu přesunu dotací od malých k velkým došlo zvýšením sazby na plochu které se všeobecně propagovalo tím že všichni dostali přidáno ale ve skutečnosti byly zároveň sníženy dotace pro ty co chovají zvířata a LFA, takže jednoznačně obrovský přesun, a kdo si asi myslíte tím nejvíce pomohl ?... ML.
Lobisté agrofertu trochu zalobovali a Andrej najednou vydělal o pár milionů navíc jen tak pro nic za nic?

Profesore tohle ale nepřišlo z bruselu, zas tak dlouhý prsty andrej nemá :).
link

XXX.XXX.168.24
Dobrý den,
jako prvožadatel o příspěvek na krmný den berana bych se chtěl zeptat kdy můžu očekávat dopis o přidělení dotace a kdy +- peníze dorazí na účet.
Děkuji za odpověď.

Dopis nevím, ale myslím že kolem 17.12. to bylo na účtě. Vždycky to chodí krátce před Vánocema.