Zdravím. Dneska jsem našel na trávě toto.Jsou to červy, nebo něco jiného ?Ovce byly v září odčervené - Helmigan (nebo tak nějak )kupoval jsem na veterině. Teď jsou pravděpodobně (doufám ) březí. Poradíte co s tím. Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

doktorcz
napsal(a):
Zdravím. Dneska jsem našel na trávě toto.Jsou to červy, nebo něco jiného ?Ovce byly v září odčervené - Helmigan (nebo tak nějak )kupoval jsem na veterině. Teď jsou pravděpodobně (doufám ) březí. Poradíte co s tím. Díky.
Tasemnice. a celý ten bobek je pěkně nechutný.
co s tím? odčervit. nejlépe je nechat si udělat koprologii minimálně po odčervení ke kontrole účinnosti. že dostaly ovce helmigal fakt neznamená, že jsou odčervené.

Bodlinko jako jo, dobrá rada, ale dalo by se o tom polemizovat.
A to myslím, jednak kvůli životnímu cyklu tasemnic, taky proto, že mnozí parazitologové doporučují u dospělých jedinců tasemnice neřešit a taky je další věc odčervování na začátku březosti. Né že nesouhlasím, ale správná odpověď (rada) nebude jen jedna.

napsal(a):
Bodlinko jako jo, dobrá rada, ale dalo by se o tom polemizovat.
A to myslím, jednak kvůli životnímu cyklu tasemnic, taky proto, že mnozí parazitologové doporučují u dospělých jedinců tasemnice neřešit a taky je další věc odčervování na začátku březosti. Né že nesouhlasím, ale správná odpověď (rada) nebude jen jedna.
Ale tak ty tasemnice by mi až tak nevadily, přesně tak, dospělcům to až tak zásadně nevadí.
ale tasemnice u jakože odčerveného zvířete mohou znamenat, že odčervení z různých důvodů (blbá aplikace do žrádla a děj se vůle boží, poddávkování, rezistence parazitů) vlastně neproběhlo a ta zvířata mají v sobě mraky červíků, které v trusu pouhým okem vidět nejsou.
čerstvě naskákané ovce nemůžou dostat aldifal. toť vše.

Howgh
napsal(a):
Ale tak ty tasemnice by mi až tak nevadily, přesně tak, dospělcům to až tak zásadně nevadí.
ale tasemnice u jakože odčerveného zvířete mohou znamenat, že odčervení z různých důvodů (blbá aplikace do žrádla a děj se vůle boží, poddávkování, rezistence parazitů) vlastně neproběhlo a ta zvířata mají v sobě mraky červíků, které v trusu pouhým okem vidět nejsou.
čerstvě naskákané ovce nemůžou dostat aldifal. toť vše.
Aplikace injekcí do tlamy.Vycucli to komplet bez, brindání, takže aplikace OK, poddávkování nevím, dávka na váhu, od oka(úplně přesně na kilo jsem je nevážil a rezistence...tak to je věc spíš pro parazitologa
Myslíte, tedy že to není nic závažnýho ? abych něco neprošvihl.Do dneska nic(bobky uklízím obden z cesty, kudy chodím) až teď tohle jedno, nechutný, Jinak ostatní maji, bobky, Všechny jsou jenom na trávě, seno a liz.Kažej večer kousek suchýho pečiva(pamlsek-né na hlad a trochu Ovčích granulí.
napsal(a):
Tasemnice. a celý ten bobek je pěkně nechutný.
co s tím? odčervit. nejlépe je nechat si udělat koprologii minimálně po odčervení ke kontrole účinnosti. že dostaly ovce helmigal fakt neznamená, že jsou odčervené.
Bodlinko ja bych ho rozhodne nejedla... takze jeho nechutnost nedokazu uplen posoudit...
na fembendazol jsou tasemnice rezistentni a halmigal zrovna moc ucinny neni dle meho veterinare je pry k prdu... chce to pri nejmensim aldifal ale bacha pokud jsou brezi mohou zmetat... je tam kontraindikace.

lilo
napsal(a):
Bodlinko ja bych ho rozhodne nejedla... takze jeho nechutnost nedokazu uplen posoudit...
na fembendazol jsou tasemnice rezistentni a halmigal zrovna moc ucinny neni dle meho veterinare je pry k prdu... chce to pri nejmensim aldifal ale bacha pokud jsou brezi mohou zmetat... je tam kontraindikace.
Na moniezie by fenbendazol MĚL zabrat, v tom smyslu, že má indikaci, není tam žádná přirozená odolnost tasemnic. Realita je ale už někde jinde a v mnoha chovech už je fenbendazol k prdu obecně, nejen proti tasemnici. Imho je to tím, že se používá nejvíc, u některých lidí výhradně, s ničím jiným to nestřídají a nekontrolují účinnost a zvláště v kombinaci s malou plochou k pastvě - spíše výběhem, jako to mají lidi co mají zvířata na zahradě nebo v sadu - se dají odolní červíci vypěstovat během několika sezon a nazdar.
tasemnice jsou přirozeně rezistentní proti avermektinům, ivermektinu, dectomaxu.