Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.1.2017 14:52
katkah

XXX.XXX.79.247

Dobrý den, včera byl u nás u jedné kozy veterinář (poraněné kopýtko), tak jsem mu ukázala ještě jednu- březí a trochu mě vyděsil. Tak bych vás chtěla požádat o radu.
Koza se k nám dostala už připuštěná ze špatných podmínek, takže termín porodu nikdo neví. Krásně se zpravila, žere, bobky má v pořádku, zvykla si na nás hned. Asi před 3 týdny se jí začalo zvětšovat vemeno, vytékat jí z pochvy bílý až bíložlutý hlen bez zápachu. Před 2 dny se jí začaly dělat hladové jámy (vypadá, jak kdyby strašně zhubla), vystouplá kostrč.
Myslela jsem, že není daleko porod, ale veterinář říkal, že prý nebude rodit dřív než za měsíc, že možná má zánět dělohy a kůzle bude mrtvé. Dávat atb prý ale nebude.
Pohyby bez problémů cítím i vidím, koza se večer často otírá o zeď, otáčí hlavu k břichu a při žvýkání sena si tak hlubším hlasem mumlá, to nikdy nedělala.
Bude to náš první porod a mám teď dost strach z toho, co mi včera řekl. Dnes žádný hlen nevytéká, tak ho nemůžu vyfotit. Mám se obávat nějaké nemoci, nebo je to normální?
Děkuji.

1.1.2017 16:01
lilo

XXX.XXX.201.210

Fotky mate sice pekne.. ale bylo by dobre, vyfotit spodni linii bricha, a ochod vulvy a zadek... pokud hlen nepachne, citite na leve strane smerem dolu k vemeni kuzlata tak tam asi zadny zanet nebude a vse bude v poradku... zkontrolujte veminko... nekdy se zvetsuje tri tydny postupne a pak pred porodem skokove... hlavne kuze a struky budou jakoby napnute... v ten den bude porod... pak take to vystrceni kostrce a povoleni podocasnich vazu je znak otevirani porodnich cest... tesne pred porodem to bude viditelne a slysitelne... tak at se dari...

1.1.2017 19:36
katkah

XXX.XXX.79.247

Děkuji vám za rady. Ochod zkusím zítra vyfotit, teď už by asi nebylo moc vidět. Jenom nevím, co myslíte spodní línií břicha- koza z boku?
Doufám, že bude všechno v pořádku, koza nemocně nevypadá, pohyby cítím a nic nepáchne.

2.1.2017 07:54
lilo

XXX.XXX.201.210

Jo vypada dobre... hezky ji krmte, davejte i prikrmy oves mletej jecmen a mlete seminko lnu, muzte si udelat smes jete o malinko vic energetickou ale opatrne a postupne.. podle veminka ma jeste rezervy ale muze opravdu nalit tri dny nebo tesne pred porodem... dulezita je takova ta pevnost struku... pokud je vemino na omak mekke tak ma jeste rezervy...

9.1.2017 00:04
katkah

XXX.XXX.79.247

Dobrý den, chtěla bych jen dát vědět, že se dnes večer narodili 2 kůzlátka a vypadá všechno v pořádku. Nakonec jsme to s kozenkou zvládly samy bez doktorů. Paní lilo, měla jste pravdu, vemínko se včera ještě zvětšilo, bylo na omak napjaté, dost teplejší než předtím a lesklé. Díky za rady.

9.1.2017 07:02
lilo

XXX.XXX.201.210

No vidite... kozy jsou drzaci... po porodu kdy kuzlata pila mlezivo ji oddojte a oddojujte ji pravidelne do te doby dokud kuzlata vsechno nesezerou... mlezivo si uchovejte pro dalsi potrebu bud pro sebe nebo pro kuzlatka.. podle veminka vypada ze bude davat dost mleka... tak aby jste zbytecne neprisla o peknou laktaci... tak zhruba 6 /10 den bude chut mleka pitna i pro vas... :) takze nejakej krapitek vam treba i zbude... jinak gratuluju...

9.1.2017 14:56
agentka

XXX.XXX.4.255

Ty popisy co jsem četla nahoře - hned jsem si řekla brzo porodí - a ono jo :) gratulace. Zůstava mi rozum stát nad výroky některých vetů... takhle vyděsit člověka a říct takovou hloupost...

9.1.2017 16:35
moonika

XXX.XXX.149.71

agentka napsal(a):
Ty popisy co jsem četla nahoře - hned jsem si řekla brzo porodí - a ono jo :) gratulace. Zůstava mi rozum stát nad výroky některých vetů... takhle vyděsit člověka a říct takovou hloupost...

"veterinář říkal, že prý nebude rodit dřív než za měsíc, že možná má zánět dělohy a kůzle bude mrtvé."
No to je fakt neuveriteľné, to jeho tvrdenie, Anka, až mi to zaváňa zlomyselnosťou

Gratulujem koze aj prckom:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík