Dufek Jan

XXX.XXX.76.9
Dobrý den, je nutné smetanu po odstředění v odstředivce před výrobou másla pasterizovat? Nebo dá se odstředit již spasterizované mléko? Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Delame maslo, nepasterujeme. Uz ani mliko na piti. Kravsky.
Dufek Jan

XXX.XXX.76.9
napsal(a):
Delame maslo, nepasterujeme. Uz ani mliko na piti. Kravsky.
Děkuji. A nemate pak problém, že to velice rychle žlukne a začne být cítit?

Poradne proprat v co nejstudenejsi vode a nekolikrat ji vymenit. Syrovatka se musi co nejvic vymackat.
Dufek Jan

XXX.XXX.76.9
napsal(a):
Poradne proprat v co nejstudenejsi vode a nekolikrat ji vymenit. Syrovatka se musi co nejvic vymackat.
To děláme a to fakt poctivě ale přesto máme uvedené problémy. Tak někdo radil pasterizovat smetanu. Ale ta smetana je potom taková no divná No uvidime. Děkuji.

Jeste chytra knizka Domaci mlekar radi poradne si umejt ruce, nejspis to je kvuli bakteriim ktery se pak do masla dostanou. Potom skladovat v chladnu a temnu.
Dufek Jan

XXX.XXX.76.9
napsal(a):
Jeste chytra knizka Domaci mlekar radi poradne si umejt ruce, nejspis to je kvuli bakteriim ktery se pak do masla dostanou. Potom skladovat v chladnu a temnu.
To je samozřejmé.Hygiena osobni i při výrobě je dodržena. Nevím co to může být. Babi nepasterizovala a mléčné výrobky měla vynikající. Ještě jednou děkuji.
Dufek Jan

XXX.XXX.76.9
napsal(a):
Dělate ze sladké smetany nebo nechávate zakysat?

Ze sladky.
Zdravim... kozi mleko delam s kravym nemam zkusenost... nepasteruji... ale udelat neco z koziho je mozna tezsi jak z kraviho... takze smetanu vytacim na odstredivce vetsinou mi chvlili trva nez z koziho nazbiram nejakych tech 12l... takze mleko si stihne dozrat... a pak ho ohrivam a ma nekde mezi 35/37st... pak se smetana necha do druheho dne schladit to je velmi dulezite aby uzrala... kdyz si nechate neco malo na zakys tak muzete pridat i trosku zakysu... smetana se ma stlouci tak zhruba na 15 stupnich... delam v mixeru lehce metlickama prejedu aby zapenila a pak ji metlou na tuhe kremy potlucu no... u koziho urcite nedocilim nejakych hrasku nebo vetsich hrudek... nevim jak u kravskeho... no a pak ta teplota vody je nekde mezi 7/10 st a v tom ji peru... jinak doma mi tekla v lete voda vic jak 16 st tepla... takze jsem to delala opravdu zpredmrazeny vody... no a peru dokud nevyperu, hnetu a matlam.. na ruce se mi to nelepi... podle domaciho mlekare i umyte ruce jsou spinave takze jeste umyt a vydrbat... a nebo muzete zkusit vzit si jednorazove lekarske rukavice... ale s tim nemam zkusenost... nicmene... znamej co ma mlekarnu a mleko mu podle meho neslo udelat a stale mu kyslo i kdyz to delal v maslelnici tak tam pridal krapitek soli... na chuti masla to asi moc poznat nebylo ale to kysnuti uz se pak nevokazalo... a jaky tedy mate ten nejvetsi problem ve vyrobe...?
Z nepasterovaného žlukne fakt rychle... pokud to máte jen pro sebe tak hned zamrazita a vytahovat jen to co zpotřebujete - jinak já pasteruju na 72st smetanu a máslo pak vydrží o hodně dýl - mám to na prodej tak si nemůžu ani z nepaster. dovolit neb lidi to nechaj klidně v ledničce a pak by řekli že se jim to zkazilo nechápou že tam nejsou konzervanty které by to udržely dlouhodobě se nekazit.
Dufek Jan

XXX.XXX.95.5
agentka
napsal(a):
Z nepasterovaného žlukne fakt rychle... pokud to máte jen pro sebe tak hned zamrazita a vytahovat jen to co zpotřebujete - jinak já pasteruju na 72st smetanu a máslo pak vydrží o hodně dýl - mám to na prodej tak si nemůžu ani z nepaster. dovolit neb lidi to nechaj klidně v ledničce a pak by řekli že se jim to zkazilo nechápou že tam nejsou konzervanty které by to udržely dlouhodobě se nekazit.
Moc děkuji. Musím to teda nějak vychytat. Myslím tu pasterizaci smetany.
Dufek Jan

XXX.XXX.95.5
lilo
napsal(a):
Zdravim... kozi mleko delam s kravym nemam zkusenost... nepasteruji... ale udelat neco z koziho je mozna tezsi jak z kraviho... takze smetanu vytacim na odstredivce vetsinou mi chvlili trva nez z koziho nazbiram nejakych tech 12l... takze mleko si stihne dozrat... a pak ho ohrivam a ma nekde mezi 35/37st... pak se smetana necha do druheho dne schladit to je velmi dulezite aby uzrala... kdyz si nechate neco malo na zakys tak muzete pridat i trosku zakysu... smetana se ma stlouci tak zhruba na 15 stupnich... delam v mixeru lehce metlickama prejedu aby zapenila a pak ji metlou na tuhe kremy potlucu no... u koziho urcite nedocilim nejakych hrasku nebo vetsich hrudek... nevim jak u kravskeho... no a pak ta teplota vody je nekde mezi 7/10 st a v tom ji peru... jinak doma mi tekla v lete voda vic jak 16 st tepla... takze jsem to delala opravdu zpredmrazeny vody... no a peru dokud nevyperu, hnetu a matlam.. na ruce se mi to nelepi... podle domaciho mlekare i umyte ruce jsou spinave takze jeste umyt a vydrbat... a nebo muzete zkusit vzit si jednorazove lekarske rukavice... ale s tim nemam zkusenost... nicmene... znamej co ma mlekarnu a mleko mu podle meho neslo udelat a stale mu kyslo i kdyz to delal v maslelnici tak tam pridal krapitek soli... na chuti masla to asi moc poznat nebylo ale to kysnuti uz se pak nevokazalo... a jaky tedy mate ten nejvetsi problem ve vyrobe...?
Moc vám děkuji. Dělám z kravského a problém mam ten, že pokud nepasterizuji máslo žlukne. Pokud pasterizuji smetanu tak je taková jakoby krupičková. Tak musím nějak vychytat tu pasterizaci.
Je pravda ze ja kdyz jsem chodila do te mlekarny znameho obcas pro mleko... tak mi ho naleval z kbeliku... a smetana vyvstavala jeste na vlahem mlece... jednou se mi stalo ze nez jsem si to kravske mleko dovezla domu uz bylo nakejsle... mam pocit ze by bylo nejlepe odstredit smetanu z cerstve nadojeneho... a nasledne pasterovat aby nevznikaly prodlevy, pak schladit a dal pokracovat podle uvedeneho...
Dufek Jan

XXX.XXX.41.0
agentka
napsal(a):
Jo pasteruji ve vodní lázni a promíchávám sem tam - ale nekrupičkovatí - nemáte ji už nakyslou? tím by se to asi sráželo.
Nevím pani co mi mleko prodava tvrdi, ze je z ranniho nadoje. A pro mleko chodim odpoledne.
Je pokazde pekne zchlazene. Mleko mi ale kysele neprijde. To odstredene pak zahrivam na 75c a zchladim.
Dufek Jan

XXX.XXX.41.0
Ohrivam na 40 c. V navodu se pise min.37 max 45c.