Anna 144

XXX.XXX.150.59
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda existuje výkup na kozí mléko a kolik jsou ochotní zaplatit. Chtěla bych si oficiálně založit kozí farmu. Kozy chováme již léta, ale nikdy jsme to nedělali oficiálně. Chlívy máme zkolaudované pro chov hospodářských zvířat a chystáme se postavit malou mléčnici. Legislativa je mnohem náklonější k prodeji mléka než k mléčným výrobkům. Děkuji za každou radu.
Anna.
Mám schválený prodej mléka i sýrarnu... ale přiznám se že nevím zda mohu prodávat do výkupu (u nás asi ani takový výkup ofiko na kozí není - nebo o něm nevím - a ta cena kterou by dali za mléko by asi byla dosti nízká) - je to tak že můžete prodávat jen ze dvora - konečnému spotřebiteli - když už mám sýrarnu tak mohu prodávat i pasterované mléko a dodávat i do různých menších obchůdků, jezdit na trhy... - je rozdíl mezi schválenou sýrárnou a registrovanou - tam je právě rozdíl v objemu výroby a kam je možno prodávat - ale komu povolí jen mléko tak ho může dle mého prodávat jen z domu a přímému spotřebiteli - někde to je ve vyhlášce.
Anna 144

XXX.XXX.150.59
Děkuji za info. Budu si muset vyřídit sýrárnu. Když jsem počítala, tak kravské mléko, které by mlékárná vykoupila není až tak výhodné. Musela bych mít alespoň 7 karv a to je už hodně kusů a mléko vykupuji za pár korun. Přece jenom kráva a koza je něco jiného. Krávu jsme s manželem měli a co se náročnost týče nesrovnatelné.