Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2017 21:55
agi_denisa

XXX.XXX.245.1

Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím prikrmujete brezi ovce v poslední fázi brezosti a druhý dotaz co jim dáváte po obahneni aby měli dost mlíka? Mám plemeno suffolk, většinou mají 1 jehně ale loni se mi stalo že se jedné narodili dvojčata a i když jsem viděla že piji tak umřeli za 48 h. Na pitvě mi řekli že v travicim traktu nemeli mliko a že se jim tam premnozili tím bakterie. Bohuzel, jako začínající chovatel jsem nepoznala, že má ovce málo mlíka. Zatím krmim neomezeně seno, bílá sůl, minerální sůl a cca před měsícem jsem začala dávat hrnek nahrubo nasrotovaneho ječmene + krmnou repu. Někdo mi říkal, že jecmen není dobrý, že lepší je oves. Všem děkuvji za rady. Možná ještě ovečky se mají bahnit přelom leden - únor. Jsou v režimu 24/7 ale mají přístřešek kam jim nefouká ale přitom dobře větrány. Všem děkuji za rady a omlouvám se za chyby a překlepy, ale píší z mobilu.

11.1.2017 08:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Krmíte dobře, pokud ovšem hrnek nemá 2litry. Ječný šrot je OK.
Najděte si tady porody a zjistíte, že když jehně stojí u vemene a i když vrtí ocáskem, tak to neznamená že piji. Já vždy u prvního napití kontroluji jemným! ! ! stiskem cecíku dvěma prsty zjišťuji, jestli mléko proudí. Když u prvního napití nejsem, tak zkontroluji jak je vemímko naplněné, jestli je jedna strana odpitá, jestli jsou cecíky olízané, jestli je struk-cecík průchozí... Vše tu najdete-vyčtete.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2017 08:36

1 jehne i u suffolku je malo, u prvnicek to je skoro pravidlo ale na druhy bahneni uz "musi" byt taky dvojcata. Jinak je neco spatne. Udajne pomaha flushing a taky nechat jednu riji prebehnout a zapoustet az na dalsi.
Jestli mate dobry seno, tak klidne bez prikrmu. Vloni jsem daval oves a nasrotovanej jecmen ale pomer se me uz vykouril z hlavy a letos uz nedavam nic krome hrsti ovsa ale to jen kvuli tomu ze podavam kremelinu na odcerveni. Zkuste pohledat nekde to tady bude nebo poradi nekdo jinej.

11.1.2017 09:18
lilo

XXX.XXX.201.210

Ovecky prikrmujem poslednich par dni pred porodem jecmen lepe srotovany protoze ho neumeji plne stravit... oves travi lepe... jinak obe obiloviny jsou dobre... muzete take pomlet lnene seminko to podporuje tvorbu mleka a hladsi prubeh porodu... jinak jak pisi profesor a mastnacek... po porodu je nesmirne dulezite struk zkusit... protoze to mlezivo je huste jak med a male jehnatko nemusi mit tu saci silu to vytahnout... vubec je dobre prvni dva dny sledovat a pripadne prikladat...
jo a co se tyka krmne repy tak tu na obdobi pred bahnenim asi vysadit.. kdyztak si prectete titul Vera Matlova chov koz a ovci v ekologickem hospodarstvi nebo jak se to jmenuje dostupne na internetu... tam se tomu myslim venovala...

11.1.2017 09:23

Jo jo to lneni seminko jsem vloni taky daval, ale ne sliz ale pomlel jsem to mlejnkem na mak. Asi jednu polivkovou lzici na kus.

11.1.2017 11:23
agi_denisa

XXX.XXX.128.4

Všem děkuji za rady.

Matsik

11.1.2017 11:26
Matsik

XXX.XXX.52.12

Ono je lepší to lněné semínko pomlít a zalít horkou vodou a ten sliz vytvořit protože ten je tam důležitý.

11.1.2017 11:34

Mele se to hlavne aby to stravily, zeliti a sliz uz neni tak potreba. Ale jen predavam co jsem se docet, vyzkum jsem na to nedelal :) Sliz jsme taky zkousel ale to me nechtely zrat. Takhle najemno namlety to braly ve smesi v pohode. Ale je to uz neco nadstandart. V prirode se srnka nejde past na pole se lnem :).

11.1.2017 11:53
jírab

XXX.XXX.229.192

Já koupil extrudovaný len, ten by měl být tepelně upraven, na pohled vypadá jako pomletý, čili přímo k použití,20kg asi za 470 Kč.

Gocz

11.1.2017 12:16
Gocz

XXX.XXX.27.34

Krmíte správně. Držte se toho.
Pokud máte od ovečky vždy jen jedno jehně, tak by mohl být problém v krmení v době, kdy je připouštíte. Chtělo by to něco navíc.
Mohu se zeptat, kdy ovce stříháte?

11.1.2017 14:38
profesor1

XXX.XXX.192.98

Matsik napsal(a):
Ono je lepší to lněné semínko pomlít a zalít horkou vodou a ten sliz vytvořit protože ten je tam důležitý.

Jj, máte pravdu, nevím proč, ale taky jsem někde možná ve škole slyšel že takhle je to nejúčinnější. Dříve se to dávalo kravám po otelení do nápoje + sečka, šrot, řepa.... Takhle samotný sliz asi těžko něco bude žrát.

11.1.2017 14:43

Jojo, jenze krava vyzunkne kbelik natota. Sliz jsem zkousel jak ve vode tak ve smesi. Voda jim asi smrdela a druhej den uz tuplem. Namletej se dobre davkuje i vic ovcim nez jen jedne nekde v choulu.

11.1.2017 14:49

Kdyz to chcete davat vetsimu poctu ovci pred porodem, tak varianta s vodou neni nic moc.

11.1.2017 16:12

Já jsem naopak zvědavá, jestli se udržím a letos nebudu přikrmovat jádrem, jak jsem si slíbila :)
Přijde mi to zbytečné a víc "pro chovatele", než pro zvířata.
Rozumím podpořit ovce po porodech kvůli laktaci, ale před porodem asi nee... tak nějak mi to takhle vychází logicky.
Mají pěkné seno, přístřešek, kam chodí spát a kvalitní kbylík s lizem pro březí ovce, vodu...víc toho myslím nepotřebují. A jestli se letos ukáže, že jo, tak přístí rok můžu zase přikrmovat. Ječmene tu mám dost :).

11.1.2017 19:03
agi_denisa

XXX.XXX.238.137

Gocz napsal(a):
Krmíte správně. Držte se toho.
Pokud máte od ovečky vždy jen jedno jehně, tak by mohl být problém v krmení v době, kdy je připouštíte. Chtělo by to něco navíc.
Mohu se zeptat, kdy ovce stříháte?

Já je loni koupila od známého už propuštěné cca 10 ks a od všech po 1 jehneti jen od té jedné dvojčata a ty právě uhynuly. Vím že byly v období připuštěni u známého na pastve a na senazi. Cca první 2 měsíce. Pak přišli ke mě a u mě dostávali seno ale protože jsem neměla senaz tak jsem dávala od 3 měsíce jecmen a mrkev samozřejmě i oba lizy. Letos (už u mě) měly v období připouštěni (od srpna) pastvu a seno + oba lizy. Až od listopadu kdy už nebyla pastva tj cca 3 - 2 měsíc brezosti jsem začala přidávat hrsticku jecneho šrotu postupně až hrnek tj 0.3 dl na 1 ovci + tu repu. Řepa nám včera došla, tak místo toho jim strouham mrkev. Zatím se narodili jehnata od 2 ovci. První měla 1 ale pěkně velké, druhá dvojčata ale velké jak pražský krysařik a ještě to jedno jsme museli přiložit k veminku aby se vůbec napilo a několikrát ho tam pak přiložit a to druhé nechtělo pít, přišlo se na ně asi až po 5 ti hodinách. Museli jsme to druhé prikrmovat oddojenym mlikem od mami, ale naštěstí už druhý den se chytlo. Teď jsou mu 4ří dny a mají se obě k světu. Ostatních 13 ovci se ještě neobahnilo tak uvidíme. Jinak těch 10 ks známí stříhal před pripouštěním cca v září, já je nechala stihat v květnu a zároveň i odcervit.

11.1.2017 20:07

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já jsem naopak zvědavá, jestli se udržím a letos nebudu přikrmovat jádrem, jak jsem si slíbila :)
Přijde mi to zbytečné a víc "pro chovatele", než pro zvířata.
Rozumím podpořit ovce po porodech kvůli laktaci, ale před porodem asi nee... tak nějak mi to takhle vychází logicky.
Mají pěkné seno, přístřešek, kam chodí spát a kvalitní kbylík s lizem pro březí ovce, vodu...víc toho myslím nepotřebují. A jestli se letos ukáže, že jo, tak přístí rok můžu zase přikrmovat. Ječmene tu mám dost :).

Zase abys mohla podporit laktaci tak to musis davat uz pred porodem aby se nezes...ly. normalne zivena ovce s dvojcatama by mela i to mliko zvladnout bez extra dokrmovani. Dava prece ziviny ze sebe ze zasob. Si teda myslim ze kdyz bude blbe zivena v brezosti tak se to podstrojovanim po porodu nelepsi ba mozna i treba zhorsi. To by rekli zkusenejsi jiste lip. Letos doufam ze jim otava bude stacit, prvni seno nemam vubec a ovce neni nafukovaci, susinou jsou naprany, ale vyzivova hodnota je horsi.

11.1.2017 21:45
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hipííí, jestli chceš podpořit mléčnost, tak by jsi měla něco začít přidávat aspoň 3 týdny před porodem. Po porodu už to tak nezabírá. Ale vyzkoušej jak máš v plánu, uvidíš. Je lépe vyzkoušet, než stále přemýšlet Já nedávám ani zrnko, ale krmím senáží.

11.1.2017 22:26

Senáž je super, ale to já nemám možnost. Mám málo zvířat.
To jsem nevěděla, že to nemá efekt. Někteří to tak dělají...
Samozřejmě vím, že se přidává postupně po malých skocích.
Ikdyž ony už budou rodit stejně na první trávu, tak budou mít nejspíš dost výživy i z trávy (pro tu mlékotvorbu), tak to bude tak jako tak zbytečný. Prvně jsem přiouštěla cíleně, bez berana stále ve stádu, tak jsem taky zvědavá, jak to bude roztahaný :)

Kluci, prostě jsem začátečník a pořád hledám tu cestu... každopádně díky

Gocz

12.1.2017 08:47
Gocz

XXX.XXX.157.2

agi_denisa napsal(a):
Já je loni koupila od známého už propuštěné cca 10 ks a od všech po 1 jehneti jen od té jedné dvojčata a ty právě uhynuly. Vím že byly v období připuštěni u známého na pastve a na senazi. Cca první 2 měsíce. Pak přišli ke mě a u mě dostávali seno ale protože jsem neměla senaz tak jsem dávala od 3 měsíce jecmen a mrkev samozřejmě i oba lizy. Letos (už u mě) měly v období připouštěni (od srpna) pastvu a seno + oba lizy. Až od listopadu kdy už nebyla pastva tj cca 3 - 2 měsíc brezosti jsem začala přidávat hrsticku jecneho šrotu postupně až hrnek tj 0.3 dl na 1 ovci + tu repu. Řepa nám včera došla, tak místo toho jim strouham mrkev. Zatím se narodili jehnata od 2 ovci. První měla 1 ale pěkně velké, druhá dvojčata ale velké jak pražský krysařik a ještě to jedno jsme museli přiložit k veminku aby se vůbec napilo a několikrát ho tam pak přiložit a to druhé nechtělo pít, přišlo se na ně asi až po 5 ti hodinách. Museli jsme to druhé prikrmovat oddojenym mlikem od mami, ale naštěstí už druhý den se chytlo. Teď jsou mu 4ří dny a mají se obě k světu. Ostatních 13 ovci se ještě neobahnilo tak uvidíme. Jinak těch 10 ks známí stříhal před pripouštěním cca v září, já je nechala stihat v květnu a zároveň i odcervit.

Nebyly ty ovečky náhodou prvničky? U nich je to normální. I to, že se jim narodí moc málá dvojčata, která nepřežijí. Podle mojí rok staré zkušenosti, je to stříhání na konci srpna nebo na začátku září naprosto skvělá věc. I slabší jehňata mají výrazně větší šanci přežít, protože se snáze dostanou k vemeni matky. Pokud narazíte na jehně, které je tak slabé, že se opravdu nenapije, máte podle mojí zkušenosti jen jednu možnost a to je jít do rizika mléčné náhražky. Pokud do jehněte dostanete 20 ml roztoku náhražky, dáte mu asi 2 hodiny navíc, aby se rozhodlo jestli to zvládne nebo ne. Pak už je to na vás - flaškovat nebo neflaškovat. Bez mleziva má výrazně nižší šance, ale rozhodně ne nulové. Já si vždy před začátkem bahnění kupuji kilovku mléčné náhražky pro ovce, a když ji na konci bahnění vyhodím, tak tomu říkám dobrý rok.

12.1.2017 12:03
jírab

XXX.XXX.229.192

Můžete prosím dát nějaký odkaz jakou tu náhražku pro jehňata kupujete? Děkuji.

12.1.2017 15:36
agi_denisa

XXX.XXX.245.1

Gocz napsal(a):
Nebyly ty ovečky náhodou prvničky? U nich je to normální. I to, že se jim narodí moc málá dvojčata, která nepřežijí. Podle mojí rok staré zkušenosti, je to stříhání na konci srpna nebo na začátku září naprosto skvělá věc. I slabší jehňata mají výrazně větší šanci přežít, protože se snáze dostanou k vemeni matky. Pokud narazíte na jehně, které je tak slabé, že se opravdu nenapije, máte podle mojí zkušenosti jen jednu možnost a to je jít do rizika mléčné náhražky. Pokud do jehněte dostanete 20 ml roztoku náhražky, dáte mu asi 2 hodiny navíc, aby se rozhodlo jestli to zvládne nebo ne. Pak už je to na vás - flaškovat nebo neflaškovat. Bez mleziva má výrazně nižší šance, ale rozhodně ne nulové. Já si vždy před začátkem bahnění kupuji kilovku mléčné náhražky pro ovce, a když ji na konci bahnění vyhodím, tak tomu říkám dobrý rok.

Prvnicky bych neresila, ale tohle byly 2 až 5ti lete ovce. Ale je možné že dávali jen jedno i dřív, nebyly drahé. Ale mě jako zacatecniku stačily.

12.1.2017 20:41
friska

XXX.XXX.104.1

jírab napsal(a):
Můžete prosím dát nějaký odkaz jakou tu náhražku pro jehňata kupujete? Děkuji.

Loni jsem kupovala pro flaškáče tuto:

http://petdiscont.cz/produkt/145837-mikrop-ovis-kompletni-mlecna-smes-jehnatakuzlata-3kg?utm_source=googleNakupy&utm_medium=ppc&utm_campaign=googleNakupy&gclid=CJmO3uqtvdECFQmeGwodDggMSA

Byli jsme s ní spokojeni. Dělají balení po 3kg i po 25kg.

12.1.2017 21:41
agi_denisa

XXX.XXX.245.1

Gocz napsal(a):

Možná se zeptám hloupe, ale dneska večer je to 5 dni co se mi od te jedne ovce narodili ty dvojčata co jsem tu nahoře zmiňovala jak to jedno nechtelo pít, tak uz pije 3 dny úplně samo, ani mámu nemusíme držet. Zatím je mám pořád i s mámou v ohradce 1,5 z 2,5 m dotaz zní jak dlouho si myslíte, že je tam mám nechat když se mají už obě k světu. A ještě se zeptal na dávkování kremeliny a zda ji michate do žrádla a jestli se může dát i brezim obcím co se mají do měsíce bahnit

Gocz

13.1.2017 08:08
Gocz

XXX.XXX.27.34

agi_denisa napsal(a):
Možná se zeptám hloupe, ale dneska večer je to 5 dni co se mi od te jedne ovce narodili ty dvojčata co jsem tu nahoře zmiňovala jak to jedno nechtelo pít, tak uz pije 3 dny úplně samo, ani mámu nemusíme držet. Zatím je mám pořád i s mámou v ohradce 1,5 z 2,5 m dotaz zní jak dlouho si myslíte, že je tam mám nechat když se mají už obě k světu. A ještě se zeptal na dávkování kremeliny a zda ji michate do žrádla a jestli se může dát i brezim obcím co se mají do měsíce bahnit

Pokud, jak píšete, se mají k světu, tak je klidně dejte k ostatním. Musíte mít jistotu, že pijí a vydrží fyzický kontakt s jinými.
Dost dobře nerozumím tomu, proč jim chcete dávat křemelinu. K čemu je to dobré, vždyť je to písek! Ony si přece zuby nečistí(jako lidé zubní pastou, kde křemelina bývá) a k trávení to taky nepotřebují, nejsou holubi ani slepice. Navíc jím to nebude dělat při přežvykování dobře.

Gocz

13.1.2017 08:10
Gocz

XXX.XXX.27.34

friska napsal(a):
Loni jsem kupovala pro flaškáče tuto:

http://petdiscont.cz/produkt/145837-mikrop-ovis-kompletni-mlecna-smes-jehnatakuzlata-3kg?utm_source=googleNakupy&utm_medium=ppc&utm_campaign=googleNakupy&gclid=CJmO3uqtvdECFQmeGwodDggMSA

Byli jsme s ní spokojeni. Dělají balení po 3kg i po 25kg.

Mohu se zeptat, jak dobře se to dá rozpustit? Já jsem jsem s tou svojí těžce zápasil a nakonec jsem ji musel ředit 1:1 s náhražkou pro telata jinak mi pořád ucpávala dírku ve flašce.

13.1.2017 08:18

Gocz napsal(a):
Pokud, jak píšete, se mají k světu, tak je klidně dejte k ostatním. Musíte mít jistotu, že pijí a vydrží fyzický kontakt s jinými.
Dost dobře nerozumím tomu, proč jim chcete dávat křemelinu. K čemu je to dobré, vždyť je to písek! Ony si přece zuby nečistí(jako lidé zubní pastou, kde křemelina bývá) a k trávení to taky nepotřebují, nejsou holubi ani slepice. Navíc jím to nebude dělat při přežvykování dobře.

Dava se to v tak malym mnozstvi a kura by mela trvat dle informaci mesic a pak pauzu. Prosly tim dve lonsky jehnice a bez uhony. Melo by to ucinkovat na cervy v travicim traktu.

13.1.2017 21:26
agi_denisa

XXX.XXX.245.1

Gocz napsal(a):

Kremelinu jsem chtěla zkusit jako přírodní odcervovadlo. Měli jsme odcervit v prosinci, ale to jsme nestihli a teď když se mi začali bahnit je chemii odcervovat nechci.

Gocz

13.1.2017 21:27
Gocz

XXX.XXX.157.2

Dava se to v tak malym mnozstvi a kura by mela trvat dle informaci mesic a pak pauzu. Prosly tim dve lonsky jehnice a bez uhony. Melo by to ucinkovat na cervy v travicim traktu.

Nenašel byste na to odkaz? Začíná mne to fakt zajímat. Předem děkuji.

14.1.2017 12:14
friska

XXX.XXX.104.1

Gocz napsal(a):
Nenašel byste na to odkaz? Začíná mne to fakt zajímat. Předem děkuji.

O křemelině je tu založené celé vlákno. Jsou v něm i odkazy. Stačí si to projít.

17.1.2017 19:17
Kubachov

XXX.XXX.207.53

Dobrý den, chci se zeptat jestli dostatečně krmím mojich sedm ovcí? Dávám jim denně každe dvě kila řepy krmné ( nastrouhane).0,3 až 0,5 kg na ovečku granulí plus 0,2kg otrub spařených, vodu, seno a líz je samozřejmostí, semtam přihodím tvrdý chleb. Děkuji moc za případne rady. Ovečky jsou březí pravděpodobně měsíc před bahněním. Diky kuba.

17.1.2017 20:00
jírab

XXX.XXX.229.192

Možná zareagují zkušenější, ale rozumím tomu dobře - každé ovci 2 kg řepy? Já tedy přicházím na to že míň většinou znamená líp. V zimě krmím jen kvalitní seno, vodu, minerály. S blížícími se porody přidávám lněné semínko a vitaminy (Nutrimix pro ovce). A vůbec mi podle kondice ovcí nepříjde, že by nějak strádaly. Jádro (oves) přidávám jen kolem porodů a po nich.

17.1.2017 20:10
Kubachov

XXX.XXX.207.53

Myslite ze by jim to mohlo spise ublizit? ovecky mi prijdou spokojene. kolik se prosim vas dava toho lneneho seminka? dekuji.

17.1.2017 20:13
Kubachov

XXX.XXX.207.53

A stou repou jsem to prehnal, omlouvam se, davam dve stredne velke repy na jednu ovecku.

17.1.2017 20:26

Kubachov napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat jestli dostatečně krmím mojich sedm ovcí? Dávám jim denně každe dvě kila řepy krmné ( nastrouhane).0,3 až 0,5 kg na ovečku granulí plus 0,2kg otrub spařených, vodu, seno a líz je samozřejmostí, semtam přihodím tvrdý chleb. Děkuji moc za případne rady. Ovečky jsou březí pravděpodobně měsíc před bahněním. Diky kuba.

A to je chovate na sadlo?

17.1.2017 20:38
Massaro

XXX.XXX.33.99

Dvě střední řepy ta dvě kila budou, ale pokud to máte rozdělené na dvě dávky ráno a večer, tak myslím, že to není přehnaně moc (ono je to stejně z velké části jen voda). Lilo tady nedávno psala něco o tom, že řepa není vhodná kolem porodu, ale nevím proč. Granule nepíšete jaké, ale mírně bych ubral. Otruby bych vypustil, chleba je spíš na škodu - nedávat.

17.1.2017 21:19
jírab

XXX.XXX.229.192

Toho lněného semínka dávám tak jednu menší lžíci na ovci. Koupil jsem semínko extrudované (tepelně upravené), čili přímo k použití. Jinak nejsem zastáncem granulí a podobných umělotin. A jak už bylo psáno řepa je v podstatě voda a nějaké cukry, takže mě pořád vychází, že by mělo stačit seno voda, minerály.

18.1.2017 07:16
lilo

XXX.XXX.201.210

Hele co se tyka zachovne davky... tak tam je to jednoduche... to je seno, liz, voda od jara do podzima trava... to je tam kde krmite jen pro to aby to prezilo... to ze jim prilepsite je jedine dobre... zalezi na ovene a na jejim stavu... na predpokladanem poctu jehnat ktere z ni budou a podle toho individualne krmit... jinak nadavkujete jalovou ovci a jinak ovci ktera ceka dva az tri prcky... nesmite prekrmovat protoze pak jsou jehnata zbytecne velka a porody horsi... ale krmit brezi ovci jen senem je skoro zlocin... takze co se prikrmu tyka... pokud je dostatek sena tak nevidim problem v tom proc nedavat krmnou repu, nebo vojtesku... nebo hrachovou slamu, nebo jetelove seno...atd atd meze se nekladou.. davala bych od 0,2 jadrnych krmiv na kus to je tak kelimek od jogurtu mozna trochu vic...... mlety jecmen, oves, lnene pokrutiny pripadne mlete lnene seminko... ovce v dobrem stavu vam vyvedou dobra jehnata... prikrmovat bych postupne zacala pred porodem zhruba tak mesic... a postupne navysovala davku... chleb jen jako pamlsek v malych davkach spis na privolani jako odmenu... co se tyka repy... tak jsem cetla v knize domaci chov zvirat je to starsi kniha a nebo v male encyklopedii zemedelstvi ta je asi z 50. let... ze repa pred porodem neni vhodna ale musela bych se podivat na to jakej k tomu meli autori duvod nejspis proto ze by to mohlo mit projimaci ucinky... a jeslti jsem si to nejak nepopletla... po porodu je to jina... tam se doporucuje zaradit prave tato krmiva z duvodu obsahu vody a produkce mleka... zkratka je potreba koukat na to jak prospet a neublizit.. kdyz je vseho s mirou tak je to v poradku...

18.1.2017 08:16
profesor1

XXX.XXX.192.98

S tou řepou možná jde o to, že v době porodů u ovcí, což se bere jako březen-duben, už řepa obsahuje hodně dusičnanů. Myslím se to tady už kdysi řešilo.

18.1.2017 08:36

Lilo, pises ze ty bys davala... a ty davas?

18.1.2017 08:40
profesor1

XXX.XXX.192.98

Proč mám pocit, že se u něko doma protáhlo šestinedělí?

Fit

18.1.2017 09:23
Fit

XXX.XXX.234.102

Zdravím. Jako ten co len jí i ho užíval dle návodu paní Budvig vám chci říct, že to namleté lněné semínko rychle oxiduje (lněný olej v něm) a ten je v zásadě jedovatý. Proto se také lněný olej určený ke konzumaci dává pod určité inertní plyny a musí skladovat i před otevřením v chladničce.

Ne že byste se otrávili, ale je to zdraví neprospěšné.

Takže bych doporučoval skrmit (ne jim to dát do žlabu) tak nejpozději do 1/2 hodiny od namletí, spíše dříve. Myšleno od namletí, při kterém se mleté semeno nezahřívá, tedy zejména ručně a pomalu.

18.1.2017 09:27
lilo

XXX.XXX.201.210

Mastnacku to vis ze jo... nedostavaji vzdy, ale po dobu co jsou doma tj od vanoc tak dostavaji byt jen hrsticku kazda... a opravdu zalezi na vyzivove kondici a musime se pochvalit letos nam ovecky vypadaly fakt skvele... mely moznost past se na volno na x hektarech nevyuzivanych pastvin takze az do predvanoc tj cca 14 dni pred vanoci korzovaly a byly jak becky pak jsme je stahli z pastvin domu a za 10 dni porodily... kazda po dvou jehnatkach pricemz dve z nich mely porod pomerne slozitej vzhledem k velikosti a to prikrm dostavaly jen tech 10 dni... jehnata pres 5 kg a vetsi... nevazili jsme vsechny ale ty nejmensi i tak pres 4,5 jehnicky... oveny samozrejme maji vydaj takze sly s vahou dolu takze je to nutnost aby nebyly uplne kost a kuze... zhruba za 3 tydny by mely rodit dalsi 3 holky... tak uvidime...

18.1.2017 10:01

Dobre dobre, ja jen jestli sis nezateoretizovala :)
Letos jsem bez prirkrmu, bahnice dostavaj kazda hrst psenicnych otrub s kremelinou a na sest ovci dve hrsti ovsa. Vahy neznam, hrstuju.

18.1.2017 10:13
lilo

XXX.XXX.201.210

Jj... to hrstovani je asi nejrozumejsi.. v malem poctu... protoze by becky jsou schopne se uslapat...

18.1.2017 11:05

Takhle vypada kremni brezich ovci u me :) Jsou docela sporadany.

18.1.2017 12:12
Kubachov

XXX.XXX.24.8

Dekuji za rady. Krmeni pravdepodobne uberu a davam samozrejme dvakrat denne(rano i vecer) repy mam jeste dost tak doufam ze ji skrmim bykem. Pridavam foto ovecek. Hezky den.

18.1.2017 12:45

V tom boxu jsou zavrene nebo muzou ven? Tady ma nekdo hodne dostatek sena koukam :) V nem uplne plavou :).

18.1.2017 12:56
Kubachov

XXX.XXX.24.8

Zavrel jsem je jak zacly ty mrazy jinak maji oploceny vybeh asi dva hektary. Chci udelat stado 50-70 ovci. Ale jsem uplne na zacatku. Nez jsem jim udelal jesle hazel jsem jim seno do rohu boxu a ony si ho postupne roztahovaly. Tak jim denne ubiram a davam jako podestylku pro byka. Vedle v boxu mam rozdelene jeste dva beranky.

18.1.2017 12:57
Kubachov

XXX.XXX.24.8

Jak vysokou mate podestylku ve chleve?

18.1.2017 13:49

Tak to je v pohode. I v tech mrazech jim neni venku zle. Pokud teda nestojej nekde na vydrholci kde neni pred vetrem uniku. Ale i v tom pripade si poradej, lehnout na zem hlavu dolu a lezej.
U me je ted podestylka slaba, budu muset zase prihodit slamu. Cca 5cm protoze jsem nedavno kydal lonskou :).

18.1.2017 14:22
Kubachov

XXX.XXX.24.8

Chci at jsou v teple. Jak se otepli tak je hned vypustim ven. Chlev jim celodenne vetram otevrenyma dverma at nemaji pruvan okna mam zavreny. Kolik mate ovecek?

18.1.2017 14:24
Kubachov

XXX.XXX.24.8

A jeste nevite prosim kde vymenim nebo prodam berana sufolk dvouleteho?

18.1.2017 14:36

Jen pet a berana. Jestli mate dotacniho s paperama, tak ho dobre prodate nebo vymenite kdekoli s kymkoli kdo bude mit zajem :) Tady inzerce, bazos atd. Akorat ted neni moc doba kdy by nekdo shanel berana.

18.1.2017 14:47
lilo

XXX.XXX.201.210

Hele ovecky mate pekne.. ale chovejte se k nim jako k ovcim.. nejsou to zadne citlivky... na silne mrazy jsou dokonale uzpusobene... maximalne osnezej udela se jim na hrbete ledova krusta ktera netaje... to je znamka toho ze izoluji... :) mam 6 bahnic a pred silvestrem se mi narodila prvni snuzka jehnatek do chliva jsme je prevedli jen na oschnuti a na to ze nam rodily dve ovce najednou tak aby si to nepopletly a protoze jsme tam meli prakticky prvnicku tak aby ziskala spravne materske schopnosti... od druheho dne jsou venku mraz nemraz... -18 st...

18.1.2017 14:52

Maj totiz tu vec na sobe co se musi strihat :).
( ja vim ze ovec hreje hlavne zevnitr ).

18.1.2017 19:06

Takhle vypada kremni brezich ovci u me :) Jsou docela sporadany.

Jak to děláte, že každá ví, že má svou mističku a neleze k sousedce... Je to poetický obrázek .

18.1.2017 19:38

:) tak to vam nepovim, mozna ze to je tim jak maj malo a zerou rychle a najednou jsou krmitka prazdny :) kdyz jsem s kremelinou zacal tak to nekterejm nejelo a to me trosku dopalovalo, ze ty zravy budou prekremelinovany.

2.3.2017 22:04
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Jen pet a berana. Jestli mate dotacniho s paperama, tak ho dobre prodate nebo vymenite kdekoli s kymkoli kdo bude mit zajem :) Tady inzerce, bazos atd. Akorat ted neni moc doba kdy by nekdo shanel berana.

Zdravím, také máme pět oven a beryho. Suffolky a jednu kříženku. Kolik máte letos jehňat? My už máme odrozeno, celkem osm kousků. Sedm beránků a jedna jehnička Klepu, zatím jsou v pořádku. Dvě oveny už jsou zas venku u beryho, tři zatím ještě v choulech. Máme letos fakty radost.

3.3.2017 07:20

Uz jen ctyri a berana, pata ma nove pusobiste. Z toho dve rocky, takze se me obahnila zatim prvni, druhou to ceka za 6 a vice dni, tam to vidim na trojcata. Takze u me letos moc mrnousu nebude.

3.3.2017 13:56

Já už se chystala ty 3 týdny před porody začít krmit, ale rozmyslela jsem si to po konzultaci s jedním chovatelem...
Jeho názor se mi líbí a přijde mi logický. Každý má ale na věci různé názory, tak to nikomu nenutím. Jen je to další pohled na věc, který to ještě nezazněl:

Ovce před porody je nesmysl krmit. I v posledním měsíci dokáže jehně narůst do nežádoucích (velkých) rozměrů, tedy to může zhoršit porody. Za druhé může při nesprávném množství jádra ovce zbytečně ztučnět, což nepřispívá zdraví. Za třetí - a to mi přijde dost logické - je v prvních dnech a týdnech porodu zbytečné dopovat ovci, protože to zvyšuje tvorbu mléka, které ale malá jehňata nemají šanci vypít, takže je riziko mastitidy...
Mno, takže za mě: začít přikrmovat až cca 14 dní po obahnění - když už jehňátka narůstají a mají větší spotřebu mléka, když už je ovce oklepaná z porodu a potřebuje začít dávat taky sobě, nejen jehňatům...
A pak něco začít přihazovat i malým, až na to bude ten správný čas. Alespoň do vážení ve 100 dnech.
Takže letos zkusím jít touto cestou a uvidíme, co to udělá.

3.3.2017 14:23

Já jsem se taky trochu divila, když jsem tu často četla, že se mají ovce/kozy krmit před porodem víc, protože jsem vždycky slyšela spíš pravý opak. Spíš mi říkali pozor, nekrmit moc, je nebezpečí, že plod příliš vyroste a nebude tak životaschopný nebo samice ztloustne a bude těžší porod. Krmit víc až potom, když mají mladé. Nevím...

3.3.2017 14:28

S krmením ovcí se to má tak, že přece strašně záleží co krmíte :D Není ovce jako ovce. Ovce s jedináčkem má úplně jiné nároky než ovce s dvojčaty nebo trojčaty. Ušlechtilé masné plemeno má úplně jiné nároky než valaška nebo oessant.

3.3.2017 14:34
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Krmili jsme letos ovsem a ječmenem asi tak dva měsíce před porody, sem tam chleba, jablka. Krmíme tak i ted, po porodech. Tři ovce měly dvojčata, dvě, z nich jedna prvnička, jedináčky. Všechna jehnata jsou v naprostém pořádku. Po porodu dáváme selen a Lamb Aid. Seno máme vlastní, sušíme hráběmi. Také sleduji denně ovce, jak prospívají, jak vypadají, jak se chovají. Pokud by se mi něco nezdálo, krmnou dávku upravíme. Máme tedy od pěti ovcí osm jehňat, sedm beránků a jednu jehničku. Ovce i po porodech vypadají dobře, jsou spokojené. Jednu, co má jedináčka, se pokouším dojit, zatím malinko, jen do kávy. Uvidíme.

3.3.2017 14:35

Ma pravdu ta pani. Mivyl jsem dvojcata i okolo 7-8kg. Letos prcky 3.75kg. Mesicni podavani hrsti otrub se spetkou ovsa neni prikrm.

3.3.2017 15:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hipííí,14dnů po je POzdě. Pokud jsou mladé vitální a trošku urostlé tak do týdne už stíhají vemeno vysušit. Jedináček možžná do těch 14 dnů.
Já teda nepřikrmuji ani před, ani po, ale mají k senu senáž.

3.3.2017 20:48

Senáž je super. Ale to při mém množství zvěře je pasé. Navíc je to drahá sranda.
Vidíte, tak třeba začnu sypat dřív... taky jsem u nich každý den, tak reaguji flexibilně. Jsem fakt zvědavá. Hlavně na to, o kolik budou menší jehňata, když jsem letos nekrmila před porody... "Nevyzkoušíš, nevíš"

3.3.2017 21:51

Hhippie...sama jsem zvědavá, jak "pokus" nakonec vyhodnotíte. Loni jsem opravdu jen symbolicky dávala oves až na konci březosti - spíš aby si holky oživily, že patřím k nim. Jehňata byla normální velikosti, jedináčci i pěkně velcí. Ale maminy byly hodně pohublé. I přes dobrou pastvu měli co dělat, aby se dostaly do kondice. Pyšná jsem za to na sebe nebyla. Letos naopak dávám trošku od začátku a od druhé poloviny řepu nebo mrkev nebo brambor (dle toho, co zrovna mám) a víc jádra. A přesně říkám jako ty, Vyzkouším a uvidím

7.3.2017 11:09
moonika

XXX.XXX.200.2

5. Podávat zvýšené množství proteinu bahnicím v období od 4 týdnu  
před bahněním do 6 týdnů po bahnění
 protein je nutný k odpovídající činnosti imunitního systému. Ovce se tak
dokáží dostatečně vyrovnat se stresy včetně parazitární infekce

to radia tu http://metodiky.agrobiologie.cz/PDF/KZR/EFEKTIVNI-SYSTEM-PREVENCE-PARAZITOZ-V-CHOVU-OVCI.pdf.

7.3.2017 11:33

Zajímalo by mě, jestli to platí i o kozách. Podávání proteinů jako cesta k ubránění se parazitům se někdy doporučuje, aby došlo k nahrazení ztráty proteinů, kterou paraziti způsobili, a aby zvíře nezesláblo. Už jsem se s tím setkala (konkrétně prof. Vadlejch, ten je jedním z autorů i u toho Vašeho příspěvku). Ale všude se mluví o ovcích. Nejsem si jistá, jestli je to to samé, navíc pokud je zvíře v obstojné kondici, mohly by někdy bílkoviny způsobit spíš trávicí problémy. Protože v normálním stavu není z těchto důvodů vhodná, používá se hypotermicky upravená sója nebo hrách. A to už se mi zdá příliš překombinované krmivo pro kozy, které jsou zvyklé na seno a žádný nebo minimální příkrm. Ale možná u ovcí, které jsou na maso a chcete od nich hodně velkých mladých, je to dobré.

7.3.2017 11:56
moonika

XXX.XXX.200.2

Zajímalo by mě, jestli to platí i o kozách. Podávání proteinů jako cesta k ubránění se parazitům se někdy doporučuje, aby došlo k nahrazení ztráty proteinů, kterou paraziti způsobili, a aby zvíře nezesláblo. Už jsem se s tím setkala (konkrétně prof. Vadlejch, ten je jedním z autorů i u toho Vašeho příspěvku). Ale všude se mluví o ovcích. Nejsem si jistá, jestli je to to samé, navíc pokud je zvíře v obstojné kondici, mohly by někdy bílkoviny způsobit spíš trávicí problémy. Protože v normálním stavu není z těchto důvodů vhodná, používá se hypotermicky upravená sója nebo hrách. A to už se mi zdá příliš překombinované krmivo pro kozy, které jsou zvyklé na seno a žádný nebo minimální příkrm. Ale možná u ovcí, které jsou na maso a chcete od nich hodně velkých mladých, je to dobré.

To môže byť napr aj lucerkové seno a pod. Ja myslím že to platí aj pre kozy. Myslím že v tej dobe keď plod najviac rastie a má vysoké nároky na živiny ten zvýšený príjem bielkovín zvládnu, ale samozrejme v rozumnej miere.

7.3.2017 12:01

moonika napsal(a):
To môže byť napr aj lucerkové seno a pod. Ja myslím že to platí aj pre kozy. Myslím že v tej dobe keď plod najviac rastie a má vysoké nároky na živiny ten zvýšený príjem bielkovín zvládnu, ale samozrejme v rozumnej miere.

Vojtěškové nebo jetelové seno by asi bylo přijatelné, to by nebyla taková bomba jako ta sója.

7.3.2017 12:24
moonika

XXX.XXX.200.2

Vojtěškové nebo jetelové seno by asi bylo přijatelné, to by nebyla taková bomba jako ta sója.

Ja som starej Líze pred pôrodom mesiac a aj teraz vlastne dávala/dávam len vojteškové seno a otavu kde bola skoro samá štajerka ďatelina lebo iné mi nechcela, a vyzerá to s ňou zatiaľ ok, Srsť má peknú, kondička ok, žiadne prepadliny po pôrode, čo je zázrak po tom aké mala pred mesiacom obdobie. Ale treba myslieť na dopĺňanie fosforu, prípadne horčíka lebo je tam veľmi veľa vápnika. Trávi dobre.

11.3.2017 20:29
jírab

XXX.XXX.229.192

moonika napsal(a):
5. Podávat zvýšené množství proteinu bahnicím v období od 4 týdnu  
před bahněním do 6 týdnů po bahnění
 protein je nutný k odpovídající činnosti imunitního systému. Ovce se tak
dokáží dostatečně vyrovnat se stresy včetně parazitární infekce

to radia tu http://metodiky.agrobiologie.cz/PDF/KZR/EFEKTIVNI-SYSTEM-PREVENCE-PARAZITOZ-V-CHOVU-OVCI.pdf.

Zajímavý článek, něco si z toho určitě vezmu. Trochu mě tam mate jedna věc : uvádí se tam, že je chyba odčervovat celé stádo najednou. Já tedy odčervuji všechny ovce naráz, např. teď na jaře před pastvou. Taky pořád nevím jestli je lepší odčervovat až po březnových porodech, nebo odčervit ještě březí bahnice. Pokud je odčervujete březí, můžete někdo napsat čím konkrétně, aby to neublížilo? Podle diskuzí to asi dělá každý jinak.

11.3.2017 21:05

Letos jsme poprvé odčervovali březí bahnice panacurem. Jinak jsme odčervovali klasicky 2x do roka. ALe po bahnění a než odrostli jehňata (myslím do 4-6 týdnů), abycho to vzali najednou už to pak bylo kolikrát pozdě. Ovce byly silně začervené, do toho "unavené" po jehňatech, takže uvidíme, zda to bude letos lepší. Ale my teda bojujeme s docela zamořenou pastvinou

11.3.2017 21:30
moonika

XXX.XXX.154.12

jírab napsal(a):
Zajímavý článek, něco si z toho určitě vezmu. Trochu mě tam mate jedna věc : uvádí se tam, že je chyba odčervovat celé stádo najednou. Já tedy odčervuji všechny ovce naráz, např. teď na jaře před pastvou. Taky pořád nevím jestli je lepší odčervovat až po březnových porodech, nebo odčervit ještě březí bahnice. Pokud je odčervujete březí, můžete někdo napsat čím konkrétně, aby to neublížilo? Podle diskuzí to asi dělá každý jinak.

"Nejdůležitějším pravidlem je
zachování tzv. refugií (parazitální populace), která je stále ještě  vnímavá  
k běžným odčervovacím prostředkům. Tato „nerezistentní populace“ je
schopna efektivně  ředit geny, které přispívají k anthelmintické rezistenci.
Nadužívání anthelmintik likviduje více „refugia“ než „rezistentní populaci“, což
urychluje růst nástup rezistence (Abbot et al.,2012; Bath,2014)".

Přidejte reakci

Přidat smajlík