Aby to tam v tých komentároch nezapadlo prachom... myslím že sú to veľmi užitočné rady:
"když děláte, směsný, vzorek tak by měl být průřezem stáda beran, staré ovce, jehnice /kozy/ a různým řízením stáda - ustájené, neustájené, dojené - nedojené, apod. ale hlavně od zvířat které se vám nějak nezdají - typické příznaky parazitismu - ovce, koza ja ňáká divná, stojí leží osamoceně, nepřijde na zavolání, nepřijde ke žrádlu, je v depresi - je nahrbená, nohy blízko u sebe, hlava a uši svěšené dolů, žádná hra uší, průjem, hubnutí, rozježená, matná, lomivá, hrubá srst, slabost - nestabilita, neudrží se na nohách, dá se snadno chytit, anémie - oko, vulva, vemeno horečka, zrychlené dýchání, kašel, výtok z nosu, mandibulární otok podčelistí,...od takto se projevujících zvířat odeberte hovna přímo z konečníku z každého hovna max na čajovou lžičku, či dva bobky, co je strašně důležité aby byly co nejčerstvější, vůbec je nemusíte sbírat několik dnů, když tam červi jsou tak kladou stále, velmi důležitý a to tady ani na Ifauně nikdo nenapsal aby jste ten obsah pozbíraných hoven velmi dobře promíchali ! může se pak při vyšetřování v laboratoři stát že vyšetřující vezme z vrchu skleničky, pytlíka, jeden bobek odváží 2 gramy a z toho dělá preparát a následný rozbor / to jsem viděl v lab na vlastní oči / vám příde následně rozbor za který zaplatíte drahý peníze s negativním výsledkem a vám při tom chcípají zvířata protože laborant obsah nepromíchal, otázka - proč by si přidělával práci a hrabal se v hovnech /teprve po promíchání se vzorek stává reprezentativní - směsný / vzorek nikdy neposílejte ve čt, pá, ale vždy na začátku týdne, ať tam neleží přes víkend, někdo ho nedá do lednice, nechá ho v teple z vajíček se vylíhnou červi a opět je výsledek negativní, protože larvy už vám nikdo v preparátu nebude umět odečíst, všichni umí hledat jen vajíčka. Starý bača".
Nestary bača

XXX.XXX.236.218
Když už je tu takové téma, od kterého jsem si z názvu sliboval něco zcela jiného,...
Jde z trusu, po čichu, něco poznat? Máte někdo nějakou zkušenost?
Myslím, že minimálně ty kokcidie by mohly jít. Myslím také, že starý bača sledoval pravidelně i strukturu.
Ja som to síce nespozorovala, mám nosné polypy a čuch nanič:) ale u kokcídií by mali výkaly dosť páchnuť(kamarátka to pozná podľa čuchu), plus môže byť vo výkaloch prímes krvi alebo hlienu.
Inak acidotické výkaly sú tiež špecifické, skôr svetlé objemné matné, to má odsledované kamoška na koze ktorá má sklon k acidóze:). Už sme sa raz bavili že by sa hodila encyklopédia bobkov :D.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na první pohled poznáte jedině tasemnice.
no a pak když už je zvíře celé podělané.
červíků bývá víc v takových těch slepených bobcích, co není vyloženě průjem, ale vypadá to spíš jako šiška z bobků, než jednotlivé bobky.
ale kolikrát mám krásné bobky a pak pod mikroskopem jen koukám, co tam všechno je.
k tomu odběru. je to tak, že zavařovací sklenici bobků prostě pod mikroskop nenarvu, vyšetřuju kapku. odstředěnou z množství, které se mi vejde do zkumavky, ten vyšetřovaný vzorek je velký asi jako lískový ořech. když si beru vzorky sama, tak beru úplně random po jednom bobku od části vyšetřovaných zvířat a z nich si odeberu potřebné množství. fakt nemá cenu toho brát tuny, stejně se většina vyhází. a ano, jsou-li ve stádě nějaká zvířata, která mají nějaký problém, případně které dělají slepené bobky, je super vyšetřit tyhle zvlášť, třeba i individuálně - jeden vzorek od jednoho zvířete.