Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2017 23:16
gajdovka

XXX.XXX.51.111

Prosím, jak vyřešit infralampu v salašce, kde není elektřina?Dá se to nějak zrealizovat?

Neandrtálec

20.1.2017 00:05
Neandrtálec

XXX.XXX.236.218

Rozdělej oheň, pořiď reflektor.

O co přesně ti jde? Infrazáření vydává třeba každý žhavý předmět.

20.1.2017 08:31
kosta

XXX.XXX.111.250

Autobaterie a měnič na 220v.

Neandrtálec

20.1.2017 09:12
Neandrtálec

XXX.XXX.27.7

To takhle obecně nejde říct.

Pokud třeba chce koni nahřívat šlachy speciální lampou... ta má nějakou spotřebu (já mám třeba 200W), a on potřebuje aby fungovala nějaký čas... zjistí třeba že v baterii auta nemá dostatek energie ani když nechá běžet motor. Také ten střídač by asi bylo vhodnější plný sinus. Na druhou stranu mám doma ruční lampu s diodami o příkonu 27W a teoreticky by ti šlo upravit aby to fungovalo přímo i bez střídače.

Pokud potřebuje ohřát zamrzlý přívod napaječky a uvažoval o infrazářiči... existují plynové teplomety.

A tak dále a tak podobně.

20.1.2017 09:49
lilo

XXX.XXX.201.210

kosta napsal(a):

Ten to neutahne... uz jsme zkouseli takle mit lihen v dobe kdy jsme tu meli loni odstavku el proudu...

20.1.2017 11:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hlavně na salašce opatrně, aby jste to nepřehřáli a nezůstala vám ze salašky jen hromádka popela!

20.1.2017 11:18
gajdovka

XXX.XXX.42.99

Neandrtálec napsal(a):
Rozdělej oheň, pořiď reflektor.

O co přesně ti jde? Infrazáření vydává třeba každý žhavý předmět.

Tak máte příznačné jméno, to by asi neklaplo, mladým by to buď vypálilo oči a nebo rovnou by shořeli.

20.1.2017 11:18
gajdovka

XXX.XXX.42.99

kosta napsal(a):

Děkuji za typ.

20.1.2017 11:21
gajdovka

XXX.XXX.42.99

profesor1 napsal(a):
Hlavně na salašce opatrně, aby jste to nepřehřáli a nezůstala vám ze salašky jen hromádka popela!

Tak to bych nerada, páč nestála pár korun a infralampa může rozdělat oheň?já ji chtěla pro případ, že mi kozena porodí, u jedné fakt nevím termín, abych byla připravena.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.1.2017 11:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

Profesor si mozna vybavil takovej ten hlinikovej satelit s nekrytou spiralou. Moderni infralanmpy by nic podpalit nemely. Ale zase nemaj asi takovej vykon. Nam odesla kdyz upadla z prebalovaku. Mela "zarovku" myslim 200w.

20.1.2017 11:28
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě šlo spíše o ty různé "rady" různých ohřevů. Pokud nemáte plemeno nějakých naháčů, tak by mladým měla stačit ta vysoká podestýlka, protože takové to přihřívání může i ublížit - rozhodí to mladým termoregulaci.

20.1.2017 11:37
gajdovka

XXX.XXX.42.99

profesor1 napsal(a):
Mě šlo spíše o ty různé "rady" různých ohřevů. Pokud nemáte plemeno nějakých naháčů, tak by mladým měla stačit ta vysoká podestýlka, protože takové to přihřívání může i ublížit - rozhodí to mladým termoregulaci.

Profesůrku, mám to vyzkoušené, měla jsem zděný chlív, byla tam nula, níž to v mrazech nešlo a kůzlata se sama rozhodla a vybrala místo pod infralampou, aspoň do usušení, ona ta lampa moc žáru nevydá, ted mám salašku na louce a tam nemám proud, tak jsme to chtěla pro případ nějak vyřešit, aspoň na chvilečku, jelikož mají pořád otevřenou škvírku na průchod a určitě tam mají hodně pod nulou, i když tam vlezu, mají vydýcháno, ale voda zamrzlá, dneska schválně změřím, v noci je u nás minus 18.

Neandrtálec

20.1.2017 12:04
Neandrtálec

XXX.XXX.0.242

No taková lampa co vy potřebujete to bude tak odhadem 400-1200W. V olověném akumulátoru budete mít v této zimě využitelnou kapacitu ani ne tak 50%. Při zapínání nebude smět hodnota napětí houpnout pod limit střídače (bývají vybaveny ochranou proti vybití baterie, vybitá baterie by navíc zmrzla). Pokud to bude baterie v autě, ta sama o sobě už bude mít kapacitu poloviční kvůli provozu a musíte v ní nechat dostetk energie na nastrtování.

Jiné druhy baterí, co nejsou na zimu tak citlivé i se méně samovybíjí stojí majlant, stejně tak tak výkoný střídač. Rovnou bych na to zapoměl, je to celkově drahý špás.

Buď elektrocentrálu se spalovacím motorem, nebo právě plynový infrazářič. Ten co je na obrázku je od MEVY a není podle mne pro vás ten vhodný. Možná i taková ta kamínka na kolečkách typu Pohoda by byla vhodná, ale co znám od jiného výrobce tak i v dílně stačí malá nerovnost a pojistka proti převrácení to vypíná.

20.1.2017 14:16
lilo

XXX.XXX.201.210

A nejde tu kozu prevest nekam k elektirce? gajdovko... predpokladam ale ze u kozy blizici se porod lze odhadnout na den dva dopredu... nebo alespon par hodin dopredu... jinak se priklanim k tomu co pise neandrtalec... a jeste jednou upozornuju ze prevodnik a autobaterie nemaji sanci...

20.1.2017 14:22
profesor1

XXX.XXX.192.98

gajdovka napsal(a):
Profesůrku, mám to vyzkoušené, měla jsem zděný chlív, byla tam nula, níž to v mrazech nešlo a kůzlata se sama rozhodla a vybrala místo pod infralampou, aspoň do usušení, ona ta lampa moc žáru nevydá, ted mám salašku na louce a tam nemám proud, tak jsme to chtěla pro případ nějak vyřešit, aspoň na chvilečku, jelikož mají pořád otevřenou škvírku na průchod a určitě tam mají hodně pod nulou, i když tam vlezu, mají vydýcháno, ale voda zamrzlá, dneska schválně změřím, v noci je u nás minus 18.

Jj, jestli to máte odzkoušené tak to jooo. Já jen že když jsem se zajímal o chov koz tak jsem četl takové hrůzostrašné zcénáře jak kůzlata v mrazu pořebují infralampu, žárovku,...prostě nějaký ohřev. Měse to rodí do těchto mrazů(hnědá krátkosrstá), v minulosti ovce i na sněhu venku taky při -20 a šlo to. Pokud se to teda ohlídá. Už to rození venku neriskuji, protože výcečetný vrh ovena nestíhá osušit.

20.1.2017 14:27
gajdovka

XXX.XXX.42.99

lilo napsal(a):
A nejde tu kozu prevest nekam k elektirce? gajdovko... predpokladam ale ze u kozy blizici se porod lze odhadnout na den dva dopredu... nebo alespon par hodin dopredu... jinak se priklanim k tomu co pise neandrtalec... a jeste jednou upozornuju ze prevodnik a autobaterie nemaji sanci...

Jako kam, do garáže?ano, to jde odhadnout cca, ale nemám kam, ji zavést.

20.1.2017 14:31
gajdovka

XXX.XXX.42.99

profesor1 napsal(a):
Jj, jestli to máte odzkoušené tak to jooo. Já jen že když jsem se zajímal o chov koz tak jsem četl takové hrůzostrašné zcénáře jak kůzlata v mrazu pořebují infralampu, žárovku,...prostě nějaký ohřev. Měse to rodí do těchto mrazů(hnědá krátkosrstá), v minulosti ovce i na sněhu venku taky při -20 a šlo to. Pokud se to teda ohlídá. Už to rození venku neriskuji, protože výcečetný vrh ovena nestíhá osušit.

Kozy jsou darebačky, rodí většinou tak, až zajdu, porodila mi jednou v zimě v chlívku a všechna tři kůzlata nechala zmrznout, pak jsem si pořídila tu lampu, pomalu jsem spala v chlívku a hned, jak vyplkla, ošetřila, napila a kůzlata si zalezla pod lampu, nechci riskovat, těžce snáším každé úmrtí.

20.1.2017 14:53
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak to máte pravdu. Já už si tu loni stěžoval, že jsem nebyl nikdy ani u jednoho porodu u koz. Mohl jsem tam jít desetkrát za den, stejně si vždy potvory počkaly až odejdu. A kůzlata jsou vždy huňaté jak medvídci, nebo nějaké štěňata, tak že pokud je mamina olíže, tak o ně strach nemám.

20.1.2017 14:55
lilo

XXX.XXX.201.210

gajdovka napsal(a):
Jako kam, do garáže?ano, to jde odhadnout cca, ale nemám kam, ji zavést.

No mozna by sla nejaka termodeka napnout na autobaterii...

20.1.2017 14:58
lilo

XXX.XXX.201.210

Jinak bedna, petflasky s horkou vodou, slaba decka naktere je polozite a zakryt svrchu... dostatek hader na vysuseni... pripadne kuzlata odvest domu osusit a vratit koze suche... neznam ale vase podminky...

20.1.2017 16:36
gajdovka

XXX.XXX.42.99

lilo napsal(a):
Jinak bedna, petflasky s horkou vodou, slaba decka naktere je polozite a zakryt svrchu... dostatek hader na vysuseni... pripadne kuzlata odvest domu osusit a vratit koze suche... neznam ale vase podminky...

Domů určitě ne, nechci od kozeny odnímat kůzlata, osuším hadrama, pokud jsem u toho, doufejme, že kozy, které ted mám, AN, mají vyvinutý lepší mateřský instinkt, jak moje zakladatelka koza bílá domácí.

20.1.2017 17:01
lilo

XXX.XXX.201.210

No tak moje nubka byla uplna trubka... jinak s ostatnima kozama mam krizence AN a burky s malym podilem puvodnich bilych a hnedych... a ty se staraji skvele... jen s prvnickama je trochu potiz...jedna krizenka burky ta jim v podestylce nahrabe bunkr a dotoho je zahrabe... je to docela sranda..je k nim pomerne drsna... ale uz od prvnicky si poradila se trema....kuzlata jsou pokud jim tedy v tom nebrani nejake spatne polohy nebo ztizeny porod atd... tak jsou dost hbita... hned se snazi cucat... takze se pomerne jeste pred uplnym vychladnutim vetsinou dostanou k provozni kapaline... tak at vam to dobre dopadne... ja kozy uplne letos odsunula... puvodne jsem zamyslela ze pripustim v prosicni... ale podarilo se to az ted... taze je budu mit nejdrive v cervnu... ale jehnatka jsou na svete a jeste tri ovenky maji rodit... mam je pod kamerovym dohledem takze k tomu nemuism litat ani v noci... kdyz si vytypuju ktera a kdy bude rodit... jednej matadorce se nalila pipka... ale veminko jeste nic moc... tak to odhaduju tak za deset i vice dni... a ten zbytek pujde hned po ni pravdepodbone... take na nich neni nic videt tak maji jeste cas...

20.1.2017 18:30
gajdovka

XXX.XXX.42.99

lilo napsal(a):
No tak moje nubka byla uplna trubka... jinak s ostatnima kozama mam krizence AN a burky s malym podilem puvodnich bilych a hnedych... a ty se staraji skvele... jen s prvnickama je trochu potiz...jedna krizenka burky ta jim v podestylce nahrabe bunkr a dotoho je zahrabe... je to docela sranda..je k nim pomerne drsna... ale uz od prvnicky si poradila se trema....kuzlata jsou pokud jim tedy v tom nebrani nejake spatne polohy nebo ztizeny porod atd... tak jsou dost hbita... hned se snazi cucat... takze se pomerne jeste pred uplnym vychladnutim vetsinou dostanou k provozni kapaline... tak at vam to dobre dopadne... ja kozy uplne letos odsunula... puvodne jsem zamyslela ze pripustim v prosicni... ale podarilo se to az ted... taze je budu mit nejdrive v cervnu... ale jehnatka jsou na svete a jeste tri ovenky maji rodit... mam je pod kamerovym dohledem takze k tomu nemuism litat ani v noci... kdyz si vytypuju ktera a kdy bude rodit... jednej matadorce se nalila pipka... ale veminko jeste nic moc... tak to odhaduju tak za deset i vice dni... a ten zbytek pujde hned po ni pravdepodbone... take na nich neni nic videt tak maji jeste cas...

Doufejme, že vše dobře dopadne, koupila jsem jim AN kozla, je ochočený, hodný, nesmrdí, jak kozli, ani jsem ho neviděla dělat nějaké ciráty, jak dělávají kozli při námluvách, že by skákal taky jsem neviděla, tak těžko říct, holky se mi prskaly v prosinci, držely, jak jsem jim prohmatávala cecíky, tak by chtěly, ale nebyl vidět zájem od kozlíka, dokonce si i došla sousedka s kozenkou a náš Honzík nic

Přidejte reakci

Přidat smajlík