Noeemii

XXX.XXX.20.177
Dobrý den, asi před dvěmi týdny naší ovci diagnostikovali otravu krmivem. Pravděpodobně ze sena. Museli jsme ovci utratit, ale celé mi to nějak nesedí. Kdyby to bylo ze sena Tak by tu otravu měli vsechny ovce ne? Tak me napadlo, jestli to nemohlo vzniknout od trusu z kuny.. myslíte že je to možné? A další vec by me zajimala, jestli ma otrava vliv na konzumaci masa? :/.. předem děkuji za odpovědi.
Ono diagnostikovat mohou otravu... ale asi by bylo rozumne sdelit cim vsim ovecky krmite... jaka je kvalita sena, kdo vam seno delal... jak stare to seno je jak je ulozene... bylo zaplisnene, prasne atd... z jake oblasti z mokradu zaznamenany vyskyt jedovatych rostlin... atd...
proste na to aby se to tema dalo dokonale rozebrat chybi blizssi popis pocinaje vekem, stavem, vyzivovym stavem... kompletne uplne vse popsat... projevy te otravy...
Noeemii

XXX.XXX.20.177
No právě si myslím že je seno v dobrém stavu, děláme si ho sami, není staré, naposled na podzim jsme susili posečené pole a skladujem ho v dřevěné chatce a nikdy jsme s tím problémy neměli... Ovečky máme kamerunske a jsou staré přibližně rok... vyzivovy stav je dobry, povahu měla ovce apatickou a jakmile jsem ji třeba nabídla seno, ona se pro neho natahla a pak zustala v téhle pozici.. úplně měla ztuhlé svaly... chováme je v horských oblastech, okolí jablunkova a na jedovaté rostliny na pastvě si dáváme pozor... kdyby to ta otrava opravdu byla.. myslíte si že to má vliv na maso? Bude pozivatelne?
Ta stuhlost by mohla poukazovat spise na listeriozu nebo tetanidu... padala? mela nejake krece? v jake fazi jste se ji rozhodla zabit.. byla nejak lecena?
maso bych z takoveho kusu radeji zpracovala zviratum.. vim ze je to skoda... ale z nemocnych zvirat... pripadne pak z lecenych zvirat kde jsou rezidua leku bych maso nekonzumovala...
Gocz

XXX.XXX.157.2
Noeemii
napsal(a):
Dobrý den, asi před dvěmi týdny naší ovci diagnostikovali otravu krmivem. Pravděpodobně ze sena. Museli jsme ovci utratit, ale celé mi to nějak nesedí. Kdyby to bylo ze sena Tak by tu otravu měli vsechny ovce ne? Tak me napadlo, jestli to nemohlo vzniknout od trusu z kuny.. myslíte že je to možné? A další vec by me zajimala, jestli ma otrava vliv na konzumaci masa? :/.. předem děkuji za odpovědi.
Ve vašem přízpěvku je velmi málo informací na to, aby se z nich dal udělat nějaký solidní závěr. Někdo diagnostikoval... kdo? Na základě čeho? Co v ovci našli? Z čeho to může být? Bez zodpovězení těchto otázek se vám vynoří jen spousta spekulací, v nichž se budete jen těžko orientovat. Zatlačte na toho kdo diagnostikoval a nenechte se odbýt, ať vám dá co nejvíce odpovědí. Spousta se toho potom dá vyčíst na netu(z čeho a proč, atd).
Otrava ze sena je velmi málo pravděpodobná, jestli seno žralo více ovcí a ta dotyčná nebyla nějak znatelně od ostatních oslabená. Z kuního trusu pochybuji, protože to by ovce nežrala, kvůli smradu.
Jestli ovce měla ztuhlost svalů, tak určitě maso-svalovina na konzum nebude.
Ale jak píšou ostatní nademnou. Chce to odborné posouzení-rozbor.
echovatel

XXX.XXX.119.51
Koupil jsem loni v létě jehničku, očkování jsem nechal po stříhání (Covexin 10), to již bylo pozdě. Měsíc po stříhání zašla na tetanus - svalové křeče, pohublost, nakonec ležák. přičítám to poranění během stříhání. Nestříhal jste je před tím?
Matsik

XXX.XXX.121.5
echovatel
napsal(a):
Koupil jsem loni v létě jehničku, očkování jsem nechal po stříhání (Covexin 10), to již bylo pozdě. Měsíc po stříhání zašla na tetanus - svalové křeče, pohublost, nakonec ležák. přičítám to poranění během stříhání. Nestříhal jste je před tím?
Kamerunky se nestříhají, protože nemají vlnu.
Endy M.

XXX.XXX.54.7
Asi před měsícem jsem přišel k ovcím (kamerunským), kde mně jedna jako obvykle nevítala a stála opodál, nevzala si ani pamlsek a za půl hodiny už ležela v salaši na seně. Veterinář do ní napíchal nějaké injekce, ale druhý den v bolestech a křečích chcípla. U tlamy měla krvavou pěnu. Veterinář říkal že něco s trávením, moc se mi to ale nezdá, že to bylo tak rychlé. Stalo se to už někomu? Bylo jí přez rok a asi dva měsíce březí.
Co se tyka krvave tlamy... tak oveny, kozy kdyz lehnou s bolestmi v dusledku nejakeho nadmuti, acidozy tak skripou hubou... maji v ni krec... muzou si prikounsout tvare, jazyk nevim....slinej... a ve finale to zabalej... veterinar mel pravdepodobne pravdu... a pokud to dojde az sem tak je to pak velmi rychle...
jakym zpusobem jste danou ovenu krmil... a co by pripadne mohlo zpusobit to co popisujete... pak jsou jeste bakterialni infekce ktere vam tu ovci takle polozi... ale to vetsinou neni ze dne na den... jedine v nejake akutni forme...
Endy M.

XXX.XXX.54.7
Děkuji za reakce, jsem chovatel začátečník a tohle mi docela rozhodilo. Hlavně ta rychlost a ten konec fakt nebyl hezkej. Nerad bych to absolvoval znovu. Je mi jasné, že to k tomu patří, rád bych ale udělal maximum, abych se tomu pokud možno vyhnul. Krmím seno (nelisované), mají na okus smrkové větve, dostávají denně trochu ovesného šrotu a pár kousků tvrdého chleba ( a samozřejmě liz). V létě jen pastva. Dostala kromě těch injekcí lžíci rostlinného oleje a pak domácí kvasnice s vodou, octem a ještě něčím- už nevím. Tu krvavou pěnu měla až těsně před koncem. A ano, veterinář říkal acidióza. Ale zubama neskřípala, spíš zcela apatická a jen kňourala.