Jimihoovce

XXX.XXX.88.225
Dobrý den,
po čase dlouhém bych měl dotaz Dovybavujeme lékárničku a pořídili jsme i injekční roztok "Glukózu 40 % Braun" pro akutní stavy našich oveček.
Chováme kamerunské ovce, a protože v našem okolí veterinární lékaři ovce moc neumí, spoustu věcí si musíme jako chovatelé zvládnout sami. Často konzultujeme a intuitivně řešíme nastalé situace.
V příbalovém letáku ke Glukóze jsem se však dočetl, že ji je nutné před podáním naředit, jinak hrozí podráždění vény (cévy). Nikde jsem se však nedočetl, v jakém poměru bychom glukózu měli ředit, aby podráždění nehrozilo. Díky moc za odpověď a přeji krásný den. Jíra.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jimihoovce
napsal(a):
Dobrý den,
po čase dlouhém bych měl dotaz Dovybavujeme lékárničku a pořídili jsme i injekční roztok "Glukózu 40 % Braun" pro akutní stavy našich oveček.
Chováme kamerunské ovce, a protože v našem okolí veterinární lékaři ovce moc neumí, spoustu věcí si musíme jako chovatelé zvládnout sami. Často konzultujeme a intuitivně řešíme nastalé situace.
V příbalovém letáku ke Glukóze jsem se však dočetl, že ji je nutné před podáním naředit, jinak hrozí podráždění vény (cévy). Nikde jsem se však nedočetl, v jakém poměru bychom glukózu měli ředit, aby podráždění nehrozilo. Díky moc za odpověď a přeji krásný den. Jíra.
Na pětiprocentní roztok. je to jednoduchý,40% je hypertonický, proto dráždí žílu. A 5% je izotonický s plasmou, takže může do žíly nebo třeba i intraperitoneálně.
ale tohle není nic speciálního pro ovce, to je obecná medicína.

Jsem hlupon, ale pro jakej stav zvirete se tohle vubec hodi?

No prave, jsem si rikal ale nechtel jsem to psat :).

napsal(a):
Jsem hlupon, ale pro jakej stav zvirete se tohle vubec hodi?
Náhodou...s glukózou se dají zachránit i některé ovce s ketózou, které by jinak fakt byly jen pro toho řezníka.
a pro prochladlá jehňata/kůzlata nebo při průjmech mláďat, to zachraňuje životy pravidelně. Zahřát, napíchat glukózou, oživíte i to, co už vypadalo že to má všechno za sebou.
Jimihoovce

XXX.XXX.88.225
napsal(a):
Náhodou...s glukózou se dají zachránit i některé ovce s ketózou, které by jinak fakt byly jen pro toho řezníka.
a pro prochladlá jehňata/kůzlata nebo při průjmech mláďat, to zachraňuje životy pravidelně. Zahřát, napíchat glukózou, oživíte i to, co už vypadalo že to má všechno za sebou.
Přesně z tohohle důvodu jsme si glukózu obstarali. Ono je lepší mít to ve výbavě a nikdy nepoužít, než si nechat umřít ovečku na ketózu...
Jinak díky moc za radu. Já jsem právě už v rámci přibalovejch informací vyzjistil, že jedině u těch 40 % je tohle upozornění, jinak u 5 %,10 % i 20 % už se upozornění o podráždění žil nepíše, vyvodil jsem tedy z toho, že když naředím 40 % glukózu na půl, můžu ji už zvířeti v případě potřeby a s přihlédnutím k jeho hmotnosti podat v daném množství...