Dobrý den, včera nám porodila kozenka prvnička dvě kůzlátka.Večer bzlo vše v pořádku.Ráno jsem došla na kontrolu a jedno bzlo studené, zakalené oči, téměř mrtvé.Vzala jsem ho tedy domů a zahřáli jsme ho.Navečer již stálo na nožkách.Dávali jsme mu medovou vodu a odvar z ovesných vloček.Máme ještě dvě kozenky jedna již porodila a druhá teprve bude.No problém je ten, že jsem kůzle vzala večer za kozou a ta jej odtrkla.Zřejmě ztratilo pach.Je nějaký fígl na to jak jej znovu podstrčit?A čím jej popřípadě odkrmit?Asi jsem levá na dojení.Zkoušela jsem obě, ale ani jedné mi to nešlo. .Moc děkuji za rady.
No tak ten fígl asi žádný stopro není. Záleží na povaze zvířete. Většinou když koza žere něco dobrého, tak je schopná zapomnět si zkontrolovat co má za pijavici na struku. A ty náhražky...základ je, aby se po narození napilo mlezivo. Pak už se dají koupit různé náhražky. Jako nouzovka se dá použít kravské, které někdo trošičku přislazuje, přidává se tam trocha žloutku, vývar z vloček...
Z těch kupovaných náhrad mě napadá jen mikrop ovis - http://www.zoo-veterina.cz/mikros-ovis-3kg-1357.
Figl na dojeni je se toho nebat... kozu pridrzet, na kratko privazat... nohou kterou kope si obmotat okolo svoji provazem... otazka je jeslti to kuzle pozrelo mlezivo... ony matky vetsinou vedi ktere je a ktere neni zivotaschopne... a vetsinou se mi nevyplatilo odchovavat lahvace... ale to je kazdeho vec a moje zkusenost je proste takova... ackoliv vzdy se snazim o zachranu... je ot takove to dilema co pecovatele neumej nechat na svem osudu... ta kozena ktera bude teprve rodit... je vase sance... v momentu porodu...je mozne plodovou vodou co nejvice omatla to kuzle a podstrcit pod kozu aby si ho oblizala... zaroven je otazka jeslti bude umet cucat ze struku...... v ten moment by se to mohlo povest... zalezi na charakteru kozeny... me se to u tyden stareho kuzlete jednou podarilo...bo ta koza je po porodu tak zblbla... ale musite vystihnout presne okamzik.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkuste vyčíhat porod té poslední a zkuste jí tohle kůzle podstrčit, třeba ho trochu otřete o její vlastní kůzlata přidejte ho těsně k nim. Možná ho olíže, nakrmí a nechá si ho, i když je třeba o den dva starší. Občas se mi stává, že koza přijme za vlastní kůzle, které vůbec není její, jen proto, že leží blízko těch, která právě porodila. A někdy tak mají kůzlata dvě matky .
Ženský, já vám rozumím, taky by mi to bylo líto - ale špatný věci se hrozně dobře dědí. Zaděláváte na stejný zklamání sobě, nebo tomu, komu vypiplanou kozenku prodáte.
Moje rada je nic nepiplat, kozičce dát ještě jednou šanci (jestli je to prvnička, stát se to může) a jestli se to bude opakovat - na pekáč bude dobrá.
Já nemilosrdně vyřazoval - v chovu mám jen prověřené matky po prověřených matkách. Už prvnička si musí umět poradit - vrhnout, ošetřit, olízat - i v mrazech, když na to přijde. Dohlížím jen na to, aby se kůzlata dva-třikrát napila. Jsou to blbečci malí, někdy neví kde hledat a taky se jim blbě chytá moc plný vemeno.
Naposled jsem o kůzle přišel 2010. Doufám, že jsem to teď nezakřikl - čekáme to nadělení tak do dvou týdnů...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Naprosto s Vámi souhlasím, ale někdo prostě chce to kůzle vypiplat. Já je taky nepodstrkuju jiným kozám úmyslně, ale občas se stane, že si prostě děti zamění a život jde dál. Kecat jim do toho nebudu, je to na nich .
Tak s tím si dovolím nesouhlasit. Pokud to byla prvnička, nemusela všechno zvládnout. Ty z toho bývají dost vyjukané a před kůzletem jakoby utíkají, protože je chtějí mít pořád na očích a ono jak správně instinktivně leze pod břichio, tak ho nevidí a couvají. Většinou se to srovná. Některá pochopí hned na co má vemeno, jiná za den za dva. A z kůzlete nebo jehněte na flašce vyroste super matka. Za 30 let chovu už mi jich pěkných pár prošlo rukama. Dědí se ledacos, ale tohle bych neřekla. Místo té medové vody jste měla trochu oddojit a dát třeba po lžičkách nebo stříkačkou do tlamičky. Pokud jste kontrolovala za 3 hodiny, tak na mlezivo ještě nebylo pozdě. Literatura uvádí nejdéle do 8 hodin, že je účinek mleziva největší. To prostupují látky přímo přes stěnu střeva do krevního oběhu. Ale ještě druhý den není nic ztraceno. I když budete dávat náhražku, tak pokud bude mít kozička mléko, tak na dvě tři krmení nadojte, ohřejte na 40 stupňů dejte kůzleti.
Dobrý den, moc děkuji za rady.Koza měla dvě kůzlátka, odvrhla jen jedno.No ůzlátko to do rána nedalo .Ale tak nějak jsme s tím počítaly.V jakém stavu jsem ho našla se divím, že se zbrchalo.No asi to tak prostě mělo být.Ostatní tři kůzlátka jsou v pohodě.Ještě počkáme na tu třetí kozenku co nám nadělí.Jinak ještě jednou moc děkuji.Budeme vědět pro příště kdyby se to opakovalo.
ilusenka29
napsal(a):
Dobrý den, moc děkuji za rady.Koza měla dvě kůzlátka, odvrhla jen jedno.No ůzlátko to do rána nedalo .Ale tak nějak jsme s tím počítaly.V jakém stavu jsem ho našla se divím, že se zbrchalo.No asi to tak prostě mělo být.Ostatní tři kůzlátka jsou v pohodě.Ještě počkáme na tu třetí kozenku co nám nadělí.Jinak ještě jednou moc děkuji.Budeme vědět pro příště kdyby se to opakovalo.
Takže pokud zbylo jedno, je potřeba kontrolovat vemeno, jestli je vypité. Prckovi ze začátku stačí mléko z jednoho struku. Je potřeba druhý oddojovat, jinak hrozí zánět.
ilusenka29
napsal(a):
Takhle je to teměř vždy. Mládě se po rozehřátí jakoby vzpmatuje, protože má ještě energii z maminy. Jestli ale nemělo mlezivo, tak i když začne pít nějakou náhradu nastává průjem a pak konec. Jen některé to ustojí.
Taky nesouhlasím s Igorem. Vypiplané mládě si stejně málokdo nechává do chovu, protože většinou zůstane menší. Když se ale zadaří, tak nevidím důvod jej vyřadit. Maximálně kdyby opravdu opakovaně mělo nějaké slabší potomstvo.
Kdo na to má čas, tak nech klidně piplá
Piplám, protože jsem Pražák, převlečenej za sedláka. Souhlasím s Přezdívkou. Mám tu vypiplanou matku kozlů a to co jsem do ní investovala mi mnohonásobně vrátila. Matka je naprosto úžasná. Ale naprostý základ je mlezivo, čím dřív tím líp. Zamražuju si mléko pro případ nouze, náhražky nepoužívám.