Už jste se s tím někdo setkal?Ovci jsem našla ráno na sněhu a nemohla obřího beránka sama vytlačit.Když jsem ho dostala ven, již nedýchal ale srdíčko mu bilo.Povedlo se mi z něj vysát kupu hlenů a začal zase dýchat.Měl velký otok hlavy, fakt škaredý jehně, ani nemohl otevřít oči, jak je měl nateklé, plus nateklý byl i zbytek a jako by křeč v čelisti.Veterinářka přijela do 30 minut.No jako usmívala se nad tím, jak je tím otokem ošklivej ale chápu fakt to bylo divný, měl hlavu jak bizon.Dostal vitamíny a něco na otok, již po 24h začíná vypadat jak normální jehně.Prej se to tak někdy stane a je to tím těžkým porodem.Nějak jsem se zapomněla zeptat, co přesně to způsobuje.Beránkovi se i velmi zle dýchalo zkrze ten otok, nic příjemnýho.Nevíte někdo, co přesně tento edém celé hlavy způsobuje?Nebude to mít na jehněti nějaké následky?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bude hur mluvit, mozna zadrhavat Hlavne ze se vam povedlo ho zachranit.
asi srozumitelně mluvit již nikdy nebude ale to se dá přežít.
No co by to asi způsobilo? Bylo to díky sevření v porodních cestách. Nebyla to náhodou prvnička? Prvnička = uzké porodcesty. Určitě měl už jako plod velkou hlavu v mamině a to nejspíše díky určitému plemeni, nebo plemenu A díky dobré výživě maminy. Nebo to mohla být trošku vývojová vada.
Spousta dětí má po porodu šišatou hlavu třeba i půl roku, než se to srovná.
Těžko diagnostikovat přesně. Ale pro zajimavost jste mohla hodit foto. Nemusí se smát jen vetka
Jak píše nademnou - hlavně že ten bizonek žije a ať to rozchodí

Chudák:)
Při ztíženém porodu, pokud byl velký a jedináček a nešel ven prostě kvůli velikosti, ne proto, že by měl podložené nožky nebo tak, se prostě takové zviřátko v porodních cestách pořádně zmáčkne.
Kdyby vás někdo takhle zmáčknul, taky celá natečete.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
honzapm
napsal(a):
Já jsem po jedenácti letech na kortikoidech taky pořádně natekl,
a nikdo mě zatím ještě nezmáčknul.
Stavte se, napravím to. :D.

To me hava nebere, asi doslo taky ke skripnuti pri porodu
Tak zadrhávat klidně může :-D Jednou po těžkém porodu u kozy mi kůzle chodilo s hlavou na zádech a po zpátku, takdy dobrý...no do dvou dnů se to zpravilo.Bahnice není prvnička, loni odchovala a sama odrodila dvě jehničky.No letos dost velkej jedináček, na těch fotkách ještě vypadá přijatelně, skutečnost byla horší...foto hned po porodu nemám, až asi hodinu po podání léků proti otoku.Každopádně aby toho nebylo málo, se mi na jehně ovce vyprdla, ani pes nezabral...má chudera co dělat asi sama se sebou, furt jen leží ale k vodě a žrádlu vstane, zadní nohy jí moc neposlouchaj ale je to lepší než včera.

Jej tak to je bizonek, chudera malej :) Toho budete muset vykastrovat a mit ho az nadosmrti, prirozene.

lilo
napsal(a):
No tak o tom jsem presvedcena mastnacku... sis zase nahral... to nezustane bez odezvy...
Co se da delat, mam ten pocit u honzika podezrele czasto :).

Tak to se me nelibi snad stejne jako eko nebo bio nebo zivy sekacky. Je to zvire...

No jak to pisu, ze se me nelibi kdyz lidi takhle zvirata pojmenovavaj.

Trosku bizarni, ale lidi jsou ruzne.